E-Daily

8 πράγματα που πρέπει να ξέρουμε για το Euro 2020

Ήταν σίγουρα σωστή η απόφαση να αναβληθεί πέρσι

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 11/6/2021 | 00:23

twitter.com/EURO2020

Με καθυστέρηση ενός έτους, το Euro 2020 θα γίνει πραγματικότητα. Εκατομμύρια φίλαθλοι αδημονούν να δουν τα αστέρια της Ευρώπης στα γήπεδα. Και επειδή το καλό πράγμα αργεί να γίνει, φέτος σίγουρα θα είναι πιο καλό το θέαμα, αφού οι παίκτες δεν έχουν την παράξενη περσινή χρονιά στις πλάτες τους, ενώ στα γήπεδα θα υπάρχει και κόσμος.

Που θα γίνει;

Το Euro για πρώτη φορά δεν θα γίνει σε μια ή δυο χώρες αλλά σε 11 πόλεις της Ευρώπης. Αυτές θα είναι το Λονδίνο, η Αγία Πετρούπολη, το Μόναχο, το Μπακού, το Άμστερνταμ, η Ρώμη, η Βουδαπέστη, το Βουκουρέστι, η Σεβίλλη, η Γλασκόβη και η Κοπεγχάγη.

Θα υπάρχουν φίλαθλοι;

Ναι. Και οι 11 πόλεις πήραν άδεια για να έχουν φιλάθλους στο γήπεδο. Η Αγία Πετρούπολη και το Μπακού θα έχουν 50% πληρότητα, ενώ η Βουδαπέστη στοχεύει να έχει γεμάτο γήπεδο. Το Άμστερνταμ, το Βουκουρέστι, η Κοπεγχάγη, η Γλασκόβη, η Ρώμη και η Σεβίλλη θα έχουν πληρότητα από 25% έως 45%. Το Λονδίνο θα έχει ακριβώς 25%, ενώ το Μόναχο 22% πληρότητα.

Γιατί ονομάζεται ακόμα «Euro 2020»;

Το Euro ήταν προγραμματισμένο να γίνει πέρσι, αλλά λόγω της πανδημίας αποφασίστηκε να αναβληθεί. Τον περασμένο Απρίλιο, η Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA αποφάσισε πως η διοργάνωση θα κρατήσει το όνομα «UEFA Euro 2020».

Στην ανακοίνωσή της ανέφερε πως η απόφαση αυτή θα βοηθήσει ώστε «να θυμόμαστε πως η ποδοσφαιρική οικογένεια ενώθηκε ώστε να αντιμετωπίσει τις πρωτοφανείς συνθήκες της πανδημίας του κορωνοϊού αλλά και τις δύσκολες στιγμές που έζησε η Ευρώπη και ο κόσμος μέσα στο 2020».

Ποια είναι τα φαβορί;

Το φαβορί που ξεχωρίζει είναι η παγκόσμια πρωταθλήτρια Γαλλία. Ο Ντεσάμπ δεν είχε ποτέ τόσες επιλογές σε οποιαδήποτε θέση. Από εκεί και πέρα, η Αγγλία που έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Μουντιάλ, είναι σε καλή εποχή, με πλήρες ρόστερ, ενώ ακολουθούν το Βέλγιο, η κάτοχος Πορτογαλία, η πάντα υπολογίσιμη Γερμανία και η αναγεννημένη Ιταλία.

@independent.co.uk

Ποια μπορεί να είναι η ομάδα έκπληξη;

Η ομάδα που έχει δείξει ότι έχει εξαιρετική φουρνιά και τελευταία μπορεί να κάνει μεγάλες ζημιές είναι η Τουρκία. Είχε την καλύτερη άμυνα στα προκριματικά μαζί με το Βέλγιο. Σε 8 από τα 10 ματς δεν δέχθηκαν, ενώ απέναντι στη Γαλλία είχαν μια νίκη και μια ήττα. Και ας μην ξεχνάμε ότι ο προπονητής Σενιόλ Γκιουνές την είχε οδηγήσει στη 3η θέση στο Μουντιάλ του 2002.

Ποιος είναι ο πιο δύσκολος όμιλος;

Οι έξι όμιλοι (προκρίνονται οι 2 πρώτοι από κάθε όμιλο και οι 4 καλύτεροι τρίτοι) είναι σε γενικές γραμμές ισορροπημένοι. Αλλά εκείνος που μάλλον θεωρείται δυσκολότερος είναι ο 6ος όπου κοντράρονται Γαλλία, Γερμανία και Πορτογαλία (κυρίως) με τον όμιλο να συμπληρώνεται από την αξιόμαχη Ουγγαρία. Τα παιχνίδια θα διεξαχθούν σε Μόναχο και Βουδαπέστη, με τη Γερμανία και την Ουγγαρία να αποκτούν ένα μικρό πλεονέκτημα. Δεν μπορούμε όμως ποτέ να βγάλουμε έξω τους Γάλλους και τους εν ενέργεια πρωταθλητές Ευρώπης.

Ποιοι νεαροί παίκτες μπορεί να «ξεπεταχτούν»;

Πολλές οι λίστες και πολλές οι πιθανότητες. Όλες συμφωνούν σίγουρα σε έναν. Τον Manuel Locatelli. Ο 23χρονος μέσος της Σασουόλο έχει ήδη γεμάτες χρονιές στη Serie A και δεν είναι απλά ένας ταλαντούχος νέος παίκτης για τη Σκουάντρα Ατζούρα, αλλά ένας παίκτης - κλειδί. Οι ομάδες που τον κοιτούν είναι ουκ ολίγες και δεν αποκλείεται με ένα καλό Euro να κάνει μια μεγάλη μεταγραφή.

Ένας ακόμα είναι ο 17χρονος μεσοεπιθετικός της Ντόρτμουντ, Jude Bellingham, που βρίσκεται στην αποστολή της Εθνικής Αγγλίας παρά το νεαρό της ηλικίας του. Είχε μια γεμάτη χρονιά σε πρωτάθλημα και Champions League με τους Βεστφαλούς και ανυπομονούμε να τον δούμε να ξεδιπλώνει ξανά το τεράστιο ταλέντο του.

Άλλοι παίκτες είναι ο 21χρονος Owen Wijndal της Άλκμάαρ, «το καλύτερο αριστερό μπακ της Ολλανδίας» όπως τον λένε, ο επίσης 21χρονος μεσοεπιθετικός της Ρεάλ Σοσιεδάδ, Alexander Isak, που οι Σουηδοί τον έχουν βαφτίσει «νέο Zlatan Ibrahimovic» αλλά και ο επιθετικός της Μάντσεστερ Σίτι Phil Foden, που θα κλιθεί σα 21 του να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και στην Εθνική Αγγλίας.

Τίποτα άλλο;

Οι δυο ομάδες που θα εμφανιστούν για πρώτη φορά στα τελικά της διοργάνωσης θα είναι η Φινλανδία και η Βόρεια Μακεδονία. Η σέντρα θα γίνει στις 11 Ιουνίου στη Ρώμη και ο τελικός στις 11 Ιουλίου στο Γουέμπλεϊ. Θα επιτρέπονται 5 αλλαγές, ενώ αν το παιχνίδι πάει στην παράταση θα επιτρέπεται ακόμα μια.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποιος είναι ο διασημότερος αθλητής στον κόσμο αυτή τη στιγμή

Άνθρωποι 19.04.2024
Είναι αυτός που νομίζεις

Η γέφυρα για την τέλεια selfie που φτιάχτηκε για ερωτευμένα ζευγάρια

Ωραίες Εικόνες 19.04.2024
Έχει ένα κενό 30 εκατοστών που δεν επιτρέπει αυτοκίνητα

4 εθνικοί ύμνοι που δεν έχουν καθόλου στίχους

ΝΕΑ 19.04.2024
Ποιες χώρες δεν περιλαμβάνουν λόγια στον ύμνο τους

Η γιαγιά της Helena Bonham Carter ήταν διάσημο ιστορικό πρόσωπο, εξίσου περίεργο και εκκεντρικό

Άνθρωποι 19.04.2024
Η cool πρόγονος της ηθοποιού είχε υψηλές γνωριμίες

Πού πήγαν μετά θάνατον ο Αδάμ και η Εύα; Η ερώτηση που δεν απαντά η Βίβλος

Ιστορικά 19.04.2024
Υπάρχει όντως ένα ερώτημα εδώ που δεν έχει ξεκάθαρη απάντηση

Δημήτρης Παπανώτας, από τις εκπομπές lifestyle ως το ΣΥΡΙΖΑ

Άνθρωποι Χτες
Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ μένει τελικά ο Δημήτρης Παπανώτας

5 από τις πιο ακριβές φωτογραφίες που πουλήθηκαν ποτέ

ΝΕΑ Χτες
Κάποιες μετρούν πάνε από έναν αιώνα ζωής

«Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι Θεός» : O Πρωθυπουργός της Ινδίας έχει φανατικό κοινό

Άνθρωποι Χτες
Γιος ενός πωλητή τσαγιού σε μια μικρή πόλη στο Γκουτζαράτ

Η προέλευση και ο μύθος γύρω από το «κακό μάτι»

Ιστορικά Χτες
Από που ξεκίνησε και γιατί είναι μπλε το φυλαχτό

Ποιοι Έλληνες celebrities θα είναι υποψήφιοι στις Ευρωεκλογές

Άνθρωποι Προχτές
ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν βάλει στα ψηφοδέλτιά τους πολλά γνωστά ονόματα