E-Daily

Η ιστορία πίσω από την πιο γνωστή φωτογραφία της ιστορίας της Νέας Υόρκης

Πρόκειται για μια φωτογραφία που όλοι έχουν δει

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 21/5/2020 | 00:06

@wikipedia.org

Πρόκειται για μια φωτογραφία που όλοι έχουν δει. Και ίσως κάποιοι να την έχουν ως αφίσα (ή πίνακα) στο σπίτι ή στον χώρο εργασίας τους. Ονομάζεται «Lunch Atop a Skyscraper» (Μεσημεριανό στην κορυφή του ουρανοξύστη) και τραβήχτηκε με σκοπό να προωθήσει την κατασκευή του Rockefeller Center την δεκαετία του 1930. Γρήγορα όμως η σημασία της έγινε πολύ πιο σύνθετη.

Στην φωτογραφία βλέπουμε 11 εργάτες, οι οποίοι τρώνε μεσημεριανό σε ύψος 260 μέτρων. Πίσω φαίνεται η Νέα Υόρκη, μια πόλη που τις επόμενες δεκαετίες θα μετατρεπόταν σε μεγαλούπολη του κόσμου. Λίγοι ξέρουν ολόκληρη την ιστορία της, κι αυτό γιατί η συγκεκριμένη φωτογραφία έφτασε να συμβολίζει μια ολόκληρη εποχή και γέμισε ελπίδα τους Αμερικανούς που έζησαν τα χρόνια της Μεγάλης Ύφεσης.

Πολλοί πιστεύουν πως η φωτογραφία είναι από το Empire State Building. Όμως πρόκειται για ένα εξίσου εμβληματικό κτίριο της Νέας Υόρκης, το Rockefeller Center. Ένα κτίριο που εκείνη την εποχή ήταν θηριώδες και βοήθησε στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Κι αυτό γιατί τον καιρό της Μεγάλης ύφεσης, απασχόλησε 250.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τα αρχεία του κτιρίου.

Βέβαια, οι εργάτες έπρεπε να δουλέψουν εκατοντάδες μέτρα πάνω από την γη χωρίς προστατευτικά μέτρα. Κάθε μέρα εκτός από την σκληρή χειρωνακτική εργασία, οι εργάτες έπρεπε να μάθουν να αψηφούν και τον θάνατο. Άλλωστε οι φωτογραφίες κατά την διάρκεια της κατασκευής του κτιρίου μπορούν να επιβεβαιώσουν κάτι τέτοιο.

Η πιο γνωστή από αυτές, όπως είπαμε και παραπάνω, είναι αυτή με τον τίτλο «Lunch Atop a Skyscraper». Η λήψη της έγινε 69 πατώματα πάνω από το έδαφος και δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στην New York Herald-Tribune τον Οκτώβριο του 1932. Με πανοραμική θέα το Central Park, οι μετανάστες εργάτες, Ιρλανδοί και Ιταλοί στην πλειονότητά τους, κάνουν διάλειμμα για ένα κολατσιό. Τις υπόλοιπες ώρες, αψηφώντας τον κίνδυνο, έχτιζαν σιγά σιγά τη φυσιογνωμία της πόλης.

Η φωτογραφία αμέσως «μίλησε» στην καρδιά του αμερικανικού κοινού. Ήταν ένα στιγμιότυπο ελπίδας και θαυμασμού, για όσους πάλευαν να κερδίσουν ένα κομμάτι ψωμί σε μια πολύ δύσκολη εποχή. Και συγχρόνως, απεικονίζει το χτίσιμο της μεγαλύτερης πόλης των ΗΠΑ, μέσα από μια συνεργασία μεταναστών. Έγινε με έναν τρόπο δηλαδή, συνώνυμο της Αμερικής.

Τα επόμενα χρόνια κάποιοι προσπάθησαν να βγάλουν την φωτογραφία ψεύτική ή έστω κατασκευασμένη. Οι Ιρλανδοί σκηνοθέτες Seán και Eamonn Ó Cualáin, με το ντοκιμαντέρ τους «Men at Lunch», απέδειξαν την αυθεντικότητα της. Βρήκαν το αυθεντικό αρνητικό της και κατάφεραν να ταυτοποιήσουν κάποιους από τους εργάτες που βλέπουμε σε αυτή.

https://www.whats-on-netflix.com/what-to-watch/series-like-friends-on-netflix/

@whats-on-netflix.com

Όπως και να έχει, η φωτογραφία είναι ίσως η πιο διάσημη από την ιστορία της πόλης. Δεν είναι τυχαία και η χρησιμοποίηση της στην ποπ κουλτούρα, όπως στην προώθηση της σειράς «Friends». Έδωσε ελπίδα κατά την περίοδο της Μεγάλης Ύφεσης και είναι ένα εξαιρετικό στιγμιότυπο της ιστορίας της Νεάς Υόρκης, πριν γίνει η μεγαλούπολη που ξέρουμε σήμερα.

Πληροφορίες: allthatsinteresting.com

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πόσο βαθύς είναι ο ωκεανός στην πραγματικότητα

FYI Προχτές
Αν νομίζετε ότι γνωρίζουμε τα πάντα για τη θάλασσα, τότε θα εκπλαγείτε

Νάντια Συντζανάκη: Αρχιτέκτονας, τριαθλήτρια και μαμά τριών παιδιών

Juicy 13.04.2024
Μια από τις σπουδαιότερες τριαθλήτριες στην Ελλάδα

Καλομοίρα, ποια ερώτηση έχεις σιχαθεί να απαντάς στις συνεντεύξεις;

Διλήμματα 06.04.2024
Η αγαπημένη τραγουδίστρια απαντά σε E-Daily Διλήμματα

Υποχρεωτική εκπαίδευση για τις γυναίκες στο στρατό

Μπες στο Πλάνο 02.04.2024
Πόσοι την πάτησαν με τη φάρσα που κάναμε για την Πρωταπριλιά;

Κουτσούμπας, Καινούργιου, Μπάρκα, Τούνη και Σάττι στο ίδιο βίντεο

ΝΕΑ 19.03.2024
Αυτό είναι το τεστ επικαιρότητας από το Μπες Στο Πλάνο

4 ντόπιοι μας εξηγούν το παραδοσιακό καρναβάλι της περιοχής τους

Ιστορικά 18.03.2024
Τύρναβος, Ξάνθη, Σοχός και Νάουσα στο γλέντι.

Ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης θυμάται την εποχή που... ήταν raver

ΝΕΑ 09.03.2024
Ο αγαπημένος ηθοποιός απαντά σε E-Daily Διλήμματα

Κωνσταντίνα Μιχαήλ, τι φινάλε θα έδινες εσύ στο Love Sorry;

Διλήμματα 22.02.2024
Η αγαπημένη ηθοποιός απαντά σε E-Daily Διλήμματα και άλλες ερωτήσεις

Το κορίτσι της διπλανής πόρτας που δημιουργεί περιεχόμενο στο OnlyFans


ΡΕΠΟΡΤΑΖ Juicy 17.02.2024
Αποκαλύψεις γύρω από την καθημερινότητα μιας content creator εpωτικού περιεχομένου

Συμφωνεί ή διαφωνεί ο κόσμος με την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια;

Μπες στο Πλάνο 17.02.2024
Ποια είναι τα επιχειρήματά τους;