E-Daily

Η ιστορία του κομμένου κεφαλιού που μόνο δυο άνθρωποι ξέρουν που βρίσκεται

O άντρας που ανέτρεψε την μοναρχία και αποκεφαλίστηκε μετά τον θάνατό του!

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

14/6/2017 | 18:46

Μερικές ιστορίες , όσο κι αν έχουν επέλθει στην σφαίρα του μύθου ύστερα από χρόνια ή αιώνες, είναι τόσο παράξενες και τόσο περίπλοκες, που αναρωτιέσαι που σταματάει η αλήθεια και ξεκινά η φαντασία. Η ιστορία του Όλιβερ Κρόμγουελ δεν είναι τόσο ενδιαφέρουσα όσο ζούσε, όσο ήταν μετά τον θάνατό του. Κι αυτό γιατί το κομμένο του κεφάλι έγινε αντικείμενο αγοραπωλησίας ή κληρονομιάς μεταξύ συλλεκτών, ενώ σήμερα, μόλις δυο άνθρωποι γνωρίζουν που βρίσκεται, υπό τον φόβο ότι θα κλαπεί και θα καταστραφεί! Και μιλάμε για έναν άνθρωπο που πέθανε το 1658!

Η ζωή του Κρόμγουελ

Μέχρι την ανάληψη της εξουσίας στην Μεγάλη Βρετανία, ο Όλιβερ Κρόμγουελ ήταν μάλλον ένας αδιάφορος στρατιωτικός και πολιτικός. Στα 21 του παντρεύτηκε, έκανε 9 παιδιά με την γυναίκα του, Ελίζαμπεθ Μπούρσιερ ενώ το 1628, εξελέγη βουλευτής στο Κοινοβούλιο του Χάντινγκτον. Το 1640 εξελέγη βουλευτής στο Κοινοβούλιο του Κέιμπριτζ και δυο χρόνια αργότερα, ήρθε το γεγονός που τον έβγαλε από την αφάνεια: ο πρώτος Αγγλικός Εμφύλιος Πόλεμος.

Στυγνός πολέμιος του καθολικισμού, διακρίθηκε στον Εμφύλιο και μετά την εκτέλεση του βασιλιά Κάρολου του Α', ανέλαβε την εξουσία της Μεγάλης Βρετανίας για 5 χρόνια. Παντελώς συντηρητικός όντας “Πουριτανός”, κυνήγησε τους Καθολικούς, προσάρτησε την Σκωτία και την Ιρλανδία στην Βρετανική Κοινοπολιτεία, πουλούσε ως σκλάβους τους Ιρλανδούς και αγόρασε αποικίες στις ΗΠΑ. Επίσης απαγόρευσε το μακιγιάζ στις γυναίκες και τον εορτασμό των Χριστουγέννων!

Πέθανε στις 3 Σεπτεμβρίου του 1658, μάλλον από ελονοσία. Αυτά που ακολούθησαν μετά τον θάνατό του πάντως είναι ακόμα πιο παράξενα από την ιδιότροπη ζωή του.

Μετά θάνατον

Ο βασιλιάς Κάρολος ο Β', που ανέλαβε την εξουσία μετά τον θάνατό του και επανέφερε την Μοναρχία, διέταξε να ξεθάψουν το σώμα του “προδότη” ώστε να τον... ξανασκοτώσουν! Το κρέμασαν για 12 ώρες, ύστερα το πετσόκοψαν και έκοψαν το κεφάλι του, το οποίο τοποθετήθηκε σε ένα μεγάλο καρφί.

Κάποια στιγμή, όταν δεν υπήρχε λόγος να είναι καρφωμένο, άρχισε να αλλάζει χέρια, περνώντας από μουσεία αλλά και ιδιωτικούς συλλέκτες, οι οποίοι ήταν πολλοί περήφανοι που θα είχαν το κεφάλι του Κρόμγουελ στην συλλογή τους.

Ο τελευταίος του ιδιοκτήτης, που τρόμαζε τα παιδιά δείχνοντάς τους το κεφάλι, πέθανε το 1957. Ο γιος του αποφάσισε να μην το κρατήσει. Προσπάθησε να το θάψει, αλλά τρία χρόνια προσπαθούσε να βρει ένα μέρος να το δεχτεί, χωρίς επιτυχία. Κανείς δεν το δεχόταν, εστώ κι ανείχαν περάσει 300 χρόνια. Κι αυτό γιατί οι βασιλικοί μπορεί να το ξέθαβαν και να το κατέστρεφαν. Οπότε κανένας δεν ήθελε κάτι που μπορούσε να προκαλέσει αναταραχές. Σας κάνει εντύπωση; Εκείνη την περίοδο, λίγο πριν τον θάνατο του τελευταίου ιδιοκτήτη, στην Βουλή των λόρδων ξέσπασε διαμάχη για μια πρόταση ανέγερσης αγάλματος του Κρόμγουελ. Όχι μόνο αυτό, αλλά και πολλοί πολίτες δήλωσαν έτοιμοι να διαδηλώσουν και να προκαλέσουν ταραχές αν ψηφιζόταν κάτι τέτοιο.

Τι απέγινε τελικά το κεφάλι του Όλιβερ Κρόμγουελ;

Το Πανεπιστήμιο στο οποίο φοίτησε ο Κρόμγουελ για έναν χρόνο, αποφάσισε να πάρει το ρίσκο και να αποκτήσει το κεφάλι του. Όταν λοιπόν το έκρυψαν, πολλοί λίγοι άνθρωποι ήταν παρόντες. Σήμερα, λέγεται πως μόνο δυο καθηγητές του Cambridge University's Sidney Sussex College, γνωρίζουν την τοποθεσία του κεφαλιού και δεν την αποκαλύπτουν πουθενά.

Όταν έναν από αυτούς τους δυο καθηγητές βγει στην σύνταξη, επιλέγει έναν έμπιστο καθηγητή και του μεταφέρει την γνώση της τοποθεσίας του κεφαλιού του Κρόμγουελ. Και φυσικά όλοι το κρατούν μυστικό. Γιατί πέρα από τα πιστεύω υπάρχει πλέον και η, ας την πούμε, δόξα. Αν διαρρεύσει η τοποθεσία θα είναι θέμα χρόνου για κάποιον να το ξεθάψει και να το πετάξει στην θάλασσα. Για να μην πούμε και τίποτα χειρότερο...

Πέτρος Καλογεράς

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το παγκόσμιο απόθεμα εμβολίου κατά της χολέρας έχει εξαφανιστεί ενώ τα κρούσματα εξαπλώνονται

Τεχνολογία 16.04.2024
Η ανάγκη για εμβόλια και οι περιορισμένοι πόροι

Ο μαραθώνιος που ξεμπρόστιασε το νικητή του αγώνα

ΝΕΑ 16.04.2024
Αυτός είναι αναμφίβολα ο πιο ντροπιαστικός τίτλος στην καριέρα του νικητή

Tι συμβαίνει στη Δυτική Όχθη; Η κόλαση του πολέμου συνεχίζεται πέρα από τη Γάζα

ΝΕΑ 16.04.2024
Ο πόλεμος στη Γάζα έχει μεταμορφώσει και την κατεχόμενη Δυτική Οχθη σε τόπο μάχης

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει σοβαρά τη γονιμότητα

Περιβάλλον Χτες
Τα ανησυχητικά συμπεράσματα μελετών που παρουσίασαν επιστήμονες στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Τι έχει πει ο Νοστράδαμος για το Ισραήλ, το Ιράν και τον Γ` Παγκόσμιο Πόλεμο

Ιστορικά Χτες
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Μέση Ανατολή όπως ήταν φυσικό ήρθε και η πρόβλεψη του Νοστράδαμου

Ξεκινάει η ιστορική ποινική δίκη Τραμπ: Τι θα γίνει αν καταδικαστεί

Άνθρωποι Χτες
Αυστηρά μέτρα ασφαλείας στο δικαστήριο του Μανχάταν

Γιατί η Μαρία Μαγδαληνή είναι ένα παρεξηγημένο ιστορικό πρόσωπο

Ιστορικά Χτες
Τα γραπτά και ο πάπας Γρηγόριος Α`

Ο πατέρας της χρονιάς: Πλαστογράφησε τον θάνατό του για να μην πληρώσει διατροφή στη γυναίκα του

ΝΕΑ Χτες
Είχε πρόσβαση στο σύστημα μητρώου θανάτων χρησιμοποιώντας στοιχεία σύνδεσης που είχε κλέψει από έναν γιατρό.

Ο κρατούμενος που άντεξε χωρίς νερό και φαγητό για 18 ημέρες

ΝΕΑ Προχτές
Το ξέχασαν στο κελί γιατί νόμιζαν ότι είχε αποφυλακιστεί

Ο αμυντικός που δεν έκανε κανένα φάουλ για 14 μήνες

Αφιέρωμα Προχτές
Το λες και απίθανο κατόρθωμα