LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Πώς στολίζουν οι Έλληνες τα Χριστούγεννα;

Το E-Daily.gr πήρε απαντήσεις από ένα κατάστημα εποχιακών ειδών

Δημοσίευση 25/12/2016 | 02:53

Πώς στολίζουν οι Έλληνες τα Χριστούγεννα;

Το στόλισμα των Χριστουγέννων είναι πολλές φορές πονοκέφαλός για μερικούς ανθρώπους, ενώ για άλλους είναι μια καλά προγραμματισμένη δημιουργική ενασχόληση. Κάθε φορά που πλησιάζουν οι γιορτές δημιουργείται η ανησυχία αλλά και η ανάγκη να στολίσεις το σπίτι σου, όσο καλύτερα μπορείς.

Κι όπως μας είπε η Πέγκυ Εγγλέζου, διακοσμήτρια και ιδιοκτήτρια εποχιακού καταστήματος (itspeggy.gr), η διακόσμηση και ο στολισμός του σπιτιού τα Χριστούγεννα, είναι ένα τρόπος επικοινωνίας του ανθρώπου, είναι κάτι που αντανακλά την διάθεση, την προσωπικότητα και τα συναισθήματα του. Αυτή είναι και η διαφορά των Χριστουγέννων με τις υπόλοιπες γιορτές. Είναι πιο ζεστά και πιο προσωπικά, με την οικογένεια να πάντα βρίσκεται στο επίκεντρο...

Πότε αρχίζουν να στολίζουν οι Έλληνες;

Η μεγάλη μερίδα στις αρχές Δεκεμβρίου.

Δηλαδή έχουμε πάρει τα «έθιμα» του εξωτερικού...

Ναι. Παλιότερα στόλιζαν αρκετά πιο αργά. Τώρα, σκέφτονται πως αφού θα επενδύσουν σε στολισμό και θα αλλάξουν κάπως την ψυχολογία τους, τότε καλύτερα να στολίσουν πιο νωρίς. Οι περισσότεροι λοιπόν, ξεκινούν στις αρχές Δεκεμβρίου και όσο προχωράει ο καιρός η πελατεία πέφτει. Γι’ αυτό και τα περισσότερα μαγαζιά θέλουν να είναι έτοιμα από τις αρχές Νοεμβρίου. Από εκείνη την περίοδο αρχίζουν να στολίζουν οι άνθρωποι που θέλουν να δώσουν μεγαλύτεροι ενέργεια σε αυτό, οι πιο «ψαγμένοι» με τον χριστουγεννιάτικο στολισμό. Στις αρχές Δεκεμβρίου, έρχεται η πλειοψηφία του κόσμου και σχεδόν όλοι έχουν στολίσει μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου.

Υπάρχει αρκετό ποσοστό που στολίζει παραδοσιακά ελληνικά; Π.χ. καράβι αντί για δέντρο...

Νομίζω πως τα τελευταία δυο χρόνια έχει γίνει μεγάλη στροφή σε αυτό. Υπήρξε μια δεκαετία που οι στολισμοί ήταν πιο φανταχτεροί και λαμπεροί. Τώρα, ο κόσμος ψάχνει κάτι πιο ιδιαίτερο, λίγο πιο ήπια, πιο φιλικά και πιο οικολογικά πράγματα, δεν στρέφεται πια στο πολύ «φαντασμαγορικό» που συνηθιζόταν την προηγούμενη δεκαετία.

Δηλαδή και στους συνδυασμούς που κάνει προτιμά κάτι πιο απλό;

Ναι. Κάτι πιο απλό, πιο ήπιο και οικολογικό. Όπως το ξύλο, το κουκουνάρι ή το χειροποίητο στολίδι. Ο κόσμος μπορεί αυτά τα χρόνια να έχει πρόβλημα χρήματων, αλλά αν δει κάτι το ιδιαίτερο και όχι τόσο τυποποιημένο, θα δώσει μεγαλύτερη σημασία και θα το προτιμήσει. Βέβαια αυτά τα προτιμούν οι άνθρωποι που δεν έρχονται την τελευταία στιγμή, αλλά αυτοί που έχουν βάλει σκέψη στο πως ακριβώς θέλουν να στολίσουν το σπίτι. Οι άνθρωποι που στολίζουν τελευταία στιγμή δεν ψάχνουν το τέλειο. Ψάχνουν απλά κάτι για να στολίσουν το σπίτι τους.

Μονόχρωμες μπάλες για το δέντρο ή πολύχρωμες;

Mix and match.

Και τι λαμπάκια προτιμά ο κόσμος;

Λαμπάκια LED. Κάποιοι προτιμούν πολύχρωμα και κάποιοι άλλοι μονόχρωμα. Πλέον πολλοί προτιμούν και το θερμό LED, όχι μόνο το ψυχρό. Θέλουν το LED για εξοικονόμηση ενέργειας και μεγαλύτερη ανθεκτικότητα αλλά να είναι το αποτέλεσμα λίγο πιο θέρμο, που ίσως ταιριάζει και περισσότερο στα Χριστούγεννα.

Σωστά. Τα εποχιακά καταστήματα «ντύνονται» και για τις άλλες γιορτές, όπως τις αποκριές και το Πάσχα. Τι διαφορετικό υπάρχει στην ατμόσφαιρα ή στο feeling των Χριστουγέννων σε σχέση με τις υπόλοιπες γιορτές;

Οι απόκριες είναι απλά «καρναβάλι». Έτσι κι αλλιώς. Είναι ακριβώς αυτό που λέει η λέξη. Μπορείς να μπεις στο κατάστημα και να μην σταματάς να γελάς από την ώρα που θα μπεις. Τα Χριστούγεννα όμως έχουν κάτι το πιο οικογενειακό. Και ίσως πιο γυναικείο.

Πιο γυναικείο;

Ναι. Η πλειοψηφία των ανθρώπων που ψωνίζουν χριστουγεννιάτικα στολίδια είναι γυναίκες. Είναι αυτές που στολίζουν το σπίτι.

Τα Χριστούγεννα είναι πιο «ζεστή» γιορτή. Οι απόκριες έχουν κάτι το πιο εύθυμο, μια περίοδος που θέλεις να ξεφαντώσεις. Το Πάσχα, όσον αφορά το στολισμό, δεν υπάρχει τόσο μεγάλη ποικιλία. Τα Χριστούγεννα όμως, ο κόσμος θέλει αυτό που θα αγοράσει και ο τρόπος που θα στολίσει το σπίτι του να αντανακλά την διάθεση και την προσωπικότητά του. Θέλει να δείξει την αγάπη του και την φροντίδα που νοιώθει στον τρόπο που έχει στολίσει στο σπίτι του.

Πότε ξεστολίζουμε;

Συνήθως των Φώτων. Αν και οι άνθρωποι πολλές φορές αργούν αρκετά να ξεστολίσουν, λόγω της μελαγχολίας που τους προκαλεί. Επειδή το χριστουγεννιάτικο στόλισμα έχει μεγάλη σημασία για τον καθένα, πολλοί κρατούν λίγο περισσότερο το δέντρο, τα φωτάκια κλπ. Είναι μελαγχολικό όλο αυτό, ακόμα και όταν εμείς ξεστολίζουμε το κατάστημα.

Σας ευχαριστώ.

Εγώ σας ευχαριστώ.

Ευχαριστούμε το κατάστημα «Εποχιακά Εγγλέζου», Λεωφόρος Καλαμακίου 120, Άλιμος

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η γέφυρα για την τέλεια selfie που φτιάχτηκε για ερωτευμένα ζευγάρια

Ωραίες Εικόνες 20.04.2024
Έχει ένα κενό 30 εκατοστών που δεν επιτρέπει αυτοκίνητα

Η γιαγιά της Helena Bonham Carter ήταν διάσημο ιστορικό πρόσωπο, εξίσου περίεργο και εκκεντρικό

Άνθρωποι 20.04.2024
Η cool πρόγονος της ηθοποιού είχε υψηλές γνωριμίες

Ο δολοφόνος που σκότωνε ερωτευμένα ζευγαράκια, και δεν πιάστηκε ποτέ

Άνθρωποι 20.04.2024
O Ζόντιακ ήταν ένας κατά συρροήν δολοφόνος, που έδρασε στην ευρύτερη περιοχή της βόρειας Καλιφόρνια

Γιατί οι Ιάπωνες σερβιτόροι δεν παίρνουν φιλοδωρήματα

ΝΕΑ 20.04.2024
Πότε είναι ΟΚ να αφήσετε φιλοδώρημα στην Ιαπωνία

H γυναίκα που έγινε διάσημη ως η πιο ευέλικτη αθλήτρια όλων των εποχών

Άνθρωποι 20.04.2024
Lottie Dod, αθλήτρια και πέντε φορές πρωταθλήτρια του Wimbledon

Οι μαύρες χήρες του Λίβερπουλ: H ιστορία των πανούργων γυναικών

Ιστορικά 20.04.2024
Η μία δεν δίστασε να σκοτώσει το παιδί της

Πού πήγαν μετά θάνατον ο Αδάμ και η Εύα; Η ερώτηση που δεν απαντά η Βίβλος

Ιστορικά Χτες
Υπάρχει όντως ένα ερώτημα εδώ που δεν έχει ξεκάθαρη απάντηση

Το υγρό που θα αντικαταστήσει τη βενζίνη και το έχουμε όλοι στα σπίτια μας

Τεχνολογία Χτες
Οι προσπάθειες που γίνονται από τους κατασκευαστές οχημάτων