LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μούμιες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου στον αξονικό τομογράφο

Η μεγάλη Συλλογή Αιγυπτιακών αρχαιοτήτων βρίσκεται στις αποθήκες

Δημοσίευση 30/11/2016 | 19:13

Μούμιες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου στον αξονικό τομογράφο

Τον δρόμο της εξέτασης με αξονικό τομογράφο στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών πήραν πρόσφατα πέντε μούμιες της Συλλογής των Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, ενώ το ίδιο αναμένεται να συμβεί και σε άλλες τέσσερις. Για ποιο λόγο συνέβη αυτό;

«Είναι μια πρακτική που έχει εφαρμοστεί σε πολλά μουσεία του εξωτερικού τα οποία έχουν αντίστοιχα ευρήματα. Πραγματοποιείται για πολλούς λόγους, πρώτον για να δούμε τι υπάρχει μέσα στις μούμιες χωρίς να τις ανοίξουμε και να καταστρέψουμε τα όποια κατάλοιπα. Και δεύτερον γιατί μπορούμε να πάρουμε πληροφορίες σχετικά με το αν υπάρχουν αλλοιώσεις στα οστά τους κι έτσι να μάθουμε αν έπασχαν από συγκεκριμένες παθήσεις οι οποίες οδήγησαν στον θάνατο ή επηρέασαν τη ζωή του εκλιπόντος. Για παράδειγμα, λέπρα, αναιμίες ή άλλες ασθένειες, που προκαλούν οστικές αλλοιώσεις και οι οποίες φαίνονται στην αξονική τομογραφία», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κώστας Νικολέντζος, Δρ. αρχαιολόγος, προϊστάμενος του Τμήματος Συλλογής Προϊστορικών, Αιγυπτιακών, Κυπριακών και Ανατολικών Αρχαιοτήτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

«Επίσης, μπορούμε να βρούμε αν περιλαμβάνουν κτερίσματα. Για παράδειγμα, στη συγκεκριμένη τομογράφηση σε αυτές τις μούμιες, είδαμε ότι ορισμένες περιλαμβάνουν ένα στεφάνι, ένα περιδέραιο κ.α. Επίσης, μπορούμε να επιβεβαιώσουμε κάποια πράγματα με περισσότερη σιγουριά, όπως το φύλο τους. Βέβαια θα προκύψουν κι άλλα αποτελέσματα τα οποία δεν είναι προς το παρόν ανακοινώσιμα», συμπλήρωσε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να αναμένουμε την εξέταση από τους γιατρούς και τους ειδικούς της ερευνητικής ομάδας για να ανακοινωθούν περισσότερες λεπτομέρειες.

Κι εδώ έρχεται το μεγάλο «σχέδιο» της διευθύντριας του Μουσείου, Μαρίας Λαγογιάννη: Η δημιουργία μιας μόνιμης ανοιχτής στο κοινό αποθήκης στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, με τις αιγυπτιακές αρχαιότητες οι οποίες σήμερα φιλοξενούνται στον αθέατο κόσμο των αποθηκών, φυσικά με την απαραίτητη φύλαξη.

«Φιλοδοξία μας είναι να μην περιοριστούμε μόνο στην ανακοίνωση των συμπερασμάτων, αλλά η παρουσίασή τους να γίνει στην “ανοιχτή” αποθήκη, που σχεδιάζουμε να οργανώσουμε στον χώρο όπου βρίσκονται σήμερα αποθηκευμένες οι αιγυπτιακές αρχαιότητες του Μουσείου», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Λαγογιάννη, τονίζοντας ωστόσο ότι για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να βρεθούν τα απαραίτητα κονδύλια. «Έχουμε κάνει αίτημα χορηγίας στο ΥΠΠΟ, αν βρεθούν τα πρώτα χρήματα προχωράμε», σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι πρόκειται για αίθουσα με εύκολη πρόσβαση από το αίθριο του Μουσείου η οποία, αν τελικά το σχέδιο προχωρήσει, θα σκηνογραφηθεί και θα φωτιστεί κατάλληλα.

Το πρωτοποριακό πρόγραμμα της έρευνας στις μούμιες που βρίσκονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο έχει εγκριθεί από το 2014, οπότε και έλαβε τη θετική γνωμοδότηση του ΚΑΣ. Είναι μια πρωτοβουλία της Ελένης Τουρνά (αρχαιολόγου και υπεύθυνης της Αιγυπτιακής Συλλογής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου) και της Αλίκης Μαραβέλια (αιγυπτιολόγου, ιδρύτριας και διευθύντριας του Ελληνικού Ινστιτούτου Αιγυπτιολογίας), που ανήκουν στην επιστημονική ομάδα του προγράμματος. Στην ίδια ομάδα ανήκουν επίσης οι Νικόλαος Μποντόζογλου (διευθυντής Τομογράφου Ιατρικού Αθηνών), Παναγιώτης Λάζαρης (διπλωματούχος συντηρητής του μουσείου), Φίλιππος Κουτσάφτης(ιατροδικαστής), Κωνσταντίνος Κούβαρης (ιατροδικαστής, ανθρωπολόγος, ICRC), Στέφανος Γερουλάνος (ομότιμος καθηγητής Καρδιοχειρουργικής Πανεπιστημίου Ζυρίχης, πρόεδρος του Διεθνούς Ιπποκράτειου Ιδρύματος Κω). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης την ανασύσταση του προσώπου της μούμιας Ta-Khered-Min, χορεύτριας τελετουργικών χορών με ιερατική καταγωγή, που χρονολογείται, όπως και οι υπόλοιπες, μεταξύ 304 και 150 π. Χ. περίπου.

Η συλλογή των Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου περιλαμβάνει 8.300 αρχαία. Θεωρείται η πρώτη στο είδος της στα Βαλκάνια και μια από τις πιο αξιόλογες στον κόσμο λόγω της σπανιότητας και της ποιότητας των αρχαιοτήτων της, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται αγάλματα, ειδώλια, στήλες, σαρκοφάγοι, περιβλήματα μουμιών, μούμιες ζώων, πορτραίτα Φαγιούμ, κοσμήματα κ.α.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Παραιτήθηκε ο αμφιλεγόμενος εκλεκτός της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Μάρκους Πίπερ

Πολιτική 16.04.2024
Αντιμέτωπη με πονοκεφάλους φαίνεται πως είναι η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ενόψει των ευρωεκλογών 2024

Αλβανικά ΜΜΕ για Μπελέρη ‑ Δήμα: Το κόμμα Μητσοτάκη έβαλε στο ψηφοδέλτιο για τις Ευρωεκλογές δύο Αλβανούς

Κόσμος 16.04.2024
Ο Πύρρος Δήμας «προκάλεσε αναφέροντας τον όρο `Βόρεια Ήπειρος`» - Βουλευτής σχολίασε «είναι να αυτοκτονείς με την κατάντια της Ελλάδας, που έβαλε υποψήφιο έναν καταδικασμένο»

Λονδίνο: Επισκέπτες σε πάρκο προσπαθούν να αφαιρέσουν δια της βίας τα κέρατα από τα ελάφια

Κόσμος 16.04.2024
Οδυνηρή πράξη για τα ζώα και ποινικό αδίκημα, αναφέρει η αστυνομία

Αυτό είναι το κτίριο που κατέρρευσε στο Πασαλιμάνι

Ελλάδα 16.04.2024
Ένας νεκρός και τρεις τραυματίες

Σάλος σε δίκη: Επιτέθηκε στον δολοφόνο της αδερφής του και τον ακινητοποίησαν με τέιζερ

Κόσμος 16.04.2024
Όλα έγιναν μετά την ανακοίνωση της καταδίκης του δράστη

Σταρ του TikTok πέθανε σε ηλικία 36 ετών – «Θέλετε περισσότερα; Θα σας δώσω περισσότερα»

Κόσμος 16.04.2024
Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα η αιτία θανάτου της

Ραγδαία αλλαγή στο σκηνικό του καιρού: Αφρικανική σκόνη και «βουτιά» του υδράργυρου

Καιρός 16.04.2024
Πώς θα εξελιχθεί ο καιρός τις επόμενες ημέρες

Ποιος; Αυτός! ‑ Η στιγμή της έντασης κατά τις δηλώσεις του Γιώργου Μπαρτζώκα ‑ Δείτε βίντεο

Αθλητισμός 16.04.2024
Ο προπονητής του Ολυμπιακού ήταν φανερά εκνευρισμένος μετά το παιχνίδι κόντρα στον Παναθηναϊκό

Τραγωδία στον Πειραιά: Κατέρρευσε κτήριο στο Πασαλιμάνι ‑ Ένας νεκρός

Ελλάδα 16.04.2024
Τραγική κατάληξη είχε η κατάρρευση τμήματος κτηρίου στον Πειραιά