LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πως θα μπορούσε να μοιάζει ο κόσμος του 2066

Ένα δυσοίωνο αλλά και πιθανό σενάριο για το μέλλον της Ευρώπης, των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Κίνας

Δημοσίευση 2/11/2016 | 11:19

Πως θα μπορούσε να μοιάζει ο κόσμος του 2066

Δημοσιογράφος των Financial Times ζήτησε από τους αναγνώστες να γράψουν ένα άρθρο, για την πορεία που φαίνεται να παίρνει ο σημερινός κόσμος, κάνοντας υποθέσεις για γεγονότα τα οποία έχουν αρχίσει ήδη να εκτυλίσσονται, δίχως όμως να ξέρουμε σήμερα πού θα καταλήξουν.

«Λέγεται ότι η δημοσιογραφία είναι το πρώτο "πρόχειρο κείμενο" ιστορίας», έγραφε ο Gideon Rachman σε άρθρο του, όπου έθετε την πρόκληση σε αναγνώστες να γράψουν ένα φανταστικό «διαγώνισμα ιστορίας του 2066».

Ένα από τα άρθρα απάντησης που έλαβε ο Rachman και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα, είναι κι αυτό του Thomas Wright, ερευνητή στο Brookings Institution, ο οποίος επιχειρεί να απαντήσει στο ερώτημα «Γιατί το "Τέλος της Ιστορίας" κράτησε μόλις 20 χρόνια;».

Το άρθρο έχει τίτλο «Οι μεγάλες δυνάμεις κατέστρεψαν την παγκόσμια ευημερία» και υπότιτλο «Τη μεγαλύτερη τρέλα διέπραξε ο αμερικανικός λαός». Σε αυτό, ο Wright περιγράφει ένα δυσοίωνο μέλλον για την πορεία των κρατών, που όμως φαντάζει εξαιρετικά αληθοφανές, μιας και εκκινεί από γεγονότα που έχουν ήδη συμβεί, όπως λ.χ. το Brexit.

Διαβάστε αναλυτικά το κείμενο του Thomas Wright…

«Το πιο ισχυρό εργαλείο εξωτερικής πολιτικής τις δεκαετίες του 1990 και του 2000 δεν ήταν ένα όπλο ή μια διπλωματική συμμαχία.

Ήταν μια ιδέα. Όπως όλες οι ισχυρές ιδέες, ήταν αρκετά απλή: για να επιτύχουν οικονομικά, τα κράτη θα απελευθέρωναν τις αγορές και θα γίνονταν πιο υπεύθυνα μέλη μιας διεθνούς κοινότητας.

Έτσι κι έγινε. Για 20 χρόνια, ο κόσμος συνέκλινε προς ένα μοντέλο φιλελεύθερης τάξης με μια άνευ προηγουμένου ευημερία και με συνεργασία των μεγάλων δυνάμεων.

Το μεγάλο ερώτημα για την ιστορία του 21ου αιώνα είναι γιατί οι μεγάλες δυνάμεις προχώρησαν ταυτόχρονα και σχεδόν με ενθουσιασμό στη διάλυση αυτής της τάξης και εγκαινίασαν μια νέα εποχή αντιπαλότητας, προστατευτισμού και περιορισμένων πολέμων, στην οποία βρέθηκαν όλες σε χειρότερη θέση.

Γιατί το τέλος της ιστορίας -όπως το αποκάλεσε ο Φράνσις Φουκουγιάμα, ένας 37χρονος τότε ερευνητής στο Rand Corporation- δεν ολοκληρώθηκε ποτέ;

Η απάντηση μπορεί να κρύβεται στο τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου του Φουκουγιάμα «Το Τέλος της Ιστορίας και ο Τελευταίος Άνθρωπος».

Η ανθρωπότητα, γράφει στο βιβλίο, είναι προορισμένη να αγωνίζεται. Αν οι άνθρωποι «δεν μπορούν να αγωνιστούν υπέρ ενός δίκαιου σκοπού επειδή ήταν νικηφόρος σε μια προηγούμενη γενιά, τότε θα αγωνιστούν ενάντια στο δίκαιο σκοπό». Θα επαναστατήσουν κατά «της ειρήνης και της ευημερίας και κατά της δημοκρατίας».

Και αυτό είναι που τελικά συνέβη. Οι μεγάλες δυνάμεις επωφελήθηκαν όλες από μια εποχή σύγκλισης. Αλλά την οδήγησαν σκόπιμα στο τέλος.

Σκεφτείτε την Κίνα. Το ΑΕΠ της αναπτύχθηκε από τα 413 δισ. δολάρια το 1991 στα 7,5 τρισ. δολάρια το 2011, όταν είχε γίνει πλέον η δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη του πλανήτη. Η Κίνα θα μπορούσε να είχε συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για την σταθεροποίηση των δυτικών της συνόρων. Αλλά αντίθετα, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ επέλεξε να κατακτήσει τη Νότια Θάλασσα της Κίνας. Κατέλαβε πολλές ακατοίκητες βραχονησίδες και ξεκίνησε ένα τοπικό ψυχρό πόλεμο που οδήγησε σε δύο δεκαετίες αντι-παγκοσμιοποίησης, στασιμότητας και τελικά επανάστασης.

Η Ρωσία ήταν και αυτή σε καλή θέση το 2011. Ο «τσάρος» Βλαντιμίρ Πούτιν είχε αποσυρθεί στο πρωθυπουργικό γραφείο και σκεφτόταν τη συνταξιοδότηση. Ο ηγέτης της Ρωσίας, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, γνώριζε πολύ καλά την ανάγκη για βαθιές οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Η Ρωσία είχε καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ και είχε μάλιστα στηρίξει μια αμερικανική στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη. Δεν είχε ακόμα εγκλωβιστεί στην 20ετη στρατιωτική εκστρατεία στη Συρία και το τριήμερο πυρηνικό επεισόδιο με τις ΗΠΑ πάνω από τη Βαλτική βρισκόταν ακόμα οκτώ χρόνια μακριά.

Ο κ. Πούτιν επέστρεψε στην εξουσία το 2012 και φοβήθηκε ότι οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις και η πολιτική φιλελευθεροποίηση θα αποδυνάμωναν την εξουσία του. Κάλεσε το ρωσικό λαό να αγωνιστεί κατά της αμερικάνικης παγκόσμιας τάξης και να αποδεχθεί το τίμημα των οικονομικών δυσκολιών. Η Ρωσία βρισκόταν σπάνια εκτός επικαιρότητας τις δεκαετίες του 2010 και 2020, αλλά η πτώση της ήταν αδυσώπητη, κάτι που έκανε αναπόφευκτη τη διάλυση της.

Το σαμποτάζ της εποχής της σύγκλισης στις ανατολικές χώρες μπορεί να είναι κατανοητό. Η Ρωσία και η Κίνα ήταν πάντοτε εξωτερικοί παίχτες. Αλλά το πραγματικό μυστήριο είναι τι έγινε στη Δύση. Αυτή θα έπρεπε να ήταν η καλύτερη εποχή της.

Σε συνεργασία με την Κίνα, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη απέφυγαν μια νέα μεγάλη οικονομική καταστροφή μετά την κρίση του 2008, η οποία αρχικά είχε ξεπεράσει σε μέγεθος αυτήν του 1929. Η ύφεση ήταν ηπιότερη από ότι τη δεκαετία του 1930 και μέσα σε μερικά χρόνια, η ανάπτυξη επέστρεψε και η απασχόληση άρχισε να αυξάνεται. Σε μια από τις μεγαλύτερες ειρωνείες της ιστορίας, οι πολιτικές εξελίξεις άρχισαν να παίρνουν μια τοξική στροφή μόλις άρχισε να σταθεροποιείται η ανάκαμψη.

Η Ε.Ε. απέτυχε να εφαρμόσει τις κατάλληλες δημοσιονομικές και χρηματοπιστωτικές μεταρρυθμίσεις, μένοντας ανυπεράσπιστη όταν ήρθε η επόμενη οικονομική κρίση το 2018 (η οποία ακολούθησε την κρίση της ανατολικής Ασίας το 1997 και την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008). Η Βρετανία ψήφισε να αποχωρήσει από την Ε.Ε. το 2016 χωρίς ξεκάθαρο σχέδιο για τον μελλοντικό της παγκόσμιο ρόλο. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν για πάνω από μια δεκαετία, κατά την διάρκεια της οποίας ο χρηματοοικονομικός τομέας του Λονδίνου και η βρετανική οικονομία συρρικνώθηκαν.

Καμία τρέλα δεν ήταν ωστόσο τόσο μεγάλη όσο αυτή που διέπραξε ο αμερικανικός λαός. Καμία χώρα στην ιστορία δεν είχε αποκτήσει τόσο μεγάλη ισχύ, ευημερία και επιρροή. Αλλά οι Αμερικανοί πείστηκαν ότι όλος ο υπόλοιπος κόσμος τους έκλεβε και άρχισαν να απομονώνονται. Οι πρώτες ενδείξεις υπαναχώρησης εμφανίστηκαν στην Μέση Ανατολή μετά την αποτυχημένη λαϊκή επανάσταση -την «Αραβική Άνοιξη»- το 2011.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, εκλέχτηκε πρόεδρος μέσα σε ένα εθνικιστικό κλίμα και προχώρησε γρήγορα στην αναστολή όλων των αμερικανικών αμυντικών εγγυήσεων στην Ευρώπη και στην ανατολική Ασία. Μέχρι την αποπομπή του 200 ημέρες αργότερα (μια ημέρα για κάθε 1 εκατ. δολάρια από την καθαρή του περιουσία) η αμερικάνικη παγκόσμια τάξη αποτελούσε παρελθόν. Ο πρόεδρος Μάικ Πενς συγκρότησε μια νέα εκδοχή του ΝΑΤΟ, αλλά αυτή κατέρρευσε όταν την προκάλεσε η Ρωσία το 2019.

Τις δεκαετίες του 1990 και του 2000, ο κόσμος επωφελήθηκε από το τις θετικές επιπτώσεις της ενοποίησης. Η πρόοδος σε ένα μέτωπο (στην οικονομική ευημερία) οδήγησε στην πρόοδο σε ένα άλλο (τη συνεργασία των μεγάλων δυνάμεων). Η αναδίπλωση ανέστρεψε τις κατακτήσεις αυτές με τρομακτικές αρνητικές συνέργειες ανάμεσα στο χάος στη Μέση Ανατολή, την επιθετικότητα της Ρωσίας, την εναντίωση στην παγκοσμιοποίηση και στον αμερικάνικο εθνικισμό.

Ο βαθύτερος λόγος ήταν τετριμμένος και ίδιον των ανθρώπων. Ορισμένοι άνθρωποι βαρέθηκαν το status quo και αρκετοί ακολούθησαν για τι δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι θα υπάρξει μια χειρότερη εναλλακτική.

Τα πάθη υπερνικούν τα συμφέροντα. Και δεν είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά. Πριν από έναν αιώνα περίπου, τα ευρωπαϊκά κράτη γιόρτασαν το τέλος ενός αιώνα ειρήνης και προχώρησαν με ενθουσιασμό στον πιο φρικτό ως τότε πόλεμο της ιστορίας.

Η τρέλα μπορεί απλά να είναι ένα μέρος της φύσης μας».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η χώρα που οι μητέρες εμβολιάζουν κρυφά τα παιδιά τους

Πριν 11 ώρες
Απέναντι στο θρησκευτικό δόγμα που απαγορεύει τα σύγχρονα φάρμακα

Ο δολοφόνος που πήρε μέρος σε ριάλιτι γνωριμιών

Πριν 11 ώρες
Τι έγινε όταν αποκαλύφθηκαν όλα

Μελόνι: Ο αριστερός της σύντροφος είναι ο πιο μεγάλος πολιτικός της αντίπαλος

Πριν 11 ώρες
Έχουν μαζί μια κόρη αλλά χωρίς να έχουν παντρευτεί

Τι φωτογραφίες θα ανέβαζαν οι διάσημοι αν υπήρχε Instagram στα 70s

Πριν 11 ώρες
Δείτε μερικά στιγμιότυπα από τη δεκαετία της ανατροπής

Γεννήθηκες στα 90s; Aυτό ήταν το πιο διάσημο κούρεμα τη χρονολογία σου

Πριν 11 ώρες
Τώρα που αυτή η δεκαετία αναβιώνει, μπορείς να το αποκτήσεις κι εσύ!

Έδεσε τα μαλλιά της σε κότσο και μετά την πυροβόλησαν 6 φορές. Ένα κορίτσι σαν εσένα.

Πριν 11 ώρες
Η Hadis Najafi έχει γίνει σύμβολο της τραγωδίας στο Ιράν

Η δουλειά που δεν ήθελε κανείς να κάνει στην αρχαία Αθήνα

Πριν 11 ώρες
Με συνθήκες απάνθρωπες, και παιδική εργασία - και υψηλή θνησιμότητα

Σαν σήμερα: Η θεωρία που άλλαξε τον κόσμο

Πριν 11 ώρες
Στις 27 Σεπτεμβρίου του 1905

H Atena φυλακίστηκε λόγω ενός σκίτσου

Χτες
Η ζωγράφος και πολιτική ακτιβίστρια, συνελήφθη τον Αύγουστο του 2014

4 χωριά της Βόρειας Ελλάδας που σου δίνουν τα καλύτερα φθινοπωρινά vibes

Χτες
Αυτά τα όμορφα μέρη πρέπει να τα επισκεφτείς οπωσδήποτε

Αυτά τα μέρη έχουν την πιο απόκοσμη ατμόσφαιρα του κόσμου

Χτες
Σίγουρα, δε θα ήθελες να βρεθείς εκεί.

Οικογένεια γυρίζει τον κόσμο μαζί με τα παιδιά γιατί θα χάσουν την όρασή τους σύντομα

Χτες
Μια απίστευτη και συγκινητική ιστορία που δείχνει το μεγαλείο της ανθρώπινης θέλησης
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο e-daily.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.