LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τραγικό συμβάν με θύμα ομογενή

Δημοσίευση 14/10/2016 | 00:02

Τραγικό συμβάν με θύμα ομογενή

Νοσοκομείο του Σίδνεϊ, με 24-ωρη φροντίδα για εγκεφαλικά επεισόδια, αρνήθηκε να εκτελέσει μία διαδικασία σωτήρια για την ζωή συμπάροικου ασθενούς, επειδή, όπως αναφέρεται, αυτός κατέφθασε 45 λεπτά μετά τις θεσπισμένες εργάσιμες ώρες.

Πρόκειται για το Νοσοκομείο Prince of Wales Hospital, οι υπεύθυνοι του οποίου δεν επέτρεψαν τον περασμένο Αύγουστο, στον ομογενή Νίκο Ταουσάνη, από το προάστιο Shellharbour, νότια του Wollongong, να υποβληθεί σε εγχείριση για ενδοαγγειακή πήξη, παρά το ότι στο νοσοκομείο υπήρχαν οι ειδικευμένοι γιατροί, έτοιμοι να διενεργήσουν την εγχείριση.

Η άρνηση, όπως αναφέρθηκε στην οικογένεια του συμπαροίκου, οφειλόταν στο ότι είχε τελειώσει η βάρδια του προσωπικού υποστήριξης.

Ο συμπάροικος απεβίωσε τέσσερις μέρες αργότερα.

Όπως έγραψε η «Sydney Morning Herald», το επεισόδιο αυτό είναι ένα από μερικά περιστατικά, όπου ασθενείς, οι οποίοι θα μπορούσαν να ωφεληθούν από ανάκτηση ενδοαγγειακής πήξης, πέθαναν ή έμειναν ανάπηροι, επειδή προσβλήθηκαν από εγκεφαλικό επεισόδιο, και πήγαν σε νοσοκομείο πέραν του ωραρίου εργασίας των υπαλλήλων. Και αυτό παρά το ότι το υπουργείο Υγείας Ν.Ν.Ουαλίας (NSW Health) ισχυρίζεται ότι η Πολιτεία διαθέτει 24ωρη υπηρεσία για αυτή τη διαδικασία.

Η εφημερίδα, υποστήριξε ότι έχουν επιβεβαιωθεί οι λεπτομέρειες δύο άλλων υποθέσεων, παρόμοιων με αυτή του ομογενούς, ενώ, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, γιατροί διατείνονται ότι περίπου 250 με 400 ασθενείς έχουν πεθάνει ή μείνει ανάπηροι, υπό παρόμοιες συνθήκες.

Ο Νίκος Ταουσάνης, 81 ετών, είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο Wollongong στις 13 Αυγούστου φέτος, αφότου υπέστη βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο στο σπίτι του στο Shell Cove.

Οι γιατροί που τον εξέτασαν είπαν ότι η περίπτωσή του ενδεικνυόταν για ενδοαγγειακή ανάκτηση πήξης και καλέστηκε ασθενοφόρο για να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο Prince of Wales. Όμως υπήρξε 90λεπτη καθυστέρηση, με αποτέλεσμα ο συμπάροικος να φτάσει στο νοσοκομείο κατά τις 9 το βράδυ.

Ο γιος του συμπαροίκου, Γιώργος Ταουσάνης δήλωσε στην εφημερίδα ότι ο ειδικευμένος γιατρός που περίμενε τον πατέρα του, είπε στην οικογένεια ότι η εγχείριση δεν μπορούσε να γίνει λόγω της πολιτικής του νοσοκομείου σχετικά με το ωράριο εργασίας.

«Εγώ τους είπα ότι αν το θέμα είναι οικονομικό να μου το πουν κι εγώ θα πληρώσω» δήλωσε ο κ. Γ. Ταουσάνης, και πρόσθεσε:

«Οι γιατροί μου είπαν μετά ότι δεν υπήρχαν άλλες διαδικασίες διαθέσιμες για τον πατέρα μου, και ότι ο θρόμβος στο αίμα θα συνέχιζε να αποκλείει τη ροή οξυγόνου, με αποτέλεσμα να προκληθεί ανεπανόρθωτη ζημιά στον εγκέφαλό του και με πολύ σοβαρό το ενδεχόμενο της κατάληξης».

Δύο μέρες αργότερα, οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου τον κάλεσαν σε σύσκεψη και τον ενημέρωσαν ότι ο γιατρός ήταν έτοιμος για την εγχείριση, αλλά δεν μπορούσε γιατί το βοηθητικό προσωπικό είχε τελειώσει την βάρδια του στις 8μμ.

«Ήμουν εξοργισμένος γιατί μιλούσαν έτσι για την ζωή του πατέρα μου και πολύ απογοητευμένος που οι υπάλληλοι δεν παρέμειναν για να βοηθήσουν με την εγχείριση» είπε ο κ. Ταουσάνης.

Οι γιατροί είχαν αξιολογήσει την κατάσταση σοβαρότητας του ασθενούς στην πρώτη κατηγορία, αλλά οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου την υποβάθμισαν στην δεύτερη κατηγορία.

Ο υπεύθυνος της υπηρεσίας Υγείας νοτιοανατολικού Σίδνεϊ, James Mackie, είπε στην εφημερίδα ότι η εγχείριση δεν έγινε γιατί ήταν έξι ώρες μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο και δεν ενέπιπτε στις κλινικές οδηγίες για ενδοαγγειακή ανάκτηση πήξης. Παραδέχθηκε, όμως, ότι το περιστατικό θα μπορούσε να τύχει καλύτερης αντιμετώπισης.

Παρόμοιες υποθέσεις σαν του Νίκου Ταουσάνη, έχουν καταγγελθεί για έναν 64χρονο άντρα στα νοσοκομεία Nepean και Westmead τον Νοέμβριο του 2015 και έναν 89χρονο στα νοσοκομεία St. George και Liverpool.

Σημειώνεται ότι η ενδοαγγειακή ανάκτηση πήξης ή θρόμβου, είναι μια λεπτή διαδικασία, που περιλαμβάνει την εξαγωγή με το χέρι του θρόμβου αίματος που προκάλεσε το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η εξαγωγή γίνεται μέσω σωλήνα που εισέρχεται σε μεγάλη αρτηρία. Αυτή η μέθοδος θεωρείται πως ενδείκνυται για το 25% των ασθενών που έχουν υποστεί ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η πρώτη θεραπεία που συστήνεται για τους περισσότερους ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο είναι να τους χορηγηθεί θρομβολυτικό φάρμακο και αυτό παραμένει διαθέσιμο σε 24ωρη βάση.

Όμως, τα νοσοκομεία αναφέρεται ότι δεν έχουν τους κατάλληλους πόρους ώστε να παράσχουν όλο το 24-ωρο την ενδοαγγειακή ανάκτηση πήξης, από τότε που από τις δοκιμές που έγιναν αποδείχθηκε ότι αυτή η μέθοδος είναι κατά πολύ ανώτερη από την συνήθη πρακτική χορήγησης φαρμάκων, και υιοθετήθηκε ως η νέα γενική ιατρική πρακτική γι' αυτές τις περιπτώσεις από τα τέλη του 2014.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τι έκαναν οι αρχαίοι Αθηναίοι στους επικίνδυνους πολιτικούς

Σήμερα
Η δημοκρατία στην αρχαία Αθήνα αποτελεί ακόμα ένα πρότυπο μέχρι και σήμερα. Ο θεσμός του οστρακισμού μπορεί να είναι παράδοξος, αφού δεν τιμωρούνταν κάποιος για ένα έγκλημα, αλλά η ιδέα του γεννήθηκε για να διατηρηθεί η δημοκρατία και να μην δώσει ευκαιρία σε κάθε επίδοξο τύρρανο.

Η Δήμητρα πιστεύει πως στα παιδιά πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Χτες
Η Δήμητρα Χριστοφορίδου μιλά στο Pink.gr για αυτή τη μεγάλη της υπέροχη περιπέτεια που μετρά 10 χρόνια

6+1 ασυμβίβαστες γυναίκες που θα ήθελες πολύ να γνωρίσεις

Χτες
Με το πέρας των χρόνων, η ιστορία έχει αναδείξει μερικές πανέξυπνες, ισχυρές και γυναίκες γεμάτες έμπνευση, που υπήρξαν πρωτοπόρες για τα δικαιώματα των γυναικών και τη φυλετική ισότητα και καθόρισαν τον κόσμο της επιστήμης, των μαθηματικών, της αεροπορίας και της λογοτεχνίας.

Η γυναίκα που σκότωσε 600 συζύγους με ένα καλλυντικό

Χτες
Η Τζούλια Τοφάνα, έχει μείνει στην ιστορία ως μια σατανική γυναίκα που είναι υπεύθυνη για το φόνο περισσοτέρων από 600 ανδρών. Η δράση της τοποθετείται τον 17ο αιώνα.

O δρόμος με τον μυστηριώδη τάφο στη μέση του

Χτες
Ένα από τα τελευταία πράγματα που περιμένετε να δείτε στη μέση ενός αστικού πλακόστρωτου δρόμου είναι ένας τάφος, αλλά αυτό ακριβώς βλέπετε όταν οδηγείτε στην τουρκική πόλη Σίβας.

Ποιος εφηύρε την τουαλέτα;

Χτες
Οι τουαλέτες υπάρχουν εδώ και χιλιάδες χρόνια και ενώ πολλοί από εμάς θεωρούμε αυτά τα κομμάτια από πορσελάνη, δεδομένα αυτές τις μέρες, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ζωή θα φαινόταν πολύ διαφορετική - και πολύ χειρότερη - χωρίς αυτές.

Η ιστορία εκδίκησης των γειτόνων που τελικά έγινε για το τίποτα

Χτες
O Nicolas Yung μετανάστευσε από τη Γερμανία στις ΗΠΑ το 1848. Μια εποχή που δεν ήταν καθόλου εύκολο εγχείρημα. Δούλεψε σκληρά και τελικά τα κατάφερε να γίνει ιδιοκτήτης νεκροτομείου και να ζει μια άνετη ζωή. Η δουλειά του τού επέτρεψε να αγοράσει ένα όμορφο σπίτι στην κορυφή του λόφου του Σαν Φρασκίσκο, όπου φύτεψε έναν όμορφο κήπο.

Το βιβλίο που ο Bill Gates αγόρασε για 30,8 εκατ. δολάρια

Χτες
O Bill Gates μπορεί να είναι ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με περιουσία που ξεπερνά τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά δεν ήταν ποτέ σπάταλος. Μαζί με τον φίλο του Warren Buffet προτιμούν να ξοδεύουν τα χρήματά τους σε φιλανθρωπικές οργανώσεις παρά να τα επιδεικνύουν. Ο Gates δεν οδηγεί πολυτελή αυτοκίνητα, ντύνεται απλά και περιμένει στην ουρά για ένα burger, στο ίδιο κατάστημα που τρώει εδώ και χρόνια.
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο e-daily.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.