LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τραγικό συμβάν με θύμα ομογενή

Δημοσίευση 14/10/2016 | 00:02

Τραγικό συμβάν με θύμα ομογενή

Νοσοκομείο του Σίδνεϊ, με 24-ωρη φροντίδα για εγκεφαλικά επεισόδια, αρνήθηκε να εκτελέσει μία διαδικασία σωτήρια για την ζωή συμπάροικου ασθενούς, επειδή, όπως αναφέρεται, αυτός κατέφθασε 45 λεπτά μετά τις θεσπισμένες εργάσιμες ώρες.

Πρόκειται για το Νοσοκομείο Prince of Wales Hospital, οι υπεύθυνοι του οποίου δεν επέτρεψαν τον περασμένο Αύγουστο, στον ομογενή Νίκο Ταουσάνη, από το προάστιο Shellharbour, νότια του Wollongong, να υποβληθεί σε εγχείριση για ενδοαγγειακή πήξη, παρά το ότι στο νοσοκομείο υπήρχαν οι ειδικευμένοι γιατροί, έτοιμοι να διενεργήσουν την εγχείριση.

Η άρνηση, όπως αναφέρθηκε στην οικογένεια του συμπαροίκου, οφειλόταν στο ότι είχε τελειώσει η βάρδια του προσωπικού υποστήριξης.

Ο συμπάροικος απεβίωσε τέσσερις μέρες αργότερα.

Όπως έγραψε η «Sydney Morning Herald», το επεισόδιο αυτό είναι ένα από μερικά περιστατικά, όπου ασθενείς, οι οποίοι θα μπορούσαν να ωφεληθούν από ανάκτηση ενδοαγγειακής πήξης, πέθαναν ή έμειναν ανάπηροι, επειδή προσβλήθηκαν από εγκεφαλικό επεισόδιο, και πήγαν σε νοσοκομείο πέραν του ωραρίου εργασίας των υπαλλήλων. Και αυτό παρά το ότι το υπουργείο Υγείας Ν.Ν.Ουαλίας (NSW Health) ισχυρίζεται ότι η Πολιτεία διαθέτει 24ωρη υπηρεσία για αυτή τη διαδικασία.

Η εφημερίδα, υποστήριξε ότι έχουν επιβεβαιωθεί οι λεπτομέρειες δύο άλλων υποθέσεων, παρόμοιων με αυτή του ομογενούς, ενώ, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, γιατροί διατείνονται ότι περίπου 250 με 400 ασθενείς έχουν πεθάνει ή μείνει ανάπηροι, υπό παρόμοιες συνθήκες.

Ο Νίκος Ταουσάνης, 81 ετών, είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο Wollongong στις 13 Αυγούστου φέτος, αφότου υπέστη βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο στο σπίτι του στο Shell Cove.

Οι γιατροί που τον εξέτασαν είπαν ότι η περίπτωσή του ενδεικνυόταν για ενδοαγγειακή ανάκτηση πήξης και καλέστηκε ασθενοφόρο για να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο Prince of Wales. Όμως υπήρξε 90λεπτη καθυστέρηση, με αποτέλεσμα ο συμπάροικος να φτάσει στο νοσοκομείο κατά τις 9 το βράδυ.

Ο γιος του συμπαροίκου, Γιώργος Ταουσάνης δήλωσε στην εφημερίδα ότι ο ειδικευμένος γιατρός που περίμενε τον πατέρα του, είπε στην οικογένεια ότι η εγχείριση δεν μπορούσε να γίνει λόγω της πολιτικής του νοσοκομείου σχετικά με το ωράριο εργασίας.

«Εγώ τους είπα ότι αν το θέμα είναι οικονομικό να μου το πουν κι εγώ θα πληρώσω» δήλωσε ο κ. Γ. Ταουσάνης, και πρόσθεσε:

«Οι γιατροί μου είπαν μετά ότι δεν υπήρχαν άλλες διαδικασίες διαθέσιμες για τον πατέρα μου, και ότι ο θρόμβος στο αίμα θα συνέχιζε να αποκλείει τη ροή οξυγόνου, με αποτέλεσμα να προκληθεί ανεπανόρθωτη ζημιά στον εγκέφαλό του και με πολύ σοβαρό το ενδεχόμενο της κατάληξης».

Δύο μέρες αργότερα, οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου τον κάλεσαν σε σύσκεψη και τον ενημέρωσαν ότι ο γιατρός ήταν έτοιμος για την εγχείριση, αλλά δεν μπορούσε γιατί το βοηθητικό προσωπικό είχε τελειώσει την βάρδια του στις 8μμ.

«Ήμουν εξοργισμένος γιατί μιλούσαν έτσι για την ζωή του πατέρα μου και πολύ απογοητευμένος που οι υπάλληλοι δεν παρέμειναν για να βοηθήσουν με την εγχείριση» είπε ο κ. Ταουσάνης.

Οι γιατροί είχαν αξιολογήσει την κατάσταση σοβαρότητας του ασθενούς στην πρώτη κατηγορία, αλλά οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου την υποβάθμισαν στην δεύτερη κατηγορία.

Ο υπεύθυνος της υπηρεσίας Υγείας νοτιοανατολικού Σίδνεϊ, James Mackie, είπε στην εφημερίδα ότι η εγχείριση δεν έγινε γιατί ήταν έξι ώρες μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο και δεν ενέπιπτε στις κλινικές οδηγίες για ενδοαγγειακή ανάκτηση πήξης. Παραδέχθηκε, όμως, ότι το περιστατικό θα μπορούσε να τύχει καλύτερης αντιμετώπισης.

Παρόμοιες υποθέσεις σαν του Νίκου Ταουσάνη, έχουν καταγγελθεί για έναν 64χρονο άντρα στα νοσοκομεία Nepean και Westmead τον Νοέμβριο του 2015 και έναν 89χρονο στα νοσοκομεία St. George και Liverpool.

Σημειώνεται ότι η ενδοαγγειακή ανάκτηση πήξης ή θρόμβου, είναι μια λεπτή διαδικασία, που περιλαμβάνει την εξαγωγή με το χέρι του θρόμβου αίματος που προκάλεσε το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η εξαγωγή γίνεται μέσω σωλήνα που εισέρχεται σε μεγάλη αρτηρία. Αυτή η μέθοδος θεωρείται πως ενδείκνυται για το 25% των ασθενών που έχουν υποστεί ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η πρώτη θεραπεία που συστήνεται για τους περισσότερους ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο είναι να τους χορηγηθεί θρομβολυτικό φάρμακο και αυτό παραμένει διαθέσιμο σε 24ωρη βάση.

Όμως, τα νοσοκομεία αναφέρεται ότι δεν έχουν τους κατάλληλους πόρους ώστε να παράσχουν όλο το 24-ωρο την ενδοαγγειακή ανάκτηση πήξης, από τότε που από τις δοκιμές που έγιναν αποδείχθηκε ότι αυτή η μέθοδος είναι κατά πολύ ανώτερη από την συνήθη πρακτική χορήγησης φαρμάκων, και υιοθετήθηκε ως η νέα γενική ιατρική πρακτική γι' αυτές τις περιπτώσεις από τα τέλη του 2014.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Γιατί τα ανθρώπινα δικαιώματα έγιναν παγκόσμια

Πριν 7 ώρες
Η Παγκόσμια Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Δεκεμβρίου, γιατί εκείνη την ημερομηνία του 1948 υπογράφτηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ η Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, με όραμα να υπάρξει ένας κόσμος με ίσα δικαιώματα και χωρίς διακρίσεις. Ποια ήταν η αφορμή ώστε να φτάσουμε στο σημείο της αναγκαιότητας να γίνουν παγκόσμια τα ανθρώπινα δικαιώματα;

Το πιο επικίνδυνο σπορ για να πεθάνεις

Πριν 7 ώρες
Τα σπορ προσφέρουν χαλάρωση και διαφυγή από τη ρουτίνα για όσους τα κάνουν ερασιτεχνικά και χρήματα σε όσους είναι επαγγελματίες. Όμως κάθε πράγμα έχει ένα ρίσκο και αυτό δείχνει η μελέτη γνωστού αθλητικού καναλιού.

Ο πιο πανούργος ρομαντικός ηλεκτρολόγος

Πριν 7 ώρες
Ένας Ινδός συνελήφθη πρόσφατα ως αιτία συχνών διακοπών ρεύματος στο χωριό του, καθώς έκοβε το ρεύμα σε ολόκληρο τον οικισμό όποτε ήθελε να δει την κοπέλα του.

Τα πρώτα καλλιστεία Μις Υφήλιος έγιναν το 1952: Ποια Ελληνίδα καλλονή μας εκπροσώπησε

Πριν 7 ώρες
Tα πρώτα στην ιστορία Miss Universe πραγματοποιήθηκαν το 1952, στο Δημοτικό Αμφιθέατρο στο Λονγκ Μπιτς της Καλιφόρνια.

Οι μεγαλύτεροι φαρσέρ της Ελλάδας, τα πρώτα trolls της χώρας

Πριν 7 ώρες
Οι τηλεφωνικές φάρσες ήταν για πολλά χρόνια μια απόλαυση των Ελλήνων που μεταφέρθηκε από τις κασέτες στο διαδίκτυο. Από τους παλαιότερους εως σήμερα, αυτοί είναι οι πιο γνωστοί φαρσέρ.

Σελίν Ντιόν: Οι τραγικές στιγμές της τραγουδίστριας

Χτες
Η διεθνούς φήμης καλλιτέχνις ανακοίνωσε πως πάσχει από Stiff Person Syndrome. Πρόκειται για μια πολύ σπάνια ασθένεια, η οποία επηρεάζει τους μυς και «κλειδώνει» το σώμα σε άκαμπτες θέσεις, με αποτέλεσμα κάποιοι να μην μπορούν να περπατήσουν ή να μιλήσουν.

To σατανικό ρομπότ που μπορεί να εξαφανίσει τη Google σε 2 χρόνια

Χτες
Είναι ο μικρός κινητήρας που θα μπορούσε… να καταρρίψει την Google και ίσως την ανθρώπινη φυλή!

To κοινό που έχουν οι βρισιές σε όλες τις γλώσσες

Χτες
Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε την Τρίτη στο περιοδικό Psychonomic Bulletin & Review διαπίστωσε ότι οι βρισιές σε πολλές άσχετες γλώσσες μοιάζουν μεταξύ τους όσο και αν φαίνεται περίεργο

Σήμερα έμαθα: Πως προκαλείται ένα ουράνιο τόξο όταν δεν προηγείται βροχή;

Χτες
Όταν ο ήλιος βγαίνει ύστερα από τη βροχή, η εμφάνιση του ουράνιου τόξου δεν προκαλεί κάποια έκπληξη. Αυτές είναι άλλωστε οι κλασικές συνθήκες κατά τις οποίες εμφανίζεται.

Πως το κλέψιμο μιας αγελάδας οδήγησε στην ίδρυση της Hyundai

Χτες
Η ιστορία της ιδρύσεως του κολοσσού της αυτοκινητοβιομηχανίας Huyndai, είναι λίγο παράξενη, πολύ ενδιαφέρουσα και ίσως δίνει έμπνευση για όσους ονειρεύονται μια τέτοια τύχη, όπως αυτή που είχε ο ιδρυτής της Chung Ju-Yung.

Σαν σήμερα: Η παγκόσμια πρωτιά του ελληνικού υποβρυχίου «Δελφίν»

Χτες
Στις 9 Δεκεμβρίου του 1912, το ελληνικό υποβρύχιο «Δελφίν» κέρδισε μια παγκόσμια πρωτιά, καθώς έγινε το πρώτο υποβρύχιο στην παγκόσμια ναυτική ιστορία που εκτόξευσε τορπίλη κατά του εχθρικού τουρκικού πολεμικού πλοίου «Medjidieh», κατά την διάρκεια του Α’ Βαλκανικού Πολέμου. Η εκτόξευση δεν ήταν επιτυχημένη, αλλά αυτό δεν εμπόδισε το ελληνικό υποβρύχιο να γράψει ιστορία.
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο e-daily.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.