E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Τι γίνεται σε έναν... μαραθώνιο γραφής στη Wikipedia

Διορθώνοντας λάθη, γράφοντας πληροφορίες

Δημοσίευση 17/10/2016 | 00:04

Τι γίνεται σε έναν... μαραθώνιο γραφής στη Wikipedia

Το Σάββατο που πέρασε, στη Θεσσαλονίκη διοργανώθηκε μια διαφορετική εκδήλωση - για εκείνους που οι λέξεις html, bug, java και άλλες ακαταλαβίστικες ορολογίες, είναι παιχνιδάκι.

Τι έγινε λοιπόν και ένα σωρό νέοι πήραν τα laptop τους και στρώθηκαν στη δουλειά;

Ένας μαραθώνιος συνεισφοράς στην ελληνική εκδοχή της Wikipedia!

Γιατί κάποιος πρέπει να κάνει και αυτή τη δουλειά! Editaθώνιος και Hackaθώνιος, δύο εκδηλώσεις που έγιναν θεσμοί για την κοινότητα της Shesharp μιας ομάδας που προωθεί τη συμμετοχή των γυναικών στην τεχνολογία, και ουσιαστικά και οι δύο εκδηλώσεις είναι πολύ σημαντικές όσο και αν γίνονται αθόρυβα - κατι που σίγουρα θα καταλάβετε ακόμα περισσότερο, όταν θα χρειαστεί να ψάξετε μια πληροφορία...

Πώς δημιουργήθηκε το Hackathon;

Το Thesshack hackathon δημιουργήθηκε μετά από πρόταση του Wikimedia User Group της Ελλάδας στην ομαδα μας. Στόχος της εκδήλωσης ήταν να βελτιωθεί η λειτουργία της ελεύθερης εγκυκλοπαίδειας Wikipedia και των σχετικών ιστοτόπων που την υποστηρίζουν λειτουργικά, να διορθωθούν προβλήματα και να δημιουργηθούν νέα εργαλεία που θα κάνουν περισσότερο διαθέσιμο το περιεχόμενό της ή ευκολότερη τη συνεισφορά σε αυτήν.

Πόσα άτομα συνδημιουργείτε;

Το hackathon συνδιοργανώθηκε από το Wikimedia User Group της Ελλάδας, την ομάδα μας SheSharp, το Open Knowledge Foundation (OKFN) και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (συγκεκριμένα το Τμήμα Πληροφορικής και το φοιτητικό παράρτημα της ACM του τμήματος).

Τι ακριβώς κάνετε στο Hackathon;

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία και δυνατότητα να ενημερωθούν για τις τεχνικές πλευρές της Wikipedia από προγραμματιστές και να τις δοκιμάσουν στην πράξη, να εμβαθύνουν στις σχετικές τεχνολογίες και να αναπτύξουν δεξιότητες που θα τους είναι χρήσιμες και σε άλλα πεδία.

Αλλαγές πραγματοποιήθηκαν στην εφαρμογή android της Βικιπαίδειας, έγιναν μερικές διορθώσεις στη σελίδα της ηλεκτρονικής εγκυκλοπαίδειας και προστέθηκαν νέες λειτουργίες και κείμενα που βοηθάνε στη μετέπειτα εξέλιξη της σελίδας.

Στους δύο συμμετέχοντες με την πολυτιμότερη συνεισφορά απονεμήθηκαν πλήρεις υποτροφίες, που περιλαμβάνουν αεροπορικά, διαμονή και φαγητό, για να συμμετάσχουν στο Wikimedia Hackathon 2017 στην Βιέννη το Μάιο! Οι υποτροφίες είναι μια προσφορά του Wikimedia Österreich. Επιπλεον μοιράστηκαν δώρα, όπως εισιτήρια για το συνέδριο Voxxed Days και αναμνηστικά μπλουζάκια από τη Wikipedia.

Μπορεί κανείς να γράψει λήμμα από μόνος του στο σπίτι; Aν ναι πώς;

Φυσικά και μπορεί ο καθένας μας να συνεισφέρει στην Βικιπαίδεια! Το μόνο που χρειάζεται είναι διάθεση και έναν υπολογιστή με πρόσβαση στο Internet. Υπάρχουν λεπτομερείς οδηγίες στη Βικιπαίδεια για το πως γίνεται η επεξεργασία των ήδη υπαρχόντων άρθρων ή η δημιουργία νέων, εφόσον αυτά δεν υπάρχουν.

Αρκετά σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι μπορούμε να βελτιώσουμε τις λειτουργίες της ίδιας της Βικιπαίδειας. Αυτό ίσως να απαιτεί μερικές παραπάνω γνώσεις προγραμματισμού και διάφορων άλλων τεχνολογιών, αλλά όπως διαπιστώσαμε και στο Thesshack, δεν είναι τόσο δύσκολο όσο ακούγεται.

Μιλήστε μας για την ομάδα σας!

Είμαστε μία ομάδα νέων που δραστηριοποιείται εθελοντικά στη Θεσσαλονίκη στον τομέα της τεχνολογίας. Στην ουσία είμαστε μια παρέα που διοργανώνει δωρεάν και ανοιχτά στο κοινό workshops, σεμινάρια και διάφορες άλλες δράσεις, μέσω των οποίων θέλουμε να έρθουμε σε επαφή με άτομα με τα οποία μοιραζόμαστε το ίδιο πάθος για την τεχνολογία.

Έως τώρα έχουμε ήδη πραγματοποιήσει με μεγάλη επιτυχία events, όπως μια σειρά σεμιναρίων για Photoshop και Illustrator, για Web development και για Arduino, αλλά και δύο «μαραθώνιους» συνεισφοράς στην ελληνική Wikipedia. Επίσης, είμαστε συνδιοργανωτές του DEVit, του μεγαλύτερου συνεδρίου για web development στη πόλη μας.

Παράλληλα, δίνουμε το παρόν και σε διάφορες δράσεις της πόλης υποστηρίζοντας άλλες ομάδες και την τοπική τεχνολογική κοινότητα. Βέβαια, αφορμή δημιουργίας της ομάδας και η βασική κοινή συνισταμένη όλων των δρασεων μας είναι η αύξηση της γυναικείας συμμετοχής.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποια είναι η Caitlin Clark που αλλάζει το μέλλον του μπάσκετ για τις γυναίκες

Πρόσωπα 25.04.2024
Αναμόρφωσε πλήρως το κολεγιακό μπασκετικό τοπίο

Το γκράφιτι που άλλαξε τον κόσμο

Νέα Εποχή 25.04.2024
Μερικά από τα πιο διάσημα έργα street art που λάτρεψε ο κόσμος

5 πολιτικοί που δολοφονήθηκαν τον 21ο αιώνα

Πρόσωπα 25.04.2024
Για διάφορους λόγους

Αντρας που έφυγε από την Αγγλία το 2008, εγκλωβίστηκε στην Αιθιοπία για 16 χρόνια

Stories Χτες
Εχασε το ταξιδιωτικό του έγγραφο για τους πρόσφυγες και δεν μπορούσε να επιστρέψει στην οικογένειά του

Αυτό το νησί έχει την καλύτερη παραλία στον κόσμο

Περιβάλλον Χτες
Σύμφωνα με τους Travel Experts, αξίζει να το επισκεφτείς!

Εορτολόγιο: Πότε πέφτει του Αγίου Γεωργίου

Ιστορικά Προχτές
Το αιώνιο ερώτημα...

Η εποχή του Οzempic: Ένα φάρμακο που δημιούργησε κουλτούρα

Stories Προχτές
Η κουλτούρα της δίαιτας, την εποχή της υπερκατανάλωσης

Πως κάνουν τατουάζ οι φυλακισμένοι;

Stories Προχτές
Ο περιορισμός τους κάνει όλο και πιο εφευρετικούς