LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Το ξενοδοχείο πλάι στο θρυλικό Καραβάν Σαράι που διακρίθηκε στο Tripadvisor

The Caravan B&B στη Θεσσαλονίκη

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 24/10/2016 | 00:03

Το ξενοδοχείο πλάι στο θρυλικό Καραβάν Σαράι που διακρίθηκε στο Tripadvisor

Μια υπέροχη διάκριση έλαβε ένα από τα πιο ιδιαίτερα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης, καθώς το The Caravan B&B, κατέκτησε το βραβείο Travellers’ Choice 2018 στο Tripadvisor και βρέθηκε ανάμεσα στα 25 καλύτερα πανδοχεία σε όλη την Ελλάδα.

Tα βραβεία Travellers’ Choice είναι η υψηλότερη τιμή που απονέμει το TripAdvisor

Στη Βαμβακά, μια σχεδόν κρυμμένη οδό μιας και εκεί βρίσκεται πλέον σταθμός του μετρό, βρίσκεται μια μικρή νέα γειτονιά στη Θεσσαλονίκη, που αρχίζει να συγκεντρώνει πολύ ενδιαφέρον στους εναλλακτικούς κατοίκους της συμπρωτεύουσας και στους τουρίστες. Εκεί βρίσκεται το πανέμορφο "Caravan", ένα ξεχωριστό Bed and Breakfast.

Τρεις φίλοι ξεκίνησαν ένα road trip στην Ισπανία. Και τότε έπεσε η ιδέα για το δικό τους διαφορετικό κατάλυμμα, που θα λεγόταν "Caravan". Και η ζωή τα έφερε έτσι, που οι τρεις φίλοι βρήκαν να στεγάσουν το χώρο τους δίπλα στο Καραβάν Σαράι! 

Ποιοι βρίσκονται πίσω από το the Caravan;

Πίσω από το "The Caravan Bed and Βreakfast" βρίσκονται τρεις φίλοι, ο Καραπατόγλου Αλέξανδρος 26 χρονών, ο Χάρης Παπαδόπουλος 36 χρονών και ο Κουρτίδης Γιώργος, 35 χρονών. Ο Χάρης πλέον ζει και εργάζεται στην Αγγλία. Οι υπόλοιποι δύο τρέχουν το project στην Θεσσαλονίκη.

Φτιάχνοντας τις υποδομές

Πόσο καιρό σας πήρε να ανακαινίσετε το οίκημα, και πώς αποφασίσατε να στεγάσετε το όραμά σας εκεί;

Ο χρόνος στην Ελλάδα είναι κάτι σχετικό. Για να πάρουμε τα χαρτιά και να ξεκινήσουμε τις εργασίες που αφορούσαν κυρίως την μετατροπή των εσωτερικών του κτιρίου, μας πήρε 18 μήνες ενώ με βάση την νομοθεσία έπρεπε σε 3 μήνες το αργότερο να είχαμε όλα τα απαραίτητα έγγραφα.

Όταν πήραμε τα χαρτιά χρειαζόμασταν 4 μήνες περίπου για την ολοκλήρωση του project αλλά στην αρχή της κατασκευαστικής περιόδου μας βρήκε το κλείσιμο των τραπεζών και τα Capital Control με αποτέλεσμα άλλους 4 μήνες καθυστέρηση. Το αποτέλεσμα όλων των παραπάνω ήταν να ξεκινήσουμε να λειτουργούμε από τις αρχές Μαρτίου του 2016.

"Στην αρχή της κατασκευαστικής περιόδου μας βρήκε το κλείσιμο των τραπεζών και τα capital controls με αποτέλεσμα άλλους 4 μήνες καθυστέρηση"

Από πού είναι οι επισκέπτες σας;

Οι περισσότεροι επισκέπτες στην Θεσσαλονίκη είναι ακόμα από την Ελλάδα και την Κύπρο. Έτσι και το The Caravan δεν θα μπορούσε να έχει διαφορετικό κοινό. Από το εξωτερικό οι ταξιδιώτες μας είναι κυρίως από Τουρκία, Ισραήλ, Σερβία, Ρουμανία και τέλος Ευρωπαίοι, κυρίως Γάλλοι και Ιταλοί. Βέβαια κλείνουμε μόλις 7 μήνες λειτουργίας οπότε δεν έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα .

H ομάδα του Caravan παίζει με το ντεκόρ

Είναι εύκολο να επιχειρείς στην Ελλάδα του σήμερα;

Αν είσαι έτοιμος να μην κοιμάσαι και να ρισκάρεις για το όνειρο σου, αν είσαι έτοιμος να παλέψεις με τον αόρατο εχθρό της γραφειοκρατίας και τέλος αν το πιστεύεις πολύ και έχεις την στήριξη των δικών σου ανθρώπων μπορείς να μπεις στην διαδικασία να επιχειρήσεις σε αυτό το παρανοϊκό αλλά και μαγικό μέρος που λέγεται Ελλάδα.

Το πιο σημαντικό πρόβλημα στην επιχειρηματικότητα είναι ότι δεν υπάρχει σταθερό οικονομικό περιβάλλον και σε συνδυασμό με την απίστευτη γραφειοκρατία που μπορείς να συναντήσεις αυξάνει τις πιθανότητες αποτυχίας ή εγκατάλειψης πολλών νέων προσπαθειών.

Η θέα

Βρίσκεστε δίπλα στο Καραβάν Σαράι - ένα ιστορικό σημείο της πόλης, σε ένα μέρος που αποτελεί εικόνα της παλιάς Θεσσαλονίκης. Από εκεί εμπνευστήκατε το όνομά σας;

Η ιδέα για μια διαφορετική μορφή φιλοξενίας μας ήρθε πριν από περίπου 6 χρόνια σε ένα από τα γνωστά Roadtrip της παρέας στην Ισπανία, κάπου ανάμεσα στην εθνική οδό Βαλένθιας Σεβίλλης όπου εννέα φίλοι ταξιδεύαμε μέσα σε ένα caravan βανάκι. Μετά από 2,5 χρόνια αναζήτησης χώρου ήρθε το συγκεκριμένο κτίριο στην ιδιαίτερη και ιστορική γειτονιά του Καραβάν Σαράι.

Έτσι είχαμε πολλά στοιχεία για να καταλήξουμε στο συγκεκριμένο όνομα. Άλλωστε το logo μας που είναι σχεδιασμένο από τους dolphins συνδυάζει και τα δύο! Το τροχόσπιτο (από το caravan) με το καπελάκι (από την όψη του κτιρίου) δείχνουν όλα αυτά που λέμε παραπάνω. Η γειτονιά του Καραβάν Σαράι θεωρώ ότι είναι μία μίξη πολλών επιρροών (ελληνικών, τουρκικών κλπ) και αυτό την κάνει ιδιαίτερη, τι και αν ακόμα κρύβεται τα τελευταία χρόνια πίσω από τις λαμαρίνες του μετρό που έχουν ερημώσει την περιοχή...

Το όμορφο σαλόνι

Γιατί να προτιμήσει το Caravan  κάποιος που έρχεται στην πόλη;

Το The Caravan Bed and breakfast έχει 13 δωμάτια διαφορετικών τύπων με δίκλινα, τρίκλινα, τετράκλινα και σουίτες. Συνδυάζει το μοντέρνο με το παλιό αρμονικά σε πλήρη αντιστοιχία με το ίδιο το κτίριο που το φιλοξενεί. Έχει στόχο την πιο προσωποκεντρική φιλοξενία και προσπαθεί να δώσει την ματιά του στους επισκέπτες του.

"Αν είσαι έτοιμος να μην κοιμάσαι και να ρισκάρεις για το όνειρο σου μπορείς να μπεις στην διαδικασία να επιχειρήσεις σε αυτό το παρανοϊκό αλλά και μαγικό μέρος που λέγεται Ελλάδα"

Πείτε μας μερικά μέρη στη Θεσσαλονίκη που προτείνετε στους τουρίστες για βόλτες!

Για εμάς το πιο σημαντικό αξιοθέατο αυτήν την στιγμή είναι η Ροτόντα. Είναι ένα μνημείο που προκαλεί δέος σε όποιους το επισκέπτονται. Από εκεί και πέρα οι γειτονίες της πόλης είναι που κάνουν την διαφορά. Η γειτονιά του Καραβάν Σαράι, η γειτονιά της αγοράς Μοδιάνο και Καπάνι και φυσικά η γειτονιά της Ανω Πόλης δίνουν μία μίξη εικόνων και επιρροών από Ελληνικά, Νεοελληνικά, Βυζαντινά, Τουρκικά, Βαλκανικά και Εβραϊκά στοιχεία που κατά ένα μαγικό τρόπο είναι εμφανή σε όλους!

Από εκεί και πέρα η πόλη χρειάζεται μεγαλύτερη οργάνωση και πρέπει οι χώροι τουριστικού ενδιαφέροντος να είναι ανοιχτοί στο κοινό. Η Θεσσαλονίκη πρέπει να εκμεταλλευτεί το εύκολο και «μικρό» ιστορικό της κέντρο δημιουργώντας θεματικούς ιστορικούς περιπάτους με την σύνδεση όλων των μνημείων της.

Info: To Kαραβάν Σαράι ήταν γνωστό πανδοχείο την περίοδο της τουρκοκρατίας, έπειτα έγινε καταφύγιο προσφύγων και μέχρι πριν μερικά χρόνια εκεί στεγάζονταν το δημαρχείο της Θεσσαλονίκης.