LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Δέκα καινούργια στοιχεία του iOS 9 που ήθελαν οι χρήστες

Δημοσίευση 28/9/2015 | 00:00

Δέκα καινούργια στοιχεία του iOS 9 που ήθελαν οι χρήστες

Κάθε φθινόπωρο έρχεται και ένα νέο λειτουργικό σύστημα από την Apple, το οποίο υπόσχεται αναβαθμίσεις και καλύτερη εμπειρία χρήσης για όσους κατέχουν συσκευές όπως iPhone, iPad και iPod Touch. Μετά από πολλές εικασίες, φήμες και δοκιμές η Apple έκανε διαθέσιμο στις 16 Σεπτεμβρίου το νέο της λειτουργικό iOS 9.

Κάθε αποκάλυψη βέβαια συνοδεύεται από ανάμεικτα σχόλια των χρηστών, με κάποιους να διαμαρτύρονται επειδή δεν μπορούν να το κατεβάζουν, άλλους να ενθουσιάζονται από τις πρώτες στιγμές που το χρησιμοποιούν και άλλους να παραπονιούνται επειδή κολλάνε περισσότερο οι συσκευές τους.

Σε κάθε περίπτωση, όσοι χρησιμοποίησαν τις τελευταίες μέρες το νέο λειτουργικό θα παρατήρησαν κάποια updates που βελτίωσαν την εμπειρία χρήσης καθώς και μερικές διορθώσεις που χρειάζονταν στο iOS.

Το πρώτο πράγμα που ίσως παρατήρησαν οι χρήστες είναι πως δεν χρειάζεται ολική διαμόρφωση του δίσκου μετά το download του λειτουργικού, εξαιτίας του μεγέθους του λειτουργικού. Αυτό ήταν εξάλλου κάτι που εξόργιζε παλιότερα τους πελάτες της Apple, οι οποίοι πολλές φορές για να κάνουν την αναβάθμιση έπρεπε να σβήσουν εφαρμογές που «έπιαναν χώρο» στις συσκευές τους.

Δείτε τα νέα στοιχεία που έφερε στον κόσμο των smartphones και των tablets η εταιρεία από το Cupertino:

Μικρότερο μέγεθος στο αρχείο εγκατάστασης

Δεν χρειάζεται να πάμε στα… ενδότερα του λειτουργικού για να αρχίσουμε την απαρίθμηση των πλεονεκτημάτων, αφού το iOS 9 χρειάζεται πολύ λιγότερο αποθηκευτικό χώρο για να εγκατασταθεί. Σύμφωνα με την Apple, για την αναβάθμιση χρειάζονται 1.3 GB ελεύθερου χώρου, ενώ το iOS 8 έφτανε τα 4.5 GB!

Μάλιστα, όπως αναφέρει, ο Gordon Kelly από το Forbes το iOS 9 διαγράφει προσωρινά τις εφαρμογές και τις εγκαθιστά ξανά για όσους χρήστες δεν έχουν τον απαραίτητο ελεύθερο χώρο στο λειτουργικό τους σύστημα.

Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας

Όσοι είναι συνεχώς κολλημένοι στην οθόνη των iPhone καλό θα είναι να έχουν πάντα κοντά τους ένα τρόπο φόρτισης, όπως ένα powerbank. Ωστόσο, σύμφωνα με την Apple, το νέο της λειτουργικό εξοικονομεί περισσότερη ενέργεια, με αποτέλεσμα οι χρήστες να κερδίζουν περίπου μια ώρα πριν έρθει η στιγμή της φόρτισης.

Σε συνδυασμό με τη νέα λειτουργία «Low Power» (χαμηλής ισχύος), η Apple κάνει προσπάθειες να λύσει το μεγαλύτερο πρόβλημα όλων των χρηστών smartphones που είναι η ειδοποίηση για… «χαμηλή μπαταρία».

Λειτουργία Picture in Picture και multitasking (για τα iPad μόνο)

Οι χρήστες tablet «κατηγορούσαν» την Apple εδώ και πολύ καιρό που δεν υπήρχε η λειτουργία «εικόνα μέσα στην… εικόνα» στα iPad. Αυτό διορθώθηκε στο iOS 9, αφού δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να βλέπει ένα βίντεο την ώρα που κάνει μια άλλη εργασία. Ουσιαστικά μιλάμε για το περίφημο multitasking ή το split screen του Android.

Με το iOS 9 οι χρήστες μπορούν να τρέξουν 2 εφαρμογές, δίπλα την μία στην άλλη ενώ το νέο task switcher τους επιτρέπει να σύρουν εφαρμογές στην ίδια οθόνη. Οι επιλογές για να μοιράσουν οι χρήστες την οθόνη θα είναι 50-50 ή 70-30.

Σημαντική βελτίωση της Siri

Οι χρήστες του iOS 9 θα παρατήρησαν ήδη τη νέα λειτουργία του έξυπνου βοηθού της Apple, Siri, που προτείνει εφαρμογές και άλλες πληροφορίες ανάλογα με την ώρα, την μέρα και την τοποθεσία που βρίσκεται ο χρήστης.

Ακόμη, το «Spotlight» της Siri αναβαθμίστηκε ώστε τα αποτελέσματα του να παρέχουν άμεση πρόσβαση και μέσα στο περιεχόμενο των εφαρμογών. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Apple στην ανακοίνωση του iOS 9, η Siri θα μπορεί να σκανάρει τα εισερχόμενα και να εντοπίζει ID από τηλεφωνικούς αριθμούς οι οποίοι δεν είναι αποθηκευμένοι στη λίστα επαφών.

Νέα εφαρμογή για ειδήσεις

Το News, του iOS 9 είναι η νέα βασική εφαρμογή του λειτουργικού που περιλαμβάνει ειδήσεις από διάφορες πηγές. Η Apple συνεργάζεται με γνωστούς οργανισμούς και sites, όπως τα CNN, Time, Wired, ESPN, Buzzfeed, The Verge και υπόσχεται ατέλειωτο σερφάρισμα και ενημέρωση μέσα από το νέο της app. Η συγκεκριμένη εφαρμογή έγινε αρχικά διαθέσιμη σε ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Αυστραλία.

Ειδικός φάκελος για selfies

Σε μια μικρή αλλαγή που κάνει αρκετά ευκολότερη την οργάνωση των εικόνων προχώρησε η Apple ειδικά για τους οπαδούς των selfies.

Οι φωτογραφίες από την μπροστινή κάμερα τοποθετούνται αυτόματα στον φάκελο «Selfies», ενώ τα screenshots παίρνουν κι αυτά τη θέση τους στον δικό τους ξεχωριστό φάκελο.

Αλλαγές στους χάρτες

Η εφαρμογή των χαρτών της Apple αναβαθμίστηκε με πληροφορίες για μέσα μαζικής μεταφοράς -για λίγες πόλεις αρχικά-, ενώ προστέθηκαν σημεία ενδιαφέροντος ανά κατηγορία. Η επιλογή των μέσων μεταφοράς στους χάρτες δείχνει στον χρήστη και τους σταθμούς αναχώρησης που βρίσκονται κοντά του.

Στην εφαρμογή, η οποία δεν είχε και την καλύτερη φήμη στο παρελθόν, προστέθηκαν και εσωτερικοί χάρτες για εμπορικά κέντρα, αεροδρόμια και άλλες παρόμοιες τοποθεσίες.

Εμφανίζονται πρώτα οι πιο πρόσφατες ειδοποιήσεις

Στο iOS 9, οι ειδοποιήσεις ταξινομούνται με χρονολογική σειρά, ώστε οι πιο πρόσφατες να παραμένουν στην κορυφή. Φυσικά έχετε τη δυνατότητα να αλλάξετε αυτή την επιλογή από τις ρυθμίσεις και να εμφανίζονται οι ειδοποιήσεις ανά εφαρμογή.

Βρείτε τις προηγούμενες εφαρμογές με το βελάκι «Back»

Σε κάθε συσκευή οι χρήστες λατρεύουν το βελάκι «Πίσω». Γι' αυτό και η Apple αποφάσισε να το διευρύνει. Αν ο χρήστης για παράδειγμα χαζεύει στο Twitter και λάβει μια ειδοποίηση στο Instagram, μπορεί να δει την ειδοποίηση μπαίνοντας στο Instagram και στη συνέχεια να πατήσει απλά το βελάκι πάνω αριστερά και να ξαναπάει στο twitter.

Δυνατότητα αναζήτησης στις ρυθμίσεις

Ένα νέο στοιχείο έβαλε η Apple στις ρυθμίσεις του iOS 9 που αναμένεται να λύσει τα χέρια των χρηστών. Πλέον, οι κάτοχοι των συσκευών της Apple έχουν τη δυνατότητα να αναζητήσουν με λέξεις κλειδιά αυτό που θέλουν να αλλάξουν.

Πρόκειται για μια αλλαγή που κάνει πολύ πιο εύκολη την επεξεργασία των ρυθμίσεων. Αντί οι χρήστες να διαλέγουν κάθε τομέα ρυθμίσεων για να τις αλλάξουν, πλέον μπορούν απλά να γράψουν στην αναζήτηση αυτό που τους ενδιαφέρει.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

To σατανικό ρομπότ που μπορεί να εξαφανίσει τη Google σε 2 χρόνια

Πριν 2 ώρες
Είναι ο μικρός κινητήρας που θα μπορούσε… να καταρρίψει την Google και ίσως την ανθρώπινη φυλή!

To κοινό που έχουν οι βρισιές σε όλες τις γλώσσες

Πριν 2 ώρες
Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε την Τρίτη στο περιοδικό Psychonomic Bulletin & Review διαπίστωσε ότι οι βρισιές σε πολλές άσχετες γλώσσες μοιάζουν μεταξύ τους όσο και αν φαίνεται περίεργο

Σήμερα έμαθα: Πως προκαλείται ένα ουράνιο τόξο όταν δεν προηγείται βροχή;

Πριν 2 ώρες
Όταν ο ήλιος βγαίνει ύστερα από τη βροχή, η εμφάνιση του ουράνιου τόξου δεν προκαλεί κάποια έκπληξη. Αυτές είναι άλλωστε οι κλασικές συνθήκες κατά τις οποίες εμφανίζεται.

Πως το κλέψιμο μιας αγελάδας οδήγησε στην ίδρυση της Hyundai

Πριν 2 ώρες
Η ιστορία της ιδρύσεως του κολοσσού της αυτοκινητοβιομηχανίας Huyndai, είναι λίγο παράξενη, πολύ ενδιαφέρουσα και ίσως δίνει έμπνευση για όσους ονειρεύονται μια τέτοια τύχη, όπως αυτή που είχε ο ιδρυτής της Chung Ju-Yung.

Σαν σήμερα: Η παγκόσμια πρωτιά του ελληνικού υποβρυχίου «Δελφίν»

Πριν 2 ώρες
Στις 9 Δεκεμβρίου του 1912, το ελληνικό υποβρύχιο «Δελφίν» κέρδισε μια παγκόσμια πρωτιά, καθώς έγινε το πρώτο υποβρύχιο στην παγκόσμια ναυτική ιστορία που εκτόξευσε τορπίλη κατά του εχθρικού τουρκικού πολεμικού πλοίου «Medjidieh», κατά την διάρκεια του Α’ Βαλκανικού Πολέμου. Η εκτόξευση δεν ήταν επιτυχημένη, αλλά αυτό δεν εμπόδισε το ελληνικό υποβρύχιο να γράψει ιστορία.

Ανοιξε η εκκλησία του Αγίου Νικολάου στη Νέα Υόρκη μετά από 21 χρόνια: Η ανάρτηση Καλατράβα

Χτες
Πέρασαν πάνω από δυο δεκαετίες μετά την καταστροφή της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, όταν έπεσε ο νότιος πύργος του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, και τώρα ο ναός άνοιξε και πάλι.

Οι πέντε άνδρες που κάθισαν εθελοντικά κάτω από μια πυρηνική βόμβα που εξερράγη

Χτες
Ήταν Ιούλιος του 1957, όταν 5 αξιωματικοί της αεροπορίας των ΗΠΑ και ένας φωτογράφος στάθηκαν μαζί σε ένα σημείο 65 μίλια μακριά από το Las Vegas. Δίπλα τους έβαλαν μια πινακίδα που έγραφε «Έδαφος 0. Πληθυσμός 5».

Shirley Temple: Η τραγική αλήθεια για το «παιδί ‑ θαύμα» της Αμερικής που δεν ειπώθηκε ποτέ

Χτες
Η Shirley Temple Black ήταν Αμερικανίδα ηθοποιός, τραγουδίστρια, χορεύτρια και διπλωμάτης που ήταν η νούμερο ένα στο box office του Χόλιγουντ ως παιδί ηθοποιός από το 1934 έως το 1938.

Ζωή Λάσκαρη: Η τολμηρή σκηνή που χαρακτηρίστηκε σκανδαλώδης

Χτες
Η ταινία σταθμός που εκτόξευσε την καριέρα της Ζωής Λάσκαρη.

Το ερωτικό ελληνικό τραγούδι που γράφτηκε μέσα σε 10 λεπτά

Χτες
Τα τραγούδια που μένουν, συνήθως μένουν γιατί έχουν πολύ συναίσθημα και το συναίσθημα όσο κι αν αλλάζουν οι εποχές, εκείνο παραμένει στις καρδιές των ανθρώπων, έστω κι αν έχει αλλάξει μορφή. Ο καλύτερος τρόπος να εξωτερικεύσεις ένα συναίσθημα ήταν πάντα η μουσική που συνοδεύεται από ειλικρινείς στίχους. Ένα τέτοιο είναι και το τραγούδι «Ζητάτε να σας πω», το οποίο γράφτηκε με αφορμή τον έρωτα και μάλιστα μέσα σε 10 λεπτά.

Κορίτσια Καριέρας: Η Μαρία είναι συνεχώς viral στο Tik Tok λόγω της ατάκας της

Χτες
Η Μαρία είναι η αγαπημένη μας ραδιοφωνική παραγωγός στον ΣΟΚ Fm της Χαλκίδας και σίγουρα αν δεν την έχεις ακούσει, την έχεις δει σε βίντεο του Tik Tok! Οι ατάκες της κάνουν πάταγο! Τη γνωριζουμε λίγο καλύτερα μέσα από το Pink.gr

Σαν σήμερα: Το ναυάγιο της Φαλκονέρας

Χτες
Το ναυάγιο του επιβατηγού πλοίου «Ηράκλειον» θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες που συνέβη ποτέ στις ελληνικές θάλασσες. Ξημερώνοντας 8η Δεκεμβρίου 1966 το επιβατηγό πλοίο προσέκρουσε στη βραχονησίδα «Φαλκονέρα», στα ανοιχτά της Μήλου.
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο e-daily.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.