THINK

Η ακτιβίστρια που καταδικάστηκε επειδή έδωσε ένα χάπι άμβλωσης σε μια κοπέλα

Η Abortion Dream Team είναι μια ομάδα για τα δικαιώματα των αμβλώσεων στην Πολωνία
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Η ακτιβίστρια που καταδικάστηκε επειδή έδωσε ένα χάπι άμβλωσης σε μια κοπέλα

Η Abortion Dream Team είναι μια ομάδα για τα δικαιώματα των αμβλώσεων στην Πολωνία. Με έδρα τη Βαρσοβία, η ADT ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2016 - Το χάπι για την άμβλωση χρησιμοποιείται ως μια πρώιμη ιατρική επιλογή άμβλωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Abortion Dream Team». Μια ομάδα ακτιβιστριών που προσφέρει πληροφορίες για το πώς να μην είναι ανέφικτο όνειρο των Πολωνών γυναικών να κάνουν με ασφάλεια μια άμβλωση. 

Το χάπι για την άμβλωση χρησιμοποιείται ως μια πρώιμη ιατρική επιλογή άμβλωσης, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα την διακοπή της εγκυμοσύνης. Το εν λόγω χάπι χρησιμοποιείται μόνο με την επιβεβαίωση της εγκυμοσύνης και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέχρι και έως 49 ημέρες μετά την τελευταία έμμηνο ρύση της γυναίκας.

Σημειώνεται ότι το χάπι της άμβλωσης χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη και εγκρίθηκε από την FDA για χρήση στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο του 2000. Το χάπι για την άμβλωση (RU486) μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο του, αλλά συνήθως χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με ένα δεύτερο χάπι, τη μισοπροστόλη, η οποία βελτιώνει το ποσοστό της επιτυχίας του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η συνιδρίτρια του Αbortion Dream Team, Justyna Wydrzyńska, έπεσε θύμα ενδοοικογενειακής βιaς όπως και η Ania, μια φίλη της. Ήταν το 2020. Τα πανδημικά lockdown. Όλοι ανησύχησαν ότι τα σύνορα της Πολωνίας μπορεί να κλείσουν, σταματώντας τις ταξιδιωτικές και ταχυδρομικές υπηρεσίες. Η Wydrzyńska έδωσε στην Ania τα χάπια για την άμβλωση που είχε στη διάθεσή της για τον εαυτό της.

«Σκέφτηκα ότι θα ήταν καλό για εκείνη να έχει αυτό το εργαλείο και να αποφασίσει αν θέλει να μην κάνει άλλο παιδί και να μπορέσει να απαλλαγεί από αυτή τη βιaιη σχέση στην οποία βρισκόταν», δήλωσε η Wydrzyńska στο Associated Press στις Βρυξέλλες την Πέμπτη. «Ήξερα από μόνη μου, τη στιγμή που έμεινα ξανά έγκυος, ζώντας με έναν βιaιο σύντροφο, δεν θα (ξεφύγω) ποτέ από αυτόν τον γάμο», είπε.

Αλλά το δικαστικό σύστημα της Πολωνίας βλέπει την κατάσταση διαφορετικά. Την περασμένη εβδομάδα, ένα δικαστήριο της Βαρσοβιaς καταδίκασε τη Wydrzyńska για παρότρυνση στην άμβλωση παρέχοντας στην Ania χάπια. 

Οι αμβλώσεις είναι παράνομες σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις στην Πολωνία, μια κατεξοχήν καθολική χώρα με μια βαθιά συντηρητική κυβέρνηση. Χορηγούνται σε σπάνιες εξαιρέσεις όταν η ζωή ή η υγεία μιας γυναίκας μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο ή εάν μια εγκυμοσύνη προκύπτει από βιaσμό ή αιμομιξίa. Η καταδίκη της σε οχτώ μήνες προσφοράς κοινωνικού έργου συνιστά εκφοβισμό και προειδοποίηση για το τι περιμένει τις γυναίκες σε ένα περιβάλλον που όλο και περιορίζει τα σeξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματά τους όπως επισήμανε και η International Planned Parenthood Federation 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Think
6 / position1: 172 / position2: 836
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb