THINK

Η διάσημη γυναίκα που ξεκίνησε το κίνημα #metoo

Και όλες την ευχαριστούμε γι` αυτό!
Γράφει η ΔΑΦΝΗ ΤΣΑΡΤΣΑΡΟΥ
Η διάσημη γυναίκα που ξεκίνησε το κίνημα #metoo

Το 2006, η Tarana Burke επινόησε τη φράση #metoo ως μέσο για να βοηθήσει τις γυναίκες που είχαν επιζήσει από τη σεξουaλική βία. Fast Forward σχεδόν 20 χρόνια μετά και η φράση αναζωπυρώθηκε ως το σύνθημα του κινήματος κατά της σεξουaλικής παρενόχλησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 2017, οι κατηγορίες εναντίον του παραγωγού ταινιών, Harvey Weinstein για σεξουaλική παρενόχληση, πυροδότησαν την αναζωπύρωση και σταδιακή ενδυνάμωση του κινήματος συμπαράστασης των κακοποιημένων γυναικών.

Η ηθοποιός Alyssa Milano έκανε την αρχή, δημοσιεύοντας ένα tweet και ενθαρρύνοντας τις γυναίκες που είχαν υποστεί σεξουaλική παρενόχληση ή επίθεση να γράψουν "me too" ως στάτους τους και πολλές διασημότητες υψηλού προφίλ, όπως η Gwyneth Paltrow και η Jennifer Lawrence, ακολούθησαν το παράδειγμά της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το hashtag χρησιμοποιήθηκε δώδεκα εκατομμύρια φορές τις πρώτες είκοσι τέσσερις ώρες του tweet της Milano, τόσο από διασημότητες όσο και από το ευρύ κοινό.

Το κίνημα #MeToo εξαπλώθηκε γρήγορα και από τότε που ξεκίνησε, έχει σημειωθεί μεγάλος αριθμός απολύσεων ατόμων υψηλού προφίλ στο Χόλιγουντ και σε συναφείς επιχειρήσεις.

Λίγο μετά το αρχικό μήνυμα της Milano, η Reese Whitherspoon παραδέχτηκε σε μια εκδήλωση ότι δέχθηκε επίθεση σε ηλικία 16 ετών από έναν σκηνοθέτη του Χόλιγουντ. «Έχω τις δικές μου εμπειρίες που μου έχουν επιστρέψει πολύ ζωντανά και μου είναι πολύ δύσκολο να κοιμηθώ, δύσκολο να σκεφτώ, δύσκολο να μεταφέρω πολλά από τα συναισθήματα που ένιωθα για το άγχος, την ειλικρίνεια, την ενοχή. επειδή δεν μίλησα νωρίτερα», είπε η Reese, σύμφωνα με το People. «Αισθάνομαι αληθινή αηδία για τον σκηνοθέτη που με επιτέθηκε όταν ήμουν 16 χρονών και θυμό για τους πράκτορες και τους παραγωγούς που με έκαναν να νιώσω ότι η σιωπή ήταν προϋπόθεση της δουλειάς μου».

Η σταρ του The Sisterhood of the Travelling Pants, America Ferrera, έχει γίνει ειλικρινής ακτιβίστρια και υποστηρικτής τα τελευταία χρόνια, μοιράζοντας στο Instagram ότι θέλει να βεβαιωθεί ότι οι γυναίκες δεν σιωπούν πλέον. «Πρώτη φορά θυμάμαι ότι υπέστησαν σεξουaλική επίθεση», είπε η ηθοποιός, «Δεν το είπα σε κανέναν... Κυρίες, ας σπάσουμε τη σιωπή για να μην χρειαστεί η επόμενη γενιά κοριτσιών να ζήσει με αυτές τις μαλακίες».

Η ηθοποιός Jennifer Lawrence διηγήθηκε πώς, κάποτε, μια γυναίκα παραγωγός την έκανε να παραταχθεί, γυμνή, με πολλές άλλες ηθοποιούς, για να συνεχίσει να λέει στην σταρ ότι ήταν πολύ χοντρή. Όταν η J αναζήτησε έναν διαφορετικό, άνδρα παραγωγό για να την υποστηρίξει, η απάντησή του ήταν εξίσου σκληρή με αυτή της πρώτης παραγωγού. «Απάντησε λέγοντάς μου ότι δεν ήξερε γιατί όλοι πίστευαν ότι ήμουν τόσο χοντρή», θυμάται. «Νόμιζε ότι ήμουν απόλυτα «fu*kable».

Μέχρι σήμερα, 85 γυναίκες έχουν καταγγείλει τον πρώην μέγα παραγωγό του Χόλιγουντ, Harvey Weinstein, για σεξουaλική κακοποίηση. Μερικές από τις μεγαλύτερες ηθοποιούς στον κόσμο ισχυρίζονται τώρα ότι ο παραγωγός δεν ήταν... σωστός μαζί τους σε διαφορετικές στιγμές της καριέρας τους, όπως η Salma Hayek, η Lupita Nyong'o, η Rose McGowan, η Gwyneth Paltrow και η Angelina Jolie και πολλοί άλλοι. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Think
11 / position1: 211 / position2: 667
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb