THINK

Η επαναστάτρια δούκισσα που πέρασε όλη της τη ζωή προσπαθώντας να χωρίσει από τον άντρα της

Τα απομνημονεύματά της ήταν σημαντικά βήματα στη μακρά διαδικασία επαναπροσδιορισμού των δικαιωμάτων για τις γυναίκες
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Η επαναστάτρια δούκισσα που πέρασε όλη της τη ζωή προσπαθώντας να χωρίσει από τον άντρα της

Μια ματιά στη ζωή και την κληρονομιά της σκανδαλώδους και συμπαθούς Δούκισσας Mazarin, η οποία έγινε σύμβολο για τις γυναίκες που αναζητούσαν νόμιμο χωρισμό από τους συζύγους τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 1675, ένας καβαλάρης με κουρελιασμένα ανδρικά ρούχα στο Λονδίνο. Η καλυμμένη με λάσπη φιγούρα, ταλαιπωρημένη από τις καιρικές συνθήκες, στην αρχή παρερμηνευόταν με ταχυδρόμο, αλλά η ομορφιά και η κομψότητα του αναβάτη ήταν κάπως παράταιρα με την εμφάνιση του - κι αυτό γιατί δεν ήταν άντρας αλλά ήταν η Hortense Mancini, η θρυλική Δούκισσα Mazarin, που είχε δραπετεύσει από τον σκληρό σύζυγό της και είχε τραπεί σε φυγή στην Ευρώπη.

Οι σκανδαλολάτρες τη λάτρευαν και κάθε της κίνηση παρακολουθούνταν από κουτσομπολίστικους αρθρογράφους του δέκατου έβδομου αιώνα. Όπως σημείωσε περίφημα ο Άγγλος ημερολόγος John Evelyn, «όλος ο κόσμος γνώριζε την ιστορία της».

Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών της ζωής της στην Αγγλία, η ιταλικής καταγωγής γυναίκα ίρδυσε ένα θρυλικό σαλόνι καλλιτεχνών και διανοουμένων στην κατοικία της στο Λονδίνο και έμεινε στην ιστορία ως μια από τις «ερωμένες» της απόλαυσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα πρώτα χρόνια

Το 1646, η Hortense Mancini γεννήθηκε από τον Ρωμαίο ευγενή Lorenzo Mancini και την Hieronyma Mazzarini, αδελφή του ισχυρού καρδινάλιου του Mazarin, πρώτου υπουργού του Γάλλου βασιλιά Louis XIV. Όπως περιγράφεται από τη βιογράφο της Elizabeth C. Goldsmith, ο Καρδινάλιος κάλεσε την Hortense και τις τέσσερις αδερφές και δύο ξαδέρφια της να ζήσουν στο Palais Mazarin στο Παρίσι, για να μεγαλώσουν στη γαλλική αυλή. Αμέσως έγιναν διάσημες για την ομορφιά και τις άτακτες τους συμπεριφορές.

Η Hortense, η δεύτερη νεότερη της ομάδας, περιέγραψε αργότερα τα παραμυθένια παιδικά της χρόνια στο κέντρο της γαλλικής βασιλικής αυλής, όπου είχε πρόσβαση σε μια καλή εκπαίδευση και έκανε παρέα τακτικά με τον ίδιο τον νεαρό Λουδοβίκο ΙΔ'

Όμως το παραμύθι δεν κράτησε πολύ. Ένα-ένα, τα κορίτσια παντρεύτηκαν σε στρατηγικές συμμαχίες για να ενισχύσουν την πολιτική θέση του θείου τους. Ο Καρδινάλιος ανέπτυξε μια ιδιαίτερη αγάπη για τη μικρή Hortense και αποφάσισε να την ονομάσει ως κληρονόμο της τεράστιας περιουσίας του, και έτσι ο γάμος της είχε ιδιαίτερη σημασία.

Προς λύπη του αργότερα,η Mazarin απέρριψε μια πρόταση από τον νεαρό Άγγλο εξόριστο, Charles Stuart, επειδή εκείνη την εποχή ήταν απλώς ένας απένταρος βασιλικός που πολεμούσε για να ανακτήσει τον θρόνο που είχε χάσει ο πατέρας του στον Εμφύλιο Πόλεμο. Οι διαπραγματεύσεις γάμου με τον δούκα της Σαβοΐας και τον δούκα της Λωρραίνης απέτυχαν επίσης.

Ακριβώς πριν από το θάνατό του το 1661, ο Mazarin κανόνισε βιαστικά έναν γάμο για την κόρη του με τον 29χρονο στρατιωτικό Armond-Charles de la Porte, Duc de la Meilleraye. Μετά τον θάνατο του θείου της και τον γάμο της, η Hortense και ο Armand-Charles ανέλαβαν τους τίτλους της Δούκας και της Δούκισσας του Mazarin. Σύμφωνα με τον Goldsmith, «βρίσκονταν ακριβώς στο κέντρο των πιο ευνοημένων κοινωνικών κύκλων στην πόλη», ενώ η κατοικία τους ήταν στο πολυτελές παλάτι Mazarin του καρδινάλιου, κοντά στο Λούβρο.

Θα μπορούσαν να έχουν μια ευτυχισμένη ζωή. Αλλά ίσως και όχι

Αλλά δυστυχώς, ήταν ένα ματς φτιαγμένο στην κόλαση. Ο Armond-Charles αποδείχθηκε ότι ήταν ένας θρήσκος εξτρεμιστής και ένας βαθιά ζηλιάρης άντρας — σίγουρα δεν ήταν ο κατάλληλος για την Hortense. Γινόταν όλο και πιο κτητικός μαζί της όσο περνούσαν τα χρόνια, περιορίζοντάς την βίαια σε παλάτια και μοναστήρια και μετακινώντας τη όποτε έκανε νέους φίλους ή ήθελε να διασκεδάζει.

Μέχρι το 1666, η Hortense ξεκίνησε τη μακρά διαδικασία της προσπάθειας να επιτύχει έναν νομιμο χωρισμό από τον σύζυγό της - μια προσπάθεια που θα διαρκούσε μια ζωή.

Μέχρι το 1668, σύμφωνα με ένα δοκίμιο του Claudine van Hensbergen, κατέφυγε στην εξορία, μεταμφιεσμένη με ανδρικά ρούχα, αφήνοντας πίσω της τα παιδιά της. Πήγε στην Ιταλία για μερικά χρόνια, ζώντας για ένα διάστημα με τη μεγαλύτερη αδερφή της, που ήταν τότε Δούκισσα Colonna στη Ρώμη, μετά στη Σαβοΐα, όπου βρήκε καταφύγιο με τον πρώην μνηστήρα της, τον δούκα της Σαβοΐας, που φημολογούνταν πως έγινε εραστής της. 

Σε αυτή την περίοδο έγραψε και δημοσίευσε τα απομνημονεύματά της. Και σύμφωνα με τη Sarah Nelson, η οποία επιμελήθηκε και μετέφρασε μια πρόσφατη δημοσίευση των απομνημονευμάτων, η Hortense ασχολήθηκε με τη συγγραφή της ιστορίας της ζωής της ως ελιγμό για να κερδίσει το δικαίωμα να ζει ανεξάρτητα, καθορίζοντας τη μοίρα της καθορίζοντας τη δημόσια εικόνα της.

Τα απομνημονεύματά της διαβάστηκαν ευρέως εκείνη την εποχή και αύξησαν την ήδη διαβόητη φήμη της. Στο μεταξύ, συνέχισε να αναζητά νομικά μέσα για να κερδίσει την ελευθερία από τον σύζυγό της και να της παραχωρηθούν αρκετά χρήματα για να ζήσει ανεξάρτητα.

Δυστυχώς, ο Δούκας της Σαβοΐας πέθανε το 1675 και ο Hortense χρειαζόταν ένα νέο σπίτι και έφυγε στο Λονδίνο. Αφησε αμέσως το στίγμα της στην Αγγλία. Έφερε τη γαλλική παράδοση των σαλονιών (στα οποία οι γυναίκες προήδρευαν σε αξιόλογες συγκεντρώσεις) στο Λονδίνο. Η κατοικία της έγινε ένα από τα πιο διάσημα πνευματικά και λογοτεχνικά σαλόνια της Aναγέννησης.

Στα τελευταία της χρόνια, το σαλόνι της έγινε γνωστό ως κέντρο τυχερών παιχνιδιών και τελικά οι συνήθειές της στο ποτό αυξήθηκαν επικίνδυνα. Άρχισε να χάνει την ομορφιά στην οποία βασιζόταν και γινόταν ολοένα και πιο μοναχική, εκτός από έναν στενό φίλο που είχε στην εξορία και διανοούμενο Charles de Saint-Evremond.

Σύμφωνα με τον Denys Potts, ο οποίος ερεύνησε τη μετέπειτα ζωή της Hortense, τον Νοέμβριο του 1699 «ήπιε μέχρι θανάτου, σε κάτι που θεωρήθηκε ευρέως ως πράξη αυτοκτονίας», έχοντας «τελικά εγκαταλείψει τον αγώνα για επιβίωση σε έναν κόσμο στον οποίο οι συνθήκες ήταν πάντα υπαγορεύεται από τους άνδρες».

Τα απομνημονεύματά της και οι δίκες διαζυγίου της ήταν σημαντικά βήματα στη μακρά διαδικασία επαναπροσδιορισμού των δικαιωμάτων γάμου για τις γυναίκες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Think
18 / position1: 470 / position2: 1068
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb