THINK

Η πρώτη φωτορεπόρτερ σκαρφάλωνε παντού για μια εικόνα, με μακριές φούστες και καπέλο

Το 1905 η Jessie Tarbox Beals άνοιξε το δικό της στούντιο στη Νέα Υόρκη στην Έκτη Λεωφόρο
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Δημοσίευση ΙΑΝ 11, 2023
Η πρώτη φωτορεπόρτερ σκαρφάλωνε παντού για μια εικόνα, με μακριές φούστες και καπέλο

Το 1888, η Jessie Tarbox Beals εθίστηκε στη φωτογραφία όταν κέρδισε μια φωτογραφική μηχανή για την πώληση μιας συνδρομής σε περιοδικό. Άρχισε να βγάζει χρήματα πουλώντας φωτογραφίες σε τοπικούς φοιτητές, αλλά άρχισε να ενδιαφέρεται για τη φωτογραφία ειδήσεων

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Jessie Tarbox Beals (1870-1942) γεννήθηκε στο Οντάριο του Καναδά και μετακόμισε στη Μασαχουσέτη σε ηλικία 17 ετών για να γίνει δασκάλα. Το 1888, η Jessie εθίστηκε στη φωτογραφία όταν κέρδισε μια φωτογραφική μηχανή σε περιοδικό. «Ξεκίνησα όταν ήμουν δασκάλα στη Μασαχουσέτη, με μια μικρή φωτογραφική μηχανή που μου κόστισε 1,75 δολάρια».

Άρχισε να βγάζει χρήματα πουλώντας φωτογραφίες σε φοιτητές, αλλά άρχισε να ενδιαφέρεται για τη φωτογραφία ειδήσεων το 1893 όταν παρακολούθησε την Columbian Exposition στο Σικάγο. Ενώ βρισκόταν στο Σικάγο, τράβηξε φωτογραφίες και συνάντησε άλλες γυναίκες φωτογράφους, όπως η Frances Benjamin Johnston και η Gertrude Käsebier.

Αν και είχε δημοσιεύσει μερικές φωτογραφίες χωρίς πιστώσεις πριν από το 1900, τον Σεπτέμβριο του 1900, η Jessie έλαβε τα πρώτα της χρήματα από το "Windham County Reformer" του Βερμόντ για φωτογραφίες που έγιναν για μια έκθεση. Αυτά της έδωσαν τη διάκριση ως μία από τις πρώτες δημοσιευμένες γυναίκες φωτορεπόρτερ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μέχρι τον Νοέμβριο του 1902, η Jessie είχε γίνει επαγγελματίας φωτογράφος ειδήσεων πλήρους απασχόλησης. Ο συντάκτης των δύο τοπικών εφημερίδων του Buffalo, The Buffalo Inquirer και The Courier, την προσέλαβε και της επέτρεψε να είναι ανεξάρτητη και για ανταποκριτές εκτός πόλης.

Πήρε τις πρώτες της αποκλειστικές ειδήσεις το 1903, όταν σκαρφάλωσε στην κορυφή μιας βιβλιοθήκης για να βγάλει φωτογραφίες από το παράθυρο μιας δίκης δολοφονίας που είχε κηρυχτεί εκτός ορίων για τους φωτογράφους ειδήσεων. Η Jessie τράβηξε την πρώτη της φωτογραφία που δημοσιεύτηκε σε εθνικό επίπεδο όταν ο Sir Thomas Lipton, ο εφευρέτης του φακελίσκου τσαγιού, σταμάτησε στο Buffalo. Το πορτρέτο του Lipton δημοσιεύτηκε στον εθνικό Τύπο.

Το 1904, η Beals διορίστηκε στη θέση του επίσημου φωτογράφου στην Παγκόσμια Έκθεση του Σεντ Λούις. Ανέβαινε σκάλες, ανέβηκε με μπαλόνια θερμού αέρα και σήκωσε τη φωτογραφική της μηχανή από γυάλινη πλάκα 8 επί 10 ιντσών και 50 κιλά εξοπλισμό, όλα φορώντας φούστες μέχρι τον αστράγαλο και μεγάλα καπέλα. Πούλησε φωτογραφίες της Έκθεσης σε εξέχουσες εθνικές εκδόσεις, συμπεριλαμβανομένων των «New York Herald», «Leslie's Weekly» και της Tribune. Η Beals δημιούργησε πάνω από 3.500 φωτογραφίες, με πολλές από αυτές να πωλούνται ως καρτ ποστάλ στους επισκέπτες της Έκθεσης.

Το 1905 η Beals άνοιξε το δικό της στούντιο στη Νέα Υόρκη στην Έκτη Λεωφόρο, όπου τράβηξε πορτρέτα των διακεκριμένων συγγραφέων, καλλιτεχνών, πολιτικών και ηθοποιών της εποχής. Ανέλαβε κάποιες εργασίες σε άλλους τομείς, αλλά τις επόμενες δεκαετίες επικεντρώθηκε κυρίως στη Νέα Υόρκη. Αφού έμαθε τη φωτογραφία με φλας τη δεκαετία του 1910, τράβηξε πολλές νυχτερινές εικόνες στην πόλη, ειδικά στο Γκρίνουιτς Βίλατζ και τον μποέμικο τρόπο ζωής που συνάντησε εκεί.

Η Beals πέθανε το 1942. Το 1978, ο φωτογράφος Alexander Alland, ο οποίος είχε αγοράσει πολλές από τις φωτογραφίες της, αλλά και τα αρνητικά της Jessie μετά τον θάνατό της, δημοσίευσε μια βιογραφία για αυτήν, "Jessie Tarbox Beals: First Woman News Photographer".

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Think
7 / position1: 342 / position2: 993
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb