LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το πρώτο, ανυπεράσπιστο είδος ζώου που αφάνισε ο άνθρωπος από το 17ο αιώνα

Από την εποχή του πρώιμου αποικισμού, οι άνθρωποι έχουν εισβάλει σε εδάφη που ήταν απομονωμένα από άλλους ανθρώπους, αλλά όχι από ζώα.

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 25/11/2022 | 00:11

Το πρώτο, ανυπεράσπιστο είδος ζώου που αφάνισε ο άνθρωπος από το 17ο αιώνα

Πολλά ζώα που τώρα έχουν εξαφανιστεί είχαν πολύ συγκεκριμένο τρόπο ζωής, με άλλα λόγια, μπορούσαν να επιζήσουν μόνο σε ορισμένες τοποθεσίες - δεν μπορούν να προσαρμοστούν όπως μπορούν οι άνθρωποι.

Δεν θα ήταν πρόβλημα εάν οι άνθρωποι μπορούσαν να συνυπάρχουν με τόσο σπάνια είδη ζώων, αλλά όπου κι αν πάμε, πρέπει να κάνουμε αλλαγές σύμφωνα με τις «ανάγκες» μας, οι οποίες θα μπορούσαν να περιγραφούν καλύτερα ως επιθυμίες.

Το πρώτο είδος από το οποίο κατάφερε να αφανίσει η ανθρωπότητα ήταν το διάσημο πουλί Ντόντο που υπήρχε μόνο στα νησιά του Μαυρίκιου, απομονωμένο τόσο από τον άνθρωπο όσο και από άλλα ζώα που μπορούσαν να γίνουν αντιληπτά ως αρπακτικά. Λέγεται ότι από τη γέννησή του, το πουλί ντόντο δεν γνώριζε τίποτα για τα αρπακτικά, καθώς δεν κυνηγήθηκε ποτέ μέχρι να έρθουν οι άνθρωποι στον Μαυρίκιο.

Τα νησιά του Μαυρίκιου αποικίστηκαν από τη Γαλλία, τη Βρετανία και την Ολλανδία κατά τον 17ο αιώνα. Λέγεται ότι τον ίδιο αιώνα, το τελευταίο πουλί ντόντο έδωσε την τελευταία του πνοή. Πολλοί από τους αποικιστές σκότωσαν τα πουλιά ντόντο για την τροφή τους. Πολλά από αυτά επίσης εχαναν τις φωλιές τους καθώς το σπίτι τους άλλαξε σε μεγάλο βαθμό από τους αποικιστές, με πολλά από τα δέντρα και τα φυτά να κόβονται για να δημιουργηθεί χώρος για σπίτια.

Ο παλαιοντολόγος Julian Hume από το Εθνικό Μουσείο Ιστορίας στη Μεγάλη Βρετανία λέει ότι δεν ήταν τόσο η θανάτωση του ντόντο για να φαγωθεί, που οδήγησε στην εξαφάνισή του, αλλά η εκμετάλλευση στην οποία είχαν υποστεί τα νησιά απλώς έκανε τον βιότοπο αφόρητο για τα πουλιά.

Ταυτόχρονα, πολλοί παλαιοντολόγοι υποστηρίζουν ότι το πουλί ντόντο δεν ήταν το πρώτο είδος που εξαφανίστηκε λόγω των ανθρώπων, ξεκινήσαμε να το κάνουμε αυτό πολύ καιρό πριν, περίπου 125.000 χρόνια πριν. Αυτό ήταν όταν οι Homo sapiens (οι πιο κοντινοί μας πρόγονοι) άρχισαν να μεταναστεύουν από την Αφρική και την Ασία στον υπόλοιπο κόσμο, προκαλώντας την εξαφάνιση πολλών ζώων. Όταν δημιουργούσε ένα νέο σπίτι σε έναν άγνωστο βιότοπο, ο Homo sapiens έπρεπε να βεβαιωθεί ότι ο βιότοπός «τους» ήταν ασφαλής από τυχόν αρπακτικά ζώα που φαινόταν μια σημαντική απειλή ή ανησυχία. Ακόμη και από άλλους Homo sapiens, εμείς ως άνθρωποι δεν θέσαμε ποτέ τον εαυτό μας ως πιθανό πρόβλημα, αλλά όλα όσα μας περιέβαλλαν.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μουντιάλ 2022: Θα είναι το αυτό το Μουντιάλ των εκπλήξεων;

Σήμερα
Το Μουντιάλ του Κατάρ βρίσκεται στη δεύτερη εβδομάδα του. Το ποδόσφαιρο που βλέπουμε δεν δικαιολογεί ακόμα τη σκέψη κάποιων ότι οι παίκτες θα βρίσκονται σε φουλ ρυθμούς και θα δούμε απίστευτο θέαμα.

Η πρώτη δασκάλα πολεμικών τεχνών που έμαθε αυτοάμυνα στις γυναίκες

Σήμερα
Ήταν η πρώτη Βρετανίδα δασκάλα ζίουζίτσου και μία από τις πρώτες γυναίκες δασκάλες πολεμικών τεχνών στον δυτικό κόσμο.

Η μεγαλύτερη εξέγερση των πολιτών της Κίνας μετά από 33 χρόνια απειλεί το καθεστώς

Σήμερα
15 Απριλίου 1989. Ο Χου Γιαομπάνγκ, πρώην Γενικός Γραμματέας του Κομουνιστικού Κόμματος Κίνας που υποστήριζε ένθερμα τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στο κομουνιστικό καθεστώς της Κίνας, πεθαίνει από καρδιακή προσβολή. Στην κηδεία βρέθηκαν πάνω από 100 χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως φοιτητές για να διαδηλώσουν υπέρ τις δημοκρατίας.

Οι επιστήμονες ξύπνησαν «ιούς ζόμπι»

Σήμερα
Καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται και οι παγετώνες λιώνουν, απελευθερώνονται πάσης φύσεως υλικά που παρέμεναν παγωμένα εδώ και αιώνες.

Σαν σήμερα: Η τραγωδία της επετείου του Γοργοποτάμου με 13 νεκρούς

Σήμερα
Η τραγωδία της επετείου του Γοργοποτάμου στις 29 Νοεμβρίου του 1964, δεν ήταν μόνο αιτία ώστε να σκοτωθούν 13 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 45 αλλά ήταν και αφορμή για τις ραγδαίες εξελίξεις στο πολιτικό τοπίο της Ελλάδας που ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια.

Πώς έβριζαν οι αρχαίοι Έλληνες;

Χτες
Κάθε λαός έχει τις δικές του βρισιές, έτσι και οι αρχαίοι Έλληνες είχαν το δικό τους λεξιλόγιο όταν ήθελαν να μειώσουν κάποιον.

Σήμερα έμαθα: Το απαγορευμένο βιβλίο που γράφτηκε με το αίμα του Σαντάμ Χουσείν

Χτες
Βαθιά κάτω από το τζαμί Umm al-Qura στη Βαγδάτη, κλειδωμένο σε ένα μυστικό χρηματοκιβώτιο, βρίσκεται ένα αντικείμενο που δημιουργεί παράδοξο. Είναι τόσο βλάσφημο που ο Ισλαμικός νόμος επιτάσσει την καταστροφή του, αλλά και τόσο ιερό που εν τέλι δεν μπορεί. Αυτό είναι το ματωμένο Κοράνι, ένα αντίγραφο του ιερού βιβλίου του Ισλάμ, γραμμένο με το αίμα του πρώην δικτάτορα του Ιράκ, Σαντάμ Χουσείν.

Σαν σήμερα: Η αποζημίωση του ελληνικού κράτους στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο

Χτες
Στις 28 Νοεμβρίου του 2002, ύστερα από μια μακρά δικαστική διαδικασία που ξεκίνησε το 1994, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιδίκασε ως αποζημίωση το ποσό των 13,7 εκατ. ευρώ στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο, το οποίο έπρεπε να πληρώσει το Ελληνικό Δημόσιο.

Το κρέας που φτιάχτηκε χωρίς να σκοτωθεί κανένα ζώο

Προχτές
Έχετε ακούσει για κρέας που φτιάχνεται σε επιστημονικά εργαστήρια χωρίς να σκοτωθεί κανένα ζώο; Σύντομα λοιπόν θα γίνει πραγματικότητα στις ΗΠΑ.

Γιατί τα έργα τέχνης από γυναίκες καλλιτέχνες κοστίζουν λιγότερο από αυτά των αντρών;

Προχτές
Υπάρχει μια τεράστια διαφορά αμοιβών μεταξύ των φύλων στον κόσμο της αποτίμησης της τέχνης - Η θέση των γυναικών στον χώρο της τέχνης είναι υποτιμημένη

Yπάρχει μια περίπτωση που δεν πρέπει να βάζεις emojis όσο κι αν σου αρέσουν

Προχτές
Παρόλο που μπορεί να έχετε 838 emoji από τα οποία μπορείτε να επιλέξετε, κανένα δεν θα ήταν ΟΚ για χρήση στο χώρο εργασίας.

O Γιαπωνέζος που έφτιαξε το σπίτι του μέσα σε ένα τεράστιο σχολείο

Προχτές
Εντάξει, αυτό πιθανώς ακούγεται πιο ανατριχιαστικό από ό, τι είναι πραγματικά. Haretoke Design Hostel, το ασυνήθιστο καταφύγιο στην πλαγιά του λόφου με ενοικίαση δωματίου μέσω Airbnb με θέα στο βουνό από 24 δολάρια ανά διανυκτέρευση.
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο e-daily.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.