THINK

Στο Ιράν οι γυναίκες κόβουν τα μαλλιά τους για την άγρια δολοφονία της Mahsa Amini

Οι γυναίκες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κλιμάκωσης των διαδηλώσεων στο Ιράν
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Στο Ιράν οι γυναίκες κόβουν τα μαλλιά τους για την άγρια δολοφονία της Mahsa Amini

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατα μήκος του Ιράν, οι γυναίκες καίνε τα χιτζάμπ τους και κόβουν τα μαλλιά τους και ντυμένες μόνο με την οργή τους διαμαρτύρονται για τον βίαιο, απάνθρωπο θάνατο της Mahsa Amini

Οι γυναίκες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κλιμάκωσης των διαδηλώσεων στο Ιράν που πυροδοτήθηκαν από τον θάνατο υπό κράτηση μιας γυναίκας που κρατήθηκε για παραβίαση του νόμου περί χιτζάμπ.

Η Mahsa Amini επισκεπτόταν την Τεχεράνη με τον αδερφό της όταν την σταμάτησε η αστυνομία έξω από το μετρό, επειδή φέρεται να μην συμμορφωνόταν με τους κανονισμούς της χώρας για το χιτζάμπ. Από εκείνο το σημείο οι αρχές την έβαλαν σε ένα φορτηγό οδηγώντας την στο αστυνομικό τμήμα και τέλος στην τραγική της κατάληξη.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη KEIN (@kein)

Εκαψαν τα χιτζάμπ τους σε μια φωτιά στο Σάρι την Τρίτη, την πέμπτη διαδοχική ημέρα αναταραχών. Η δημοσιογράφος και ακτιβίστρια Masih Alinejad δήλωσε ότι αν οι γυναίκες δεν καλύπτουν τα μαλλιά τους, δεν τους επιτρέπεται να πάνε στο σχολείο ή να βρουν δουλειά. «Έχουμε βαρεθεί αυτό το καθεστώς απαρτχάιντ των φύλων», πρόσθεσε.

Ακτιβιστές ανέφεραν ότι μια γυναίκα ήταν μεταξύ τριών διαδηλωτών που σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς από δυνάμεις ασφαλείας στην Ουρμία, το Πιρανσάχρ και το Κερμανσάχ.

Οι αρχές κατηγόρησαν τους διαδηλωτές ότι σκότωσαν δύο πολίτες στο Κερμανσάχ καθώς και έναν βοηθό της αστυνομίας στο Σιράζ. Τουλάχιστον επτά άνθρωποι φέρεται να έχουν σκοτωθεί από τότε που ξέσπασαν οι διαδηλώσεις ενάντια στους νόμους για το χιτζάμπ και την αστυνομία ηθικής μετά τον θάνατο της Mahsa Amini.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Mahsa Amini κατέρρευσε μετά την κράτησή της από την αστυνομία, σε μυστηριώδεις συνθήκες, τις οποίες η αστυνομία προσπαθεί να ξεπλύνει με τον ισχυρισμό ότι έπαθε καρδιακή προσβολή και ότι δεν σκοτώθηκε.

Η φωτογραφία - έργο του 2014 της Edith Dekyndt αποκτά ξανά ζωή και γίνεται σύμβολο αντίστασης 

Το κόψιμο των μαλλιών που ισοδυναμεί με την πλήρη απάρνηση της γυναικείας ταυτότητας και κάθε σημείου καταπίεσης της, υποδηλώνει διαχρονικά και σε πολλές κουλτούρες την άρνηση υποτέλειας, την γυναικεία χειραφέτηση, τον συλλογικό σχεδιασμό της γυναικείας πορείας προς την ελευθερία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Think
4 / position1: 382 / position2: 4284
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb