LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ποιος είναι ο δισεκατομμυριούχος που χάρισε την εταιρεία του στη γη

Ο Yvon Chouinard και η ιστορία του

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 16/9/2022 | 00:24

Ποιος είναι ο δισεκατομμυριούχος που χάρισε την εταιρεία του στη γη

Εχθές έγινε γνωστό πως ο πολύ ιδιαίτερος δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας της εταιρείας ενδυμάτων Patagonia παραχώρησε ό,τι έφτιαξε από το μηδέν, τα προηγούμενα 50 χρόνια, για την προστασία του πλανήτη

Η εταιρεία ξεκίνησε την πορεία της το 1973 και εδρεύει στη Ventura της Καλιφόρνια. Έχουν ανοίξει εκατοντάδες καταστήματα σε 10+ χώρες σε 5 ηπείρους, καθώς και εργοστάσια σε 16 χώρες.

«Ποτέ δεν ήθελα να γίνω επιχειρηματίας», έγραψε ο Chouinard σε μια ανοιχτή επιστολή, ανακοινώνοντας τη μεταβίβαση του μεριδίου.

Είναι ένα συναίσθημα που έχει εκφράσει ξανά και ξανά, λέγοντας στους Los Angeles Times το 1994: «Μπορώ να καθίσω με τον πρόεδρο οποιασδήποτε εταιρείας, οποιαδήποτε στιγμή, οπουδήποτε, και να τους πείσω ότι η ανάπτυξη είναι κακή επιλογή».

Ο Chouinard και η οικογένειά του μετέφεραν το απόθεμά τους με δικαίωμα ψήφου στο νεοσύστατο Patagonia Purpose Trust, το οποίο θα διασφαλίσει ότι η Patagonia θα διατηρήσει τη δέσμευσή της για την εταιρική ευθύνη και τη δωρεά των κερδών της. Το υπόλοιπο της εταιρείας, περίπου το 98% των μετοχών της, δωρίστηκε στο Holdfast Collective, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που θα λάβει όλα τα κέρδη της εταιρείας, περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, και θα τα χρησιμοποιήσει για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Ο Yvon Chouinard και η ιστορία του

Eκτός από πολύ πετυχημένος επιχειρηματίας, είναι ορειβάτης, περιβαλλοντολόγος, φιλάνθρωπος και επιχειρηματίας της υπαίθριας βιομηχανίας. Η εταιρεία του άλλωστε είναι γνωστή και για την περιβαλλοντική της ευαισθησία. Ο Chouinard είναι επίσης σέρφερ, καγιάκ και γεράκι και αγαπά ιδιαίτερα το tenkara fly-fishing!

Το 1957, ξεκίνησε δημιουργώντας τη δική του σειρά επαναχρησιμοποιήσιμων ακίδων αναρρίχησης στον βράχο. Όταν ανακάλυψε ότι το υλικό του κατέστρεφε σοβαρά τον βράχο, εγκατέλειψε σταδιακά αυτή την επιχείρηση και εισήγαγε μια εναλλακτική λύση το 1972 - και γρήγορα έκανε επιτυχία στους ορειβάτες. Σε έναν κατάλογο, υποστήριξε τη σημασία της απόλαυσης της ερημιάς διατηρώντας την, χωρίς να αφήνει κανένα ίχνος πίσω του. Αυτός δεν είναι άλλωστε και ο ηθικός τρόπος να χαιρόμαστε το περιβάλλον;

«Πάντα θεωρούσαμε την Patagonia ένα πείραμα στην επιχειρηματική δραστηριότητα με μη συμβατικούς τρόπους», έγραψε ο Chouinard στο βιβλίο του «Let My People Go Surfing».

«Κανείς από εμάς δεν ήταν σίγουρος ότι θα είχε επιτυχία, αλλά ξέραμε ότι δεν ενδιαφερόμασταν να κάνουμε «business as usual».

Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, η εταιρεία άλλωστε είχε επιδείξει ένα μοναδικό παράδειγμα εταιρικού ακτιβισμού που υποστηρίζεται από τη δέσμευσή της για βιωσιμότητα. Το 2018, η εταιρεία άλλαξε τη δήλωση αποστολής της σε κάτι απλό και άμεσο: «Η Patagonia δραστηριοποιείται για να σώσει τον πλανήτη μας». Τα πιο πρόσφατα χρόνια, ο περιβαλλοντικός ακτιβισμός της έχει επεκταθεί άμεσα και στην πολιτική σφαίρα.

Πάντως η απόφασή του για την τωρινή του απόφαση δεν αποτελεί και ακριβώς έκπληξη, αν ξέρει κανείς την πορεία του. Ας αναφέρουμε μερικές πολύ σημαντικές προηγούμενες αποφάσεις της Patagonia.

Το 1985 άρχισε να δωρίζει το 10% των κερδών της εταιρειας σε ΜΚΟ, το οποίο αργότερα άλλαξε σε 1% όλων των εσόδων.

Το 1989, μαζί με την REI, τη North Face και τη Kelty, ίδρυσαν την Conservation Alliance, η οποία εισπράττει εισφορές μέλους από εταιρείες για να τις διανείμει σε περιβαλλοντικές οργανώσεις. Από το 2022, είχε περισσότερες από 270 εταιρείες μέλη και σχεδιάζει να διανείμει περισσότερα από 2,2 εκατομμύρια δολάρια φέτος.

Το 1990, δώρισε χρήματα στην Planned Parenthood, προκαλώντας παράπονα και απειλές για μποϊκοτάζ από χριστιανούς φονταμενταλιστές. Η εταιρεία απάντησε λέγοντας στους καλούντες ότι θα δωρίσει επιπλέον 5 $ στην Planned Parenthood για κάθε κλήση παραπόνων που θα λάμβανε στο τηλεφωνικό της κέντρο.

To 1998 εγινε ο πρώτος εμπορικός πελάτης στην Καλιφόρνια που δεσμεύτηκε να αγοράσει 100% ανανεώσιμη αιολική ενέργεια.

Το 2011 δημοσίευσε μια διαφήμιση στους New York Times καλώντας τους αναγνώστες, «Don’t Buy This Jacket» να επιστήσουν την προσοχή στην Πρωτοβουλία Common Threads της εταιρείας, η οποία επιτρέπει στους καταναλωτές να αγοράζουν ή να εμπορεύονται μεταχειρισμένα ρούχα Patagonia.

Το 2014 ξεκίνησε να φτιάχνει ρούχα με πιστοποίηση Fair Trade και το 2016 δώρισε το 100% των παγκόσμιων πωλήσεων της Black Friday σε οργανώσεις.

Η εταιρεία το 2018 βοήθησε στην έναρξη της πρωτοβουλίας «Ώρα για ψήφο», η οποία είχε ως αποτέλεσμα περισσότερες από 1.000 εταιρείες να δεσμευτούν να δώσουν στους υπαλλήλους τους αρκετό χρόνο για να ψηφίσουν την ημέρα των εκλογών.

Το 2020 κυκλοφόρησε σορτς με την ετικέτα «VOTE THE ASSHOLES OUT». Ξεπούλησαν γρήγορα.

Την ίδια χρονιά, η Patagonia απέσυρε όλες τις διαφημίσεις από το Facebook και το Instagram και συνεχίζει να τις μποϊκοτάρει επειδή δεν «έλαβε επαρκή μέτρα για να σταματήσει τη διάδοση ψεμάτων μίσους και επικίνδυνης προπαγάνδας στην πλατφόρμα της».

Το 2021  δώρισε 1 εκατομμύριο $ στο Black Voters Matter και στο New Georgia Project για την καταπολέμηση των περιοριστικών νόμων για την ψηφοφορία και το 2022 ανακοινώθηκε ότι θα παράσχει εγγύηση για τους υπαλλήλους που έχουν παρακολουθήσει ένα μάθημα μη βίαιης πολιτικής ανυπακοής, εάν συλλαμβάνονταν ενώ διαμαρτύρονταν ειρηνικά για τα δικαιώματα των αμβλώσεων μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να ανατρέψει τον Roe εναντίον Wade.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η γέφυρα για την τέλεια selfie που φτιάχτηκε για ερωτευμένα ζευγάρια

Ωραίες Εικόνες 20.04.2024
Έχει ένα κενό 30 εκατοστών που δεν επιτρέπει αυτοκίνητα

Η γιαγιά της Helena Bonham Carter ήταν διάσημο ιστορικό πρόσωπο, εξίσου περίεργο και εκκεντρικό

Άνθρωποι 20.04.2024
Η cool πρόγονος της ηθοποιού είχε υψηλές γνωριμίες

Ο δολοφόνος που σκότωνε ερωτευμένα ζευγαράκια, και δεν πιάστηκε ποτέ

Άνθρωποι 20.04.2024
O Ζόντιακ ήταν ένας κατά συρροήν δολοφόνος, που έδρασε στην ευρύτερη περιοχή της βόρειας Καλιφόρνια

Γιατί οι Ιάπωνες σερβιτόροι δεν παίρνουν φιλοδωρήματα

ΝΕΑ 20.04.2024
Πότε είναι ΟΚ να αφήσετε φιλοδώρημα στην Ιαπωνία

H γυναίκα που έγινε διάσημη ως η πιο ευέλικτη αθλήτρια όλων των εποχών

Άνθρωποι 20.04.2024
Lottie Dod, αθλήτρια και πέντε φορές πρωταθλήτρια του Wimbledon

Οι μαύρες χήρες του Λίβερπουλ: H ιστορία των πανούργων γυναικών

Ιστορικά 20.04.2024
Η μία δεν δίστασε να σκοτώσει το παιδί της

Πού πήγαν μετά θάνατον ο Αδάμ και η Εύα; Η ερώτηση που δεν απαντά η Βίβλος

Ιστορικά Χτες
Υπάρχει όντως ένα ερώτημα εδώ που δεν έχει ξεκάθαρη απάντηση

Το υγρό που θα αντικαταστήσει τη βενζίνη και το έχουμε όλοι στα σπίτια μας

Τεχνολογία Χτες
Οι προσπάθειες που γίνονται από τους κατασκευαστές οχημάτων