LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η πιο ηλίθια ερώτηση καπετάνιου σε ναυμαχία

Ο θρασύτατος Peter Tordenskjold

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 15/9/2022 | 01:03

Η πιο ηλίθια ερώτηση καπετάνιου σε ναυμαχία
@halfarsedhistory.net

O Peter Jansen Wessel, περισσότερο γνωστός ως Peter Tordenskjold, μνημονεύεται ακόμα και σήμερα στη Νορβηγία και στη Δανία (που όσο έζησε), με το όνομα του να έχει δοθεί σε δρόμους, να έχουν ανεγερθεί αρκετά αγάλματα προς τιμήν του, ενώ συγγραφείς και σκηνοθέτες έχουν κατά καιρούς βρει ενδιαφέρουσα την ιστορία της ζωής του, που κράτησε μόλις 30 χρόνια. Μάλιστα, Οι Δανοί τον αναφέρουν και στον εθνικό τους ύμνο.

Η αλήθεια είναι ότι σπάνια κάποιος ανεβαίνει στην ιεραρχία του ναυτικού μέχρι τον βαθμό του αντιναυάρχου πριν κλείσει τα 30. Τα κατορθώματα του δεν είναι λίγα και μάλιστα το μεγαλύτερο έγινε το 1716, όταν κατάφερε να καταστρέψει τον στόλο ανεφοδιασμού του βασιλιά της Σουηδίας Κάρολου του 12ου, βεβαιώνοντας πως η πολιορκία του Φρέντρικσεν θα τελείωνε αποτυχημένα.

@wikipedia.org

Ωστόσο, το θράσος του πολλές φορές μπλέχτηκε με την ηλιθιότητα. Όπως έγινε δυο χρόνια νωρίτερα. Το 1714 συνέβη ένα περιστατικό που τελικά τον έστειλε στο στρατοδικείο, για να δικαστεί για τη συμπεριφορά του σε ναυμαχία με τον εχθρό.

Το πλοίο του στα τέλη Ιουλίου ταξίδευε κοντά στις νότιες ακτές της Νορβηγίας με ολλανδική σημαία, όταν συνάντησε ένα πλοίο του Βασιλικού Ναυτικού της Αγγλίας. Ήταν ένα από τα πλοία που η Αγγλία είχε εξοπλίσει και το είχε δανείσει στη Σουηδία. Τα δυο πλοία πλησίασαν το ένα το άλλο σιγά σιγά και προσεκτικά. Την τελευταία στιγμή το ένα πλοίο έδειξε την πραγματική του σημαία και το άλλο άρχισε τους βομβαρδισμούς.

Αντάλλασσαν πυρά μέχρι τη νύχτα. Σταμάτησαν για κάποιες ώρες και ξεκίνησαν ξανά το επόμενο πρωί. Για δεκατέσσερις ώρες τα δυο πλοία πυροβολούσαν το ένα το άλλο, με τις ζημιές και στα δυο να είναι μεγάλες. Ο Tordenskjold ήταν πιο επιθετικός όμως και κάποια στιγμή το πλοίο άρχισε να ξεμένει από πυρομαχικά.

Αποφάσισε λοιπόν να στείλει μια βάρκα απέναντι με λευκή σημαία. Ο Άγγλος καπετάνιος νόμιζε πως ήθελε να διαπραγματευτεί τις συνθήκες παράδοσης του πλοίου του. Ωστόσο, η θρασύτητα για την οποία ήταν γνωστός ο Tordenskjold, εκφράστηκε με μια ηλίθια ερώτηση που άφησε άναυδο τον καπετάνιο του αγγλικού πλοίου. Του ζήτησε λοιπόν να του δανείσει πυρίτιδα και οβίδες για να συνεχίσει τη ναυμαχία.

@wikipedia.org

Μάλλον, θα μαντεύετε την απάντηση που έδωσαν οι Άγγλοι. Αλλά λίγο αργότερα, τα πλοία είχαν φθαρεί τόσο, που η ναυμαχία έληξε χωρίς νικητή. Ο βασιλιάς Φρειδερίκος ο 4ος της Δανίας, μόλις πληροφορήθηκε το περιστατικό, απαίτησε να περάσει στρατοδικείο, όπου τέσσερις μήνες αργότερα κατηγορήθηκε ότι αποκάλυψε πληροφορίες στον εχθρό για την έλλειψη πυρομαχικών και πως είχε εμπλακεί σε μια ναυμαχία με ένα πλοίο που ήταν ανώτερο που ήταν καλύτερα εξοπλισμένο.

Ωστόσο, το θράσος του τον βοήθησε. Αθωώθηκε μέσα σε έναν μήνα, αφού έκανε χρήση μιας παραγράφου του ναυτικού κώδικα που ανέφερε ότι τα πλοία του εχθρού που τρέπονται σε φυγή, πρέπει να δέχονται επίθεση ανεξαρτήτως του μεγέθους τους. Αν και δεν συνέβη κάτι τέτοιο, ο Tordenskjold όχι μόνο αθωώθηκε, αλλά πήγε στον βασιλιά και του ζήτησε προαγωγή. Και την πήρε.

Έξι χρόνια αργότερα σκοτώθηκε σε μονομαχία. Σε έναν δείπνο κατηγόρησε τον Σουηδό Κόμη Jacob Axel Staël von Holstein, ότι είχε κλέψει στα χαρτιά έναν φίλο του δείχνοντάς του το πορτραίτο μιας Λερναίας Ύδρας, που ισχυρίστηκε ότι έχει στην κατοχή του. Ξέσπασε καυγάς και ο von Holstein πήγε να βγάλει το σπαθί του με τον Tordenskjold να τον αποτρέπει. Και ο Σουηδός τον κάλεσε σε μονομαχία.

Κράτησε μόνο ένα λεπτό. Ο von Holstein τον κάρφωσε με ένα μαχαίρι τραυματίζοντάς τον θανάσιμα. Πέθανε στα χέρια του νονού του, Αντισυνταγματάρχη Georg Otto von Münchhausen, πατέρα του γνωστού λογοτεχνικού βαρόνου, μένοντας παρολ’ αυτά στην ιστορία και των δυο χωρών που ακριβώς έναν αιώνα μετά το περιστατικό με την ηλίθια ερώτηση, χώρισαν τους δρόμους τους.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η γέφυρα για την τέλεια selfie που φτιάχτηκε για ερωτευμένα ζευγάρια

Ωραίες Εικόνες 20.04.2024
Έχει ένα κενό 30 εκατοστών που δεν επιτρέπει αυτοκίνητα

Η γιαγιά της Helena Bonham Carter ήταν διάσημο ιστορικό πρόσωπο, εξίσου περίεργο και εκκεντρικό

Άνθρωποι 20.04.2024
Η cool πρόγονος της ηθοποιού είχε υψηλές γνωριμίες

Ο δολοφόνος που σκότωνε ερωτευμένα ζευγαράκια, και δεν πιάστηκε ποτέ

Άνθρωποι 20.04.2024
O Ζόντιακ ήταν ένας κατά συρροήν δολοφόνος, που έδρασε στην ευρύτερη περιοχή της βόρειας Καλιφόρνια

Γιατί οι Ιάπωνες σερβιτόροι δεν παίρνουν φιλοδωρήματα

ΝΕΑ 20.04.2024
Πότε είναι ΟΚ να αφήσετε φιλοδώρημα στην Ιαπωνία

H γυναίκα που έγινε διάσημη ως η πιο ευέλικτη αθλήτρια όλων των εποχών

Άνθρωποι 20.04.2024
Lottie Dod, αθλήτρια και πέντε φορές πρωταθλήτρια του Wimbledon

Οι μαύρες χήρες του Λίβερπουλ: H ιστορία των πανούργων γυναικών

Ιστορικά 20.04.2024
Η μία δεν δίστασε να σκοτώσει το παιδί της

Πού πήγαν μετά θάνατον ο Αδάμ και η Εύα; Η ερώτηση που δεν απαντά η Βίβλος

Ιστορικά Χτες
Υπάρχει όντως ένα ερώτημα εδώ που δεν έχει ξεκάθαρη απάντηση

Το υγρό που θα αντικαταστήσει τη βενζίνη και το έχουμε όλοι στα σπίτια μας

Τεχνολογία Χτες
Οι προσπάθειες που γίνονται από τους κατασκευαστές οχημάτων