LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αυτό είναι το χωριό με την πιο καθαρή ατμόσφαιρα στον κόσμο

Ωστόσο οι μετρήσεις είναι και εκεί ανησυχητικές

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 1/8/2022 | 00:33

Αυτό είναι το χωριό με την πιο καθαρή ατμόσφαιρα στον κόσμο
@visitsvalbard.com

Πρόκειται για τον βορειότερο μονίμως κατοικημένο οικισμό της Γης. Ονομάζεται Ny-Ålesund και έχει πληθυσμό μόλις 45 κατοίκων, ενώ απέχει 1.230 χιλιόμετρα από τον Βόρειο Πόλο.

Είναι μέρος του Αρχιπελάγους Σβάλμπαρντ και η ατμόσφαιρά του είναι υπερβολικά καθαρή, τα Wi-Fi απαγορεύονται και όλες οι πόρτες είναι ξεκλείδωτες, όχι από την υπερβολική ασφάλεια, αλλά για την περίπτωση που χρειαστεί κάποιος να ξεφύγει από πολική αρκούδα.

Οι περισσότεροι από τους κατοίκους είναι επιστήμονες και ο λόγος που βρίσκονται εκεί είναι αυτός που φαντάζεστε. Η καθαρότητα της ατμόσφαιρας στην περιοχή, όπως αναφέρει το BBC.

Πριν από 33 χρόνια, σε ύψος 472 μέτρων, χτίστηκε στο Zeppelinfjellet ένα ερευνητικός σταθμός για να παρατηρεί και να καταγράφει την ατμοσφαιρική ρύπανση. Ονομάστηκε Zeppelin Observatory και μετατράπηκε σε ένα ιδιαίτερα σημαντικό σημείο μέτρησης των αερίων του θερμοκηπίου, που παίζουν μεγάλο ρόλο στην κλιματική αλλαγή. 

Όπως φαίνεται όμως, η ποιότητα του αέρα φαίνεται πως αλλάζει ακόμα και σε μια γωνιά της γης που παραμένει αγνή. Τα σποραδικά ατμοσφαιρικά ρεύματα που έρχονται από Ευρώπη και Αμερική, κουβαλούν μαζί τους αέρα με ρύπανση. Οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει σημαντική αύξηση ορισμένων ρυπογόνων, ενώ έχουν καταγράψει και νέους τύπους ρύπανσης που μεταφέρονται στην περιοχή μέσω των ανέμων.

«Το Παρατηρητήριο Ζέπελιν βρίσκεται σε ένα απομακρυσμένο και παρθένο περιβάλλον, μακριά από τις βασικές πηγές ρύπανσης. Αν μπορεί να μετρηθεί εδώ, αυτό σημαίνει πως ήδη υπάρχει παγκόσμια εξάπλωση. Αυτή είναι μια πολύ καλή περιοχή για τη μελέτη της μεταβαλλόμενης ατμόσφαιρας» αναφέρει ο Όβε Χέρμανσεν, επιστήμονας στο Παρατηρητήριο και στο Νορβηγικό Ινστιτούτο για την Ατμοσφαιρική Έρευνα. 

Το Παρατηρητήριο Ζέπελιν δίνει και έγκυρες προειδοποιήσεις των αλλαγών που συμβαίνουν στην ατμόσφαιρα. Για παράδειγμα, τα επίπεδα μεθανίου γύρω του, έχουν αυξηθεί πολύ από το 2005 και το 2019, έφτασαν σε αριθμό ρεκόρ. Επίσης μόλις 10 ημέρες μετά το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα το 2011, τα ραδιονουκλεΐδια που παράγονται από τον αντιδραστήρα της εγκατάστασης, παρατηρήθηκαν και στην ατμόσφαιρα του Zeppelinfjellet, πράγμα που σημαίνει ότι ταξίδεψαν χιλιάδες χιλιόμετρα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Οι επιστήμονες πρόσφατα είδαν και αύξηση στα μικροπλαστικά στα δείγματα από χιόνι που συλλέχθηκαν από απομονωμένες περιοχές της Αρκτικής. Αυτό σημαίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα, μεταφέρθηκαν εκεί μέσω της ατμόσφαιρας.

«Μικροσκοπικά σωματίδια μικροπλαστικών μπορούν να ταξιδέψουν σε σημαντικές αποστάσεις μέσω του αέρα, όπως ακριβώς και άλλα σωματίδια που ήδη παρατηρούμε στο Ζέπελιν. Η διαφορά είναι πως τα μικροπλαστικά προέρχονται εξ ολοκλήρου από τον άνθρωπο, περιέχουν πολύ ανθεκτικά πολυμερή και μίξεις χημικών, εκ των οποίων κάποια είναι πολύ τοξικά» αναφέρει ο ερευνητής στο Νορβηγικό Ινστιτούτο Ατμοσφαιρικής Έρευνας, Ντόρτε Χάρζκε.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η γέφυρα για την τέλεια selfie που φτιάχτηκε για ερωτευμένα ζευγάρια

Ωραίες Εικόνες 20.04.2024
Έχει ένα κενό 30 εκατοστών που δεν επιτρέπει αυτοκίνητα

Η γιαγιά της Helena Bonham Carter ήταν διάσημο ιστορικό πρόσωπο, εξίσου περίεργο και εκκεντρικό

Άνθρωποι 20.04.2024
Η cool πρόγονος της ηθοποιού είχε υψηλές γνωριμίες

Ο δολοφόνος που σκότωνε ερωτευμένα ζευγαράκια, και δεν πιάστηκε ποτέ

Άνθρωποι 20.04.2024
O Ζόντιακ ήταν ένας κατά συρροήν δολοφόνος, που έδρασε στην ευρύτερη περιοχή της βόρειας Καλιφόρνια

Γιατί οι Ιάπωνες σερβιτόροι δεν παίρνουν φιλοδωρήματα

ΝΕΑ 20.04.2024
Πότε είναι ΟΚ να αφήσετε φιλοδώρημα στην Ιαπωνία

H γυναίκα που έγινε διάσημη ως η πιο ευέλικτη αθλήτρια όλων των εποχών

Άνθρωποι 20.04.2024
Lottie Dod, αθλήτρια και πέντε φορές πρωταθλήτρια του Wimbledon

Οι μαύρες χήρες του Λίβερπουλ: H ιστορία των πανούργων γυναικών

Ιστορικά 20.04.2024
Η μία δεν δίστασε να σκοτώσει το παιδί της

Πού πήγαν μετά θάνατον ο Αδάμ και η Εύα; Η ερώτηση που δεν απαντά η Βίβλος

Ιστορικά Χτες
Υπάρχει όντως ένα ερώτημα εδώ που δεν έχει ξεκάθαρη απάντηση

Το υγρό που θα αντικαταστήσει τη βενζίνη και το έχουμε όλοι στα σπίτια μας

Τεχνολογία Χτες
Οι προσπάθειες που γίνονται από τους κατασκευαστές οχημάτων