E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η χώρα που σκέφτεται να απαγορεύσει τα κατοικίδια

Ένας ακόμα σύμβολο δυτικοποίησης για το ισλαμικό καθεστώς

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 27/7/2022 | 00:07

Η χώρα που σκέφτεται να απαγορεύσει τα κατοικίδια
@rgags via Twenty20

Εδώ και αρκετές ημέρες η αστυνομία του Ιράν στην Τεχεράνη έχει προχωρήσει σε ένα νέο κύμα συλλήψεων ιδιοκτητών κατοικίδιων και κατασχέσεων των ζώων τους. Όπως αναφέρει η Μάσα, ιδιοκτήτρια σκύλου στην πόλη «Ο σκύλος μου με κοιτά με τα όμορφα και αθώα μάτια του. Θέλει να τον βγάλω μια βόλτα, αλλά δεν το τολμάω. Γιατί θα μας συλλάβουν».

Λίγο καιρό νωρίτερα, η αστυνομία είχε ανακοινώσει πως η βόλτα του σκύλου σε πάρκα, είναι έγκλημα. Η νέα αυτή απαγόρευση στο θεοκρατούμενο κράτος του Ιράν, έγινε με την δικαιολογία ότι είναι μέτρο «για την προστασία της ασφάλειας του κοινού». Το κοινοβούλιο από την άλλη είναι έτοιμο σύντομα να εγκρίνει ένα νομοσχέδιο, που θα απαγορεύσει σε όλους να έχουν κατοικίδιο.

Όπως αναφέρεται στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο, κάθε ένας που θέλει να έχει κατοικίδιο θα χρειάζεται να παίρνει άδεια από ειδική επιτροπή. Επιπλέον, θα υπάρχει ελάχιστο πρόστιμο περίπου 800 δολαρίων «για την εισαγωγή, την αγορά, την πώληση, τη μεταφορά και τη διατήρηση» πλειάδας ζώων, συμπεριλαμβανομένων κατοικίδιων, όπως γάτες, χελώνες και κουνέλια.

«Αυτές οι συζητήσεις ξεκίνησαν πριν από πάνω από 10 χρόνια, όταν μια ομάδα Ιρανών βουλευτών προσπάθησε να προωθήσει έναν νόμο για την κατάσχεση όλων των σκύλων και την παραχώρησή τους σε ζωολογικούς κήπους, ή την εγκατάλειψή τους σε ερήμους», δηλώνει στο BBC ο πρόεδρος της ένωσης κτηνιάτρων του Ιράν, δρ. Παγιάμ Μοχέμπι, ο οποίος είναι αντίθετος με το νομοσχέδιο.

«Με το πέρασμα των χρόνων το νομοσχέδιο συνεχώς άλλαζε και έφτασαν σε σημείο να συζητούν και την σωματική ποινή για τους κηδεμόνες σκύλων. Αλλά δεν προχώρησε αυτό», συνέχισε.

Παρολ’ αυτά, το Ιράν ήταν από τις πρώτες χώρες της Μέσης Ανατολής που πέρασε νόμο για την ευημερία των ζώων το 1948. Η βασιλική οικογένεια είχε σκύλους ως κατοικίδια και το κράτος χρηματοδότησε το πρώτο ίδρυμα για τα δικαιώματα των ζώων.

Η ισλαμική επανάσταση όμως που οδήγησε και στην πτώση του Σάχη, άλλαξαν κατά πολύ την ζωή των Ιρανών αλλά και τον κατοικίδιων τους. Οι σκύλοι για το νέο καθεστώς, ήταν ένα σύμβολο «δυτικοποίησης» που έπρεπε να περιοριστεί.

«Δεν είναι σαφής ο περιορισμός για την κατοχή σκύλων. Οι αστυνομικοί συλλαμβάνουν τους ανθρώπους επειδή τους βγάζουν βόλτα ή επειδή είναι μέσα στο αυτοκίνητο μαζί τους, ερμηνεύοντας όπως θέλουν το τι είναι σύμβολο δυτικοποίησης», είπε στο BBC ο δρ. Άσκαν Σεμιράνι, κτηνίατρος στην Τεχεράνη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αρχές έχουν δημιουργήσει και φυλακές για να βάζουν τα κατοικίδια που κατάσχονται. «Οι ιστορίες φρίκης για αυτό το μέρος είναι πολλές. Κρατούσαν για πολλές ημέρες τα ζώα σε υπαίθριες εγκαταστάσεις χωρίς επαρκή τροφή και νερό, ενώ οι ιδιοκτήτες τους αντιμετώπιζαν πολλαπλά νομικά προβλήματα».

Στο νέο νομοσχέδιο έχουν παίξει ρόλο και τα οικονομικά προβλήματα του Ιράν. Ύστερα από χρόνια κυρώσεων που τους έχουν επιβληθεί από τη Δύση. Οι αρχές εδώ και τρία χρόνια έχουν απαγορεύσει την εισαγωγή τροφών για κατοικίδια, ώστε να διατηρήσουν τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος.

Ο κλάδος κυριαρχείται από ξένες εταιρείες με τις τιμές να βρίσκονται στα ύψη και να έχει δημιουργηθεί και ένα είδος μαύρης αγοράς. «Εξαρτόμαστε πολύ από ανθρώπους που φέρνουν λαθραία τροφές», δηλώνει ιδιοκτήτης κτηνιατρικής κλινικής στην πολη Μάσαντ. «Οι τιμές είναι τώρα πενταπλάσιες σε σύγκριση με πριν από λίγους μήνες», συμπληρώνει.

«Η ποιότητα των εντός συνόρων τροφών είναι πολύ κακή. Τα εργοστάσια έχουν ως πρώτη ύλη πολύ φθηνό κρέας ή ψάρι, μέχρι και χαλασμένα συστατικά». Το νέο νομοσχέδιο δεν βάζει μόνο τους σκύλους στο στόχαστρο αλλά και τις γάτες. Φυσικά, δεν τελειώνει εκεί η λίστα. Είναι μεγάλη και περιλαμβάνει ζώα όπως οι κροκόδειλοι.

Μια από τις πιο διάσημες ράτσες γατών στον κόσμο είναι οι γάτες Περσίας, η οποίες κατάγονται από το Ιράν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι στη λίστα. «Μπορείτε να το πιστέψετε ότι οι γάτες Περσίας δεν είναι ασφαλείς στην πατρίδα τους; Αυτός ο νόμος δεν έχει καμία λογική», αναφέρει χαρακτηριστικά κτηνίατρος από την Τεχεράνη.

Ο πρόεδρος της ένωσης κτηνιάτρων, καταγγέλλει πως πρόκειται για ένα ντροπιαστικό νομοσχέδιο. «Αν εγκριθεί από το κοινοβούλιο, θα μείνουμε στη μνήμη όλων των επόμενων γενεών ως εκείνους που απαγόρευσαν τους σκύλους, επειδή είναι σκύλοι και τις γάτες, επειδή είναι γάτες», τονίζει ο δρ. Μοχέμπι.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πώς να ξεφορτωθείς τα πράγματα που δε θες και να ανανεώσεις το χώρο σου

Σπίτι 25.04.2024
Το decluttering έχει να κάνει με τη δημιουργία ενός αρμονικού και εμπνευσμένου περιβάλλοντος που υποστηρίζει την ευεξία σας.

5 fashion trends που θα δούμε παντού τώρα που ο ήλιος επέστρεψε για τα καλά

Style 25.04.2024
Κάποια ίσως σε τρομάξουν, αλλά θα τα αγαπήσεις!

Οι τροφές που προκαλούν εξάψεις

Body+Mind 25.04.2024
Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγεις σε ειδικές περιπτώσεις

Ταβερνάκια με νόστιμους μεζέδες στα Δυτικά

Food 25.04.2024
Όμορφα στέκια για να απολαύσεις νοστιμιές σε φιλικό περιβάλλον

Spring Nail Trends: Τι παίζει στα nail salons αυτή την εποχή

Style Χτες
Πάρε ιδέες για το επόμενο μανικιούρ σου

Η ελληνική πόλη ‑ φάντασμα στην Ιταλία που προκαλεί δέος από τότε που έχει ερημώσει

Ταξίδια Χτες
Μπορείς να την επισκεφτείς, αλλά όχι να μείνεις

Cocktail trends για το 2024

Food Προχτές
Ο κόσμος της mixology συνεχίζει να εξελίσσεται

Όλες οι αλλαγές στο dating, που ίσως να μην γνωρίζεις

Σχέσεις Προχτές
Τι έχει αλλάξει στον τρόπο που γνωρίζουμε κόσμο

Τι είναι τα προβιοτικά καλλυντικά και γιατί γίνεται τέτοιος χαμός;

Body+Mind Προχτές
Τα προβιοτικά συμβάλλουν σε μια πιο λαμπερή και νεανική επιδερμίδα