E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Απολύσεις υψηλής τεχνολογίας ‑ Η ανεργία χτυπά τη Silicon Valley

Πάνω από 17.000 άτοµα έχασαν τη δουλειά τους τον Μάιο από νεοφυείς εταιρείες κι αυτό είναι µόνον η αρχή

Δημοσίευση 14/7/2022 | 21:48

Απολύσεις υψηλής τεχνολογίας ‑ Η ανεργία χτυπά τη Silicon Valley

Ο Μαρκ Ζούκερµπεργκ αναµένεται να διώξει άλλους 4.000 υπαλλήλους, πέρα από τους 6.000 που έχει απολύσει ήδη.

H Coinbase απέλυσε 1.100 άτοµα, η Netflix µειώνει προσωπικό, ενώ τα «παιχνίδια» του Ελον Μασκ για περισσότερα προσωπικά κέρδη προκαλούν απανωτούς σεισµούς στην κοιλάδα των τεχνολογικών θαυµάτων.

«Αυτό που περνάμε αυτή την περίοδο είναι η χειρότερη φάση στην πρόσφατη ιστορία για την εταιρεία», δήλωσε μόλις την περασμένη βδομάδα ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ προκαλώντας σεισμό σε όλη τη Silicon Valley. Αντίστοιχα ανατριχιαστικές είναι οι προβλέψεις του για μαζικές απολύσεις που απειλούν τον αλλοτινό παράδεισο του Πάλο Αλτο, «τις οποίες είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε αν συνεχίσει αυτή η αντίστροφη πορεία», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο παντοδύναμος ιδρυτής του Facebook-Meta.

Σύμφωνα μάλιστα με το τελευταίο ρεπορτάζ των «New York Times», το οποίο συνοδεύεται από εκτενή παράθεση στοιχείων για τσουνάμι απολύσεων που έχουν ήδη συνταράξει τον τεχνολογικό τομέα, μόνο η επιχείρηση του Ζούκερμπεργκ αναμένεται να διώξει άλλους 4.000 υπαλλήλους, πέρα από τους 6.000 που έχει απολύσει ήδη, καθώς το αρχικό σχέδιο προβλέπει μείωση προσωπικού που αγγίζει ή και ξεπερνά τους 10.000. Ηδη ένας από τους απολυμένους της εταιρείας φέρεται να δήλωσε στην εφημερίδα ότι έχει παγώσει το σχέδιο των προσλήψεων, ενώ αναμένεται να διευρυνθεί ακόμα περισσότερο και ο κύκλος των απολυθέντων καθώς, όπως δήλωσε σε διαδικτυακή online συζήτηση ο Ζούκερμπεργκ: «Πάρα πολύς κόσμος δεν χρειάζεται να βρίσκεται πια στην εταιρεία». Και αυτή είναι μόνον η αρχή.

Οι μαζικές απολύσεις στη Silicon Valley δεν οφείλονται μόνο στο προβληματικό χρηματιστήριο της τεχνολογίας και του κρυπτονομίσματος, το οποίο είναι ούτως ή άλλως ασταθές -μόνο η Coinbase, μια πλατφόρμα συναλλάγματος για κρυπτονομίσματα, αναγκάστηκε να περικόψει το 18% του ενεργού δυναμικού της, δηλαδή 1.100 άτομα-, αλλά και στην αλλαγή των συνηθειών των χρηστών μετά την καραντίνα. Τόσο λόγω ανοίγματος των καταστημάτων όσο και εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, οι online αγορές έχουν μειωθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα κορυφαίες εφαρμογές που εξυπηρετούσαν αυτό τον σκοπό, όπως η αμερικανική Stitch Fix, να αναγκαστούν σε περικοπές.

Για ανάλογους λόγους αναγκάστηκε να διώξει υπαλλήλους και το Netflix, ενώ πιο σοβαρά είναι τα πράγματα στους εκδοτικούς οίκους, που είδαν τις εφαρμογές τους να έχουν τεράστια ζήτηση κατά τη διάρκεια της καραντίνας και μετά την επιστροφή στην κανονικότητα το ενδιαφέρον του κοινού σχεδόν να εκμηδενίζεται. Μια τέτοια περίπτωση είναι και τα live streaming σωματικής άσκησης, τα προϊόντα γυμναστικής και αντίστοιχες τέτοιες διαδικτυακές εταιρείες. Σύμφωνα με το Renaissance IPO Index οι εφαρμογές έχουν χάσει περίπου το 60% της αξίας τους μέσα σε λίγους μήνες, κάτι σχεδόν τραγικό όχι μόνο για την οικονομία της τεχνολογίας αλλά για την παγκόσμια οικονομία γενικότερα.

Ακόμα και το Uber, που φάνηκε να χάνει παρά να κερδίζει κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δεν κατάφερε να ισοσκελίσει την απώλεια. Oπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μαρκ Aντερσεν, ένας από τους κορυφαίους επενδυτές και μετόχους στις εταιρείες του Μασκ, με συνολική συμβολή 400 εκατ. δολαρίων, «οι πραγματικά καλές εταιρείες διαθέτουν το διπλάσιο προσωπικό απ’ όσο έχουν πραγματικά ανάγκη ενώ οι κακές το τετραπλάσιο», αφήνοντας ένα σοβαρό υπαινιγμό για αυτό που πρόκειται να ακολουθήσει αναφορικά με τις απολύσεις.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποια είναι η Caitlin Clark που αλλάζει το μέλλον του μπάσκετ για τις γυναίκες

Πρόσωπα 25.04.2024
Αναμόρφωσε πλήρως το κολεγιακό μπασκετικό τοπίο

Το γκράφιτι που άλλαξε τον κόσμο

Νέα Εποχή 25.04.2024
Μερικά από τα πιο διάσημα έργα street art που λάτρεψε ο κόσμος

5 πολιτικοί που δολοφονήθηκαν τον 21ο αιώνα

Πρόσωπα 25.04.2024
Για διάφορους λόγους

Αντρας που έφυγε από την Αγγλία το 2008, εγκλωβίστηκε στην Αιθιοπία για 16 χρόνια

Stories Χτες
Εχασε το ταξιδιωτικό του έγγραφο για τους πρόσφυγες και δεν μπορούσε να επιστρέψει στην οικογένειά του

Αυτό το νησί έχει την καλύτερη παραλία στον κόσμο

Περιβάλλον Χτες
Σύμφωνα με τους Travel Experts, αξίζει να το επισκεφτείς!

Εορτολόγιο: Πότε πέφτει του Αγίου Γεωργίου

Ιστορικά Προχτές
Το αιώνιο ερώτημα...

Η εποχή του Οzempic: Ένα φάρμακο που δημιούργησε κουλτούρα

Stories Προχτές
Η κουλτούρα της δίαιτας, την εποχή της υπερκατανάλωσης

Πως κάνουν τατουάζ οι φυλακισμένοι;

Stories Προχτές
Ο περιορισμός τους κάνει όλο και πιο εφευρετικούς