E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Θα είναι η ευλογιά των πιθήκων η επόμενη μεγάλη πανδημία όπως ο Covid;

Ποιοι παράγοντες το καθορίζουν

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 26/5/2022 | 00:37

Θα είναι η ευλογιά των πιθήκων η επόμενη μεγάλη πανδημία όπως ο Covid;
Photo by Polina Tankilevitch

Η ευλογιά των πιθήκων, μια σπάνια ιογενής λοίμωξη παρόμοια με την ευλογιά, εξαπλώνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά πόσο επικίνδυνη είναι; 

Οι αξιωματούχοι αναμένουν μια «σημαντική άνοδο» στα κρούσματα, προειδοποίησε η Susan Hopkins στο Πρωινό της Κυριακής του BBC: «Εντοπίζουμε περισσότερα κρούσματα σε καθημερινή βάση».
«Οι περισσότερες από τις τρέχουσες περιπτώσεις έχουν εμφανιστεί με ήπια συμπτώματα και για τον ευρύτερο πληθυσμό, η πιθανότητα εξάπλωσης είναι πολύ χαμηλή», δήλωσε η διευθύντρια του ECDC, Andrea Ammon. 

«Ωστόσο, η πιθανότητα περαιτέρω εξάπλωσης του ιού μέσω της στενής επαφής, για παράδειγμα κατά τη διάρκεια σεξουαλικών δραστηριοτήτων μεταξύ ατόμων με πολλαπλούς σεξουαλικούς συντρόφους, θεωρείται υψηλή», συμπλήρωσε.

Η ευλογιά των πιθήκων αλιεύεται συνήθως από μολυσμένα άγρια ​​ζώα σε περιοχές της δυτικής και κεντρικής Αφρικής και πιστεύεται ότι μεταδίδεται από τρωκτικά, όπως αρουραίους, ποντίκια και σκίουρους. Μπορεί επίσης να μεταδοθεί όταν κάποιος βρίσκεται σε στενή επαφή με ένα μολυσμένο άτομο αν και αγγίζει άμεσα ή έμμεσα, ή εάν κάποιος βήχει ή φτερνίζεται.

Ο καθηγητής Martin Michaelis από το Πανεπιστήμιο του Kent ανέφερε σε εφημερίδα για το εάν η ευλογιά των πιθήκων θα μπορούσε να είναι η επόμενη πανδημία. Εξήγησε: «Αν με ρωτούσατε τον Ιανουάριο του 2020 αν ο Covid-19 θα ήταν η επόμενη πανδημία, δεν είμαι σίγουρος τι θα έλεγα, ωστόσο, ο Covid ήταν πολύ πιο πιθανό να είναι πανδημία ακόμη και τότε παρά η ευλογιά των πιθήκων. «Η ειλικρινής απάντησή μου είναι όχι και υπάρχουν μερικοί λόγοι για αυτό. Όταν εξετάζουμε τι είναι μια πανδημία, πολλοί παράγοντες πρέπει να παίζουν ρόλο».

Ο καθηγητής εξήγησε πώς πρώτος και ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες είναι πόσο εύκολα μπορεί να εξαπλωθεί. Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους λοιπόν πιστεύει ότι δεν θα υπάρξει πανδημία όπως ο Covid, είναι επειδή «ο Covid ήταν αερομεταφερόμενο παθογόνο».

Ωστόσο, εξήγησε ότι με την ευλογιά των πιθήκων αυτό δε συμβαίνει, γιατί πιστεύεται ότι «μπορεί να εξαπλωθεί στον αέρα, αλλά μόνο εάν κάποιος φτερνιστεί ή βήξει απευθείας πάνω σας». Και πρόσθεσε: «Ενώ με τον Covid θα μπορούσε εύκολα να εξαπλωθεί με το να κάθεσαι στο ίδιο δωμάτιο ενός μολυσμένου ατόμου».

Ο δεύτερος παράγοντας που κάνει μια ασθένεια ή έναν ιό επικίνδυνο είναι το πόσο εμφανή μπορεί να είναι τα συμπτώματα. Ο καθηγητής Michaelis εξήγησε: «Η ευλογιά των πιθήκων μεταδίδεται μέσω στενής επαφής, όχι απαραίτητα σεξουαλικής, αν και συνήθως συνδέεται με αυτόν τον τρόπο, αλλά δεν μεταδίδεται εύκολα. Με την ευλογιά των πιθήκων τα συμπτώματα είναι εύκολα αναγνωρίσιμα, γεγονός που επιτρέπει σε ένα άτομο να απομονωθεί και να μειώσει τον κίνδυνο εξάπλωσης». Παρόλα αυτά, ωστόσο, ο καθηγητής Michaelis προειδοποιεί να μην χαλαρώνουμε και τόσο.

«Η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να είναι αρκετά θανατηφόρα με περίπου 5 έως 10% των ανθρώπων να πεθαίνουν από αυτήν. Σε μια βιομηχανοποιημένη χώρα με καλή εντατική θεραπεία και έχουμε επίσης ένα εμβόλιο για να μας προστατεύει. Τόσο η ευλογιά όσο και η ευλογιά των πιθήκων έχουν το ίδιο εμβόλιο που προσφέρει 85% προστασία. Ο καθηγητής Michaelis πρόσθεσε πώς οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί κατά της ευλογιάς και αυτό θα μπορούσε να προσφέρει προστασία, ωστόσο, το κατά πόσο αυτό το εμβόλιο έχει εξασθενίσει, μειώνοντας την προστασία παραμένει ασαφές.

Όταν πρόκειται για πιθανή μετάλλαξη της ευλογιάς των πιθήκων που είναι εμφανής με τον Covid, και πάλι ο καθηγητής καθησυχάζει προσθέτοντας: «Η ευλογιά των πιθήκων είναι DNA και όχι RNA με ιούς RNA όπως ο Covid, είναι πιο επιρρεπείς σε μεταλλάξεις, αλλά αυτό δεν συμβαίνει με το DNA».
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Εορτολόγιο: Πότε πέφτει του Αγίου Γεωργίου

Ιστορικά 23.04.2024
Το αιώνιο ερώτημα...

Η εποχή του Οzempic: Ένα φάρμακο που δημιούργησε κουλτούρα

Stories 23.04.2024
Η κουλτούρα της δίαιτας, την εποχή της υπερκατανάλωσης

Πως κάνουν τατουάζ οι φυλακισμένοι;

Stories 23.04.2024
Ο περιορισμός τους κάνει όλο και πιο εφευρετικούς

Το αρχαίο εpωτικό γκράφιτι που βρέθηκε σε ελληνικό νησί

Ιστορικά Χτες
Αφορούσε τη συνέυρεση δυο αντρών

Ένας άνδρας που ο κόσμος δεν του έδωσε την αναγνώριση που άξιζε

Πρόσωπα Χτες
Το επίτευγμά του και η αναγνώριση που δεν ήρθε

Εξωγήινοι: Οι 3 πιο γνωστές περιπτώσεις «στενών επαφών»

Stories Χτες
Κάποιοι είδαν, κάποιοι έκαναν ότι δεν είδαν

Παγκόσμια Ημέρα Γης: Ποιο είναι το μέλλον μας σε αυτό τον πλανήτη;

Περιβάλλον Χτες
To μέλλον διαγράφεται... ζεστό

4 εθνικοί ύμνοι που δεν έχουν καθόλου στίχους

Stories Προχτές
Ποιες χώρες δεν περιλαμβάνουν λόγια στον ύμνο τους

Ο Αγιος που έχει αφιερωμένη μόνο μια εκκλησία με το όνομά του σε όλη την Ελλάδα

Πρόσωπα Προχτές
Είχε ζήσει σαν ασκητής στο Αγιο Όρος

Ψωνίζεις μέσω TikTok; Τι πρέπει οπωσδήποτε να προσέξεις

Νέα Εποχή Προχτές
Το TikTok γέμισε μαγαζιά

Η έννοια της παραδοσιακής οικογένειας αλλάζει: Τι να περιμένουμε

Stories Προχτές
Tα παιδιά που γεννιούνται τώρα θα συναντήσουν τους περισσότερους από τους προπάππους τους, αλλά δεν θα έχουν πολλά αδέρφια ή ξαδέρφια και περισσότερες γυναίκες θα πεθάνουν μόνες