E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πως μερικοί baristas στα Starbucks φέρνουν τα πάνω ‑ κάτω στις ΗΠΑ

Στην μία μετά την άλλη παγκόσμια αλυσίδα ιδρύονται σωματεία: Τι αλλάζει στις συνθήκες εργασίες στις ΗΠΑ

Γράφει η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΒΑΜΒΑΚΑ Δημοσίευση 19/5/2022 | 00:27

Πως μερικοί baristas στα Starbucks φέρνουν τα πάνω ‑ κάτω στις ΗΠΑ
Φωτογραφία από τον χρήστη Well Naves στο Pexels

Αφού έχασαν μεγάλο μέρος της επιρροής τους τις τελευταίες δεκαετίες και ταυτίστηκαν με την μαφία και την διαφθορά, τα εργατικά συνδικάτα των ΗΠΑ έχουν αναζυπωρεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Τα εργατικά συνδικάτα μειώθηκαν στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα καθώς τα μέλη γερνούσαν και το πολιτικό τοπίο άλλαξε. Σήμερα, ο τεράστιος αντίκτυπος του Covid-19 έχει συμβάλει στην αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος στα συνδικάτα.

Μια δημοσκόπηση της Gallup τον Σεπτέμβριο του 2021  στις ΗΠΑ βρήκε ότι το 68% των Αμερικανών εγκρίνει τα εργατικά συνδικάτα - το υψηλότερο επίπεδο που έχει παρατηρηθεί από το 1965, με το 90% των Δημοκρατικών να εγκρίνονται.

Το περασμένο φθινόπωρο, οι υπάλληλοι της αλυσίδας Burgerville έγιναν οι πρώτοι συνδικαλισμένοι εργαζόμενοι στα fast food στις ΗΠΑ. Οι εργαζόμενοι της Amazon οργανώνουν  σωματεία στις αποθήκες, στην Αλαμπάμα και τη Νέα Υόρκη. Μια επιτυχημένη ψηφοφορία στο Staten Island της Νέας Υόρκης έδωσε στην ένωση Amazon την πρώτη της νίκη τον Απρίλιο. Τον Ιούνιο, οι εργαζόμενοι στα καταστήματα της Apple θα έχουν εκλογές στις ΗΠΑ για πρώτη φορά.

Αλλά η μεγαλύτερη ώθηση μακράν έγινε στην εταιρεία Starbucks, όπου οι barista σε όλη τη χώρα ψηφίζουν για τη συνδικαλιστική οργάνωση μεμονωμένων καταστημάτων.

Σε 66 καταστήματα έχουν ήδη συγκροτηθεί Σωματεία, ενώ συνολικά εργαζόμενοι σε 250 καταστήματα έχουν καταθέσει τα έγγραφα για διαδικασία συγκρότησης σωματείου από τον Αύγουστο. Μόνο τους τελευταίους 6 μήνες πάνω από 20.000 εργαζόμενοι των Starbucks πήραν την απόφαση να ενταχθούν σε σωματείο.

Η επιτυχία που σημειώνεται τους τελευταίους μήνες βασίστηκε σε εκτεταμένη προετοιμασία που κράτησε αρκετά χρόνια—και παρά τις μεγάλες νίκες, η πρόοδος δεν ήταν εύκολη.

Στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, όπου ξεκίνησε η προσπάθεια συνδικαλιστικής οργάνωσης των Starbucks, το NLRB (Εθνικό Συμβούλιο Εργασιακών Σχέσεων) κατηγόρησε τα Starbucks ότι έκλεινε οριστικά τοποθεσίες όπου οι εργαζόμενοι προσπαθούσαν να συνδικαλιστούν.

Η Starbucks αναφέρεται στους υπαλλήλους της σε επίπεδο καταστήματος ως «συνεργάτες», αλλά οι εργαζόμενοι της Starbucks που υποστηρίζουν τη συνδικαλιστική οργάνωση λένε ότι οι εργαζόμενοι λιανικής της αμείβονται ελάχιστα, δεν έχουν εκπαιδευτεί και αντιμετωπίζονται άσχημα.

Καθώς η οικονομία αλλάζει και αναδύονται νέοι τρόποι εργασίας, τα φώτα της δημοσιότητας παραμείνουν στους εργαζόμενους που οργανώνονται για εκπροσώπηση των συνδικάτων —ειδικά στο λιανικό εμπόριο.

Οι προσπάθειες συνδικαλιστικών οργανώσεων επικεντρώθηκαν στους μισθούς και τα επιδόματα πριν από την πανδημία. «Αλλά η πανδημία έχει βάλει στο προσκήνιο τις ίδιες τις συνθήκες εργασίας με τρόπο που δεν έχουμε δει ιστορικά εδώ και πολύ καιρό» υποστηρίζει το Forbes.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποια είναι η Caitlin Clark που αλλάζει το μέλλον του μπάσκετ για τις γυναίκες

Πρόσωπα 25.04.2024
Αναμόρφωσε πλήρως το κολεγιακό μπασκετικό τοπίο

Το γκράφιτι που άλλαξε τον κόσμο

Νέα Εποχή 25.04.2024
Μερικά από τα πιο διάσημα έργα street art που λάτρεψε ο κόσμος

5 πολιτικοί που δολοφονήθηκαν τον 21ο αιώνα

Πρόσωπα 25.04.2024
Για διάφορους λόγους

Αντρας που έφυγε από την Αγγλία το 2008, εγκλωβίστηκε στην Αιθιοπία για 16 χρόνια

Stories Χτες
Εχασε το ταξιδιωτικό του έγγραφο για τους πρόσφυγες και δεν μπορούσε να επιστρέψει στην οικογένειά του

Αυτό το νησί έχει την καλύτερη παραλία στον κόσμο

Περιβάλλον Χτες
Σύμφωνα με τους Travel Experts, αξίζει να το επισκεφτείς!

Εορτολόγιο: Πότε πέφτει του Αγίου Γεωργίου

Ιστορικά Προχτές
Το αιώνιο ερώτημα...

Η εποχή του Οzempic: Ένα φάρμακο που δημιούργησε κουλτούρα

Stories Προχτές
Η κουλτούρα της δίαιτας, την εποχή της υπερκατανάλωσης

Πως κάνουν τατουάζ οι φυλακισμένοι;

Stories Προχτές
Ο περιορισμός τους κάνει όλο και πιο εφευρετικούς