E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της ηπατίτιδας Α, της ηπατίτιδας Β και της ηπατίτιδας C;

Αν και η καθεμιά μπορεί να προκαλέσει παρόμοια συμπτώματα, εξαπλώνονται με διαφορετικούς τρόπους και μπορεί να επηρεάσουν διαφορετικά

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 22/4/2022 | 00:07

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της ηπατίτιδας Α, της ηπατίτιδας Β και της ηπατίτιδας C;

Αν και η καθεμία μπορεί να προκαλέσει παρόμοια συμπτώματα είναι διαφορετικές

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της ηπατίτιδας Α, της ηπατίτιδας Β και της ηπατίτιδας C;

Η ηπατίτιδα Α, η ηπατίτιδα Β και η ηπατίτιδα C είναι λοιμώξεις του ήπατος που προκαλούνται από τρεις διαφορετικούς ιούς. Αν και η καθέμια μπορεί να προκαλέσει παρόμοια συμπτώματα, εξαπλώνονται με διαφορετικούς τρόπους και μπορεί να επηρεάσουν διαφορετικά το ήπαρ. Η ηπατίτιδα Α είναι συνήθως μια βραχυπρόθεσμη λοίμωξη. Η ηπατίτιδα Β και η ηπατίτιδα C μπορούν επίσης να ξεκινήσουν ως βραχυπρόθεσμες λοιμώξεις, αλλά σε μερικούς ανθρώπους, ο ιός παραμένει στο σώμα και προκαλεί χρόνια (μακροχρόνια) μόλυνση. Υπάρχουν εμβόλια για την πρόληψη της ηπατίτιδας Α και της ηπατίτιδας Β. Ωστόσο, δεν υπάρχει εμβόλιο για την ηπατίτιδα C.

Στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι 200.000 άνθρωποι είναι φορείς της ηπατίτιδας Β και 80.000 άτομα της ηπατίτιδας C. Ιδιαίτερο γνώρισμα της χρόνιας ηπατίτιδας είναι ο ασυμπτωματικός χαρακτήρας της, με αποτέλεσμα πολλά από τα άτομα που έχουν μολυνθεί να μην το γνωρίζουν.

Η ηπατίτιδα Α είναι μια οξεία, συνήθως αυτοπεριοριζόμενη νόσος. Η νόσος έχει ενδημικό χαρακτήρα σε περιοχές του πλανήτη καθώς η μετάδοσή του ιού ευνοείται από κακές συνθήκες διαβίωσης. Η βελτίωση του κοινωνικοοικονομικού επιπέδου του πληθυσμού και των συνθηκών ύδρευσης και αποχέτευσης στη χώρα μας, είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των κρουσμάτων και τα νέα περιστατικά πλέον να αφορούν ταξιδιώτες σε αναπτυσσόμενες χώρες ή άτομα που ήρθαν σε επαφή με ασθενείς.

Τι είναι η ηπατίτιδα C;

Η ηπατίτιδα C είναι μια ηπατική λοίμωξη που προκαλείται από τον ιό της ηπατίτιδας C. Η ηπατίτιδα C μπορεί να κυμαίνεται από μια ήπια ασθένεια που διαρκεί μερικές εβδομάδες έως μια σοβαρή, μακροχρόνια ασθένεια. Η ηπατίτιδα C συχνά περιγράφεται ως «οξεία», που σημαίνει νέα λοίμωξη ή «χρόνια», που σημαίνει μακροχρόνια λοίμωξη.

Η οξεία ηπατίτιδα C εμφανίζεται μέσα στους πρώτους 6 μήνες αφότου κάποιος εκτεθεί στον ιό της ηπατίτιδας C. Η ηπατίτιδα C μπορεί να είναι μια βραχυπρόθεσμη ασθένεια, αλλά για τους περισσότερους ανθρώπους, η οξεία λοίμωξη οδηγεί σε χρόνια μόλυνση.

Η χρόνια ηπατίτιδα C μπορεί να είναι μια ισόβια λοίμωξη εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Η χρόνια ηπατίτιδα C μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως ηπατική βλάβη, κίρρωση (ουλές στο ήπαρ), καρκίνο του ήπατος, ακόμη και θάνατο.

Πώς ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά η ηπατίτιδα Β;

Ο ιός της ηπατίτιδας Β ανακαλύφθηκε το 1965 από τον Δρ Baruch Blumberg, ο οποίος κέρδισε το βραβείο Νόμπελ για την ανακάλυψή του. Αρχικά, ο ιός ονομαζόταν "Αντιγόνο της Αυστραλίας" επειδή ονομάστηκε από το δείγμα αίματος ενός Αυστραλού Αβορίγινου που αντέδρασε με ένα αντίσωμα στον ορό ενός Αμερικανού αιμορροφιλικού ασθενούς.

Πόσο σοβαρή είναι η χρόνια ηπατίτιδα C;

Η χρόνια ηπατίτιδα C μπορεί να είναι μια σοβαρή ασθένεια που οδηγεί σε μακροχρόνια προβλήματα υγείας, όπως ηπατική βλάβη, ηπατική ανεπάρκεια, κίρρωση, καρκίνο του ήπατος, ακόμη και θάνατο. Είναι ο πιο συνηθισμένος λόγος για μεταμόσχευση ήπατος στις Ηνωμένες Πολιτείες. Υπήρξαν 15.713 θάνατοι που σχετίζονται με τον ιό της ηπατίτιδας C που αναφέρθηκαν στο CDC το 2018, αλλά αυτό πιστεύεται ότι είναι μια υποεκτίμηση.

To 2020 το Νόμπελ στη φυσιολογία/ ιατρική απονεμήθηκε στους ιολόγους Harvey J. Alter και Charles M. Rice και στον Michael Houghton για την ανακάλυψη του ιού της ηπατίτιδας C.

Παρόμοια με τον ιό SARS-CoV-2 που προκαλεί το COVID-19, η ηπατίτιδα C είναι ένας ιός RNA.

Ωστόσο, η ηπατίτιδα C εισέρχεται στο σώμα μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, όπου στη συνέχεια επιτίθεται στο ήπαρ για να οδηγήσει σε κίρρωση και καρκίνο του ήπατος. Δεν υπάρχει εμβόλιο για τον ιό της ηπατίτιδας C, αλλά οι βασικές επιστημονικές ανακαλύψεις των βραβευθέντων με Νόμπελ έχουν συμβάλει στην ανάπτυξη αντιικών φαρμάκων. Το 1989, ο Houghton - μαζί με τον βιοχημικό Qui-Lim Choo, τη γενετιστή Amy Weiner και τους ιολόγους George Kuo, Lacy Overby και Daniel Bradley - ανέφεραν την ανακάλυψη ενός νέου ιού που ονόμασαν ηπατίτιδα C. Τότε, τίποτα δεν ήταν γνωστό για αυτόν τον ιό.

Το 1989, ο Houghton - μαζί με τον βιοχημικό Qui-Lim Choo, τη γενετιστή Amy Weiner και τους ιολόγους George Kuo, Lacy Overby και Daniel Bradley - ανέφεραν την ανακάλυψη ενός νέου ιού που ονόμασαν ηπατίτιδα C. Τότε, τίποτα δεν ήταν γνωστό για αυτόν τον ιό.

 Πώς προχώρησαν οι ερευνητές στην αποκρυπτογράφηση των πειραματικών πληροφοριών για να καταλήξουν στην ταυτοποίηση ενός νέου ιού; Η ομάδα μόλυνε χιμπατζήδες με ορό από ασθενή που είχε διαγνωστεί με ηπατίτιδα άγνωστης αιτίας. Το βασικό πειραματόζωο ήταν ένας χιμπατζής με το όνομα Νο. 910. Από το πλάσμα του εξήχθησαν DNA και RNA.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποια είναι η Caitlin Clark που αλλάζει το μέλλον του μπάσκετ για τις γυναίκες

Πρόσωπα 25.04.2024
Αναμόρφωσε πλήρως το κολεγιακό μπασκετικό τοπίο

Το γκράφιτι που άλλαξε τον κόσμο

Νέα Εποχή 25.04.2024
Μερικά από τα πιο διάσημα έργα street art που λάτρεψε ο κόσμος

5 πολιτικοί που δολοφονήθηκαν τον 21ο αιώνα

Πρόσωπα 25.04.2024
Για διάφορους λόγους

Αντρας που έφυγε από την Αγγλία το 2008, εγκλωβίστηκε στην Αιθιοπία για 16 χρόνια

Stories Χτες
Εχασε το ταξιδιωτικό του έγγραφο για τους πρόσφυγες και δεν μπορούσε να επιστρέψει στην οικογένειά του

Αυτό το νησί έχει την καλύτερη παραλία στον κόσμο

Περιβάλλον Χτες
Σύμφωνα με τους Travel Experts, αξίζει να το επισκεφτείς!

Εορτολόγιο: Πότε πέφτει του Αγίου Γεωργίου

Ιστορικά Προχτές
Το αιώνιο ερώτημα...

Η εποχή του Οzempic: Ένα φάρμακο που δημιούργησε κουλτούρα

Stories Προχτές
Η κουλτούρα της δίαιτας, την εποχή της υπερκατανάλωσης

Πως κάνουν τατουάζ οι φυλακισμένοι;

Stories Προχτές
Ο περιορισμός τους κάνει όλο και πιο εφευρετικούς