E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η κίνηση που θα μπορούσε να τελειώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία

Η εκτίμηση του πρώην οικονομικού συμβούλου του Πούτιν

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 20/4/2022 | 00:12

Η κίνηση που θα μπορούσε να τελειώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία
@bbc.com

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται σχεδόν εδώ και δυο μήνες και η Ρωσία δεν δείχνει να θέλει να κάνει πίσω. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε στις 15 Απριλίου ότι θα αυξήσει τις επιθέσεις με πυραύλους στο Κίεβο, αφού κατηγόρησε την Ουκρανία ότι επιτέθηκε σε ρωσικές κατοικημένες περιοχές, κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε. Η ανακοίνωση ήρθε ύστερα από τη βύθιση του Moskva στην Μαύρη Θάλασσα.

Η συγκρούσεις πληθαίνουν. Μέχρι τις 18 Απριλίου 4,1 εκατομμύρια πρόσφυγες έφυγαν από την Ουκρανία, ενώ 2.685 πολίτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου. Οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία έχουν αντίκτυπο, αλλά είναι αρκετές; Ο πρώην επικεφαλής σύμβουλος Οικονομικών του Πούτιν, Andrei Illarionov, δήλωσε στο BBC πως πιστεύει ότι έχει απάντηση σε αυτό το ερώτημα.

Ο Illarionov είπε πώς μόνο ένα ολικό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο μπορεί να σταματήσει τη σύγκρουση. Εξήγησε ότι ο Πούτιν δεν παίρνει στα σοβαρά τις απειλές για εμπάργκο, επειδή οι δυτικές χώρεσα ακόμα αγοράζουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο από τη Ρωσία, προσθέτοντας πως μόνο ένα σοβαρό εμπάργκο θα μπορούσε να γίνει ένα «αποτελεσματικό» εργαλείο. «Θα στοιχημάτιζα ότι μέσα σε έναν ή δυο μήνες, πως οι πολεμικές επιχειρήσεις στη Ρωσία θα σταματήσουν», είπε ο πρώην οικονομικός σύμβουλος.

Η Ευρωπαϊκή ένωση εισάγει σχεδόν το 40% του φυσικού αερίου και το 27% του πετρελαίου από τη Ρωσία. Ο Josep Borrell, εκπρόσωπος της Ένωσης για τις Εξωτερικές Υποθέσεις και την Ασφάλεια, ότι αυτό ισοδυναμεί σε ένα δισεκατομμύριο την ημέρα για πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Σε μια άλλη συνέντευξή του στο CNN, ο Illarionov εξήγησε το γιατί αυτή η τακτική θα δουλέψει, προσθέτοντας ταυτόχρονα πως είναι απλό. Επεσήμανε λοιπόν, ότι τα άμεσα και έμμεσα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου ήταν περίπου το 60% του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού της Ρωσίας, επόμενος η διακοπή αυτού του εσόδου θα γινόταν αμέσως αισθητή. Τόνισε επίσης ότι τα εμπάργκο δεν είναι η μόνη στρατηγική που μπορεί να ακολουθηθεί. Η Ρωσία έχει απόθεμα χρημάτων σε άλλες χώρες και οι περισσότεροι από αυτούς τους τραπεζικούς λογαριασμούς έχουν παγώσει. Ο Illarionov είπε πως μαζί με τους παγωμένους λογαριασμούς, τα εμπάργκο θα αφήσουν τη Ρωσία χωρίς πόρους ώστε να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν τον πόλεμο. Υπολόγισε μάλιστα ότι o προϋπολογισμός της Ρωσίας θα κοβόταν από 40% έως 50% που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω οικονομικά δεινά.

Ο Illarionov εξήγησε πως οι «εδαφικές φιλοδοξίες» του Πούτιν ήταν πιο σημαντικές γι' αυτόν από την οικονομία της χώρας ή την ευημερία του πληθυσμού. Το BBC αναφέρει ότι περίπου 20 εκατομμύρια Ρώσοι πολίτες ζουν στη φτώχεια και ο Illarionov προβλέπει ότι ο αριθμός αυτός μπορεί να διπλασιαστεί ή και να τριπλασιαστεί καθώς η οικονομία της Ρωσίας παλεύει με τον πληθωρισμό και τις απώλειες θέσεων εργασίας λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Πληροφορίες: grunge.com

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Εορτολόγιο: Πότε πέφτει του Αγίου Γεωργίου

Ιστορικά 23.04.2024
Το αιώνιο ερώτημα...

Η εποχή του Οzempic: Ένα φάρμακο που δημιούργησε κουλτούρα

Stories 23.04.2024
Η κουλτούρα της δίαιτας, την εποχή της υπερκατανάλωσης

Πως κάνουν τατουάζ οι φυλακισμένοι;

Stories 23.04.2024
Ο περιορισμός τους κάνει όλο και πιο εφευρετικούς

Το αρχαίο εpωτικό γκράφιτι που βρέθηκε σε ελληνικό νησί

Ιστορικά Χτες
Αφορούσε τη συνέυρεση δυο αντρών

Ένας άνδρας που ο κόσμος δεν του έδωσε την αναγνώριση που άξιζε

Πρόσωπα Χτες
Το επίτευγμά του και η αναγνώριση που δεν ήρθε

Εξωγήινοι: Οι 3 πιο γνωστές περιπτώσεις «στενών επαφών»

Stories Χτες
Κάποιοι είδαν, κάποιοι έκαναν ότι δεν είδαν

Παγκόσμια Ημέρα Γης: Ποιο είναι το μέλλον μας σε αυτό τον πλανήτη;

Περιβάλλον Χτες
To μέλλον διαγράφεται... ζεστό

4 εθνικοί ύμνοι που δεν έχουν καθόλου στίχους

Stories Προχτές
Ποιες χώρες δεν περιλαμβάνουν λόγια στον ύμνο τους

Ο Αγιος που έχει αφιερωμένη μόνο μια εκκλησία με το όνομά του σε όλη την Ελλάδα

Πρόσωπα Προχτές
Είχε ζήσει σαν ασκητής στο Αγιο Όρος

Ψωνίζεις μέσω TikTok; Τι πρέπει οπωσδήποτε να προσέξεις

Νέα Εποχή Προχτές
Το TikTok γέμισε μαγαζιά

Η έννοια της παραδοσιακής οικογένειας αλλάζει: Τι να περιμένουμε

Stories Προχτές
Tα παιδιά που γεννιούνται τώρα θα συναντήσουν τους περισσότερους από τους προπάππους τους, αλλά δεν θα έχουν πολλά αδέρφια ή ξαδέρφια και περισσότερες γυναίκες θα πεθάνουν μόνες