E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο πόλεμος στην Ουκρανία αποκάλυψε τις ρατσιστικές προκαταλήψεις των δυτικών μέσων ενημέρωσης

Τα περιστατικά δεν είναι καθόλου λίγα

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 2/3/2022 | 00:02

Ο πόλεμος στην Ουκρανία αποκάλυψε τις ρατσιστικές προκαταλήψεις των δυτικών μέσων ενημέρωσης
@trtworld.com

Από τη στιγμή που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας, γνωρίζαμε ότι θα είναι ίσως ο πόλεμος που θα καλυφθεί περισσότερο από κάθε άλλον στην ιστορία. Εκτός από τα παγκόσμια τηλεοπτικά συνεργεία, υπάρχει και μια εκτεταμένη μεταφορά εικόνων μέσω των social media.

Αυτό που δεν γνωρίζαμε (ή τουλάχιστον ελπίζαμε και θα θέλαμε να μη συμβεί) είναι το ότι θα υπάρχουν «ρατσιστικά» σχόλια «λευκής υπεροχής» από ανταποκριτές καναλιών της δύσης. Και επειδή δεν είναι ένα ή δυο, τις τελευταίες μέρες οι χρήστες του Twitter αντιδρούν έντονα σε κάθε περιστατικό διαχωρισμού του συγκεκριμένου πολέμου με άλλους του παρελθόντος, αλλά και των ανθρώπων οι οποίοι πλήττονται από αυτόν.

Ποιος θα περίμενε ότι το BBC, θα μετέδιδε λόγια όπως τα «Είναι πολύ συγκινητικό για εμένα γιατί βλέπω Ευρωπαίους με μπλε μάτια και ξανθά μαλλιά να σκοτώνονται».

Στο ίδιο κλίμα και πολλά άλλα δίκτυα. Όπως το αμερικανικό NBC, του οποίου η ανταποκρίτρια είπε πως «Για να το πω ευθέως, αυτοί δεν είναι πρόσφυγες από τη Συρία, είναι πρόσφυγες από την Ουκρανία. Είναι χριστιανοί, είναι λευκοί, είναι όμοιοι με εμάς».

Το CBS δεν πήγε πίσω. Ο Charlie D’ Agata, που αργότερα ζήτησε συγνώμη για τα λόγια του, είπε: «Με όλο τον σεβασμό, αυτό δεν είναι ένα μέρος όπως το Αφγανιστάν και το Ιράκ, όπου η σύγκρουση μαίνεται για δεκαετίες. Αυτή είναι μια σχετικά πολιτισμένη, σχετικά ευρωπαϊκή – πρέπει να επιλέξω προσεκτικά αυτές τις λέξεις επίσης– πόλη, όπου δεν θα το περίμενες κάτι τέτοιο να συμβεί ή θα ήλπιζες ότι δεν θα συμβεί».

Η δημοσιογράφος του βρετανικού ITV, το είπε πιο ωμά και κοφτά. «Το αδιανόητο συνέβη. Δεν πρόκειται για ένα αναπτυσσόμενο έθνος του τρίτου κόσμου, εδώ είναι Ευρώπη».

Ούτε στη Γαλλία δεν έλειψαν τα μαργαριτάρια. Στο καλωδιακό BFM TV, ακούστηκε το παρακάτω σχόλιο: «Δεν μιλάμε εδώ για Σύρους που θέλουν να ξεφύγουν από τους βομβαρδισμούς του συριακού καθεστώτος που υποστηρίζεται από τον Πούτιν, μιλάμε για Ευρωπαίους που φεύγουν με αυτοκίνητα που μοιάζουν με δικά μας για να σώσουν τις ζωές τους».

Το ακόμα πιο παράξενο είναι ότι τα ίδια σχόλια ακούστηκαν στο Al Jazeera. Ο παρουσιαστής περιέγραψε τους Ουκρανούς που φεύγουν από τον πόλεμο ως «ευκατάστατους ανθρώπους της μεσαίας τάξης» οι οποίοι δεν είναι «προφανώς πρόσφυγες που προσπαθούν να ξεφύγουν από τη Μέση Ανατολή ή τη Βόρεια Αφρική. Μοιάζουν με κάθε ευρωπαϊκή οικογένεια της οποίας θα μπορούσες να είσαι γείτονας».

Τα tweets εναντίον αυτής της ρητορικής μίσους και διαχωρισμού ήταν χιλιάδες. Κάποιοι ανέφεραν ότι και στη Γιουγκοσλαβία είχε γίνει το ίδιο, αλλά δεν υπήρξαν τα ίδια σχόλια. Αλλά ας μην μπούμε σε αυτό παιχνίδι. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση σε κάποιους πολέμους ο πόνος να νομιμοποιείται, ενώ σε κάποιους άλλους να είναι «αδιανόητος».

Ο πόλεμος είναι ίδιος παντού. Την ίδια δυστυχία προκαλεί. Σε όλες τις φυλές του κόσμου. Καλό θα ήταν λοιπόν να μην τον διαχωρίζουμε με βάση το χρώμα του δέρματος, τη θρησκεία και την κοινωνική τάξη.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η εποχή του Οzempic: Ένα φάρμακο που δημιούργησε κουλτούρα

Stories 23.04.2024
Η κουλτούρα της δίαιτας, την εποχή της υπερκατανάλωσης

Πως κάνουν τατουάζ οι φυλακισμένοι;

Stories 23.04.2024
Ο περιορισμός τους κάνει όλο και πιο εφευρετικούς

Το αρχαίο εpωτικό γκράφιτι που βρέθηκε σε ελληνικό νησί

Ιστορικά Χτες
Αφορούσε τη συνέυρεση δυο αντρών

Ένας άνδρας που ο κόσμος δεν του έδωσε την αναγνώριση που άξιζε

Πρόσωπα Χτες
Το επίτευγμά του και η αναγνώριση που δεν ήρθε

Εξωγήινοι: Οι 3 πιο γνωστές περιπτώσεις «στενών επαφών»

Stories Χτες
Κάποιοι είδαν, κάποιοι έκαναν ότι δεν είδαν

Παγκόσμια Ημέρα Γης: Ποιο είναι το μέλλον μας σε αυτό τον πλανήτη;

Περιβάλλον Χτες
To μέλλον διαγράφεται... ζεστό

4 εθνικοί ύμνοι που δεν έχουν καθόλου στίχους

Stories Προχτές
Ποιες χώρες δεν περιλαμβάνουν λόγια στον ύμνο τους

Ο Αγιος που έχει αφιερωμένη μόνο μια εκκλησία με το όνομά του σε όλη την Ελλάδα

Πρόσωπα Προχτές
Είχε ζήσει σαν ασκητής στο Αγιο Όρος

Ψωνίζεις μέσω TikTok; Τι πρέπει οπωσδήποτε να προσέξεις

Νέα Εποχή Προχτές
Το TikTok γέμισε μαγαζιά

Η έννοια της παραδοσιακής οικογένειας αλλάζει: Τι να περιμένουμε

Stories Προχτές
Tα παιδιά που γεννιούνται τώρα θα συναντήσουν τους περισσότερους από τους προπάππους τους, αλλά δεν θα έχουν πολλά αδέρφια ή ξαδέρφια και περισσότερες γυναίκες θα πεθάνουν μόνες

Ποια ήταν η πρώτη γυναίκα που ανέβηκε στο Έβερεστ;

Πρόσωπα Προχτές
Το απίστευτο επίτευγμα της Tabei την έκανε παγκόσμια διασημότητα