E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πώς είχε αντιδράσει ο Πούτιν μετά την τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους

Το χρονικό των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ αφού ανέλαβε την προεδρία

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 1/3/2022 | 00:13

Πώς είχε αντιδράσει ο Πούτιν μετά την τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους
@rferl.org

Μπορούμε όλοι να συμφωνήσουμε πως λίγες σχέσεις κρατών ιστορικά είναι πιο περίπλοκες από αυτές μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ. Ο Βλάντιμιρ Πούτιν μάλιστα, συνεχίζει αυτή την ιστορικά περίπλοκη σχέση, με τις εντάσεις ανάμεσα στις δυο χώρες να είναι συχνές και οι σχέσεις τους να είναι από ψυχρά διπλωματικές μέχρι και επιθετικές.

Μια από τις πιο σκοτεινές στιγμές της σύγχρονης ιστορίας των ΗΠΑ, ήταν αναμφίβολα η τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους, που κατέστρεψαν το λεγόμενο «Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου» και είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους σχεδόν 3 χιλιάδες άνθρωποι.

Οι ΗΠΑ απάντησαν με μια μακροχρόνια στρατιωτική επιχείρηση στη Μέση Ανατολή, η οποία προκάλεσε την κριτική ορισμένων ηγετών όταν ο σκοπός φάνηκε να αλλάζει και από τον πόλεμο απέναντι στην τρομοκρατία να μετατρέπεται σε μια προσπάθεια ανατροπής του Σαντάμ Χουσείν.

Σύμφωνα με το The Brookings Institute, ο Πούτιν κάλεσε τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Τζόρτζ Μπους, δυο ημέρες πριν το περιστατικό στο Μανχάταν. Και οι δυο ήταν νέοι τότε στο αξίωμα του προέδρου, με τον Μπους να έχει γίνει πρόεδρος πριν λίγους μήνες και τον Πούτιν πριν μόλις δυο χρόνια.

Ο Πούτιν κάλεσε τον Μπους για να μοιραστεί μερικές πολύτιμες πληροφορίες που είχαν συγκεντρώσει οι Ρώσοι. Ο Ahmad Shah Massoud, ο ηγέτης της Βόρειας Συμμαχίας εναντίον των Ταλιμπάν, είχε δολοφονηθεί από δυο βομβιστές αυτοκτονίας που παρίσταναν τους δημοσιογράφους. Σύμφωνα με το Brookings, ο Πούτιν φέρεται να προειδοποίησε τον Πρόεδρο Μπους για «ένα προαίσθημα ότι κάτι επρόκειτο να συμβεί, κάτι που προετοιμάζεται εδώ και καιρό».

Δυο ημέρες μετά, οι ΗΠΑ δέχθηκαν ίσως το μεγαλύτερο χτύπημα στην ιστορία τους. Πολλές χώρες πρόσφεραν βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας. Ο Πούτιν επέτρεψε στις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν τον εναε΄ριο χώρο της Ρωσίας και βοήθησε πρακτικά σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Η Ρωσία διέθετε επίσης μεγάλη γνώση όσον αφορά τις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν που χρονολογούνται από τη σοβιετική εποχή, κάτι που ήταν επίσης χρήσιμο για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι σχέσεις των δυο χωρών μετά την τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους ίσως ήταν οι καλύτερες μετά από έναν αιώνα. Αλλά δεν κράτησαν για πολύ. Η προσπάθεια των ΗΠΑ να επικρατήσουν επί των Ταλιμπάν, κάτι για το οποίο ενδιαφερόταν και η Ρωσία, μετατράπηκε σε μια προσπάθεια για την ανατροπή του Σαντάμ Χουσείν στο Ιράκ.

Αυτή η αλλαγή κατεύθυνσης δεν άρεσε σε πολλά έθνη, όπως η Γαλλία, η Γερμανία και φυσικά η Ρωσία. Καθώς περνούσαν τα χρόνια, οι σχέσεις των δυο χωρών έγιναν ακόμα χειρότερες.

Ο Πούτιν πίστευε αρχικά πως μια συνεργασία με τις ΗΠΑ θα οδηγούσε σιγά - σιγά στην αναγνώριση της Ρωσίας ως υπερδύναμης, λίγα χρόναι μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης. Επίσης πίστευε ότι αυτή η συνεργασία, θα απέτρεπε το ΝΑΤΟ να «κοιτάξει» προς τα ανατολικά. Το τελευταίο μάλιστα μετατράπηκε σε ένα σημαντικό σημείο διένεξης τα επόμενα χρόνια, όντας ένας από τους κύριους παράγοντες της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου του 2022, μια απόφαση του Πούτιν που βρήκε την πλειοψηφία του δυτικού κόσμου απέναντί του.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποια είναι η Caitlin Clark που αλλάζει το μέλλον του μπάσκετ για τις γυναίκες

Πρόσωπα 25.04.2024
Αναμόρφωσε πλήρως το κολεγιακό μπασκετικό τοπίο

Το γκράφιτι που άλλαξε τον κόσμο

Νέα Εποχή 25.04.2024
Μερικά από τα πιο διάσημα έργα street art που λάτρεψε ο κόσμος

5 πολιτικοί που δολοφονήθηκαν τον 21ο αιώνα

Πρόσωπα 25.04.2024
Για διάφορους λόγους

Αντρας που έφυγε από την Αγγλία το 2008, εγκλωβίστηκε στην Αιθιοπία για 16 χρόνια

Stories Χτες
Εχασε το ταξιδιωτικό του έγγραφο για τους πρόσφυγες και δεν μπορούσε να επιστρέψει στην οικογένειά του

Αυτό το νησί έχει την καλύτερη παραλία στον κόσμο

Περιβάλλον Χτες
Σύμφωνα με τους Travel Experts, αξίζει να το επισκεφτείς!

Εορτολόγιο: Πότε πέφτει του Αγίου Γεωργίου

Ιστορικά Προχτές
Το αιώνιο ερώτημα...

Η εποχή του Οzempic: Ένα φάρμακο που δημιούργησε κουλτούρα

Stories Προχτές
Η κουλτούρα της δίαιτας, την εποχή της υπερκατανάλωσης

Πως κάνουν τατουάζ οι φυλακισμένοι;

Stories Προχτές
Ο περιορισμός τους κάνει όλο και πιο εφευρετικούς