E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily
Live blogging: Πόλεμος στην Ουκρανία - Όλες οι τελευταίες εξελίξεις

Volodymyr Zelenskyy: Από την τηλεόραση στην πολιτική, έχοντας τον χειρότερο αντίπαλο

Βρίσκεται στον πιο δύσκολο ρόλο της ζωής του, αυτόν του Προέδρου εν μέσω πολέμου

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 25/2/2022 | 07:44

Volodymyr Zelenskyy: Από την τηλεόραση στην πολιτική, έχοντας τον χειρότερο αντίπαλο

Υποσχέθηκε πως θα τερματίσει την παρατεταμένη σύγκρουση της Ουκρανίας με τη Ρωσία αλλά με τον Putin για αντίπαλο, κάτι τέτοιο ήταν σχεδόν ουτοπικό

Ο Zelenskyy μεγάλωσε στο Kryvyi Rih, μια ρωσόφωνη περιοχή στη νοτιοανατολική Ουκρανία. Πριν από την καριέρα του ως ηθοποιός, ο Zelenskyy απέκτησε πτυχίο νομικής από το Εθνικό Οικονομικό Πανεπιστήμιο του Κιέβου. 

Στη συνέχεια ακολούθησε την κωμωδία και δημιούργησε την εταιρεία παραγωγής Kvartal 95, η οποία παράγει ταινίες, κινούμενα σχέδια και τηλεοπτικές εκπομπές, συμπεριλαμβανομένου του Υπηρέτη του Λαού, στην οποία ο Zelenskyy έπαιζε τον ρόλο του προέδρου της Ουκρανίας.

Η σειρά προβλήθηκε από το 2015 έως το 2019 και ήταν εξαιρετικά δημοφιλής. Ένα πολιτικό κόμμα που φέρει το ίδιο όνομα με την τηλεοπτική εκπομπή δημιουργήθηκε τον Μάρτιο του 2018 από υπαλλήλους του Kvartal 95.

Ο Zelenskyy ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές της Ουκρανίας το 2019 το βράδυ της 31ης Δεκεμβρίου 2018, παράλληλα με την πρωτοχρονιάτικη ομιλία του Προέδρου Petro Poroshenko στο τηλεοπτικό κανάλι 1+1. 'Ομως δεν είχε πολύ χρόνο για την καμπάνια του γιατί έκανε και γυρίσματα για την τρίτη σεζόν του επιτυχημένου σίριαλ, ενώ έκανε εμφανίσεις και με την Kvartal 95. 

Ως πολιτικός αουτσάιντερ, είχε ήδη γίνει ένας από τους πρωτοπόρους στις δημοσκοπήσεις για τις εκλογές. Κέρδισε τις εκλογές με 73,2% των ψήφων στον δεύτερο γύρο, νικώντας τον Poroshenko. Eχει τοποθετηθεί ως προσωπικότητα κατά του κατεστημένου, κατά της διαφθοράς.

Ως πρόεδρος, ο Zelenskyy υπήρξε υπέρμαχος της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και της ενότητας μεταξύ του ουκρανόφωνου και ρωσόφωνου τμήματος του πληθυσμού της χώρας.

Το στυλ επικοινωνίας του είναι σύγχρονο ενώ χρησιμοποιεί σε μεγάλο βαθμό τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ιδιαίτερα το Instagram.

Το κόμμα του κέρδισε συντριπτική νίκη σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν λίγο μετά την ορκωμοσία του ως προέδρου. Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του, ο Zelenskyy αντιμετώπισε ως Πρόεδρος πολλά: την άρση της νομικής ασυλίας για τα μέλη του Verkhovna Rada, του κοινοβουλίου της Ουκρανίας, την αντιμετώπιση της κρίσης της χώρας στην πανδημία COVID-19 και την επακόλουθη οικονομική ύφεση και κάποια πρόοδο στην αντιμετώπιση της διαφθοράς.

Οι επικριτές του Zelenskyy ισχυρίζονται ότι αφαιρώντας την εξουσία από τους Ουκρανούς ολιγάρχες, επιδίωξε να συγκεντρώσει την εξουσία και να ενισχύσει την προσωπική του θέση. 

Ο Zelenskyy υποσχέθηκε να τερματίσει την παρατεταμένη σύγκρουση της Ουκρανίας με τη Ρωσία στο πλαίσιο της προεδρικής εκστρατείας του και προσπάθησε να ξεκινήσει διάλογο με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin.

Κατά την περίοδο 2021–2022, η κυβέρνηση του Zelenskyy αντιμετώπισε μια κλιμάκωση των εντάσεων με τη Ρωσία, με αποκορύφωμα την έναρξη μιας συνεχιζόμενης πλήρους κλίμακας ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022 που βλέπουμε εν εξελίξει τώρα.

Η στρατηγική του Zelenskyy κατά τη διάρκεια της ρωσικής στρατιωτικής συσσώρευσης ήταν να ηρεμήσει τον ουκρανικό πληθυσμό και να διαβεβαιώσει τη διεθνή κοινότητα ότι η Ουκρανία δεν επιδίωκε να κάνει αντίποινα.

Στις 22/2, σε τηλεοπτικό του μήνυμα, ο Zelenskyy ενημέρωσε το λαό του πως “η χώρα μας θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις, παρά τις παραβιάσεις της Ρωσίας και δεν θα παραχωρήσει τίποτα σε κανέναν. Τα εδάφη αυτά μας ανήκουν. Δεν φοβόμαστε κανέναν”. Την ίδια ώρα, ο Putin υπέγραφε την αναγνώριση δυο ομάδων αυτονομιστών στο Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ και διέταζε το στρατό να κινηθεί προς τα εκεί, σε αυτό που είχε χαρακτηρίσει ως “ειρηνευτική αποστολή...

Αρχικά απομακρύνθηκε από τις προειδοποιήσεις για επικείμενο πόλεμο, ενώ ζήτησε επίσης εγγυήσεις ασφαλείας και στρατιωτική υποστήριξη από το ΝΑΤΟ για να «αντέχει» την απειλή. Μετά την έναρξη της εισβολής, ο Zelenskyy κήρυξε στρατιωτικό νόμο σε όλη την Ουκρανία.

Stories

Ουκρανές γυναίκες στρατιώτες στην πρώτη γραμμή του πολέμου

Οι γυναίκες στην Ουκρανία αποτελούν πλέον περίπου το 15% των ενόπλων δυνάμεων
Play lists

10 αντιπολεμικά τραγούδια για να μην ξεχνάμε ποτέ ότι η ζωή μας είναι καλύτερη χωρίς αυτόν

Η εισβολή στην Ουκρανία δεν είναι δυστυχώς το μόνο τωρινο παράδειγμα του
TV Σειρές

Οι Simpsons είχαν προβλέψει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

Το επεισόδιο με τη δυσάρεστη πρόβλεψη μεταδόθηκε το 1998
Πρόσωπα
Μουσική
Stories

Μαριούπολη: Η πόλη της Ουκρανίας με περισσότερους από 90.000 Έλληνες

Λίγα χιλιόμετρα μακριά από της αυτονομημένες περιοχές
Πρόσωπα

Volodymyr Zelenskyy: Από την τηλεόραση στην πολιτική, έχοντας τον χειρότερο αντίπαλο

Βρίσκεται στον πιο δύσκολο ρόλο της ζωής του, αυτόν του Προέδρου εν μέσω πολέμου
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποια είναι η Caitlin Clark που αλλάζει το μέλλον του μπάσκετ για τις γυναίκες

Πρόσωπα 25.04.2024
Αναμόρφωσε πλήρως το κολεγιακό μπασκετικό τοπίο

Το γκράφιτι που άλλαξε τον κόσμο

Νέα Εποχή 25.04.2024
Μερικά από τα πιο διάσημα έργα street art που λάτρεψε ο κόσμος

5 πολιτικοί που δολοφονήθηκαν τον 21ο αιώνα

Πρόσωπα 25.04.2024
Για διάφορους λόγους

Αντρας που έφυγε από την Αγγλία το 2008, εγκλωβίστηκε στην Αιθιοπία για 16 χρόνια

Stories Χτες
Εχασε το ταξιδιωτικό του έγγραφο για τους πρόσφυγες και δεν μπορούσε να επιστρέψει στην οικογένειά του

Αυτό το νησί έχει την καλύτερη παραλία στον κόσμο

Περιβάλλον Χτες
Σύμφωνα με τους Travel Experts, αξίζει να το επισκεφτείς!

Εορτολόγιο: Πότε πέφτει του Αγίου Γεωργίου

Ιστορικά Προχτές
Το αιώνιο ερώτημα...

Η εποχή του Οzempic: Ένα φάρμακο που δημιούργησε κουλτούρα

Stories Προχτές
Η κουλτούρα της δίαιτας, την εποχή της υπερκατανάλωσης

Πως κάνουν τατουάζ οι φυλακισμένοι;

Stories Προχτές
Ο περιορισμός τους κάνει όλο και πιο εφευρετικούς