THINK

Ουκρανές γυναίκες στρατιώτες στην πρώτη γραμμή του πολέμου

Οι γυναίκες στην Ουκρανία αποτελούν πλέον περίπου το 15% των ενόπλων δυνάμεων
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Ουκρανές γυναίκες στρατιώτες στην πρώτη γραμμή του πολέμου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η στρατιωτική αναθεώρηση της Ουκρανίας από το 2014 περιλαμβάνει την συμπερίληψη των γυναικών σε θέσεις μάχης. Μαζί με άλλες ισχυρές μεταρρυθμίσεις, παρατηρήθηκε μια ενδιαφέρουσα τάση στον ουκρανικό στρατό: έχει υψηλό ρεκόρ γυναικών στις τάξεις του.

Το τελευταίο διάστημα η Ουκρανία είδε τις γυναίκες της να εντάσσονται στον στρατό σε μεγάλους αριθμούς, αφού η απειλή πολέμου με τη Ρωσία διαφαίνονταν στη χώρα.

Οι γυναίκες είχαν κληθεί στις εφεδρείες του στρατού και είχαν λάβει βασική εκπαίδευση. Τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας είχε δηλώσει ότι οι γυναίκες μεταξύ 18 και 60 ήταν «κατάλληλες για στρατιωτική θητεία».

Ο κατάλογος των στρατιωτικών επαγγελμάτων που διατίθενται για τις γυναίκες είναι πολύ ευρύτερος από πριν

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν και από τότε που ξέσπασε η σύγκρουση, οι γυναίκες της Ουκρανίας έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο ως εθελόντριες, συμπεριλαμβανομένων των θέσεων μάχης – ενεργώντας πρακτικά πέρα από αυτό που τους επιτρεπόταν νομικά – τα δικαιώματά τους ήταν πολύ περιορισμένα σε σύγκριση με τους άνδρες. Για παράδειγμα, επίσημα οι γυναίκες μπορούσαν να εκτελούν διοικητικά καθήκοντα, να εργάζονται ως ιατρικό προσωπικό ή μαγείρισσες σε σχηματισμούς του στρατού, αλλά τους απαγορεύτηκε από τις θέσεις μάχης.

Από το 2016, αυτό δεν ισχύει πια, καθώς ο κατάλογος των στρατιωτικών επαγγελμάτων που διατίθενται για τις γυναίκες είναι πολύ ευρύτερος από πριν, όπως διοικητής, πυροβολητής, οδηγός οχήματος μάχης πεζικού, ελεύθερος σκοπευτής, ανιχνευτής, πολυβολητής και ούτω καθεξής. Μόνο μερικές θέσεις παραμένουν μη διαθέσιμες για γυναίκες αξιωματικούς – αυτές που σχετίζονται με εκρηκτικά αντικείμενα, καταδυτικές επιχειρήσεις, πυρόσβεση, υποβρύχια και πλοία, καθώς και μεμονωμένες θέσεις σε μονάδες ειδικών δυνάμεων. Το σκεπτικό πίσω από αυτούς τους εναπομείναντες περιορισμούς φαίνεται να βασίζεται σε πρόσθετους κινδύνους για την υγεία των γυναικών.

Περισσότερες από 31.000 γυναίκες φέρεται να υπηρετούν στις αμυντικές δυνάμεις της Ουκρανίας με γυναίκες από διάφορα επαγγέλματα που ζητήθηκαν να εγγραφούν για πιθανή στρατιωτική θητεία. Τα επαγγέλματα περιλαμβάνουν μουσικούς, κτηνιάτρους, βιβλιοθηκονόμους και δημοσιογράφους!

Η κίνηση θεωρούνταν μάλιστα ένα «ισχυρό μήνυμα προς τη Μόσχα», είπε η βουλευτής της Ουκρανίας Ολεξάντρα Ουστίνοβα και τόνισε έγκαιρη και λογική αυτή την κίνηση αφού έβλεπαν χιλιάδες ρωσικά στρατεύματα να συγκεντρώνονται στα σύνορα της Ουκρανίας.

Περισσότερες από 31.000 γυναίκες φέρεται να υπηρετούν στις αμυντικές δυνάμεις της Ουκρανίας με γυναίκες από διάφορα επαγγέλματα που ζητήθηκαν να εγγραφούν για πιθανή στρατιωτική θητεία. Τα επαγγέλματα περιλαμβάνουν μουσικούς, κτηνιάτρους, βιβλιοθηκονόμους και δημοσιογράφους!

Ο νέος νόμος ορίζει ότι οι γυναίκες μεταξύ 20 και 40 ετών μπορούν να εργαστούν ως τακτικοί στρατιώτες και οι 20 έως 50 μπορούν να γίνουν αξιωματικοί. Ωστόσο, υπάρχουν εξαιρέσεις για γυναίκες με παιδιά, συμπεριλαμβανομένων φοιτητών πλήρους απασχόλησης και πτυχιούχων.

Οι γυναίκες υπηρετούν στον στρατό της Ουκρανίας από το 1993, και μάλιστα και στην πρώτη γραμμή. Σύμφωνα με έκθεση, ο αριθμός των γυναικών στον ουκρανικό στρατό έχει υπερδιπλασιαστεί από το 2014, όταν η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία. Ως τον Ιανουάριο υπήρχαν ήδη 109 γυναίκες που υπηρετούν ως διοικητές διμοιρίας στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας με 900 γυναίκες αξιωματικούς σε θέσεις διοίκησης με 13.000 γυναίκες να εκπληρώνουν το ρόλο των στρατιωτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Think
10 / position1: 421 / position2: 962
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb