LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Οι 3 εφευρέσεις των Ναζί που χρησιμοποιούμε ακόμα

Τα πρώτα πειράματα δεν ακολουθούσαν κάποιο πρωτόκολλο προστασίας των συμμετεχόντων

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 24/1/2022 | 00:08

Οι 3 εφευρέσεις των Ναζί που χρησιμοποιούμε ακόμα
@lettersfrompasttimes / Twenty20

Δεν είναι άγνωστο ότι οι περισσότερες ανακαλύψεις είναι αποτέλεσμα παραβατικών, ανήθικων ή και εγκληματικών συμπεριφορών. Μην ξεχνάμε άλλωστε προς τα πρώτα πειράματα δεν ακολουθούσαν κάποιο πρωτόκολλο προστασίας των συμμετεχόντων.

Παράλληλα οι πολιτικοί ή μάλλον η εξουσία έπαιζε έναν πολύ σημαντικό παράγοντα, γιατί πίσω από κάθε μεγάλη ανακάλυψη δεν είναι μόνο κάποιος σπουδαίος άντρας αλλά και ένα μεγάλο πακέτο χρηματοδότησης.

Ορισμένοι κρούουν τον κώδωνα των ηθικών αξιών για το κατά πόσο είμαστε συνένοχοι των εγκλημάτων όσοι επωφελούμαστε από μια εφεύρεση που ανακαλύφθηκε αντιιδεολογικά.

Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι Ναζί επένδυαν πολύ σε εφευρέσεις ώστε να καταστρέψουν τους απέναντι στρατούς. Τα χρόνια που επικρατούσαν οι Ναζί στην Ευρώπη έγιναν πολλές εφευρέσεις που μένουν απαράλλακτες έως σήμερα.

Fanta

@xl.nature / Twenty20

Πώς προέκυψε αυτό το δροσιστικό ποτό στο Τρίτο Ράιχ; Με την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ το 1941, οι Ηνωμένες Πολιτείες εισήλθαν επίσημα στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και ανακήρυξαν τη ναζιστική Γερμανία εχθρό.

Το Trading With the Enemy Act του 1917 αποκαταστάθηκε και η ροή του σιροπιού Coca Cola στα γερμανικά εργοστάσια σταμάτησε. Παρ' όλα αυτά, ο Max Keith, ο διευθυντής της γερμανικής θυγατρικής της Coca Cola εκείνη την εποχή, ήταν αποφασισμένος να συνεχίσει τις συναλλαγές. Αποφάσισε λοιπόν να επιβλέψει τη δημιουργία ενός αποκλειστικά γερμανικού αναψυκτικού.

Οι χημικοί επινόησαν ένα νέο ποτό που παρασκευάστηκε από τα υπολείμματα άλλων βιομηχανικών τροφίμων, όπως ο πολτός φρούτων και το υποπροϊόν της πήξης του τυριού. Η γεύση ήταν παρόμοια με τη σημερινή μπύρα τζίντζερ, και ως ένα από τα μοναδικά αναψυκτικά διαθέσιμα τώρα στη Γερμανία, η Fanta έγινε σύντομα βασικό προϊόν του νοικοκυριού.

Καθώς οι Γερμανοί κατέκτησαν περισσότερα ευρωπαϊκά εδάφη, ο Max Keith συνέχισε να διαδίδει τη Fanta σε όλη την ήπειρο, σώζοντας και άλλες θυγατρικές της Coca Cola από την κατάρρευση. Μόλις οι Σύμμαχοι νίκησαν τελικά τη Ναζιστική Γερμανία, η παραγωγή της Fanta σταμάτησε και ο Keith παρέδωσε τα κέρδη της Fanta στα κεντρικά γραφεία της Coca Cola στην Ατλάντα.

Κασετόφωνο - Κασέτα

@hannievanbaarle / Twenty20

Ενώ οι Gen Z μπορεί να μην ξέρουν καν σε τι αναφέρομαι, αυτή η επαναστατική εφεύρεση προέρχεται από τη Ναζιστική Γερμανία. Ένας Γερμανός επιστήμονας, ο Fritz Pfleumer, δημιούργησε έναν τρόπο να επικαλύπτει το χαρτί με μεταλλικές λωρίδες το 1928 και μέχρι το 1935 δημιουργήθηκε το πρώτο μαγνητικό μαγνητόφωνο.

Αυτή η τεχνολογία επέτρεπε τόσο το βελτιωμένο ηχητικό υλικό όσο και τις μεγαλύτερες ηχογραφήσεις. Όταν οι Συμμαχικές δυνάμεις αναχαίτησαν ραδιοφωνικές εκπομπές από την Ευρώπη στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, έκαναν λάθος νομίζοντας ότι οι άνθρωποι που ζούσαν σε διαφορετικές χώρες δεν θα μπορούσαν να ακούσουν ταυτόχρονα το ίδιο μήνυμα.

Αυτή η υπόθεση βασίστηκε στην ελλιπή γνώση των Συμμαχικών Δυνάμεων για τον σύγχρονο εξοπλισμό ηχογράφησης που δεν επέτρεπε την ποιότητα ήχου και τη διάρκεια των ηχογραφήσεων. Μόλις απελευθερώθηκε ένα ηχητικό μαγνητόφωνο από το Ράδιο Λουξεμβούργο, συνειδητοποίησαν ότι είχαν κάνει λάθος. Η τεχνολογία στάλθηκε πίσω στις ΗΠΑ και η κυκλοφορία της κασέτας δύο δεκαετίες αργότερα βασίστηκε αναμφίβολα σε αυτήν την τεχνολογία.

Jagermeister

@Mehaniq / Twenty20

Η συνταγή για αυτό το ποτό δεν έχει αλλάξει από το 1934, και προς μεγάλη απογοήτευση της εταιρείας, ούτε η φημολογούμενη σχέση του ποτού με το ναζιστικό κόμμα. Ο Curt Mast, ένας από τους ιδρυτές αυτού του ποτού, φημολογείται ότι ονόμασε τον Jagermeister προς τιμήν του δεύτερου ιεραρχικά στην εξουσία του Ναζιστικού Κόμματος, Χέρμαν Γκόρινγκ.

Το 1934 ο Γκόρινγκ έδωσε στον εαυτό του τον τίτλο του Imperial Huntsmaster, ή στα γερμανικά. Jagermeister. Φήμες υπάρχουν ακόμη ότι ο Γκόρινγκ ήρθε να επισκεφθεί προσωπικά τον Κερτ Μαστ για μια γιορτή κυνηγιού στην τοποθεσία του όπου πρωτοεφευρέθηκε το ποτό. Το 1933 ο Κερτ Μαστ εντάχθηκε στο Εθνικοσοσιαλιστικό Γερμανικό Εργατικό Κόμμα και αγόρασε ακόμη και το σπίτι του στο Wolfenbuttel. Ενώ η εταιρεία και τα μέλη της οικογένειας προσπάθησαν να αρνηθούν τους δεσμούς της εταιρείας στο παρελθόν με τους Ναζί, κάτι τέτοιο μάλλον δεν ισχύει.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

5 από τις πιο ακριβές φωτογραφίες που πουλήθηκαν ποτέ

ΝΕΑ 18.04.2024
Κάποιες μετρούν πάνε από έναν αιώνα ζωής

«Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι Θεός» : O Πρωθυπουργός της Ινδίας έχει φανατικό κοινό

Άνθρωποι 18.04.2024
Γιος ενός πωλητή τσαγιού σε μια μικρή πόλη στο Γκουτζαράτ

Η προέλευση και ο μύθος γύρω από το «κακό μάτι»

Ιστορικά 18.04.2024
Από που ξεκίνησε και γιατί είναι μπλε το φυλαχτό

Ποιοι Έλληνες celebrities θα είναι υποψήφιοι στις Ευρωεκλογές

Άνθρωποι Χτες
ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν βάλει στα ψηφοδέλτιά τους πολλά γνωστά ονόματα

Η ανθρωπότητα έχει μόνο δύο χρόνια «για να σώσει τον πλανήτη»

Τεχνολογία Χτες
O πλανήτης μας αντιμετωπίζει μη αναστρέψιμη ζημιά

Η ιστορία του Παλιού Χρηματιστηρίου της Κοπεγχάγης που κάηκε ολοσχερώς

Αρχιτεκτονική Χτες
Στις φλόγες 400 χρόνια πολιτιστικής κληρονομιάς

Οι τρομακτικοί τρόποι που ο στρατός των ΗΠΑ χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη

ΝΕΑ Χτες
Τα σενάρια μπορεί να γίνουν πραγματικά τρομακτικά

Πώς η κλιματική κρίση μεγαλώνει την ανισότητα των φύλων

Τεχνολογία Χτες
Οι γυναίκες και τα κορίτσια περνούν ακόμα πιο δύσκολα

Το παγκόσμιο απόθεμα εμβολίου κατά της χολέρας έχει εξαφανιστεί ενώ τα κρούσματα εξαπλώνονται

Τεχνολογία Προχτές
Η ανάγκη για εμβόλια και οι περιορισμένοι πόροι

Ο μαραθώνιος που ξεμπρόστιασε το νικητή του αγώνα

ΝΕΑ Προχτές
Αυτός είναι αναμφίβολα ο πιο ντροπιαστικός τίτλος στην καριέρα του νικητή

Tι συμβαίνει στη Δυτική Όχθη; Η κόλαση του πολέμου συνεχίζεται πέρα από τη Γάζα

ΝΕΑ Προχτές
Ο πόλεμος στη Γάζα έχει μεταμορφώσει και την κατεχόμενη Δυτική Οχθη σε τόπο μάχης