E-Daily

Ανήκειν: Ο σκοπός της ζωής του άντρα

Δεν πρέπει να μπερδεύουμε το ανήκειν με την κτήση της πατριαρχικής κοινωνίας

Γράφει η ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΚΑΚΛΑΤΖΗ

21/12/2021 | 14:55

@laureninphotos / twenty20

Μπορεί καθώς μπαίνουμε στις γιορτινές και τελευταίες μέρες αυτού του έτους να νιώθουμε ότι κάπως έχουν πέσει οι ρυθμοί, σαν ο κόσμος να έχει πατήσει το pause κουμπί, αλλά αυτό δεν ισχύει, η ζωή δεν σταματά ούτε λεπτό, γεγονός που μας οδηγεί προσωπικά και συλλογικά σε μία σύγχυση.

Το να βρούμε τον εαυτό μας και τον προσανατολισμό μας πλέον φαντάζει ολυμπιακό άθλημα. 

Αυτή η έλλειψη σαφήνειας γύρω από το σκοπό μας μπορεί να μας δώσει μια αίσθηση αβεβαιότητας, ένα αισθήματα ανικανότητας ή ακόμα και μια υφέρπουσα υποψία ότι δεν αξίζουμε.

Αν και αυτό δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια, μερικές φορές χρειαζόμαστε τους γύρω μας ώστε να μας δείξει πόσο αξίζουμε.

Τα καλά νέα είναι ότι όταν η ζωή δεν μας προσφέρει έναν ξεκάθαρο σκοπό, μπορούμε να τον δημιουργήσουμε.

Μερικές φορές χρειαζόμαστε υποστήριξη για να ξεκινήσουμε να δρούμε, αλλά πρέπει να μάθουμε και δεχτούμε ότι αυτό είναι εντάξει.

Η διαφορετικότητα των φύλων

Τα φύλα αντιμετωπίζουν διαφορετικά τις δυσκολίες που έρχονται στο δρόμο τους. Οι γυναίκες βρίσκουν τη δύναμη μέσα τους και στέκονται αντιμέτωπες στα προβλήματα. Από την άλλη, οι άνδρες συνήθως δεν έχουν το ίδιο σθένος, ψάχνουν τη δύναμη τους από εξωγενείς παράγοντες και καταλήγουν – ορισμένες φορές- στο να λυγίσουν.

Ωστόσο, πάντα υπάρχει τρόπος να ανατρέψουν τις στοιχηματικές και να βρουν έγκαιρα την πηγή της δύναμής τους.

Τι συμβαίνει στη ζωή και στο σώμα ενός άντρα όταν ψάχνει τον σκοπό του

Όταν οι άντρες αρχίζουν να επικοινωνούν την αδυναμία τους – πολύ δύσκολο πράγμα για τον πατριαρχικό κόσμο-, αρχίζουν φυσικά να προσανατολίζονται στους άντρες φίλους για υποστήριξη.

Τότε η ψυχική, συναισθηματική και συχνά σωματική υγεία βελτιώνεται και ομαλοποιείται. Οι σχέσεις βελτιώνονται και υπάρχει περισσότερη σταθερότητα στη ζωή παντού. Στη συνέχεια, ο άντρας αναγνωρίζει ότι είναι καλύτερα, γεγονός που δεν κρατά για πολύ καθώς γρήγορα θα τον κυριεύσουν οι σκέψεις για το αβέβαιο μέλλον.

Ωστόσο, το ότι περιτριγυρίζεται από ανθρώπους που πιστεύουν σε αυτόν θα του δώσει και πάλι δύναμη και θα τον κάνει να νιώσει ότι αξίζει και ότι προσφέρει. Αντιλαμβάνεται ότι είναι χρήσιμος και αυτό του δίνει δύναμη και μεγαλύτερη ώθηση.

Ο αντίκτυπος και το νόημα αυτής της συνειδητοποίησης είναι συχνά τεράστιος, καθώς ο άντρας τότε αποφασίζει να ευθυγραμμίσει τη ζωή του με τον νέο τρόπο σκέψης.

Αυτό δεν σημαίνει ότι παραιτείται από τη δουλειά του και δωρίζει όλα του τα πράγματα σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Σημαίνει ότι υπάρχει μια νέα πηγή καυσίμου στο επίκεντρο των αποφάσεων και των ενεργειών του.

Μια φωτιά έχει ανάψει και η αίσθηση του ανήκειν διαποτίζει τη ζωή του

Σύμφωνα με έρευνα, στον πυρήνα της αντρικής σκέψης είναι η ανάγκη να στηρίζουν κάποιον άλλον, όταν αυτό βρίσκει μορφή τότε φαίνεται να μεγεθύνεται η βαθιά αίσθηση του ανήκειν. Φαίνεται ότι μέσα από αυτό, ο άνθρωπος βρίσκει πραγματικά τον σκοπό της ζωής του.

Μπορεί συχνά να ξεχνάμε την κοινωνία και να σκεφτόμαστε ατομιστικά αλλά πραγματικά στον πυρήνα μας οι άνθρωποι είμαστε κοινωνικά όντα, εξαρτόμαστε από τους υπολοίπους και αυτό δεν χρειάζεται να έχει αρνητική χροιά.

Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η επιβίωση του είδους μας εξαρτιόταν πάντα από τη συνύπαρξή μας.

Τα στερεότυπα

Σίγουρα σημειώνουμε πρόοδο όσο αφορά τα παλιά στερεότυπα και τα στίγματα, αλλά το αρχέτυπο του στωικού και του απομονωμένου ανθρώπου εξακολουθεί να παραμένει σε μεγάλο βαθμό στο μυαλό, την καρδιά και τις συνήθειες μας.

Τα τρέχοντα στατιστικά στοιχεία για την ψυχική υγεία αποσαφηνίζουν την πραγματικότητα της αποσύνδεσης και της απομόνωσης που πολλοί άνδρες αποδέχονται την μοναχικότητα, ως πραγματικότητά τους.

Ένας από τους πιο ισχυρούς μοχλούς που μπορούν να τραβήξουν οι άνδρες για να παραμείνουν ψυχικά υγιείς είναι απλώς να έχουν μια αίσθηση του σκοπού και του νοήματος στη ζωή τους. Πρέπει να νιώθουν απαραίτητοι.

Αυτό δεν είναι μόνο λαογραφία. Μια ισχυρή μελέτη δείχνει ότι το να έχουμε έναν σκοπό στη ζωή έχει θετικό αντίκτυπο στη μακροζωία και μειώνει την πιθανότητα θανάτου.

Όταν έχεις κάτι για να ζήσεις, έχεις για κάτι να ζήσεις.

Αλλά όταν πρόκειται για σκοπό, οι άντρες συχνά κολλάνε σε μια παγίδα μεγαλοπρέπειας και σύγκρισης. Νιώθουν ότι χρειάζονται κάποιο ηρωικό και δραματικό σκοπό ζωής που να εντυπωσιάζει τους υπολοίπους και να τους δίνει αξία.

Η πραγματικότητα είναι ότι ο σκοπός που χρειαζόμαστε οι περισσότεροι από εμάς είναι ταυτόχρονα απλός και βαθύς.

Το να είστε πραγματικά εκεί για έναν φίλο, ένα μέλος της οικογένειας ή έναν συνάδελφο μπορεί να είναι αρκετός σκοπός για να σας τροφοδοτήσει επ' αόριστον.

Προτείνω να μην κοιτάμε το νόημα και τον σκοπό από το πρίσμα των συγκρίσεων των social media, αλλά από τον φακό των πιο κοντινών μας ανθρώπων.

Όταν είμαστε σε θέση να συνδεθούμε αληθινά με τους γύρω μας, το νόημα και ο σκοπός ρέουν με απλό, φυσικό, ανθρώπινο τρόπο.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο Γερουσιαστής των ΗΠΑ που θέλει να επαναφέρει την μονομαχία με πιστόλια

Stories 26.04.2024
Μαι μεσαιωνική πρακτική που ίσως θα επιστρέψει;

Ο διάσημος φωτογράφος που βίαζε και σκότωνε μοντέλα στα 70s

Stories 26.04.2024
«Μάγευε» τα θύματά του για να τα αποπλανήσει

Ποια είναι η Caitlin Clark που αλλάζει το μέλλον του μπάσκετ για τις γυναίκες

Πρόσωπα Χτες
Αναμόρφωσε πλήρως το κολεγιακό μπασκετικό τοπίο

Το γκράφιτι που άλλαξε τον κόσμο

Νέα Εποχή Χτες
Μερικά από τα πιο διάσημα έργα street art που λάτρεψε ο κόσμος

5 πολιτικοί που δολοφονήθηκαν τον 21ο αιώνα

Πρόσωπα Χτες
Για διάφορους λόγους

Αντρας που έφυγε από την Αγγλία το 2008, εγκλωβίστηκε στην Αιθιοπία για 16 χρόνια

Stories Προχτές
Εχασε το ταξιδιωτικό του έγγραφο για τους πρόσφυγες και δεν μπορούσε να επιστρέψει στην οικογένειά του

Η συγγραφέας που υπερασπίζεται τους άντρες και κάνει πάταγο στη Βρετανία

Stories Προχτές
Είναι κι αυτοί θύματα της πατριαρχίας

Αυτό το νησί έχει την καλύτερη παραλία στον κόσμο

Περιβάλλον Προχτές
Σύμφωνα με τους Travel Experts, αξίζει να το επισκεφτείς!

Εορτολόγιο: Πότε πέφτει του Αγίου Γεωργίου

Ιστορικά 23.04.2024
Το αιώνιο ερώτημα...