LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μαρί Λαβό, η βασίλισσα του βουντού που κατέκτησε τη Νέα Ορλεάνη

Ο τάφος της είναι μάλιστα αξιοθέατο

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 16/12/2021 | 01:03

Μαρί Λαβό, η βασίλισσα του βουντού που κατέκτησε τη Νέα Ορλεάνη
Φωτογραφία από τον χρήστη jose blanco στο Pexels

Για τη Μαρί Λαβό, τα κουκλάκια από κερί, οι τρίχες, τελετές αίματος, οι νεκροκεφαλές και τα αποκεφαλισμένα κοκόρια ήταν η καθημερινότητά της.

Αν υπήρξε ποτέ μια αληθινή βασίλισσα του Βουντού, αυτή ήταν η Μαρί Λαβό, μια γυναίκα που γεννήθηκε το 1801. Ο πατέρας της ήταν πολιτικός και η μητέρα της δούλευε στη φυτεία του. Ήταν ωστόσο μια "Ελεύθερη Γυναίκα Χρώματος" (“Free people of color”. 

Ως νεαρή γυναίκα, η Μαρί μετακόμισε στη Γαλλική Συνοικία της Νέας Ορλεάνης, όπου αμέσως έμαθε τη δουλειά και έγινε γνωστή κομμώτρια αλλά και επαγγελματίας του βουντού. Το βουντού της ήταν κάπως μοναδικό, ωστόσο, καθώς ήταν επίσης μια αφοσιωμένη Καθολική που εμφύσησε την πρακτική της με χριστιανικές πεποιθήσεις όπως η δύναμη του αγιασμού, τα κεριά και οι εικόνες των αγίων!

Ο πρώτος σύζυγος της, Ζακ Παρίς, εξαφανίστηκε μυστηριωδώς και αν και πιστεύεται ότι πέθανε το 1820, κανείς δεν είναι σίγουρος πώς. Αυτό δεν εμπόδισε τη Μαρί από το να αναφέρεται στον εαυτό της ως η Χήρα Παρίς για το υπόλοιπο της ζωής της, κάτι που είναι λίγο άβολο, δεδομένου ότι πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της με τον επιχειρηματία Λουίς Κριστόφ Ντούμινι ντε Γκλαπιόν με τον οποίο απέκτησε επτά παιδιά (αν και δεν παντρεύτηκαν ποτέ λόγω των νόμων κατά των διαφυλετικών γάμων).

Είναι ενδιαφέρον, αν και η ίδια η Λαβό ήταν μαύρη, αυτή και ο Γκλαπιόν είχαν τουλάχιστον επτά σκλάβους να τους υπηρετούν στη διάρκεια της ζωής τους!

Η Λαβό ήταν πολύ διάσημη για τις τελετουργίες της στο βουντού - ήταν φημισμένη μάλιστα για τη κατασκευή του δερμάτινου φυλαχτού το οποίο έχει την δύναμη να προστατεύει τον κάτοχο του από το κακό και να φέρνει καλοτυχία. Εκτός από όλα αυτά, η Λαβό έφτιαξε και υπαίθρια μέρη στα οποία μαζεύονταν γυναίκες για να ικανοποιούν τους πλούσιους επισκέπτες που γύρευαν την συντροφιά όμορφης γυναίκας επί πληρωμή.

Οι δικαστές την πλήρωναν 1000 δολάρια για να τους βοηθήσει με τις εκλογές και ακόμα και οι πιο ασήμαντες ερωτικές της σκόνες κόστιζαν 10 δολάρια. Έγινε τόσο διάσημη, που το να την επισκέπτονται για μαντεία ήταν της μόδας πλέον στην Νέα Ορλεάνη. 

Δεν έκανε όμως μόνο αυτά. Ξόδεψε πολύ χρόνο και ενέργεια μαθαίνοντας βοτανολογία, αναπτύσσοντας θεραπείες για ασθένειες και δούλευε εθελοντικά ως νοσοκόμα για ασθενείς που έπασχαν από κίτρινο πυρετό. 

Επειδή ήξερε τους πάντες, και είχε εντρυφήσει πολύ βαθιά στην κοινωνία, οι γυναίκες τη σέβονταν, οι άντρες την αναζητούσαν, είχε γίνει η πιο ισχυρή γυναίκα στη Νέα Ορλεάνη! Ο τάφος της είναι μάλιστα τόπος προσκυνήματος ως σήμερα!

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η γέφυρα για την τέλεια selfie που φτιάχτηκε για ερωτευμένα ζευγάρια

Ωραίες Εικόνες 20.04.2024
Έχει ένα κενό 30 εκατοστών που δεν επιτρέπει αυτοκίνητα

Η γιαγιά της Helena Bonham Carter ήταν διάσημο ιστορικό πρόσωπο, εξίσου περίεργο και εκκεντρικό

Άνθρωποι 20.04.2024
Η cool πρόγονος της ηθοποιού είχε υψηλές γνωριμίες

Ο δολοφόνος που σκότωνε ερωτευμένα ζευγαράκια, και δεν πιάστηκε ποτέ

Άνθρωποι 20.04.2024
O Ζόντιακ ήταν ένας κατά συρροήν δολοφόνος, που έδρασε στην ευρύτερη περιοχή της βόρειας Καλιφόρνια

Γιατί οι Ιάπωνες σερβιτόροι δεν παίρνουν φιλοδωρήματα

ΝΕΑ 20.04.2024
Πότε είναι ΟΚ να αφήσετε φιλοδώρημα στην Ιαπωνία

H γυναίκα που έγινε διάσημη ως η πιο ευέλικτη αθλήτρια όλων των εποχών

Άνθρωποι 20.04.2024
Lottie Dod, αθλήτρια και πέντε φορές πρωταθλήτρια του Wimbledon

Οι μαύρες χήρες του Λίβερπουλ: H ιστορία των πανούργων γυναικών

Ιστορικά 20.04.2024
Η μία δεν δίστασε να σκοτώσει το παιδί της

Πού πήγαν μετά θάνατον ο Αδάμ και η Εύα; Η ερώτηση που δεν απαντά η Βίβλος

Ιστορικά Χτες
Υπάρχει όντως ένα ερώτημα εδώ που δεν έχει ξεκάθαρη απάντηση

Το υγρό που θα αντικαταστήσει τη βενζίνη και το έχουμε όλοι στα σπίτια μας

Τεχνολογία Χτες
Οι προσπάθειες που γίνονται από τους κατασκευαστές οχημάτων