E-Daily

Γιατί η Apple στέρησε 10 δισ. δολάρια από Facebook, YouTube και Instagram

«Η Apple έχει κάνει εξαιρετική δουλειά μετατρέποντας το απόρρητο σε παιχνίδι δημοσίων σχέσεων»

Γράφει η ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΚΑΚΛΑΤΖΗ

2/12/2021 | 13:29

@try2benice / twenty20

Η απόφαση της Apple να αλλάξει τις ρυθμίσεις απορρήτου των iPhone προκάλεσε «αναταράξεις» τους τεχνολογικούς κολοσσούς Facebook, Twitter, YouTube και Instagram, καθώς τους στέρησε έσοδα σχεδόν 10 δισ. δολαρίων το β’ εξάμηνο του 2021.

Η Apple εισήγαγε την πολιτική διαφάνειας παρακολούθησης εφαρμογών τον Απρίλιο, η οποία ανάγκαζε τις εφαρμογές να ζητούν άδεια, προτού παρακολουθήσουν τη συμπεριφορά των χρηστών, ώστε να τους προβάλλουν εξατομικευμένες διαφημίσεις.

Οι περισσότεροι χρήστες έχουν εξαιρεθεί, αφήνοντας τους διαφημιστές στο σκοτάδι σχετικά με το πώς να τους στοχεύσουν.

Η Sheryl Sandberg, η διευθύνουσα σύμβουλος λειτουργίας του Facebook, είπε ότι οι αλλαγές στα iPhone σήμαιναν ότι «η ακριβής στόχευση των διαφημίσεών μας μειώθηκε, γεγονός που αύξησε το κόστος των αποτελεσμάτων για τους διαφημιστές μας. Και… η μέτρηση αυτών των αποτελεσμάτων έγινε πιο δύσκολη».

Η Lotame, μια διαφημιστική εταιρεία τεχνολογίας της οποίας οι πελάτες περιλαμβάνουν την The Weather Company και τη McClatchy, υπολόγισε ότι οι τέσσερις τεχνολογικές πλατφόρμες έχασαν 12% των εσόδων το γ’ και το δ’ τρίμηνο, δηλαδή 9,85 δισεκατομμύρια δολάρια. Μάλιστα η Facebook έχασε τα περισσότερα σε απόλυτες τιμές λόγω του μεγέθους της.

Ο Mike Woosley, Διευθύνων Σύμβουλος της Lotame, υποστηρίζει ότι πλέον οι διαφημιστές κερδίζουν πολύ λιγότερους πελάτες από τους χρήστες Apple.

«Λοιπόν, τώρα για να κερδίσεις 1.000 άντρες πελάτες πρέπει να δείξεις τη διαφήμιση σε 2.000 άτομα, γιατί ξαφνικά δεν ξέρεις ποιος είναι άντρας και ποιος γυναίκα», είπε ο Woosley. «Αυτό σημαίνει ότι το κόστος διπλασιάστηκε, ενώ το κέρδος μειώθηκε κατά 50%», συνέχισε.

«Η Facebook έχει τα περισσότερα να χάσει από όλη αυτή την κατάσταση, διότι βασική πηγή των κερδών της είναι οι διαφημίσεις, τις οποίες χρεώνει και ακριβά. Πιθανότατα οι διαφημιστές να ξεκινήσουν και να ψάχνουν τις φθηνότερες εφαρμογές, όπως την Tik Tok», δήλωσε ο Aidan Corbett, διευθύνων σύμβουλος της Wayflyer, η οποία προσφέρει χρηματοδότηση σε νεοφυείς επιχειρήσεις ηλεκτρονικών αγορών.

Ο David Wehner, οικονομικός διευθυντής του Facebook, χαρακτήρισε την επίδραση των πολιτικών της Apple «προκλητική» και «λίγο πιο ενοχλητική από ό,τι περιμέναμε». Αντίθετα, η Alphabet και το Twitter ήταν πιο φειδωλές στις δηλώσεις τους.

Για το Twitter, οι πωλήσεις διαφημίσεων αυξήθηκαν 41% το περασμένο τρίμηνο. Η εταιρεία είπε ότι επηρεάστηκε λιγότερο από τις πολιτικές της Apple, επειδή οι διαφημίσεις της βασίζονται περισσότερο στο πλαίσιο και την επωνυμία παρά στην παρακολούθηση των συνηθειών των καταναλωτών στα κινητά.

Ορισμένοι αναλυτές πρόσθεσαν ότι η Alphabet θα ωφεληθεί από τη μετάβαση των διαφημιζόμενων σε τηλέφωνα Android. «Όταν κλειδώνετε το iPhone, αυτό σημαίνει ότι οι έμποροι θα ξοδέψουν περισσότερα στο Android», είπε ο Woosley στη Lotame.

Η Apple, εν τω μεταξύ, ανέφερε ένα τρίμηνο «ρεκόρ» για τη διαφημιστική της δραστηριότητα την Πέμπτη, καθώς το τμήμα υπηρεσιών της ξεπέρασε τις εκτιμήσεις εσόδων κατά 700 εκατομμύρια δολάρια φτάνοντας τα 18,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Η διαφήμιση είναι μια αναπτυσσόμενη επιχείρηση όπως όλες», δήλωσε στους Financial Times ο Luca Maestri, οικονομικός επικεφαλής της Apple. «Πιστεύουμε ότι έχουμε την ευκαιρία να συνεχίσουμε να μεγαλώνουμε περαιτέρω με την πάροδο του χρόνου».

Κέρδη και αλτρουισμός πάνε μαζί;

Τα απροσδόκητα κέρδη της Apple έφεραν αντιδράσεις στην Silicon Valley, «τίποτα από όλα αυτά δεν είναι αλτρουιστικά», είπε ο Cory Munchbach, επικεφαλής επιχειρησιακός διευθυντής στην BlueConic, μια πλατφόρμα δεδομένων πελατών. «Η Apple έχει κάνει εξαιρετική δουλειά μετατρέποντας το απόρρητο σε παιχνίδι δημοσίων σχέσεων, αλλά δεν θα το έκανε αυτό αν δεν υπήρχαν χρήματα».

Όταν ρωτήθηκε σχετικά από αναλυτές την περασμένη Πέμπτη, ο Tim Cook, διευθύνων σύμβουλος της Apple, είπε: «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η ιδιωτικότητα είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα. Και αυτό είναι το κίνητρό μας. Δεν υπάρχει άλλο κίνητρο».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποιος είναι ο διασημότερος αθλητής στον κόσμο αυτή τη στιγμή

Άνθρωποι 19.04.2024
Είναι αυτός που νομίζεις

Πού πήγαν μετά θάνατον ο Αδάμ και η Εύα; Η ερώτηση που δεν απαντά η Βίβλος

Ιστορικά 19.04.2024
Υπάρχει όντως ένα ερώτημα εδώ που δεν έχει ξεκάθαρη απάντηση

Το υγρό που θα αντικαταστήσει τη βενζίνη και το έχουμε όλοι στα σπίτια μας

Τεχνολογία 19.04.2024
Οι προσπάθειες που γίνονται από τους κατασκευαστές οχημάτων

Δημήτρης Παπανώτας, από τις εκπομπές lifestyle ως το ΣΥΡΙΖΑ

Άνθρωποι Χτες
Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ μένει τελικά ο Δημήτρης Παπανώτας

5 από τις πιο ακριβές φωτογραφίες που πουλήθηκαν ποτέ

ΝΕΑ Χτες
Κάποιες μετρούν πάνε από έναν αιώνα ζωής

«Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι Θεός» : O Πρωθυπουργός της Ινδίας έχει φανατικό κοινό

Άνθρωποι Χτες
Γιος ενός πωλητή τσαγιού σε μια μικρή πόλη στο Γκουτζαράτ

Η προέλευση και ο μύθος γύρω από το «κακό μάτι»

Ιστορικά Χτες
Από που ξεκίνησε και γιατί είναι μπλε το φυλαχτό

Ποιοι Έλληνες celebrities θα είναι υποψήφιοι στις Ευρωεκλογές

Άνθρωποι Προχτές
ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν βάλει στα ψηφοδέλτιά τους πολλά γνωστά ονόματα

Η ανθρωπότητα έχει μόνο δύο χρόνια «για να σώσει τον πλανήτη»

Τεχνολογία Προχτές
O πλανήτης μας αντιμετωπίζει μη αναστρέψιμη ζημιά

Η ιστορία του Παλιού Χρηματιστηρίου της Κοπεγχάγης που κάηκε ολοσχερώς

Αρχιτεκτονική Προχτές
Στις φλόγες 400 χρόνια πολιτιστικής κληρονομιάς