E-Daily

Γιατί κάποιοι χωρίζουν με Adele και άλλοι με Παντελίδη;

Η μουσική δίνει φωνή στα συναισθήματα και τις εμπειρίες μας, όταν δεν είμαστε στη θέση να τα εκφράσουμε

Γράφει η ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΚΑΚΛΑΤΖΗ

1/12/2021 | 17:27

@adele

Χωρίζεις μετά από πολλά όνειρα και υποσχέσεις για το μέλλον. Μετά τι; Μετά καλείς τους φίλους να κράξετε το πρώην έτερο ήμισυ και μετά βάζετε τα καλά σας και ξεχύνεστε στη βραδινή ζωή. Ενώ λοιπόν εσύ πρωταγωνιστείς στη δική σου ρομαντική κομεντί ένα τραγούδι παίζει στο backround. Έτσι για να επιβεβαιώνει τον πρωταγωνιστικό σου ρόλο.

Η μουσική μας συνοδεύει σε πολλά στάδια της ζωής μας. Σε χαρές και σε λύπες. Αλλά στον χωρισμό επιλέγουμε τη μουσική που θα μας κάνει να ταυτιστούμε και να νιώσουμε κάθε στίχο που τραγουδά ο εκάστοτε αοιδός.

Είμαι σίγουρη ότι δεν είμαι η μόνη μου έχω ακούσει για μήνες τον χωρισμό του γείτονα μέσα από τα τραγούδια που επιλέγει να ακούσει στη διαπασών.

Συνήθως πρόκειται για μπαλάντες που σε κάνουν να αναλογιστείς τη σχέση σου, τι πήγε λάθος, που έδωσες και που δεν πήρες.

Οι παλιότεροι χώριζαν με Chris Isaak και Σφακιανάκη, ενώ οι νεότεροι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Αυτοί που χωρίζουν με Adele και αυτοί που χωρίζουν με Παντελίδη.

Γιατί επιλέγουμε να ακούσουμε sad songs μετά από έναν χωρισμό;

Η λύπη είναι ένα πρωταρχικό συναίσθημα που εκφράζεται και γίνεται αντιληπτό με τον ίδιο τρόπο ανεξαιρέτου πολιτισμικού backround. Τα βασικά συναισθήματα όπως ο θυμός, η ευτυχία και η λύπη είναι έμφυτα και καθολικά.

Η κατανόηση των βασικών συναισθημάτων στη μουσική είναι πολύ γρήγορη και δεν απαιτεί μουσική εκπαίδευση. Για παράδειγμα, το άκουσμα μιας λυπημένης απόδοσης τσέλο μπορεί να προκαλέσει μια πραγματική κατάσταση θλίψης σε έναν ακροατή.

Οι πιο σημαντικές μουσικές ενδείξεις για την έκφραση της λύπης στη δυτική μουσική περιλαμβάνουν χαμηλότερο συνολικό τόνο, πιο αργό ρυθμό, χρήση του δευτερεύοντος τρόπου λειτουργίας, θαμπό και σκοτεινό ηχόχρωμα και λιγότερο ενεργητική εκτέλεση (Juslin, 2013).

Η λύπη γενικά θεωρείται αρνητικό συναίσθημα. Αλλά τείνουμε να την βρίσκουμε ευχάριστη σε ένα αισθητικό πλαίσιο, το οποίο είναι γνωστό ως το παράδοξο της απόλαυσης της λυπητερής μουσικής. Ποια είναι η φύση της ευχαρίστησης που βιώνουν οι άνθρωποι ακούγοντας λυπητερή μουσική;

Τα συσσωρευμένα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η ευχαρίστηση ως απάντηση στη λυπημένη μουσική σχετίζεται με έναν συνδυασμό των ακόλουθων παραγόντων

Νοσταλγία

Η λυπημένη μουσική είναι ένα ισχυρό έναυσμα για νοσταλγικές αναμνήσεις. Μια τέτοια αναστοχαστική επανεξέταση των νοσταλγικών αναμνήσεων μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση, ειδικά εάν οι αναμνήσεις σχετίζονται με κρίσιμες και σημαντικές στιγμές στη ζωή. Απολαμβάνουμε τη γλυκύτητα αυτών των αναμνήσεων μέσα από τη ζωηρή φαντασία.

Αντιπροσωπευτικό συναίσθημα

Η μουσική δημιουργεί κάνει τους ακροατές να ταυτίζονται και να συγχέουν τους στίχους με την πραγματική τους ζωή. Η μουσική βοηθά στη διοχέτευση της απογοήτευσης κάποιου ή στην εξάλειψη των αρνητικών συναισθημάτων του, όπως ο θυμός και η λύπη. Είναι καθαρτική. Όταν ακούμε θλιβερή μουσική (ή παρακολουθούμε μια θλιβερή ταινία), είμαστε αποσυνδεδεμένοι από οποιαδήποτε πραγματική απειλή ή κίνδυνο που αντιπροσωπεύει η μουσική (ή η ταινία). Όταν κλαίμε για την ομορφιά της θλιμμένης μουσικής, βιώνουμε μια βαθιά πτυχή του συναισθηματικού μας εαυτού (Kawakami, et al., 2013).

Προλακτίνη

Σε βιολογικό επίπεδο, η λυπημένη μουσική συνδέεται με την ορμόνη προλακτίνη, που συνδέεται με το κλάμα και βοηθά στο να περιοριστεί η θλίψη (Huron, 2011). Η θλιβερή μουσική ξεγελάει τον εγκέφαλο ώστε να εμπλακεί σε μια φυσιολογική, αντισταθμιστική απόκριση απελευθερώνοντας προλακτίνη. Η προλακτίνη προκαλεί αισθήματα ηρεμίας για την αντιμετώπιση του ψυχικού πόνου.

Ενσυναίσθηση

Η ενσυναίσθηση παίζει σημαντικό ρόλο στην απόλαυση της θλιμμένης μουσικής. Η ενσυναίσθηση μπορεί να οριστεί ευρέως ως μια διαδικασία μέσω της οποίας μπορούμε να καταλάβουμε και να αισθανθούμε τι βιώνει ένα άλλο άτομο. Η ακρόαση θλιμμένης μουσικής λοιπόν, μπορεί να προκαλέσει ενσυναίσθηση σε όσους έχουν αφήνουν τον εαυτό τους να παρασυρθεί από τις νότες.

Ρύθμιση διάθεσης

Η λυπημένη μουσική παράγει ψυχολογικά οφέλη μέσω της ρύθμισης της διάθεσης. Η λυπημένη μουσική δίνει τη δυνατότητα στον ακροατή να απεμπλακεί από τις οδυνηρές καταστάσεις (χωρισμός, θάνατος κ.λπ.) και να επικεντρωθεί στην ομορφιά της μουσικής. Επιπλέον, οι στίχοι που αντηχούν με την προσωπική εμπειρία του ακροατή μπορούν να δώσουν φωνή σε συναισθήματα ή εμπειρίες που κάποιος μπορεί να μην είναι σε θέση να εκφράσει.

Ένας έξτρα φίλος

Η μουσική έχει την ικανότητα να προσφέρει παρέα και άνεση. Οι άνθρωποι τείνουν να ακούν λυπημένη μουσική πιο συχνά όταν βρίσκονται σε συναισθηματική δυσφορία ή νιώθουν μοναξιά ή όταν έχουν ενδοσκοπικές διαθέσεις. Η θλιβερή μουσική μπορεί να παρομοιαστεί με έναν φανταστικό φίλο που παρέχει υποστήριξη και ενσυναίσθηση μετά την εμπειρία μιας κοινωνικής απώλειας.

Εν ολίγοις, η μουσική έχει την αποδεδειγμένη ικανότητα να επηρεάζει τα συναισθήματα, τη διάθεση, τη μνήμη και την προσοχή. Η συναισθηματική δύναμη της μουσικής είναι ένα από τα κύρια κίνητρα των ανθρώπων που αφιερώνουν τόσο πολύ χρόνο, ενέργεια και χρήματα σε αυτήν (Juslin, 2013).

Η ικανότητα της μουσικής να εκφράζει συναισθήματα είναι και ο λόγος εφαρμογής της στη μουσικοθεραπεία. Η γνώση σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους η λυπητερή μουσική γίνεται ευχάριστη μπορεί να ενημερώσει τις υπάρχουσες πρακτικές μουσικοθεραπείας για διαταραχές της διάθεσης.

Ο πρωταρχικός τρόπος με τον οποίο μας επηρεάζει η ακρόαση μουσικής είναι αλλάζοντας την απόκρισή μας στο στρες. Για παράδειγμα, σε μια μελέτη, στους συμμετέχοντες ανατέθηκε τυχαία είτε να ακούσουν μουσική είτε να πάρουν φάρμακα κατά του άγχους. Οι ασθενείς που άκουγαν μουσική είχαν λιγότερο άγχος και χαμηλότερη κορτιζόλη από τους ασθενείς που έπαιρναν τα φάρμακα(Finn & Fancourt, 2018).

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι 3 εφευρέσεις του 19ου αιώνα που χρησιμοποιούμε μέχρι σήμερα

Σήμερα
Εσείς ξέρατε πότε άνοιξε ο πρώτος υπόγειος σταθμός του μετρό;

Ο δολοφόνος πάνω στον οποίο βασίστηκε η ταινία Scream

Σήμερα
Ποιο πραγματικό γεγονός της ζωής έδωσε έμπνευση στο σεναριογράφο

Η απαγορευμένη διαφήμιση Dolce & Gabbana που προσέβαλε την αξιοπρέπεια της γυναίκας

Σήμερα
Είχε απαγορευτεί από το Advertising Self-Discipline Institute (IAP) και αποσύρθηκε αμέσως

Ο ποδοσφαιριστής με τα 311 γκολ και το ιστορικό «όχι» στα 33 του

Σήμερα
Υπάρχουν παίκτες που βλέπουν ακόμα το ποδόσφαιρο ρομαντικά

Υπάρχει ένα μπρελόκ που σε κάνει να νιώθεις ασφαλής στο δρόμο; Kι όμως υπάρχει


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Σήμερα
Η ομάδα Polycat Haus έφτιαξαν ένα μπρελόκ αυτοάμυνας

Δέκα χρόνια από τον θάνατο του Θόδωρου Αγγελόπουλου

Χτες
Αφιέρωμα στον μεγάλο σκηνοθέτη από το Γαλλικό Ινστιτούτο

2021: Μία από τις 7 πιο ζεστές χρονιές που καταγράφηκαν ποτέ

Χτες
Η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής;

Γιατί ο ανθρώπινος εγκέφαλος συρρικνώνεται εδώ και 3.000 χρόνια;

Χτες
Η «συλλογική νοημοσύνη» και οι υπόλοιποι λόγοι
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο e-daily.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.