E-Daily

Πρώτη παγκόσμια συμφωνία για την Τεχνητή Νοημοσύνη και το κανονιστικό της πλαίσιο

Η UNESCO προειδοποιεί ότι η AI έχει φέρει πρωτόγνωρες ηθικές προκλήσεις

Γράφει η ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΚΑΚΛΑΤΖΗ

29/11/2021 | 16:19

Unsplash

Μπορεί να την αγνοούμε διότι δεν είναι ορατή στο μάτι αλλά η τεχνητή νοημοσύνη είναι παρούσα στην καθημερινή μας ζωή. Χωρίς αυτή δεν θα άλλαζαν πολλά πράγματα που τώρα βρίσκονται ένα κλικ μακριά, όπως το επόμενο μας ταξίδι.

Η τεχνητή νοημοσύνη κρύβεται πίσω από πολλές ανθρώπινες ευκολίες του 20ου αιώνα, από την υποβολή αιτήσεων στις τράπεζες μέχρι το αυτοκίνητο που κινείται χωρίς οδηγό. Τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται πολύ συχνά και στην Ιατρική, σε εξειδικευμένους τομείς όπως ο προσυμπτωματικός έλεγχος καρκίνου ή στη δημιουργία περιβαλλόντων χωρίς αποκλεισμούς για τα άτομα με αναπηρία.

Σύμφωνα με την UNESCO, η τεχνητή νοημοσύνη «υποστηρίζει επίσης τη λήψη αποφάσεων των κυβερνήσεων και του ιδιωτικού τομέα και βοηθά στην καταπολέμηση παγκόσμιων προβλημάτων όπως η κλιματική αλλαγή και η παγκόσμια πείνα».

Ωστόσο, ο οργανισμός προειδοποιεί ότι η τεχνολογία «φέρνει πρωτόγνωρες προκλήσεις».

«Βλέπουμε αυξημένες φυλετικές και εθνοτικές προκαταλήψεις, σημαντικές απειλές για την ιδιωτική ζωή, την αξιοπρέπεια και την εξουσία, κινδύνους μαζικής παρακολούθησης και αυξημένη χρήση αναξιόπιστων τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης στην επιβολή του νόμου, μεταξύ άλλων. Μέχρι τώρα, δεν υπήρχαν καθολικά πρότυπα που να δίνουν λύση σε αυτά τα ζητήματα», εξήγησε η UNESCO σε δήλωση.

«Ο κόσμος χρειάζεται κανόνες για την τεχνητή νοημοσύνη προς όφελος της ανθρωπότητας. Η σύσταση δεοντολογίας της τεχνητής νοημοσύνης είναι μείζονος σημασίας και καθορίζει το πρώτο παγκόσμιο κανονιστικό πλαίσιο, ενώ δίνει στα κράτη την ευθύνη να το εφαρμόζουν στο επίπεδό τους. Η UNESCO θα υποστηρίξει τα 193 κράτη μέλη της στην εφαρμογή της και θα τους ζητήσει να αναφέρουν τακτικά την πρόοδο και τις πρακτικές τους», δήλωσε η επικεφαλής της UNESCO Audrey Azoulay.

Η τεχνητή νοημοσύνη ως θετική συνεισφορά στην ανθρωπότητα

Όλα τα κράτη μέλη (193) του Εκπαιδευτικού, Επιστημονικού και Πολιτιστικού Οργανισμού του ΟΗΕ (UNESCO) ενέκριναν την Πέμπτη μια ιστορική συμφωνία που καθορίζει τις κοινές αξίες και αρχές που απαιτούνται για τη διασφάλιση της υγιούς ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης.

Η σύσταση της δεοντολογίας στοχεύει στην ανάδειξη των πλεονεκτημάτων της τεχνητής νοημοσύνης, μειώνοντας παράλληλα τους κινδύνους που αυτή συνεπάγεται. Σύμφωνα με τον οργανισμό, παρέχει έναν οδηγό που θα διασφαλίζει ότι οι ψηφιακοί μετασχηματισμοί προάγουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης, αντιμετωπίζοντας ζητήματα σχετικά με τη διαφάνεια, τη λογοκρισία και το απόρρητο, με συγκεκριμένη πολιτική βασισμένη στα δεδομένα για την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, εργασία, υγειονομική περίθαλψη και οικονομία.

Ο βασικός στόχος της δεοντολογίας είναι η προστασία των προσωπικών δεδομένων, υπερβαίνοντας την πολιτική των διαφόρων εταιρειών του Nasdaq. Η σύσταση του δεοντολογικού πλαισίου στοχεύει στην εγγύηση περισσότερης προστασίας, διασφαλίζοντας τη διαφάνεια και τον έλεγχο των προσωπικών τους δεδομένων. Η σύσταση απαγορεύει επίσης ρητά τη χρήση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης για κοινωνική βαθμολόγηση και μαζική παρακολούθηση.

Το κείμενο τονίζει επίσης ότι οι φορείς της τεχνητής νοημοσύνης θα πρέπει να ευνοούν μεθόδους αποδοτικής χρήσης δεδομένων, ενέργειας και πόρων που θα βοηθήσουν να διασφαλιστεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα γίνει πιο σημαντικό εργαλείο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και στην αντιμετώπιση περιβαλλοντικών ζητημάτων.

«Οι αποφάσεις που επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους πρέπει να είναι δίκαιες, διαφανείς και αμφισβητούμενες. Αυτές οι νέες τεχνολογίες πρέπει να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις στον κόσμο μας σήμερα, όπως οι αυξημένες ανισότητες και η περιβαλλοντική κρίση, και όχι να τις εμβαθύνουν». δήλωσε η Gabriela Ramos, Assistant Director General της UNESCO για τις Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η γέφυρα για την τέλεια selfie που φτιάχτηκε για ερωτευμένα ζευγάρια

Ωραίες Εικόνες 20.04.2024
Έχει ένα κενό 30 εκατοστών που δεν επιτρέπει αυτοκίνητα

Η γιαγιά της Helena Bonham Carter ήταν διάσημο ιστορικό πρόσωπο, εξίσου περίεργο και εκκεντρικό

Άνθρωποι 20.04.2024
Η cool πρόγονος της ηθοποιού είχε υψηλές γνωριμίες

Ο δολοφόνος που σκότωνε ερωτευμένα ζευγαράκια, και δεν πιάστηκε ποτέ

Άνθρωποι 20.04.2024
O Ζόντιακ ήταν ένας κατά συρροήν δολοφόνος, που έδρασε στην ευρύτερη περιοχή της βόρειας Καλιφόρνια

Γιατί οι Ιάπωνες σερβιτόροι δεν παίρνουν φιλοδωρήματα

ΝΕΑ 20.04.2024
Πότε είναι ΟΚ να αφήσετε φιλοδώρημα στην Ιαπωνία

H γυναίκα που έγινε διάσημη ως η πιο ευέλικτη αθλήτρια όλων των εποχών

Άνθρωποι 20.04.2024
Lottie Dod, αθλήτρια και πέντε φορές πρωταθλήτρια του Wimbledon

Οι μαύρες χήρες του Λίβερπουλ: H ιστορία των πανούργων γυναικών

Ιστορικά 20.04.2024
Η μία δεν δίστασε να σκοτώσει το παιδί της

Πού πήγαν μετά θάνατον ο Αδάμ και η Εύα; Η ερώτηση που δεν απαντά η Βίβλος

Ιστορικά Χτες
Υπάρχει όντως ένα ερώτημα εδώ που δεν έχει ξεκάθαρη απάντηση

Το υγρό που θα αντικαταστήσει τη βενζίνη και το έχουμε όλοι στα σπίτια μας

Τεχνολογία Χτες
Οι προσπάθειες που γίνονται από τους κατασκευαστές οχημάτων