LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πέρασε άδικα 43 χρόνια στην φυλακή και τώρα βγαίνει εκατομμυριούχος

Και όχι, τα λεφτά δεν του τα δίνει το κράτος

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 30/11/2021 | 01:21

Πέρασε άδικα 43 χρόνια στην φυλακή και τώρα βγαίνει εκατομμυριούχος
@kansascity.com

Δυστυχώς, δεν είναι ο πρώτος, ούτε ο τελευταίος. Ο 62χρονος σήμερα Κέβιν Στρίκλαντ, πέρασε κάτι περισσότερο από τα 2/3 της ζωής του στην φυλακή για ένα έγκλημα που δεν διέπραξε. Πρόκειται για την 7η μεγαλύτερη παράνομη φυλάκιση που έχει καταγραφεί στις ΗΠΑ, ωστόσο η πολιτεία του Μιζούρι δεν θα του δώσει ούτε δεκάρα.

Κι αυτό γιατί ο νόμος της πολιτείας αναφέρει ότι αποζημιώνονται μόνο εκείνοι των οποίων η αθωότητα αποδεικνύεται μέσω DNA και όχι μέσω αυτόπτη μάρτυρα. Και ο Στρίκλαντ αθωώθηκε από την ίδια γυναίκα που τον έβαλε αρχικά μέσα στη φυλακή.

Μιας και η πολιτεία δεν θα του δώσει λεφτά, οι πολίτες αποφάσισαν να ανοίξουν έναν λογαριασμό στο «GoFundMe» και να του τα δώσουν είτε επώνυμα, είτε (κυρίως) ανώνυμα. Ο αρχικός στόχος ήταν τα 1,2 εκατομμύρια δολάρια, αλλά οι δωρεές έχουν ξεπεράσει τα 1,3 εκατομμύρια και συνεχίζουν.

«Σας ευχαριστούμε όλους για την υποστήριξή σας! Όλα τα χρήματα πηγαίνουν απευθείας στον κ. Στρίκλαντ, στον οποίο η πολιτεία του Μιζούρι δεν θα παράσχει δεκάρα για τα 43 χρόνια που του έκλεψαν» ανέφερε η σχετική ανακοίνωση από το Midwest Innocence Project ποιου δημιούργησε τον λογαριασμό.

@bbc.com

Πριν 43 χρόνια, ο Στρικλαντ ήταν 18 στα 19. Κατηγορήθηκε ότι συμμετείχε σε μια τριπλή δολοφονία, όπου τέσσερις ύποπτοι έδεσαν τέσσερα θύματα ενώ λήστευαν ένα μπανγκαλόου. Οι τρείς που έχασαν τη ζωή τους ήταν ο 20χρονος Τζον Γουόκερ, η 22χρονη Σέρι Μπλακ και ο 21χρονος Λάρι Ίνγκραμ. Η Σίνθια Ντάγκλας προσποιήθηκε τη νεκρή και γλίτωσε.

Η τελευταία κατάφερε να γνωρίσει δυο από τους δράστες, αλλά όχι τους άλλους δυο, εκ των οποίων ο ένας φορούσε χάρτινη σακούλα στο κεφάλι του. Η Σίνθια περιέγραψε τον ύποπτο στον φίλο της αδερφής της και εκείνος της υπέδειξε ως δράστη τον Κέβιν Στρίκλαντ. Εκείνη τον ταυτοποίησε και εκείνος καταδικάστηκε σε 50 χρόνια, χωρίς τη δυνατότητα αναστολής. Η Σίνθια Ντάγκλας βέβια αργότερα ανακάλεσε την κατάθεσή της, πιστεύοντας ότι ο Στρίκλαντ κατηγορήθηκε άδικα.

Γράφοντας στο Midwest Innocence Project, είπε: «Ήμουν η μόνη αυτόπτης μάρτυρας και τα πράγματα δεν ήταν ξεκάθαρα τότε, αλλά τώρα ξέρω περισσότερα και θα ήθελα να βοηθήσω αυτό το άτομο αν μπορώ».

Τον περασμένο Νοέμβριο οι εισαγγελείς ξεκίνησαν να εξετάζουν την υπόθεση καταδίκης του και την Τρίτη 23 Νοεμβρίου, ενέκριναν την απαλλαγή του από τις κατηγορίες. Ο δικαστής Τζέιμς Γουέλς διέταξε την άμεση απελευθέρωση του: «Κανένα φυσικό στοιχείο δεν ενέπλεξε τον Στρίκλαντ στην τριπλή ανθρωποκτονία. Αντίθετα, καταδικάστηκε αποκλειστικά βάσει της κατάθεσης αυτόπτη μάρτυρα της κα. (Σίνθια) Ντάγκλας, η οποία στη συνέχεια ανακάλεσε τις δηλώσεις της που τον αναγνώρισαν ως έναν από τους τέσσερις δράστες».

Έτσι ο Στρίκλαντ αθωώθηκε μετά από μαρτυρίας αυτόπτη μάρτυρα και όχι από εξέταση DNA,. Γι’ αυτό και τα λεφτά θα τα πάρει από έρανο και όχι από το κράτος, που του στέρησε την ελευθερία για περισσότερες από 4 δεκαετίες.

Μιλώντας για την αθώωση του Στρίκλαντ, ο εισαγγελέας της κομητείας Τζάκσον, Τζιν Πίτερς Μπέικερ, είπε: «Το να πούμε ότι είμαστε εξαιρετικά ευχαριστημένοι και ευγνώμονες είναι υποτιμητικό. Αυτό αποδίδει δικαιοσύνη - επιτέλους - σε έναν άνθρωπο που έχει υποφέρει τραγικά τόσο πολύ ως αποτέλεσμα αυτής της άδικης καταδίκης».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το παγκόσμιο απόθεμα εμβολίου κατά της χολέρας έχει εξαφανιστεί ενώ τα κρούσματα εξαπλώνονται

Τεχνολογία 16.04.2024
Η ανάγκη για εμβόλια και οι περιορισμένοι πόροι

Ο μαραθώνιος που ξεμπρόστιασε το νικητή του αγώνα

ΝΕΑ 16.04.2024
Αυτός είναι αναμφίβολα ο πιο ντροπιαστικός τίτλος στην καριέρα του νικητή

Tι συμβαίνει στη Δυτική Όχθη; Η κόλαση του πολέμου συνεχίζεται πέρα από τη Γάζα

ΝΕΑ 16.04.2024
Ο πόλεμος στη Γάζα έχει μεταμορφώσει και την κατεχόμενη Δυτική Οχθη σε τόπο μάχης

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει σοβαρά τη γονιμότητα

Περιβάλλον Χτες
Τα ανησυχητικά συμπεράσματα μελετών που παρουσίασαν επιστήμονες στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Τι έχει πει ο Νοστράδαμος για το Ισραήλ, το Ιράν και τον Γ` Παγκόσμιο Πόλεμο

Ιστορικά Χτες
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Μέση Ανατολή όπως ήταν φυσικό ήρθε και η πρόβλεψη του Νοστράδαμου

Ξεκινάει η ιστορική ποινική δίκη Τραμπ: Τι θα γίνει αν καταδικαστεί

Άνθρωποι Χτες
Αυστηρά μέτρα ασφαλείας στο δικαστήριο του Μανχάταν

Γιατί η Μαρία Μαγδαληνή είναι ένα παρεξηγημένο ιστορικό πρόσωπο

Ιστορικά Χτες
Τα γραπτά και ο πάπας Γρηγόριος Α`

Ο πατέρας της χρονιάς: Πλαστογράφησε τον θάνατό του για να μην πληρώσει διατροφή στη γυναίκα του

ΝΕΑ Χτες
Είχε πρόσβαση στο σύστημα μητρώου θανάτων χρησιμοποιώντας στοιχεία σύνδεσης που είχε κλέψει από έναν γιατρό.

Ο κρατούμενος που άντεξε χωρίς νερό και φαγητό για 18 ημέρες

ΝΕΑ Προχτές
Το ξέχασαν στο κελί γιατί νόμιζαν ότι είχε αποφυλακιστεί

Ο αμυντικός που δεν έκανε κανένα φάουλ για 14 μήνες

Αφιέρωμα Προχτές
Το λες και απίθανο κατόρθωμα