LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το μυστηριώδες σχολείο που έφτιαξε ο Elon Musk για τα παιδιά του

Το «Ad Astra» και το διαφορετικό πρόγραμμα εκπαίδευσης

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 29/10/2021 | 00:38

Το μυστηριώδες σχολείο που έφτιαξε ο Elon Musk για τα παιδιά του
@the-sun.com

Το 2014, ο πλουσιότερος πλέον άνθρωπος στον πλανήτη, έφτιαξε ένα σχολείο για να φοιτήσουν τα παιδιά του. Πρόκειται για ένα πολύ πριβέ σχολείο, όπου οι μαθητές δεν είναι πάρα πολλοί. Λίγοι και εκλεκτοί.

Εκτός από τους πολλούς τίτλους που έχει κερδίσει ο Elon Musk μέσω της επιχειρηματικής του δραστηριότητας, υπάρχουν και άλλοι, που τους έχει κερδίσει μέσω των λοιπών δραστηριοτήτων του. Ένας από αυτούς είναι ότι είναι υποστηρικτής εναλλακτικών μεθόδων στο εκπαιδευτικό σύστημα. Το έκανε σε διάφορες περιπτώσεις αλλά το 2014 αποφάσισε να κάνει κάτι γι’ αυτό. Έτσι ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος δημιούργησε το «Ad Astra», ένα μυστηριώδες σχολείο με το δικό του σύστημα εκπαίδευσης όπου εκτός από τα παιδιά του φοιτά ένας μικρός αριθμός προσεκτικά επιλεγμένων παιδιών.

«Ad Astra» σημαίνει «προς τα αστέρια» στα λατινικά. Σε αντίθεση με τα άλλα project του, τα οποία διαφημίζει όπου σταθεί και όπου βρεθεί, αυτό το κρατάει κάτω από άκρα μυστικότητα. Ακόμα και μια ιστοσελίδα που υπήρχε με ελάχιστες πληροφορίες τα πρώτα τέσσερα χρόνια, πλέον δεν είναι online.

Σε αυτό φοιτούν τα 5 από τα 6 παιδιά του. Τα 5 πρώτα είναι από τον γάμο του με τη Justine Musk, ενώ το 6ο ήταν καρπός της σχέσης του με την Καναδή τραγουδίστρια Grimes. (Το γιατί το ονόμασαν X AE A-Xii, θα το αναλύσουμε σε ένα μελλοντικό άρθρο).

Λόγω της καινοτόμου και εκκεντρικής του φύσης λοιπόν, αποφάσισε πως δεν θέλει να πάει τα παιδιά του δε ένα παραδοσιακό σχολείο. «Μισούσα το σχολείο όταν ήμουν μαθητής, ήταν ένα μαρτύριο», δήλωσε σε συνέντευξή του, έχοντας παλιότερα αποκαλύψει ότι ήταν θύμα bullying στη Νότια Αφρική.

Το σχολείο λοιπόν που έφτιαξε ακολουθεί τη δική του μεθοδολογία εκπαίδευσης. Τα παιδιά του αρχικά φοιτούσαν στο Mirman School, ένα σχολείο για χαρισματικά παιδιά στο Beverly Hills, αλλά μάλλον δεν του άρεσε ο τρόπος εκπαίδευσης και σε συνεννόηση με ένα καθηγητή του σχολείου, δημιούργησε ένα δικό του.

«Δημιούργησα ένα μικρό σχολείο», είχε αποκαλύψει για πρώτη φορά στην κινεζική τηλεόραση το 2015. Εκεί είχε εξηγήσει ότι το εκπαιδευτικό του μοντέλο έχει ως βάση την ικανότητα και σύμφωνα με το The Hustle, οι στόχοι του είναι τρεις. Πρώτον, να είναι εναλλακτικό στον διαχωρισμό της ηλικίας. Ο Musk λέει πως το να διαιρείς τα παιδιά ανά ηλικία δεν έχει καμία εκπαιδευτική αξία, γιατί οι μαθητές έχουν διαφορετικά ενδιαφέροντα και διαφορετικές δραστηριότητες που δεν έχουν σχέση με το πόσο χρονών είναι. Δεύτερον, να επικεντρώνεται στην επίλυση των προβλημάτων. Αντί στα παιδιά να δίνονται «εργαλεία» που δεν χρησιμεύουν κάπου, να διδαχθούν πως θα λύνουν προβλήματα. Και τρίτον, η «Παιχνιδοποίηση», με τον μεγιστάνα να αναφέρει πως δεν χρειάζεται να «ενθαρρύνει τα παιδιά του να παίξουν», αφού η εκπαίδευση μέσω των παιχνιδιών είναι κάτι φυσικό για τα παιδιά.

Το εκπαιδευτικό μοντέλο του «Ad Astra» δεν βασίζεται σε παιδιά που δεν πληρούν απαραίτητα κάποιες προϋποθέσεις, αλλά στην αναζήτηση των ικανοτήτων τους. «Πράγματι, δεν υπάρχουν προσόντα, αντί να αντιμετωπίζεις το σχολείο ως γραμμή συναρμολόγησης, νομίζω ότι είναι πιο λογικό να φροντίσεις έτσι την εκπαίδευση ώστε να ταιριάζει με τις δεξιότητες και τις ικανότητες των μαθητών σου», εξήγησε ο επιχειρηματίας στην ίδια συνέντευξη το 2015.

Τον Σεπτέμβριο του 2015, οι μαθητές στο σχολείο ήταν 20 σύμφωνα με τον ίδιο, ενώ το 2018, έγιναν 40, σύμφωνα με το BBC. Οι μαθητές δεν χωρίζονται σε τάξεις σύμφωνα με την ηλικία τους. Αγόρια από 7 έως 14 ετών, διδάσκονται να συνεργάζονται σαν ομάδα.

Τα μαθήματα είναι κι αυτά διαφορετικά, αφού οι μαθητές του «Ad Astra» διδάσκονται Τεχνητή Νοημοσύνη, εφαρμοσμένες επιστήμες, προγραμματισμό και σχεδιασμό πολλών πράγματων εκτός των υπολογιστών και γενικότερα, τη δημιουργία ρομπότ. Δεν μαθαίνουν για αθλητισμό, δεν μαθαίνουν ξένες γλώσσες, η μουσική. Ο 50χρονος επιχειρηματίας θεωρεί ότι δεν ενδείκνυται πλέον η διδασκαλία ξένων γλωσσών στα σχολεία, γιατί σήμερα υπάρχει λογισμικό μετάφρασης σε πραγματικό χρόνο. Πολύ αμφισβητήσιμο για τους περισσότερους, αλλά ίσως λογικό για τα παιδιά του Musk.

@qz.com

Η συγγραφέας Christina Simon, έγραψε ένα βιβλίο για τα ιδιωτικά σχολεία του Λος Άντζελες. Η απάντηση της για το ποιος φοιτά σε το «Ad Astra» ήταν η εξής: «Ειπώθηκε κάποια στιγμή ότι το Ad Astra ήταν για τα παιδιά των εργαζομένων της SpaceX, αλλά δεν είναι σαφές σε ποιους εργαζομένους προσφέρεται, ή σε πόσους ή υπό ποιες συνθήκες».

ΤΟ 2018 το BBC έκανε ένα ρεπορτάζ επισκεπτόμενο το σχολείο, αν και δεν θα μπορούσε να αποκαλύψει πολλά γι’ αυτό. Πάντως, επιβεβαίωσε την ύπαρξή του. Μέσα στις αποκαλύψεις που του επιτράπηκαν να κάνει, ήταν ότι τα παιδιά δεν περνούν τεστ IQ για να γίνουν αποδεκτά. Οι επίδοξοι μαθητές επισκέπτονται το σχολείο και αλληλεπιδρούν με το προσωπικό, συζητώντας εάν τα παιδιά θα μπορέσουν να απολαύσουν και να επωφεληθούν από το εκπαιδευτικό μοντέλο του «Ad Astra».

Η Simon ανέφερε ότι πολλοί γονείς τις στέλνουν e-mail ρωτώντας πως μπορούν να κάνουν αίτηση στο σχολείο του Elon Musk. «Δεν τους απασχολεί το πώς είναι το σχολείο, πόσους δασκάλους έχει ή πώς λειτουργεί, πληροφορίες που συνήθως θέλουν να μάθουν πριν επιλέξουν το σχολείο των παιδιών τους. Μόνο ότι πρόκειται για τον Elon Musk», είπε η Simon.

Μπορεί το συγκεκριμένο μοντέλο εκπαίδευσης να γίνει αρκετό ώστε να βάλει τους μαθητές στο πανεπιστήμιο; Για τον Elon Musk είναι γνωστό πως η πανεπιστημιακή μόρφωση δεν είναι πολύ σημαντική. «Νομίζω ότι το κολέγιο είναι βασικά ένα μέρος για να διασκεδάσεις και να δείξεις ότι μπορείς να κάνεις τα μαθήματά σου, αλλά όχι για μάθηση», δήλωσε τον περασμένο Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με τον Musk, είναι «παράλογο» οι εταιρείες να προσλαμβάνουν προσωπικό με βάση το ακαδημαϊκό τους πτυχίο, επομένως δεν απαιτείται πανεπιστημιακό πτυχίο για να εργαστείς στην Tesla, τη SpaceX ή σε οποιαδήποτε από τις εταιρείες του.

Τόνισε επίσης ότι μπορείτε να μάθετε οποιοδήποτε μάθημα διαδικτυακά και δωρεάν και έδωσε ένα παράδειγμα σε αρκετούς δισεκατομμυριούχους που παράτησαν το κολέγιο, όπως ο Bill Gates, ο Mark Zuckerberg και ο Steve Jobs, μεταξύ άλλων.

Πληροφορίες: entrepreneur.com

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τι προκαλεί το αλάτι για το χιόνι στο αμάξι μας

Σήμερα
Τι πρέπει να προσέξουμε

Σαν σήμερα: Ο τραγικός θάνατος του Kobe Bryant

Σήμερα
Της 9χρονης κόρης του και ακόμα επτά ανθρώπων

Βίντεο: Πώς θα βάλετε τις αντιολισθητικές αλυσίδες

Σήμερα
Mεγάλη μερίδα οδηγών αγνοεί τις οδηγίες για τη σωστή τοποθέτησή τους

Έπεφτε ο Homo sapiens σε χειμερία νάρκη;

Χτες
Τι συνέβη και το ανθρώπινο είδος πλέον δεν μπορεί να λειτουργήσει με αυτό τον τρόπο;

Η θύελλα της Αθήνας που γκρέμισε έναν από τους Στύλους του Ολυμπίου Διός

Χτες
Η καταστρεπτική κακοκαιρία τον Οκτώβριο του 1852

Ο απατεώνας του Tinder που συνελήφθη στην Ελλάδα

Χτες
Θα δείτε σύντομα την ιστορία του στο Netflix

Πώς θα βοηθήσεις το κινητό σου να επιβιώσει σε συνθήκες παγωνιάς

Χτες
Η θερμοκρασία μπορεί πραγματικά να επηρεάσει τον τρόπο λειτουργίας των τηλεφώνων

Online Queen: Η Ευδοξία κάνει το πιο πρωτότυπο μάθημα Pilates

Χτες
Πώς είναι να εργάζεσαι online και ποιες είναι οι δυσκολίες; Ρωτάμε γυναίκες που έχουν πλέον γίνει experts

Ακρόπολη και Λευκός Πύργος στα λευκά: Όταν οι πόλεις παραδόθηκαν στα χιόνια

Χτες
Πανέμορφο θέαμα που όμως είχε στην πράξη και τις πολλές δυσκολίες του
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο e-daily.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.