LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

H ιστορία της Carrie είναι στις μαύρες σελίδες της Αμερικής που δεν σβήνονται

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 22/9/2021 | 16:27

H ιστορία της Carrie είναι στις μαύρες σελίδες της Αμερικής που δεν σβήνονται

Η θλιβερή ιστορία της Carrie δείχνει πώς πάντα, ανά τους αιώνες, θα υπάρχει μια ομάδα ανδρών που θα αποφασίζουν για τις ζωές των άλλων καταπατώντας δικαιώματα, χωρίς ηθικούς φραγμούς. 

H Carrie Buck, γεννημένη το 1906, ήταν η κόρη μιας απελπιστικά φτωχής και εξαθλιωμένης ανύπαντρης μητέρας, της Emma, πριν γίνει ανάδοχο παιδί ενός ευκατάστατου ζευγαριού στη Βιρτζίνια.

Σταμάτησε δε, το σχολείο μετά την έκτη τάξη για να εργαστεί με πλήρη απασχόληση καθαρίζοντας τα σπίτια ευκατάστατων οικογενειών.

Η Carrie Buck βιάστηκε σε ηλικία 16 ετών από τον ανιψιό της ανάδοχης μητέρας της, με αποτέλεσμα να μείνει έγκυος. Οι γονείς της, αποφάσισαν να δηλώσουν πως η Carrie ήταν ψυχικά ασταθής και ανίκανη να φροντίσει τον εαυτό της και έτσι, την έστειλαν σε ίδρυμα.

Το ίδρυμα αυτό, δημιουργήθηκε στα πλαίσια της ευγονικής - το ευγονικό κίνημα είχε ως στόχο να διαχωρίσει εκείνους που θεωρούνταν γενετικά κατώτεροι, έτσι ώστε τα ελαττώματα τους να μην εξαπλωθούν μέσω της αναπαραγωγής στους υπόλοιπους Αμερικανούς.

Το αμερικανικό κίνημα ευγονικής εξερράγη στην πολιτική σκηνή στις αρχές του 20ού αιώνα, και υποσχόταν πως θα φέρει, με τα λόγια του μεγιστάνα των δημητριακών και του ένθερμου ευγονιστή John Harvey Kellogg, ως «μια νέα και δοξασμένη ανθρώπινη φυλή που κάποτε, στο μέλλον, θα έχει υποτάξει τις δυνάμεις της φύσης και πως οι ασθένειες και ο εκφυλισμός θα έχουν εξαλειφθεί».

Εάν τα γενετικά κατώτερα όντα λοιπόν θα μπορούσαν να αφαιρεθούν από την εξίσωση, αυτό το ιδανικό μέλλον θα μπορούσε να επιτευχθεί. 

Τα αποδεικτικά θεμέλια του ευγονικού κινήματος ήταν γελοία και ψευδοεπιστημονικά, αλλά παρ 'όλα αυτά, συγκαταλέγονταν στους υποστηρικτές του μεγάλες προσωπικότητες, όπως ο Theodore Roosevelt.

Η Carrie Buck δεν είχε κάνει τίποτα κακό. Παρ 'όλα αυτά, αρκετοί άνδρες στην πόλη της, είχαν βαλθεί να αποδείξουν ότι δεν άξιζε.

Ο Harry Laughlin, διευθυντής του Eugenics Record Office, το ερευνητικό ινστιτούτο που συγκέντρωνε βιολογικές και κοινωνικές πληροφορίες για τον αμερικανικό πληθυσμό, που χρησιμεύει ως κέντρο έρευνας ευγονικής, δεν είχε γνωρίσει ποτέ την Carrie, κι όμως ορκίστηκε ότι ήταν μια ανήθικη, άχρηστη, ελλαττωματική γυναίκα, στο δικαστήριο.

Για αυτό το λόγο, ο πρώην νομοθέτης της Βιρτζίνια, ο οποίος ήταν και... συγγραφέας του νόμου περί στείρωσης της Βιρτζίνια του 1924, υποστήριξε ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου ότι έπρεπε να αφαιρεθούν οι αναπαραγωγικές ικανότητες της Carrie, έτσι ώστε να μην φέρει στη ζωή άλλα παιδιά, "εξίσου ελαττωματικά", όπως εκείνη. 

Κατά της απόφασης αυτής της επιτροπής που επέβαλε την στείρωση της Carrie, η ίδια άσκησε προσφυγή ενώπιον του Circuit Court, θεωρώντας ότι παραβιάζει θεμελιώδη και αναφαίρετα δικαιώματά της. Δεν κατάφερε τίποτα.

Oι αποφάσεις αυτές βασίστηκαν σε νομοθετική πράξη της Πολιτείας της
Virginia, που εξεδόθη στις 20 Μαΐου 1924 με την οποία υποστηρίχθηκε ότι η υγεία του ασθενούς και η κοινωνική ευημερία μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να προωθούνται καλύτερα από την στείρωση των πασχόντων από διανοητική υστέρηση.

Το μέλλον των τέλειων Αμερικανών λοιπόν, επιτυγχάνονταν με την σαλπιγγεκτομή, ενώ θεωρήθηκε ότι δεν δημιουργεί σοβαρούς πόνους ή επιφέρει ουσιώδεις κινδύνους για την ζωή των ασθενών που υποβάλλονται σε αυτές τις επεμβάσεις και υποστηρίζονταν δε, πως αν το άτομο καταστεί ανίκανο προς τεκνοποίηση μπορεί να αφεθεί ελεύθερο από το ίδρυμα στο οποίο νοσηλεύεται και να γίνει πλέον χρήσιμο τόσο για τον εαυτό του όσο και για το κοινωνικό σύνολο.

Μέχρι το 1930, περίπου 30 πολιτείες είχαν υιοθετήσει νόμους στείρωσης και μέσα σε πέντε χρόνια περίπου 35.000 άτομα είχαν στειρωθεί. Η τάση αυτή επεκτάθηκε και στην Ευρώπη, και αποτέλεσε τη νομική βάση του γερμανικού νόμου του 1933 για την πρόληψη των γενετικά νοσούντων απογόνων.  Η πρακτική συνεχίστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι τη δεκαετία του 1960, οπότε περίπου 65.000 άτομα είχαν στειρωθεί. Ο τελευταίος νόμος στείρωσης καταργήθηκε μόλις το 1981.

Η αδερφή της Carrie, η Doris στειρώθηκε χωρίς τη συγκατάθεσή της κατά τη διάρκεια μιας επέμβασης που πίστευε ότι ήταν για σκωληκοειδίτιδα. Μόνο όταν πέρασαν τριάντα χρόνια, έμαθε γιατί δεν κατάφερε ποτέ να πραγματοποιήσει το όνειρό της να κάνει παιδιά.

Η κόρη της Carrie, Vivian, μεγάλωσε σε ανάδοχους γονείς και δηλώθηκε στην Πρόνοια ψυχικά ανεπαρκής από μια κοινωνική λειτουργό που την εξέτασε όταν ήταν μόλις 6 μηνών!

Εξηγώντας τη διάγνωσή της, η κοινωνική λειτουργός κατέθεσε: «Υπάρχει κάτι που δεν μου φαίνεται καθόλου φυσιολογικό, αλλά ακριβώς τι είναι, δεν μπορώ να πω». Παρά τις δυσκολίες με τα μαθήματα, η Vivian τα πήγε αρκετά καλά στο σχολείο. Πέθανε από άγνωστη ασθένεια όταν ήταν μόλις οκτώ ετών...

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μουντιάλ 2022: Θα είναι το αυτό το Μουντιάλ των εκπλήξεων;

Σήμερα
Το Μουντιάλ του Κατάρ βρίσκεται στη δεύτερη εβδομάδα του. Το ποδόσφαιρο που βλέπουμε δεν δικαιολογεί ακόμα τη σκέψη κάποιων ότι οι παίκτες θα βρίσκονται σε φουλ ρυθμούς και θα δούμε απίστευτο θέαμα.

Η πρώτη δασκάλα πολεμικών τεχνών που έμαθε αυτοάμυνα στις γυναίκες

Σήμερα
Ήταν η πρώτη Βρετανίδα δασκάλα ζίουζίτσου και μία από τις πρώτες γυναίκες δασκάλες πολεμικών τεχνών στον δυτικό κόσμο.

Η μεγαλύτερη εξέγερση των πολιτών της Κίνας μετά από 33 χρόνια απειλεί το καθεστώς

Σήμερα
15 Απριλίου 1989. Ο Χου Γιαομπάνγκ, πρώην Γενικός Γραμματέας του Κομουνιστικού Κόμματος Κίνας που υποστήριζε ένθερμα τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στο κομουνιστικό καθεστώς της Κίνας, πεθαίνει από καρδιακή προσβολή. Στην κηδεία βρέθηκαν πάνω από 100 χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως φοιτητές για να διαδηλώσουν υπέρ τις δημοκρατίας.

Οι επιστήμονες ξύπνησαν «ιούς ζόμπι»

Σήμερα
Καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται και οι παγετώνες λιώνουν, απελευθερώνονται πάσης φύσεως υλικά που παρέμεναν παγωμένα εδώ και αιώνες.

Σαν σήμερα: Η τραγωδία της επετείου του Γοργοποτάμου με 13 νεκρούς

Σήμερα
Η τραγωδία της επετείου του Γοργοποτάμου στις 29 Νοεμβρίου του 1964, δεν ήταν μόνο αιτία ώστε να σκοτωθούν 13 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 45 αλλά ήταν και αφορμή για τις ραγδαίες εξελίξεις στο πολιτικό τοπίο της Ελλάδας που ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια.

Πώς έβριζαν οι αρχαίοι Έλληνες;

Χτες
Κάθε λαός έχει τις δικές του βρισιές, έτσι και οι αρχαίοι Έλληνες είχαν το δικό τους λεξιλόγιο όταν ήθελαν να μειώσουν κάποιον.

Σήμερα έμαθα: Το απαγορευμένο βιβλίο που γράφτηκε με το αίμα του Σαντάμ Χουσείν

Χτες
Βαθιά κάτω από το τζαμί Umm al-Qura στη Βαγδάτη, κλειδωμένο σε ένα μυστικό χρηματοκιβώτιο, βρίσκεται ένα αντικείμενο που δημιουργεί παράδοξο. Είναι τόσο βλάσφημο που ο Ισλαμικός νόμος επιτάσσει την καταστροφή του, αλλά και τόσο ιερό που εν τέλι δεν μπορεί. Αυτό είναι το ματωμένο Κοράνι, ένα αντίγραφο του ιερού βιβλίου του Ισλάμ, γραμμένο με το αίμα του πρώην δικτάτορα του Ιράκ, Σαντάμ Χουσείν.

Σαν σήμερα: Η αποζημίωση του ελληνικού κράτους στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο

Χτες
Στις 28 Νοεμβρίου του 2002, ύστερα από μια μακρά δικαστική διαδικασία που ξεκίνησε το 1994, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιδίκασε ως αποζημίωση το ποσό των 13,7 εκατ. ευρώ στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο, το οποίο έπρεπε να πληρώσει το Ελληνικό Δημόσιο.

Το κρέας που φτιάχτηκε χωρίς να σκοτωθεί κανένα ζώο

Προχτές
Έχετε ακούσει για κρέας που φτιάχνεται σε επιστημονικά εργαστήρια χωρίς να σκοτωθεί κανένα ζώο; Σύντομα λοιπόν θα γίνει πραγματικότητα στις ΗΠΑ.

Γιατί τα έργα τέχνης από γυναίκες καλλιτέχνες κοστίζουν λιγότερο από αυτά των αντρών;

Προχτές
Υπάρχει μια τεράστια διαφορά αμοιβών μεταξύ των φύλων στον κόσμο της αποτίμησης της τέχνης - Η θέση των γυναικών στον χώρο της τέχνης είναι υποτιμημένη

Yπάρχει μια περίπτωση που δεν πρέπει να βάζεις emojis όσο κι αν σου αρέσουν

Προχτές
Παρόλο που μπορεί να έχετε 838 emoji από τα οποία μπορείτε να επιλέξετε, κανένα δεν θα ήταν ΟΚ για χρήση στο χώρο εργασίας.

O Γιαπωνέζος που έφτιαξε το σπίτι του μέσα σε ένα τεράστιο σχολείο

Προχτές
Εντάξει, αυτό πιθανώς ακούγεται πιο ανατριχιαστικό από ό, τι είναι πραγματικά. Haretoke Design Hostel, το ασυνήθιστο καταφύγιο στην πλαγιά του λόφου με ενοικίαση δωματίου μέσω Airbnb με θέα στο βουνό από 24 δολάρια ανά διανυκτέρευση.
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο e-daily.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.