E-Daily

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Freddie: Ο Έλληνας με βραβείο MTV που γράφει στίχους για την Ava Max και η Bebe Rexha!

Μας εξηγεί πώς το κατάφερε από το σαλόνι του σπιτιού του

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΔΕΡΙΝΗΣ

19/7/2021 | 11:04

Στα 23 του Ο Freddie έχει καταφέρει πραγματικά σπουδαία πράγματα! Ήρθε στην Ελλάδα στα πέντε του, από τη Σλοβακία και αποφοίτησε από μουσικό γυμνάσιο και λύκειο. Η Μουσική είχε πάντα θέση στην καθημερινότητά του και η ζωή, τον έβγαλε σε ένα υπέροχο μουσικό μονοπάτι.

Ο Freddie είναι freelance κομμωτής και παράλληλα είναι ghost writer (μας εξηγεί παρακάτω τι είναι αυτό) και γράφει background vocals ή μελωδικές γραμμές για τραγούδια καλλιτεχνών του εξωτερικού, όπως η Ava Max και η Bebe Rexha.

Για να αρχίσουμε σωστά, ας εξηγήσουμε λίγο καλύτερα τι είναι το ghost writing και πως λειτουργεί όλο αυτό; Θα μπορούσες να μας πεις μερικά πράγματα;

Το Ghost Writing είναι όταν γράφεις στίχους και πουλάς τα πνευματικά σου δικαιώματα στον καλλιτέχνη ή στη δισκογραφική οπότε δε φαίνεσαι κάπου σαν στιχουργός ή δημιουργός, αλλά παίρνει τη θέση σου οποίος τα αγοράσει τα δικαιώματα αυτά. Έτσι μπορείς να αποφύγεις τη δημοσιότητα αλλά χάνεις και τα ποσοστά επί τον πωλήσεων. Συνήθως κάποιος γίνεται Ghost Writer επειδή ο καλλιτέχνης θέλει να φανεί ο ίδιος ως πολυμηχανημα δηλαδή ότι είναι και στιχουργός και συνθέτης και τραγουδιστής και βέβαια να κρατήσει και το μεγαλύτερο κέρδος επί τον πωλήσεων για τον εαυτό του ή επειδή πολύ απλά δε θέλει τη δημοσιότητα.

Γράψε μας δυο λόγια για το πως άρχισες να συνεργάζεσαι με τόσο μεγάλα ονόματα. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι αυτό για κάποιον που έχει ταλέντο στο γράψιμο και με ποιους έχεις συνεργαστεί;

Όλα ξεκίνησαν όταν ήμουνα 18 χρονών κατά κάποιον τρόπο κατά τύχη. Ήξερα ότι ήθελα να ασχοληθώ με τη μουσική αλλά δεν ήξερα πως, έτσι ένα βράδυ μια φίλη τραγουδίστρια που μόλις έκλεινε το 1ο της τραγούδι σε δισκογραφική στην Αμερική, μου ζήτησε να τη βοηθήσω στιχουργικά γιατί ήξερε ότι πάντα έγραφα. Μια μέρα μπήκε στο στούντιο και έτυχε να μπει μέσα μια στιχουργός και άκουσε το τραγούδι. Το αγόρασε για προσωπική της χρήση και έτσι κάπως ήρθαν σε επαφή μαζί μου. Η στιχουργός αυτή με ρώτησε εάν θα ήθελα να το κάνω επάγγελμα and the rest is history.


Η αλήθεια είναι δεν ήταν εύκολο, όταν μου ζήτησαν το 1ο μου τραγούδι φαντάστηκα ότι αύριο μετακομίζω Αμερική μέχρι και βαλίτσα έφτιαξα να φύγω αλλά έφαγα μεγάλο χαστούκι. Επί 2 χρονιά, από το 2016 μέχρι το 2018 έγραφα τραγούδια, μου έλεγαν ότι θα τα αγοράσουν και τελικά τελευταία στιγμή τα άφηναν. Μου πήρε 2 χρόνια να κυκλοφορήσει το 1ο μου τραγούδι μέχρι τότε πάνω από 15 φορές έκλαψα για ακυρώσεις σε δουλειές που μου πρότειναν. Μέχρι και σε κατάθλιψη έπεσα και είπα θα σταματήσω ως που τελικά την κατάλληλη ώρα, κυκλοφόρησε το 1ο μου τραγούδι.

Όσον αφορά το με ποίους έχω συνεργαστεί, έχω δουλέψει με αρκετά ονόματα όπως η Βebe Rexha και η Αva Max. Αυτές είναι οι σταθερές μου αξίες, τις αγαπώ τόσο πολύ. Επίσης, έχω συνεργαστεί και με τους Lauren Jauregui, Jax jones και πρόσφατα και με την Danna Paola σε ισπανικούς στίχους... ναι ναι το έκανα και αυτό, έμαθα ισπανικά για να γράψω για αυτήν την υπέρλαμπρη φωνή (με τη βοήθεια ειδικών και βέβαια).

Θυμάσαι εκείνη πρώτη μέρα που σου καρφώθηκε στο μυαλό να γράψεις στίχους; Είχες ιδέα αν αυτό που έγραφες εκείνη τη στιγμή θα έφτανε σε κάποιον παραλήπτη;

Το πρώτο μου τραγούδι γράφτηκε το 2015 λεγόταν earthquake και γράφτηκε στης 7 το πρωί εκείνο το καλοκαίρι όταν γύρισα από ένα ραντεβού που μου ταρακούνησε τον κόσμο. Τελικά, όμως δεν κυκλοφόρησε ποτέ. Αγοράστηκε, ηχογραφήθηκε σαν demo, ήταν να μεταπωληθεί σε ένα μεγάλο όνομα αλλά τελικά έμεινε στο συρτάρι. Και βέβαια δεν πίστευα ότι θα μπορούσα να γράψω κάτι και να πουληθεί ποτέ, δεν το σκέφτηκα καν αλλά τελικά εκείνο το βράδυ σε εκείνο το στούντιο στη California χάρη στη φίλη μου, ήταν γραφτό να γίνει και έγινε!

Ποια από τα hits που ακούμε έχουν μέσα δικούς σου στίχους; πώς ένιωσες την πρώτη φορά που άκουσες έναν στίχο σου στο ραδιόφωνο ή σε ένα μαγαζί;

Έχω δώσει στίχους στο "I'm a mess" της Bebe Rexha, στα "Torn" και "Who's Laughing Now" της Ava Max , στο "Expectations" της Lauren Jauregui όπως το "Calla Tú" της Danna Paola και κάποια στο νεο άλμπουμ της Bebe (Better Mistakes) ειναι πολλά που να στα λεω απλα αυτα νομιζω ειναι τα πιο γνωστά.
Πρώτη φορά άκουσα θυμάμαι τραγούδι μου στο Βέλγιο και όχι στην Ελλάδα. Είχα πάει να κλείσω μια συμφωνία για ένα άλλο τραγούδι και για διακοπές και 2 ώρες πριν να φύγουμε πήγαμε για φαγητό σε ένα McDonald's και εκεί άκουσα 1η μου φορά τραγούδι μου στο ραδιόφωνο. Θυμάμαι ότι έκλαψα από χαρά και ανέβασα και ένα story στο instagram κλασικά. Τώρα, πού και πού το βλέπω ξανά και ξανά και ακόμα νιώθω το ίδιο συναίσθημα. Ατελείωτη υπερηφάνεια και χαρά. Αυτό εν τω μεταξύ έγινε και στο Παρίσι πάλι σε McDonald's με τραγούδι, το Expectations, τι να πω, μάλλον τους αρέσουν τα τραγούδια μου όσο εμένα το φαγητό τους.

Θα ήθελες να γράψεις και στίχους για Έλληνες τραγουδιστές; Δεν αναφέρομαι μόνο σε popstars αλλά και σε λαϊκούς τραγουδιστές. Για παράδειγμα, θα μπορούσες να γράψεις στίχους για τον Κωνσταντίνο Αργυρό;

Αν και ζω στην Ελλάδα σχεδόν ολόκληρη τη ζωή μου δε νομίζω να γράψω ποτέ ελληνικούς στίχους διότι δεν ακούω ελληνική μουσική. Μικρότερος άκουγα ελληνική Pop, όπως Vegas, Ταμτα, Παπαριζου, Otherview αλλά πλέον ακούω μόνο ξένα και η αλήθεια είναι σκέφτομαι πλέον μόνο αγγλικά στο κεφάλι μου. Ακούγεται περίεργο αλλά έτσι μπορώ και γράφω στα αγγλικά, οπότε δε νομίζω να γίνει αυτό. Είναι άλλος τρόπος γραφής. Νιώθω ότι στα ελληνικά δεν μπορώ να αποτυπώσω καλά τα συναισθήματα μου. Έχουμε υπέροχη λαϊκή μουσική στην Ελλάδα και φοβερούς καλλιτέχνες αλλά είμαι σε τελείως διαφορετικό είδος και κουλτούρα συγνώμη Αργυρε χαχαχα... όχι ότι με έχει ανάγκη βέβαια είναι κορυφή.

Πως βλέπεις τον Freddy σε 5 χρόνια από σήμερα. Θα γράφει στίχους; Θα είναι Color Expert; θα έχει δικό του Brand για Μαλλιά ή θα έχει δικό του Κομμωτήριο;

Νομίζω θα κάνω όλα όσα ανέφερες παραπάνω, πιστεύω πάντα θα γράφω στίχους και θα κάνω τη μουσική μου δουλεία, διότι εκεί εκφράζομαι και ξεσπάω τα συναισθήματα μου. Άλλοι τρέχουν, άλλοι σπάνε πράγματά, εγώ γράφω στίχους.Τα μαλλιά είναι μια τεράστια αγάπη μου και ένα ταλέντο εκ γενετής που νομίζω εάν σταματήσω να το κάνω οι πελάτισσες μου θα με σκοτώσουν στην κυριολεξία. Εφόσον λοιπόν θα κάνω μαλλιά, γιατί όχι να ανοίξω ένα κομμωτήριο και να το εξοπλίσω και με δικά μου προϊόντα. Θα ήθελα όμως κάποια στιγμή να ασχοληθώ και με την υποκριτική και το τραγούδι σαν τραγουδιστής, i mean ποτέ δεν ξέρεις σωστά;
Οπότε, σε 5 χρονιά θα ήθελα να είμαι ακόμα το ίδιο πολυμηχανημα, αλλά σε πολύ ανώτερα επίπεδα.

Ποια είναι η μεγαλύτερη έμπνευση της ζωής σου;

H έμπνευση μου είναι η ζωή μου. Οι προσωπικές μου σχέσεις, ερωτικές και μη, οι απορίες μου και τα φιλοσοφικά ερωτήματα που με κυριαρχούσαν από παιδί. Γενικότερα γράφω πάντα για το πως νιώθω τη στιγμή που γράφω και συνήθως είναι σε ερωτικές απογοητεύσεις η στις πιο χαρούμενες στιγμές της ζωής μου. Στο κατω κατω μην ξεχνάμε ο έρωτας, μας δημιουργεί τα μεγαλύτερα συναισθήματα της ζωής, άρα πως θα γινόταν να μην είναι η πρώτη μου έμπνευση.
Αυτό είναι το ωραίο με τους στίχους, ότι θέλω να πω σε κάποιον σαν απάντηση σε κάποια πράξη του ή εάν θέλω να μοιραστώ κάτι που έμαθα από κάποια εμπειρία μου μπορώ να το κάνω με ένα τραγούδι μου

Είδα ότι πέραν από τους πλατινένιους δίσκους κέρδισες και ένα Μtv βραβείο πως είναι αυτό το συναίσθημα;

Wow that was a feeling! Οταν έμαθα ότι είμαστε υποψήφιοι για το καλυτερο Dance τραγούδι του 2019 έπαθα σοκ! Είχαμε αρχικά "αντιπάλους" την Demi lovato, Dua Lipa, Selena Gomez, Cardi B και ένα άλλο τραγούδι της Bebe στην ίδια κατηγορία. Λέω οκ, το έχουμε χάσει σίγουρα, εκείνο το βράδυ ξενύχτησα να τα δω τα MTV και στις 5:30 το πρωί, ώρα Ελλάδος, άρχισα να ουρλιάζω στο δωμάτιο μου... το κερδίσαμε! ΝΑΙΙΙΙ! Τα βραβεία δεν είναι το παν, η αγάπη του κόσμου μετράει πιο πολύ από όλα, άλλα σίγουρα είναι και μια παραπάνω επιβράβευση, όταν ειδικοί του χώρου σε βραβεύουν και λένε: ααα ναι, είχες το καλύτερο dance τραγουδι της χρονιάς. Τώρα εντάξει, δε θα σου πω για το όταν πήραμε τον πρώτο πλατινένιο, γιατί έχω reaction video και είναι αστείο, χαχαχα άπλα θα σου πω ότι το πήγα στη μαμά μου στα χέρια, κρατώντας το στον αέρα σαν την εικόνα της Παναγίας!

Πόσο χρόνο σου παίρνει να γράψεις ένα τραγούδι και ποια η διαδικασία;

Εμ, εξαρτάται αλλά συνήθως 20-30 λεπτά όσο τρελό και αν ακούγεται δε λειτουργώ με συγκεκριμένο ωράριο η με ραντεβού. Δηλαδή, α ωραία αύριο μπαίνουμε στούντιο να γράψουμε, όχι, συνήθως όταν μου έρχεται έμπνευση εκείνη την ώρα, μπορεί να είναι και 3 το βράδυ! Σε 15 λεπτά θα έχω σκεφτεί όλο το τραγούδι και θα έχω ξεκινήσει να ηχογραφώ τον εαυτό μου στο κινητό για να μην το ξεχάσω κάποιο στίχο η κάποια μελωδία, έχω ξυπνήσει και μέσα στη νύχτα γιατί στον ύπνο μου είχα ιδέα για στίχους. Ξέρω ακούγεται παράλογο άλλα είναι αλήθεια.

Η διαδικασία διαφέρει σε κάθε τραγούδι. Άλλες φορές έχω έτοιμο instrumental ή beat και απλά γράφω μελωδίες και στίχους άλλες φορές έχω και μελωδία και γράφω μόνο τους στίχους. Συνήθως στις μπαλάντες μου, τα γράφω μόνος στο πιάνο και παραδίδω και πιάνο μελωδία και στίχους. Εξαρτάται από το τραγούδι. Αυτό είναι που λατρεύω και στο επάγγελμα μου, ότι κάθε φορά που γράφω ένα τραγούδι η διαδικασία δεν είναι ποτέ ίδια είναι πάντα δημιουργική και διαφορετική.