E-Daily

Σαν σήμερα: Γεννήθηκε ο Σέρβος που έγινε «Έλληνας»

Μια τεράστια καριέρα που παραλίγο να μας τη στερήσει ο πόλεμος

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

9/6/2021 | 00:05

@youtube.com

Ο Πρέντραγκ Στογιάκοβιτς είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους Ευρωπαίους στην ιστορία του NBA. Γεννήθηκε στις 9 Ιουνίου του 1977, στην κροατική πόλη Ποζέκα, αν και σερβικής καταγωγής. Επειδή όλη η οικογένειά του είχε σερβική υπηκοότητα, όταν ξέσπασε ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία, οι μέχρι πρότινος γείτονες κατέστρεψαν το σπίτι τους, με την οικογένεια να προλαβαίνει να φύγει και να εγκατασταθεί στο Βελιγράδι.

Εκεί, σε ηλικία μόλις 15 ετών, ο έφηβος Πρέντραγκ ξεκινά τη μεγάλη μπασκετική του καριέρα στον Ερυθρό Αστέρα Βελιγραδίου. Η «τύχη» του είναι ονειρική, αφού κάθε Σέρβος που αγαπάει το μπάσκετ (ή/και το ποδόσφαιρο) έχει όνειρο να αγωνιστεί είτε στον Ερυθρό Αστέρα είτε στην αιώνια αντίπαλο, Παρτιζάν Βελιγραδίου. Στον Ερυθρό Αστέρα θα αγωνιστεί για δυο σεζόν, κατακτώντας ένα πρωτάθλημα. Η πόρτα της εθνικής παίδων ανοίγει, μαζί με τις σειρήνες του εξωτερικού, αφού ο «Πέτζα» ξεχώρισε αμέσως. Ο ΠΑΟΚ προλαβαίνει τους υπόλοιπους υποψήφιους μνηστήρες και τον ντύνει στα «ασπρόμαυρα».

Ο Στογιάκοβιτς έφτασε στη Θεσσαλονίκη για λογαριασμό του Δικεφάλου του Βορρά λίγο μετά τη συμπλήρωση των 17 του χρόνων, το 1994. Με το που έρχεται, ξεκινά η σκληρή προσπάθεια να πείσει τον προπονητή και συμπατριώτη του Ντράγκαν Σάκοτα, ότι αξίζει άμεσα μια ευκαιρία στην ομάδα του ΠΑΟΚ. Το ταλέντο του μιλάει από μόνο του. Και ξεκίνησε σχεδόν αμέσως να αγωνίζεται κανονικά με την υπόλοιπη ομάδα.

Λόγω όμως του ότι δεν μπόρεσε να πάρει ελληνική υπηκοότητα, τα δυο πρώτα χρόνια, ο ΠΑΟΚ δεν μπορούσε να τον χρησιμοποιήσει στο πρωτάθλημα. Οπότε ο Πρέντραγκ έπαιζε μόνο στην Ευρώπη. Στη Θεσσαλονίκη ακόμα αναρωτιούνται που θα μπορούσε να φτάσει η ομάδα αν είχε το δικαίωμα να τον χρησιμοποιήσει από την αρχή. Το ότι δεν έπαιζε συνέχεια, δεν φαίνεται να επηρέασε τον νεαρό Στογιάκοβιτς. Το παιχνίδι του ωρίμαζε και οι ιθύνοντες του ΠΑΟΚ προσπαθούσαν με νύχια και με δόντια να αποσπάσουν το «ναι» για την ελληνική υπηκοότητα.

Τελικά, μετά από δυο χρόνια κατάφερε να την πάρει. Του δόθηκε το όνομα Κίνης, με τους συμπαίκτες του να τον φωνάζουν Πρέντραγκ Κίνη ή ενίοτε Πέτρο Κίνη. Ο Στογιάκοβιτς μπορεί πλέον να αγωνιστεί στην Α1.

Οι σειρήνες του NBA ηχούσαν ήδη από τη σεζόν 95-96. Ο Στογιάκοβιτς συμμετείχε στο ντράφτ του 1996 και επιλέγεται στο νούμερο 14 από τους Σακραμέντο Κίνγκς. Αλλά αποφασίζει να μείνει για άλλα δυο χρόνια στον ΠΑΟΚ.

Ο ΠΑΟΚ τη σεζόν ’97-’98, τερματίζει 3ος στην Α1 και ο «Πέτζα» θα δείξει στο ημιτελικό την τεράστια κλάση του. Αντίπαλος του ΠΑΟΚ, ο ισχυρός Ολυμπιακός, που είχε τερματίσει στη δεύτερη θέση. Σε εκείνον τον αλησμόνητο 3ο ημιτελικό, το σκορ ήταν 55-55, και ο Πρέντραγκ είχε την μπάλα στα χέρια του. Λίγο πριν από τη λήξη, σούταρε το τρίποντο που έστειλε τον ΠΑΟΚ στον τελικό με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό (έχασε με σκορ 3-2 νίκες).

To επικό τρίποντο του Στογιάκοβιτς

Είχε έρθει η ώρα για το μεγάλο άλμα. Ο «Πέτζα» έφυγε για την πρωτεύουσα της Καλιφόρνια, όπου αγωνίστηκε για 8 αλησμόνητα χρόνια. Το ταλέντο του στο μακρινό σουτ θεωρείται ένα από τα καλύτερα όλων των εποχών στο NBA. Όσο βρισκόταν στο Σακραμέντο, συμμετείχε 3 φορές στο All-Star Game, όπου κέρδισε και δυο φορές τον διαγωνισμό τριπόντων.

Το 2006, αποχώρησε από τους Κίνγκς και ύστερα από ένα σύντομο πέρασμα από την Ιντιάνα, πήγε για 4 χρόνια στη Νέα Ορλεάνη. Το 2011, επέλεξε να πάει στο Τέξας και στην ομάδα των Ντάλας Μάβερικς, όπου συνάντησε τον Ντίρκ Νοβίτσκι, για να ζήσει μια από τις πιο σημαντικές στιγμές της καριέρας του: Να πάρει το πρωτάθλημα του NBA. Εκεί θεώρησε πως ήταν η κατάλληλη στιγμή να σταματήσει το μπάσκετ. Με το κεφάλι να κοιτάζει τον ουρανό...

Η σχέση του με την Ελλάδα δεν σταμάτησε ποτέ. Έφτασε προ των πυλών της Εθνικής ομάδας, αλλά τελικά έπαιξε με τη Σερβία, με την οποία κατέκτησε ένα Ευρωμπάσκετ (2001) και ένα Μουντομπάσκετ (2002). Σύζυγός του είναι το μοντέλο Αλέκα Καμηλά, με την οποία έχει αποκτήσει και τρία παιδιά. Θεωρεί τη Θεσσαλονίκη δεύτερο σπίτι του (αν και ζει στην Αθήνα) και υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στον ελληνικό στρατό, δηλώνοντας λίγο καιρό αργότερα:

«Όπως έχω πει επανειλημμένες φορές η Ελλάδα είναι η δεύτερη πατρίδα μου. Όπως έχω δικαιώματα σε αυτή τη χώρα, έτσι έχω και υποχρεώσεις. Μετά το τέλος των αγώνων στο ΝΒΑ, ήρθα να εκπληρώσω την πιο σημαντική από αυτές τις υποχρεώσεις μου απέναντι στο ελληνικό κράτος, να υπηρετήσω δηλαδή τη στρατιωτική μου θητεία».

Ο Πρέντραγκ Στογιάκοβιτς έκανε μια παγκόσμια καριέρα, που λίγο έλειψε να του τη στερήσει ο πόλεμος. Το «16» στο Σακραμέντο έχει αποσυρθεί. Ο ΠΑΟΚ τον τιμά καθημερινά, όπως μπορεί. Οι διακρίσεις του είναι τόσες, όσες λίγοι παίκτες θα μπορούσαν να φανταστούν. Είμαστε τυχεροί που σε είδαμε στα ελληνικά γήπεδα «Πέτζα»...

Οι δέκα μεγαλύτερες στιγμές του στο NBA

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Maria Callas Museum

Εισιτήρια 30.10.2023
MARIA CALLAS MUSEUMαπό 27/10 έως 29/023

To πάρκο της Επιστήμης

Εισιτήρια 17.02.2023
ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣαπό 18/02 έως 19/028

Μονοήμερη εκδρομή Μυκήνες ‑ Ναύπλιο

Εισιτήρια 27.01.2023
METRO ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ05/03

Μονοήμερη εκδρομή στο Γαλαξίδι

Εισιτήρια 03.01.2023
METRO ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ27/02

Μονοήμερη εκδρομή στη Πάτρα για το Πατρινό Καρναβάλι

Εισιτήρια 03.01.2023
METRO ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ26/02

Mονοήμερη εκδρομή Χελμός ‑ Καλάβρυτα

Εισιτήρια 12.12.2022
METRO ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ29/01

Mονοήμερη εκδρομή Παρνασσός ‑ Αγόριανη

Εισιτήρια 12.12.2022
METRO ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ22/01

Χριστουγεννιάτικα εκπαιδευτικά προγράμματα

Εισιτήρια 02.12.2022
ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣαπό 26/12 έως 08/01

Μονοήμερη εκδρομή στη Στενή Ευβοίας

Εισιτήρια 02.12.2022
METRO ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ15/01

COMBO Brice Marden ‑ Μόνιμες εκθέσεις

Εισιτήρια 19.07.2022
ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣαπό 20/05 έως 29/08

Brice Marden και Ελληνική Αρχαιότητα

Εισιτήρια 19.07.2022
ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣαπό 20/05 έως 29/08