LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Walt Disney: Να γιατί όλοι οι ήρωες του φοράνε γάντια

Ο γνωστός δημιουργός εξήγησε τον λόγο που όλοι του οι πρωταγωνιστές έχουν το συγκεκριμένο αξεσουάρ

Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ Δημοσίευση 3/6/2021 | 18:36

Walt Disney: Να γιατί όλοι οι ήρωες του φοράνε γάντια
Photo via isaartwork.wordpress.com

Σίγουρα θα έχεις δει κινούμενα σχέδια της Disney και θα αναγνώριζες με την μια τους κλασικούς της ήρωες, Mickey Mouse, Donald Duck και Goofy. Προφανώς και θα έχεις παρατηρήσει τα ρούχα τους και το κοινό τους χαρακτηριστικό, τα άσπρα γάντια. Είχες αναρωτηθεί ποτέ σου όμως για ποιον λόγο όλοι οι χαρακτήρες της Disney φοράνε αυτά τα αξεσουάρ;

Για την ιστορία να σου πούμε ότι η δημιουργία κινουμένων σχεδίων, ακόμα και στη σημερινή εποχή είναι μια χρονοβόρα και δαπανηρή διαδικασία. Στις αρχές της δεκαετίας του 1920 δε, τα πάντα έπρεπε να γίνουν με το χέρι, επομένως και έπρεπε να χρησιμοποιηθούν τεχνικές, οι οποίες θα επιτάχυναν τη διαδικασία. Έτσι οι σκιτσογράφοι άρχισαν να ζωγραφίζουν χωρίς πολλές λεπτομέρειες τους χαρακτήρες τους, με μεγάλα κεφάλια και μάτια, με μακριά λεπτά χέρια και πόδια, και τέσσερα δάχτυλα. Όμως υπήρχε ένα πρόβλημα που δεν άφηνε τα σκίτσα να γράψουν σωστά.

Το ασπρόμαυρο φιλμ της εποχής τότε, συχνά δεν μπορούσε να κάνει ευδιάκριτα τα χέρια και τα πόδια του χαρακτήρα στο φόντο του μαύρου σώματος του, για αυτό και ήταν απαραίτητο να υπάρξει η χρωματική αντίθεση.

Όλα λύθηκαν από μια απλή καινοτομία. Τον Μάιο του 1928 κυκλοφόρησε το πρώτο καρτούν με τον Μίκυ Μάους και τότε ο ήρωας είχε ακόμα μαύρα πόδια και χέρια, όμως έξι μήνες μετά, στην πρεμιέρα «Steamboat Willie», ο εν λόγω χαρακτήρας εμφανίστηκε με λευκά παπούτσια. Το 1929, το κοινό είδε για πρώτη φορά τον γνωστό ποντικό να φοράει λευκά γάντια.

Όπως παραδέχτηκε αργότερα και ο ίδιος ο Walt Disney στη βιογραφία του, «Δεν θέλαμε ο Μίκυ Μάους να έχει ποντικίσια πόδια, θέλαμε να έχει ανθρωπόμορφη εικόνα. Για αυτό και του φορέσαμε γάντια».

Φαίνεται όμως, ότι οι τρεις βασικοί λόγοι που οι χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων φορούν λευκά γάντα, έλυσε αμέσως και καποια βασικά προβλήματα. 

Αρχικά, η διαδικασία των σκίτσων έγινε πιο αποτελεσματική, δεδομένου ότι δεν χρειαζόταν να ξοδεύουν πάρα πολύ χρόνο σε λεπτομέρειες και έτσι οι σκιτσογράφοι μπόρεσαν να εστιάσουν στα χέρια και τα πόδια των ασπρόμαυρων χαρακτήρων και τις χειρονομίες τους, άρα και οι χαρακτήρες έγιναν πιο «ανθρώπινοι».

Ακόμα, η προσθήκη των γαντιών αποδείχθηκε τόσο μεγάλη επιτυχία, που άρχισαν να τα χρησιμοποιούν ακόμη και οι ανταγωνιστές της Disney, όπως οι Γούντυ ο Τρυποκάρυδος και ο λαγός Bugs Bunny, χαρακτήρες των στούντιο της Universal Pictures και της Warner Brothers.