LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο Σπύρος Κατωπόδης έφτιαξε ένα LGBTQ+ περιοδικό που διαβάζουν όλοι (queer or not)

Από το Λονδίνο με αγάπη

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 7/6/2021 | 00:21

Ο Σπύρος Κατωπόδης έφτιαξε ένα LGBTQ+ περιοδικό που διαβάζουν όλοι (queer or not)

Ο Σπύρος Κατωπόδης έφτιαξε ένα LGBTQ περιοδικό που ξεκοκαλίζει ο καθένας μας, straight ή gay. Ένας πολύχρωμος κόσμος με ανθρώπους που έχουν πολλές ιστορίες να πουν - είτε είναι ακαδημαϊκοί, είτε χορευτές, είτε ποpνοσταρ είτε πολιτικοί.

Με κοινό γνώμονα τη συμπεριληπτικότητα και το δικαίωμα του να είσαι ο εαυτός σου το YASS μας θυμίζει πόσο όμορφο είναι αυτό που κάποιοι αποκαλούν "διαφορετικό". 

Πότε και πώς αποφάσισες να φτιάξεις το δικό σου περιοδικό; Μίλησε μας για το YASS Magazine!

Όλα ξεκίνησαν 10 χρόνια πριν. Ζούσα στην Αθήνα, μόλις είχα τελειώσει το MBA μου και το φανταριλίκι, και είχα αρχίσει να δουλεύω και να αφήνω το στίγμα μου στην gay σκηνή της αγαπημένης μου πρωτεύουσας. Πάντα μου άρεσε η σκηνή, αλλά και το παρασκήνιο. Όπως επίσης, μου άρεσε, και συνεχίζει να μου αρέσει ακόμα, να γνωρίζω ανθρώπους και να ανακαλύπτω τις ιστορίες τους. Σύντομα, το δημοσιογραφικό μου δαιμόνιο με ώθησε σε διάφορα αθηναϊκά έντυπα. Έχω περάσει από γνωστά free press περιοδικά της Αθήνας όπου δούλευα σαν δημοσιογράφος και συντάκτης. Μερικά χρόνια αργότερα, η ζωή με έφερε στο Λονδίνο. Ένα διδακτορικό, μία υποτροφία, μία δουλειά (αργότερα) και ένας γκόμενος ήταν αυτά που με έκαναν να κάνω αυτήν την πόλη σπίτι μου!

Όλο αυτό το διάστημα, συνέχιζα να γράφω στα ελληνικά έντυπα, αλλά η απουσία μου από την Ελλάδα με έκανε να θέλω να εστιάσω την προσοχή μου, αλλά και την πένα μου, σε κάτι που ήταν πιο κοντά μου (κυριολεκτικά) και, εννοώ την βρετανική ΛΟΑΤΚΙ+ σκηνή, μιας και την ζούσα σε καθημερινή βάση. Επίσης, η έλλειψη στην Ελλάδα αμιγώς ανεξάρτητων μίντια με καθαρόαιμο ΛΟΑΤΚΙ+ περιεχόμενο με έκανε να θέλω να δημιουργήσω κάτι δικό μου, χωρίς λογοκρισία, έναν χώρο που θα μπορούσα να διοχετεύω όλο το δημιουργικό μου ταμπεραμέντο και θα απευθύνεται στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και θα είναι γραμμένο από ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.

Έτσι ξεκίνησε το YASS. Αν έπρεπε να περιγράψω συνοπτικά το YASS θα έλεγα ότι είναι ένα σπαρταριστό queer online περιοδικό, έτοιμο να ικανοποιήσει όλες τις ροζ προσδοκίες σου και να σε κάνει να θες κι άλλο. Το YASS Magazine δίνει βήμα σε όλα τα queer πρόσωπα που έχουν κάτι να πουν. Είναι το περιοδικό που θα δώσει μία πικάντικη νότα στην καθημερινότητα σου και θα σκορπίσει λάμψη τριγύρω σου. Το YASS Magazine είμαστε όλοι εμείς και όλοι εσείς που θέλετε κάτι διαφορετικό, και αμιγώς ΛΟΑΤΚΙ+.

Επιμελείσαι εσύ το περιεχόμενο; Έχεις συνεργάτες;

Όταν κίνησε το YASS, ήμουν μόνο εγώ πίσω από το περιοδικό. Συνεντεύξεις, στήσιμο, παραγωγή, σύνταξη, marketing, όλα τα έκανα εγώ. Σιγά σιγά όμως, το YASS απέδειξε την αξία του και απέκτησε κοινό, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ήταν τόσο όμορφο να βλέπεις ότι αυτό που κάνεις με τόση αγάπη έχει απήχηση και θαυμαστές που θέλουν να σε διαβάζουν και να σε ακολουθούν.

"Όταν κίνησε το YASS, ήμουν μόνο εγώ πίσω από το περιοδικό. Συνεντεύξεις, στήσιμο, παραγωγή, σύνταξη, marketing, όλα τα έκανα εγώ".

Πολύ σύντομα, η ομάδα μεγάλωσε και πλέον απαρτίζεται από συνεργάτες από διάφορα μέρη του κόσμου. Ο καθένας μπορεί να γίνει μέρος του YASS, καθότι η πολιτική του περιοδικού είναι ανεξάρτητη σπόνσορες, και βασίζεται αποκλειστικά στις προσδοκίες και τις επιθυμίες του κάθε ένα από εμάς. Δεν έχει σημασία που είσαι, αυτό που μετράει για μας είναι η αγάπη για την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και η επιθυμία σου να συνεισφέρεις σε αυτήν. Γι’ αυτό και προσπαθούμε να είμαστε όλο και πιο inclusive και diverse.

Ποιά ατομα φιγουράρουν στο Yass;

Το YASS φιλοξενεί ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα που απασχολούν την καθημερινότητα μας, εντός και εκτός εργχώριας και διεθνής σκηνής. Από το περιοδικό έχουν περάσει πορνοστάρ, ηθοποιοί, καλλιτέχνες, τραγουδιστές, drag queens, πολιτικοί, influencers, σκηνοθέτες, MUAs, σχεδιαστές, ακτιβιστές, φωτογράφοι, μοντέλα, δημοσιογράφοι, podcasters, ακαδημαϊκοί, εργάτες της βιομηχανίας σeξ και όχι μόνο, ανεξαρτήτως φύλου, προσδιορισμού, καταγωγής, σeξουαλικής ταυτότητας, χρώματος και ικανοτήτων. Δε χρειάζεται απαραίτητα να είσαι διάσημος, το μόνο που χρειάζεται είναι να έχεις κάτι να πεις και να θέλεις να μοιραστείς, π.χ. μία ιστορία, μία άποψη, ένα event, οτιδήποτε μπορεί να απασχολεί την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.

 Από το περιοδικό έχουν περάσει πορνοστάρ, ηθοποιοί, καλλιτέχνες, τραγουδιστές, drag queens, πολιτικοί, influencers, σκηνοθέτες, MUAs, σχεδιαστές, ακτιβιστές, φωτογράφοι, μοντέλα, δημοσιογράφοι, podcasters
Ζεις στο Λονδίνο. Πέρα από το περιοδικό με τι ασχολείσαι;

Ζω στο Λονδίνο τα τελευταία 8 χρόνια. Μόλις τελείωσα τις σπουδές μου εδώ, παράλληλα με το YASS και την αρθρογράφηση, ξεκίνησα να δουλεύω σε μία start-up και, αργότερα, σε μία πολυεθνική πληροφορικής. Έχω περάσει από πολλές θέσεις μηχανικού και geeky πληροφορικάριου, μέχρι να καταλάβω ότι αυτό που μου αρέσει είναι να διαχειρίζομαι ομάδες. Δεν έχω πολύ ελεύθερο χρόνο, μη φανταστείς. Αλλά κάθε μέρα, πηγαίνω για τρέξιμο 10 χλμ στο πάρκο δίπλα από το Buckingham Palace. Ξεκίνησα να τρέχω μόλις έσκασε το πρώτο lockdown και πλέον είναι το καθημερινό μου mindfulness.

Επίσης, πίνω G&T με λίγο Campari, και έξτρα bitters για την πουτανιά. Τα σαββατοκύριακα όταν έχει ήλιο πηγαίνω για ηλιοθεραπεία στα πάρκα. Κάθε Παρασκευή τρώω σουβλάκι. Μου αρέσει να ψωνίζω και να ταξιδεύω. Αγαπώ τη μυρωδιά του αντιηλιακού. Το πρώτο πράγμα που κοιτάζω σε έναν άνδρα είναι τα δάχτυλα. Ναι, μου αρέσουν τα καλοσχηματισμένα αντρικά νύχια. Λατρέυω το Παρίσι και προσπαθώ να πηγαίνω όποτε μπορώ. Θα με βρεις στο Σόχο να μιλάω με drag queens. Απολαμβάνω να γνωρίζω ανθρώπους και ανυπομονώ να αγκαλιάσω όλους τους φίλους μου μετά την πανδημία. Είμαι cis gay άνδρας και νιώθω τόση περήφανος γι’ αυτό. Υπάρχει κάτι καλύτερο από το να είσαι queer; Πιστεύω πως όχι!

Ποια θέματα σε ενδιαφέρουν περισσότερο να καλύπτεις;

Τα θέματα που προσωπικά με ενδιαφέρει περισσότερο να καλύπτω είναι αυτά που θα διάβαζα και εγώ σαν αναγνώστης. Πριν προσεγγίσω κάποιο πρόσωπο για συνέντευξη, πάντα σκέφτομαι τι θα μου άρεσε να διαβάσω πρώτα σαν αναγνώστης, και μετά μπαίνω στη θέση του συντάκτη. Είμαι πολύ αυθόρμητος και λειτουργώ πάντα με μπούσουλα τι με κάνει να νιώθω καλά και τι θα μου κατέβει στο μυαλό. Γι’ αυτό και πολλές φορές οι ερωτήσεις μου είναι λίγο απροσδόκητες και αντισυμβατικές.

Άλλες φορές δουλεύει, άλλες φορές όχι. Δε θα ξεχάσω τη φορά που έπαιρνα συνέντευξη από έναν διάσημο συγγραφέα και τον ρώτησα αν προτιμάει ψαλιδάκι νυχιών ή νυχοκόπτη. Είχα τόση περιέργεια που δε γινόταν να συγκρατηθώ.
Αγαπώ να καλύπτω θέματα της showbiz και της drag σκηνής, αλλά τα αγαπημένα μου θέματα είναι αυτά που έχουν να κάνουν με την ΛΟΑΤΚΙ+ ιστορία, το PRIDE και αφορούν στην ισότητα και στην συμπεριληπτικότητα.

Πιστεύω ότι η ζωή ενός ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμου εμπεριέχει περισσότερες προκλήσεις, αγώνες, δυσκολίες και απαιτήσεις συγκριτικά με αυτήν ενός straight. Από πολύ μικρή ηλικία κάθε ΛΟΑΤΚΙ+ άτομο πρέπει να διεκδικήσει πολλά πράγματα και να αποδείξει ότι τα αξίζει, ενώ παράλληλα πρέπει να είναι δυνατός χαρακτήρας ώστε να επιβιώσει αλώβητος.

Μπορεί τα πράγματα να έχουν αλλάξει προς το καλύτερο τα τελευταία χρόνια, αλλά έχουμε ακόμα μεγάλο δρόμο μπροστά μας μέχρι να καταπολεμήσουμε την αδικία που επικρατεί και την ανισότητα. Γι’ αυτό το λόγο κυρίως θέλω να καλύπτω θέματα που αφορούν τις νίκες της κοινότητας μας και υπογραμμίζουν τί έχουμε καταφέρει. Ακόμα και έναν άνθρωπο να καταφέρω να κάνω να χαμογελάσει και να νιώσει καλύτερα, σημαίνει ότι έκανα κάτι σημαντικό. Και αυτό μου αρκεί.