E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τα κορυφαία queer icons στην ιστορία της ανθρωπότητας

Τα παραδείγματα τους διδάσκουν την αποδοχή, την ελευθερία και κυρίως, την αγαπή

Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ Δημοσίευση 2/6/2021 | 00:38

Τα κορυφαία queer icons στην ιστορία της ανθρωπότητας
Photo via Twitter/@ddoniolvalcroze

Σε παλαιότερο άρθρο έχουμε εξηγήσει τον ορισμό του queer, ο οποίος αφορά όλη την LGBTQI+ κοινότητα και περιγράφει τέλεια το gender fluid, δηλαδή την ρευστότητα του φύλου, που δεν έχει να κάνει με τις σeξουαλικές προτιμήσεις, καθώς μπορείς να νιώθεις μεν ότι δεν ανήκεις ολοκληρωτικά σε ένα από τα δυο φύλα, αλλά να είσαι είτε ομοφυλόφιλη, είτε ετεροφυλόφιλη, είτε bi.

Εδώ και δεκαετίες δε, η συγκεκριμένη κοινότητα δίνει αγώνες για τα δικαιώματα και την ισότητα της με τα επικρατέστερα φύλα και τις ετεροφυλοφιλικές σχέσεις, έχοντας στο πλάι της μορφές που έγραψαν ιστορία μέσα από την ζωή και την δράση τους και επηρεάσαν ολοκληρωτικά τον κόσμο, κάνοντας την διαφορετικότητα πιο προσιτική και αποδεχτή.

Παρακάτω θα διαβάσεις για κάποια από τα πιο σημαντικά queer icons της ανθρώπινας ιστορίας και θα εκπλαγείς με το θάρρος, την δύναμη και την αυτοπεποίθηση τους.

Judy Garland

Η Dorothy από την διάσημη ταινία "Ο Μάγος του Οζ", φαίνεται ότι έκανε τους gay ανθρώπους να ταυτιστούν  μαζί της, καθώς θεωρούταν τραγική φιγούρα λόγω των εθισμών της στα ναρκωτικά και το αλκοόλ, αλλά και για τους πέντε γάμους που έκανε. Άλλωστε ο χαρακτήρας που υποδυόταν αφορούσε ένα κορίτσι που ήθελε να φύγει από τον ασπρόμαυρο κόσμο που ζούσε και να πάει σε ένα μέρος γεμάτο χρώματα, όπου θα ήταν ελεύθερο να ζήσει όπως θέλει. Κάπως έτσι ένιωθαν και οι gay άνθρωποι εκείνης της εποχής, που ήθελα να απελευθερωθούν και ένιωθαν την ανάγκη για λύτρωση.

Oscar Wilde

Ο θρυλικός Ιρλανδός συγγραφέας που έχει μείνει στην ιστορία για τα υπέροχα quotes που άφησε μέσα από τα έργα του, συμπεριέλαβε επίσης αρκετές αναφορές σε αυτά για τον ομοφυλοφιλικό έρωτα. Το πιο δημοσιλές έργο του  “The Importance of Being Earnest”, είναι ξεκάθαρα μια αναφορά στην ομοφυλοφιλία, μιας και το Earnets ήταν το όνομα ενός gay χαρακτήρα, ενώ οι υπόλοιποι ήρωες του πάσχιζαν να ζήσουν μια ήρεμη, διπλή ζωή. Επιπλέον, ο ίδιος ο Wilde συνελήφθη και μπήκε στη φυλακή με την κατηγορία της ομοφυλοφιλίας. Δυστυχώς τρία χρόνια μετά την απελευθέρωση του πέθανε από μινιγγίτιδα.

Ru Paul

Τα λόγια είναι περιττά για την νούμερο ένα drag queen των ΗΠΑ, η οποία κατάφερε να κάνει και την δική της τηλεοπτική εκπομπή με διαγωνισμό για drag queens στο εθνικό δίκτυο της χώρας της. Δείχνοντας μέσα από την τηλεόραση την μεγαλοψυχία, την χάρη, την δύναμη της ψυχής και την αγάπη της, έκανε τον κόσμο να την λατρέψει και να δει ότι οι drag queen είναι ολοκληρωμένες και πραγματικά ταλαντούχες performer, καθώς και το γεγονός ότι κάποιος είναι gay δεν τον διαχωρίζει από πουθενά και δεν τον ορίζει σαν άνθρωπο. Χρειαζόμαστε περισσότερες Ru Paul σε αυτόν τον κόσμο.

Lady Gaga

Βαθιά εμπνευσμένη από την drag κουλτούρα, αγαπήθηκε αμέσως από το queer κοινό και όπως έχει πει και η ίδια σε συνέντευξη της, το drag ήταν που την βοηθούσε να φύγει από την πραγματικότητα όταν δεν την άντεχε και να μεταμορφώνεται σε κάτι άλλο. Η μουσική και τα video clip της έχουν ξεκάθαρες αναφορές στον ομοφυλοφιλικό έρωτα, ενώ εκείνη εξυμνεί την δύναμη της αγάπης, της ισότητας και της αποδοχής του εαυτού μας. 

Πριγκίπισσα Diana

Έχοντας φίλους τους ανθρώπους ανοιχτά δηλωμένους ως gay όπως οι Elton John, Freddie Mercury και Gianni Versace, είναι πολύ λογικό να θέλεις να πιστέψεις τις φήμες που την ήθελαν να βγαίνει σε gay clubs σε drag boy εμφάνιση. Επίσης η ίδια είχε κάνει επισκέψεις σε νοσοκομεία με ανθρώπους που έπασχαν από HIV/AIDS και μάλιστα δεν δίσταζε να αγκαλιάζει και να κάνει χειραψίες με τους ασθενείς, σε μια εποχή όπου η εν λόγω ασθένεια ήταν τεράστι ταμπού.

Marlene Dietrich

Αυτό που κάνει ο Harry Styles σήμερα για τους άντρες, το έκανε η Marlene Dietrich για τις γυναίκες την δεκαετία του 1920. Με την δυνατή της προσωπικότητα και το αυθάδικο στιλ της, έδειχνε στην κοινωνία της εποχής οτι οι γυναίκες μπορούν να φοράνε ότι θέλουν. Μάλιστα είχε παραδεχθεί δημοσίως ότι είχε ερωτικές σχέσεις με άντρες και γυναίκες και ήταν γνωστή στο Χόλιγουντ για την σeξουαλική της απελευθέρωση και την αυτοπεποίθηση της.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο Γερουσιαστής των ΗΠΑ που θέλει να επαναφέρει την μονομαχία με πιστόλια

Stories 26.04.2024
Μαι μεσαιωνική πρακτική που ίσως θα επιστρέψει;

Ο διάσημος φωτογράφος που βίαζε και σκότωνε μοντέλα στα 70s

Stories 26.04.2024
«Μάγευε» τα θύματά του για να τα αποπλανήσει

Ποια είναι η Caitlin Clark που αλλάζει το μέλλον του μπάσκετ για τις γυναίκες

Πρόσωπα Χτες
Αναμόρφωσε πλήρως το κολεγιακό μπασκετικό τοπίο

Το γκράφιτι που άλλαξε τον κόσμο

Νέα Εποχή Χτες
Μερικά από τα πιο διάσημα έργα street art που λάτρεψε ο κόσμος

5 πολιτικοί που δολοφονήθηκαν τον 21ο αιώνα

Πρόσωπα Χτες
Για διάφορους λόγους

Αντρας που έφυγε από την Αγγλία το 2008, εγκλωβίστηκε στην Αιθιοπία για 16 χρόνια

Stories Προχτές
Εχασε το ταξιδιωτικό του έγγραφο για τους πρόσφυγες και δεν μπορούσε να επιστρέψει στην οικογένειά του

Η συγγραφέας που υπερασπίζεται τους άντρες και κάνει πάταγο στη Βρετανία

Stories Προχτές
Είναι κι αυτοί θύματα της πατριαρχίας

Αυτό το νησί έχει την καλύτερη παραλία στον κόσμο

Περιβάλλον Προχτές
Σύμφωνα με τους Travel Experts, αξίζει να το επισκεφτείς!

Εορτολόγιο: Πότε πέφτει του Αγίου Γεωργίου

Ιστορικά 23.04.2024
Το αιώνιο ερώτημα...