LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τι σχέση έχει η καταπολέμηση της φτώχειας με την κλιματική αλλαγή;

Τι έδειξε νέα ερευνα;

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 11/5/2021 | 00:41

Τι σχέση έχει η καταπολέμηση της φτώχειας με την κλιματική αλλαγή;
@Vinokurov_Yury via Twenty20

Οι νέες και φιλόδοξες πολιτικές για το κλίμα θα μπορούσαν να μειώσουν τη φτώχεια στις αναπτυσσόμενες χώρες. Αυτό θα συνέβαινε αν οι κυβερνήσεις επέβαλλαν μεγάλους φόρους σε όσους ευθύνονται για εκπομπές αερίων, οι οποίοι με τη σειρά τους θα δίνονταν στους φτωχούς. Αυτό υποστηρίζει μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε πριν λίγες εβδομάδες.

Οι συγγραφείς της μελέτης είπαν πως τα αποτελέσματα έδειξαν πως αυτοί που χαράζουν της πολιτική αντιμετώπιζαν ένα λανθασμένο δίλημμα, όσον αφορά στην μείωση της κλιματικής αλλαγής και τη μείωση της φτώχειας.

Τα ορυκτά καύσιμα και τα λιπάσματα συνήθως επιδοτούνται, κάθε προσπάθεια να αφαιρεθεί η συσχέτιση του φορολογουμένου με αυτές τις μη βιώσιμες πρακτικές, προκαλεί φόβους για υψηλότερες τιμές στους καταναλωτές. Οι ομάδες συμφερόντων μάλιστα υποστηρίζουν πως ο άνθρακας θα μπορούσε να παίξει μεγάλο ρόλο στην επέκταση του ηλεκτρισμού στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ωστόσο, ερευνητές από το Ινστιτούτο Potsdam Research for Climate Impact Research χρησιμοποίησαν υπολογιστικά μοντέλα ώστε να προβλέψουν πως τα επίπεδα της παγκόσμιας φτώχειας μπορούν να επηρεαστούν από διάφορες παρεμβάσεις για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Διαπίστωσαν λοιπόν πως ο πλανήτης θα είχε τουλάχιστον 350 εκατομμύρια ανθρώπους που θα ζούσαν με λιγότερα από 1,90 δολάρια την ημέρα μέχρι το 2030, κάτι που απέχει πολύ από τον στόχο των Ηνωμένων Εθνών να εξαλείψει την ακραία φτώχεια μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Στη συνέχεια μοντελοποίησαν τις φιλόδοξες πολιτικές για το κλίμα, όπως τον στόχο του 1,5 βαθμού Κελσίου της συμφωνίας του Παρισίου και διαπίστωσαν πως κάτι τέτοιο μπορεί να αυξήσει την ακραία φτώχεια κατά επιπλέον 50 εκατομμύρια ανθρώπους. Όταν όμως μοντελοποίησαν την δίκαιη κατανομή των κρατικών εσόδων από τον άνθρακα, δηλαδή οι φτωχότεροι που μολύνουν λιγότερο να λαμβάνουν χρήματα από τους πλούσιους που μολύνουν περισσότερο, διαπίστωσαν πως αυτό μπορεί να συμβάλλει στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής. Επίσης, βρήκαν πως μπορεί να μειώσει ελαφρώς τον αριθμό των ανθρώπων που ζουν σε ακραίες συνθήκες φτώχειας. περίπου 6 εκατομμύρια λιγότεροι μέχρι το 2030.

«Οι πολιτικές για το κλίμα προστατεύουν τους ανθρώπους από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως ακραίους καιρικούς κινδύνους ή αποτυχία των καλλιεργειών», δήλωσε ένας από τους ερευνητές. «Ωστόσο δύναται να σημαίνουν αύξηση στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιπλέον επιβάρυνση, ιδίως τους φτωχούς σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι είναι ήδη οι πιο ευάλωτοι στις κλιματικές επιπτώσεις».

Συνέχισε λέγοντας πως οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να συνδυάσουν τις τιμές των εκπομπών με την διεθνή αναδιανομή των εσόδων που έχουν παραχθεί. Κάτι σαν «κλιματικό μέρισμα».

«Τα έσοδα θα επιστρέφονται εξίσου σε όλους τους πολίτες, γεγονός που θα μετατρέπει τα φτωχότερα νοικοκυριά, με συνήθως χαμηλότερες εκπομπές, σε καθαρούς δικαιούχους», δήλωσε. Μόνο το 5% των εσόδων από τιμές εκπομπών από βιομηχανικά έθνη θα ήταν αρκετό για να αντισταθμίσει τις παρενέργειες της πολιτικής του μετριασμού του κλίματος στην Υποσαχάρια Αφρική, σύμφωνα με τη μελέτη.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποιος είναι ο διασημότερος αθλητής στον κόσμο αυτή τη στιγμή

Άνθρωποι 19.04.2024
Είναι αυτός που νομίζεις

Η γέφυρα για την τέλεια selfie που φτιάχτηκε για ερωτευμένα ζευγάρια

Ωραίες Εικόνες 19.04.2024
Έχει ένα κενό 30 εκατοστών που δεν επιτρέπει αυτοκίνητα

4 εθνικοί ύμνοι που δεν έχουν καθόλου στίχους

ΝΕΑ 19.04.2024
Ποιες χώρες δεν περιλαμβάνουν λόγια στον ύμνο τους

Η γιαγιά της Helena Bonham Carter ήταν διάσημο ιστορικό πρόσωπο, εξίσου περίεργο και εκκεντρικό

Άνθρωποι 19.04.2024
Η cool πρόγονος της ηθοποιού είχε υψηλές γνωριμίες

Πού πήγαν μετά θάνατον ο Αδάμ και η Εύα; Η ερώτηση που δεν απαντά η Βίβλος

Ιστορικά 19.04.2024
Υπάρχει όντως ένα ερώτημα εδώ που δεν έχει ξεκάθαρη απάντηση

Δημήτρης Παπανώτας, από τις εκπομπές lifestyle ως το ΣΥΡΙΖΑ

Άνθρωποι Χτες
Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ μένει τελικά ο Δημήτρης Παπανώτας

5 από τις πιο ακριβές φωτογραφίες που πουλήθηκαν ποτέ

ΝΕΑ Χτες
Κάποιες μετρούν πάνε από έναν αιώνα ζωής

«Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι Θεός» : O Πρωθυπουργός της Ινδίας έχει φανατικό κοινό

Άνθρωποι Χτες
Γιος ενός πωλητή τσαγιού σε μια μικρή πόλη στο Γκουτζαράτ

Η προέλευση και ο μύθος γύρω από το «κακό μάτι»

Ιστορικά Χτες
Από που ξεκίνησε και γιατί είναι μπλε το φυλαχτό

Ποιοι Έλληνες celebrities θα είναι υποψήφιοι στις Ευρωεκλογές

Άνθρωποι Προχτές
ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν βάλει στα ψηφοδέλτιά τους πολλά γνωστά ονόματα