LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το ντεμπούτο που άλλαξε η ιστορία του αθλητισμού

Η 15η Απριλίου είναι μια ιστορική ημέρα για τον αθλητισμό

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 14/4/2021 | 21:34

Το ντεμπούτο που άλλαξε η ιστορία του αθλητισμού
@sportsnet.ca

Ήταν 15 Απριλίου του 1947, όταν ο Jackie Robinson έσπασε το φράγμα του χρώματος και έκανε ντεμπούτο στην Major League Baseball σε ηλικία 28 ετών.

Το ντεμπούτο του ήταν ιστορικό. Έγινε ο πρώτος μαύρος παίκτης που έπαιξε σε ένα άθλημα που ο διαχωρισμός ίσχυε για περισσότερα από 50 χρόνια. Οι μαύροι μέχρι τότε αγωνίζονταν σε Λίγκα μόνο για μαύρους. Ωστόσο, ο τότε ιδιοκτήτης των Brooklyn Dodgers (οι οποίοι το 1958 μετακόμισαν στο Λος Άντζελες όπου παραμένουν από τότε), Branch Rickey, ήθελε να συνδυάσει την καινοτομία στο άθλημα με τα έσοδα από τα αυξημένα εισιτήρια που θα του έφερναν οι μαύροι φίλαθλοι.

Μετά από προσεκτικό ψάξιμο, κατέληξε στον Jackie Robinson. Ο λόγος; Ήταν ατίθασος, δεν φοβόταν να υπερασπιστεί τον εαυτό του και είχε τα κότσια όχι να αντιδράσει, αλλά να μην αντιδράσει. Γιατί το να μην αντιδράσεις όταν σε προσβάλλουν με τον χειρότερο τρόπο χρειάζεται περισσότερα κότσια.

O Jackie Robinson γεννήθηκε στις 31 Ιανουαρίου του 1919 στο Κάιρο της πολιτείας της Τζόρτζια. Μεγαλώνοντας έγινε ένας εξαιρετικός αθλητής και σπούδασε στο Λος Άντζελες όπου ο διαχωρισμός δεν υπήρχε από την δεκαετία του 1930. Το 1942 όμως, τα οικονομικά προβλήματα τον ανάγκασαν να παρατήσει τις σπουδές του και να καταταγεί στον στρατό.

Εκεί απέκτησε τη φήμη που αργότερα θα έκανε τον Rickey να τον προτιμήσει. Διαμαρτυρήθηκε αρκετές φορές για θέματα φυλετικών διακρίσεων και το 1944 πέρασε στρατοδικείο. Απολύθηκε με τιμές, αλλά δεν του δόθηκε άλλη επιλογή.

Μετά τον στρατό αγωνίστηκε στη λεγόμενη «Negro American League», όπου το ταλέντο του να κλέβει βάσεις λόγω της εξυπνάδας και της ταχύτητάς του τον έκαναν να ξεχωρίσει. Πριν αγωνιστεί στο MLB αγωνίστηκε για έναν χρόνο στον Καναδά, στη θυγατρική ομάδα των Brooklyn Dodgers, όπου και εκεί ξεχώρισε γρήγορα.

@phillytrib.com

Στη MLB παρά την εχθρική στάση του κόσμου ανακηρύχθηκε Rookie of the Year και τον επόμενο χρόνο MVP του πρωταθλήματος. Για 6 διαδοχικές σεζόν ήταν All - Star και το 1955, οδήγησε τους Dodgers στο πρωτάθλημα. Το 1962 εντάχθηκε στο Hall of Fame.

Παρά το ταλέντο του, σε όλη του την καριέρα αντιμετώπισε φυλετικές διακρίσεις από φιλάθλους και παίκτες. Όταν η ομάδα του έπαιζε στον Νότο, δεν γινόταν δεκτός σε ξενοδοχεία και εστιατόρια μαζί με τους συμπαίκτες του, ενώ πολλές φορές γλίτωσε το λιντσάρισμα. Αποσύρθηκε το 1957, όταν η ομάδα μετακόμισε στο Λος Άντζελες. Ασχολήθηκε με τις επιχειρήσεις και με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πέθανε στα 53 του, τον Οκτώβριο του 1972.

50 χρόνια ακριβώς μετά το ντεμπούτο που άλλαξε την ιστορία του αθλητισμού, στις 15 Απριλίου του 1997 η φανέλα με το νούμερο 42 αποσύρθηκε για πάντα από το Baseball. Ήταν το πρώτο νούμερο φανέλας που αποσύρθηκε για όλες τις ομάδες. Η 15η Απριλίου ονομάζεται πλέον «Jackie Robinson Day» και είναι η μοναδική ημέρα που όλοι παίκτες που αγωνίζονται στα γήπεδα του baseball φοράνε όλοι το ίδιο νούμερο. Η ταινία «42» με πρωταγωνιστή τον Chadwick Boseman (που έφυγε πρόσφατα και πρόωρα από τη ζωή) εξιστορεί τις πρώτες μέρες του Jackie Robinson στο MLB και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε. 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Δημήτρης Παπανώτας, από τις εκπομπές lifestyle ως το ΣΥΡΙΖΑ

Άνθρωποι 18.04.2024
Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ μένει τελικά ο Δημήτρης Παπανώτας

5 από τις πιο ακριβές φωτογραφίες που πουλήθηκαν ποτέ

ΝΕΑ 18.04.2024
Κάποιες μετρούν πάνε από έναν αιώνα ζωής

«Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι Θεός» : O Πρωθυπουργός της Ινδίας έχει φανατικό κοινό

Άνθρωποι 18.04.2024
Γιος ενός πωλητή τσαγιού σε μια μικρή πόλη στο Γκουτζαράτ

Η προέλευση και ο μύθος γύρω από το «κακό μάτι»

Ιστορικά 18.04.2024
Από που ξεκίνησε και γιατί είναι μπλε το φυλαχτό

Ποιοι Έλληνες celebrities θα είναι υποψήφιοι στις Ευρωεκλογές

Άνθρωποι Χτες
ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν βάλει στα ψηφοδέλτιά τους πολλά γνωστά ονόματα

Η ανθρωπότητα έχει μόνο δύο χρόνια «για να σώσει τον πλανήτη»

Τεχνολογία Χτες
O πλανήτης μας αντιμετωπίζει μη αναστρέψιμη ζημιά

Η ιστορία του Παλιού Χρηματιστηρίου της Κοπεγχάγης που κάηκε ολοσχερώς

Αρχιτεκτονική Χτες
Στις φλόγες 400 χρόνια πολιτιστικής κληρονομιάς

Οι τρομακτικοί τρόποι που ο στρατός των ΗΠΑ χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη

ΝΕΑ Χτες
Τα σενάρια μπορεί να γίνουν πραγματικά τρομακτικά

Πώς η κλιματική κρίση μεγαλώνει την ανισότητα των φύλων

Τεχνολογία Χτες
Οι γυναίκες και τα κορίτσια περνούν ακόμα πιο δύσκολα

Το παγκόσμιο απόθεμα εμβολίου κατά της χολέρας έχει εξαφανιστεί ενώ τα κρούσματα εξαπλώνονται

Τεχνολογία Προχτές
Η ανάγκη για εμβόλια και οι περιορισμένοι πόροι

Ο μαραθώνιος που ξεμπρόστιασε το νικητή του αγώνα

ΝΕΑ Προχτές
Αυτός είναι αναμφίβολα ο πιο ντροπιαστικός τίτλος στην καριέρα του νικητή