ΤΑΙΝΙΕΣ

5 γυναίκες που διέλυσαν κάθε στερεότυπο στο σινεμά

Πάμε πίσω στο χρόνο και βλέπουμε μερικές από τις καλύτερες γυναίκες σκηνοθέτες
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
5 γυναίκες που διέλυσαν κάθε στερεότυπο στο σινεμά

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ξεκινώντας με την Chloé Zhao που μόλις κέρδισε το βραβείο BAFTA για το Nomadland κάνουμε μια αναδρομή στις 5 γυναίκες που θαυμάζουμε στο σινεμά για την ηγετική τους φυσιογνωμία, τη φαντασία και την πρωτοπορία τους!

Chloé Zhao

Η Zhao που γεννήθηκε στο Πεκίνο έχει σκηνοθετήσει πολλές ταινίες, θολώνοντας τις γραμμές μεταξύ μυθοπλασίας ντοκιμαντέρ και αφηγηματικής φαντασίας με τη χρήση μη επαγγελματιών ηθοποιών σε φυσικά περιβάλλοντα. Πριν μερικές μέρες το «Nomadland» ήταν ο απόλυτος νικητής στα ΒΑFTA κερδίζοντας βραβείο καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, α' γυναικείου ρόλου και διεύθυνσης φωτογραφίας. 

Alice Guy

Ευρέως θεωρείται η πρώτη γυναίκα σκηνοθέτης, η Guy πιστώνεται επίσης με την σκηνοθεσία μιας από τις πρώτες αφηγηματικές ταινίες, ένα σύντομο φιλμ του 1896 που ονομάζεται "The Cabbage Fairy". Εκείνη την εποχή, ήταν γραμματέας μιας γαλλικής εταιρείας φωτογραφικών μηχανών, και έπεισε το αφεντικό της να την αφήσει να πειραματιστεί φτιάχνοντας φιλμάκια. Έκτοτε, σκηνοθέτησε εκατοντάδες ακόμη ταινίες μικρού μήκους, και το 1910, αυτή και ο τότε σύζυγος Herbert Blaché δημιούργησαν το δικό τους στούντιο στις ΗΠΑ.

Lois Weber

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μια γυναίκα με πολλά ενδιαφέροντα, η Weber ήταν ένας ευαγγελιστής του δρόμου και μουσικός πριν στραφεί στη σκηνοθεσία. Το 1908, ξεκίνησε τη σκηνοθετική της καριέρα στο American Gaumont Chronophone, όπου η συνάδελφός της και πρωτοπόρος σκηνοθέτης Alice Guy (βλ. παραπάνω) και ο σύζυγός της εργάζονταν εκεί. Η Weber δούλευε συχνά με τον τότε σύζυγό της, Phillips Smalley, στις αρχές της κινηματογραφικής της καριέρας, αλλά με την πάροδο του χρόνου, ανέλαβε πρωταρχικό δημιουργικό ρόλο. Το 1917 έφυγε από την Universal για να σχηματίσει τη δική της εταιρεία και ήταν η υψηλότερη αμειβόμενη σκηνοθέτης στο Χόλιγουντ για λίγο. 

Ιda Lupino

H Βρετανίδα Lupino ήταν καθιερωμένη ηθοποιός στο Χόλιγουντ όταν σκηνοθέτησε το "Not Wanted" το 1949. Στη συνέχεια σκηνοθέτησε μερικές ακόμη ταινίες πριν μετακομίσει μόνιμα στην τηλεόραση, συνεχίζοντας να εργάζεται αδιάλειπτα. Η ταινία "The Hitch-Hiker", ένα θρίλερ που σκηνοθέτησε το 1953, θεωρείται η πρώτη ταινία noir που σκηνοθέτησε ποτέ γυναίκα αλλά και η καλύτερη δουλειά της.

Αmy Heckerling

Η Heckerling έκανε το ντεμπούτο της σκηνοθετώντας το "Fast Times at Ridgemont High", μια εφηβική κωμωδία που κυκλοφόρησε το 1982, η οποία ξεκίνησε την καριέρα των Sean Penn και Jennifer Jason Leigh. Συνέχισε να σκηνοθετεί μεγάλες επιτυχίες στον κινηματογράφο και τηλεόραση, κυρίως κωμωδίες, όπως το "Look Who Talking" και το "Clueless", "Gossip Girl", "The Office" και "The Carrie Diaries".

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Pink
5 / position1: 316 / position2: 1404
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb