LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Bill Gates: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρουμε για τις παραλλαγές του κορωνοϊού

Ο συνιδρυτής της Microsoft αναφέρει 5 σημεία που πρέπει να ξέρουμε για τις νέες παραλλαγές του ιού

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 7/4/2021 | 00:53

Bill Gates: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρουμε για τις παραλλαγές του κορωνοϊού
@marketplace.org

Ο Bill Gates συνιδρυτής της Microsoft και 4ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, ασχολείται αποκλειστικά με την κλιματική αλλαγή αλλά και την ανάσχεση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, από τότε που αποχώρησε από τον τεχνολογικό κολοσσό με το ξέσπασμα της πανδημίας.

Πρόσφατα προέβλεψε πως ο πλανήτης θα επιστρέψει στην κανονικότητα το 2022, λόγω των εμβολίων. Σε μια πρόσφατη ανάρτησή του, είπε πως οι συνεργάτες του του θέτουν συνεχώς το ίδιο ερώτημα όσον αφορά στον Covid-19. «Πώς θα επηρεάσουν οι νέες παραλλαγές του κορωνοϊού τις προσπάθειές μας να μπει ένα τέλος στην πανδημία;».

Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι πρόκειται για ένα θέμα που του προκαλεί ανησυχία. Όπως είπε «Ο κόσμος έχει διανύσει μεγάλη απόσταση στη μάχη κατά της Covid-19. Αλλά οι νέες παραλλαγές του κορωνοϊού θα μπορούσαν να απειλήσουν την πρόοδο που σημειώσαμε τον περασμένο χρόνο».

Έτσι αναφέρει 5 σημεία που πρέπει να ξέρουμε ως προς το πως οι νέες παραλλαγές του κορωνοϊού:

1. Έχουμε έρθει ήδη αντιμέτωποι με παραλλαγή ιού εφόσον κάναμε το αντιγριπικό εμβόλιο

Ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται γρήγορα και αυτός είναι ο λόγος που κυκλοφορεί από χρόνο σε χρόνο νέο αντιγριπικό εμβόλιο. Αν δεν εργάζεσαι στον τομέα των μεταδοτικών ασθενειών, όλο αυτό μπορεί να φαίνεται καινούργιο και τρομακτικό, αλλά η αλήθεια είναι πως δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο. Τα εμβόλια θα πρέπει να αναπροσαρμόζονται κάθε χρόνο για να μπορούν να αντιμετωπίσουν τα νέα στελέχη.

Για να καταλάβουμε το γιατί ο ιός του κορωνοϊού αλλάζει, θα πρέπει πρώτα να καταλάβουμε πως λειτουργεί μέσα στο σώμα μας. Ο κορωνοϊός, όπως και όλοι οι ιοί, έχει έναν στόχο: να αναπαραχθεί. Κάθε φορά που εισβάλλει στα κύτταρα τα ξεγελά και τα κάνει να ακολουθούν τις οδηγίες που είναι κωδικοποιημένες στο δικό του RNA, ώστε να κάνουν περισσότερες αντιγραφές του ιού.

Όταν τα κύτταρα δημιουργούν νέο ιό, αντιγράφουν αυτές τις οδηγίες. Αν ποτέ είχατε στο σχολείο μάθημα δακτυλογράφησης, θα γνωρίζεται πόσο δύσκολο είναι να πληκτρολογήσεις ξανά κάτι χωρίς να κάνεις λάθος. Ο κώδικας του ιού που προκαλεί την Covid-19 αποτελείται από τουλάχιστον 30 χιλιάδες γράμματα. Αυτό σημαίνει πως υπάρχει μεγάλη περίπτωση να γίνει μπέρδεμα. Και ο κορωνοϊός το κάνει συχνά.

Τα περισσότερα λάθη οδηγούν σε έναν ιό που είτε είναι λειτουργικά ταυτόσημος, είτε δεν μπορεί να αναπαραχθεί. Αλλά μια στο τόσο, υπάρχει μια αλλαγή που καθιστά ευκολότερο για τον ιό να μολύνει τον άνθρωπο ή να εισχωρήσει στο ανοσοποιητικό. Όταν αυτή αλλαγή αρχίζει να μεταδίδεται στον πληθυσμό, τότε ξεπροβάλλει μια νέα παραλλαγή του.

2. Βλέπουμε τις ίδιες μεταλλάξεις να εμφανίζονται ξανά και ξανά. Αυτό μπορεί να είναι καλό νέο

Όλοι οι ιοί μεταλλάσσονται αλλά δεν το κάνουν ούτε με την ίδια συχνότητα ούτε με τον ίδιο τρόπο. Κάποιοι, όπως η γρίπη, αλλάζουν γρήγορα. Άλλοι μεταλλάσσονται πιο αργά. Ευτυχώς, ο κορωνοϊός ανήκει στην δεύτερη κατηγορία. Μεταλλάσσεται με τη μισή ταχύτητα από τον ιό της γρίπης.

Γνωρίζω ότι νέες μεταλλάξεις ξεπετάγονται αυτή την περίοδο. Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχει τόσο μεγάλη παρουσία του ιού που κυκλοφορεί σε όλον τον κόσμο, που έχει περισσότερες ευκαιρίες να αλλάξει. Όταν τα κρούσματα μειωθούν, πιστεύω πως οι μεταλλάξεις θα εμφανίζονται όλο και πιο σπάνια.

Αν τον συγκρίνουμε με τον ιό της γρίπης, ο κορωνοϊός είναι ένας πολύ πιο απλός ιός. Οι πιο αξιοπρόσεκτες μεταλλάξεις που έχουμε δει ως τώρα έχουν συμβείς το ίδιο σημείο: στην ακίδα πρωτεΐνης που προεξέχει από την επιφάνεια του ιού.

Αυτή η ακίδα είναι το κλειδί για την εξάπλωση του κορωνοϊού. Το σχήμα της είναι αυτό που επιτρέπει στον ιό να μεταδοθεί στα ανθρώπινα κύτταρα. Αν αλλάξει έστω και λίγο, ίσως να μπορεί να δεθεί με τα κύτταρα ευκολότερα ή να γίνει δυσκολότερα αντιμετωπίσιμος από το ανοσοποιητικό σύστημα. Αλλά αν αλλάξει πάρα πολύ, ο ιός δεν μπορεί πλέον να την εισβολή που είναι κλειδί για τον κύκλο ζωής του.

Κάποιοι ειδικοί πιστεύουν πως έχουμε ήδη δει τις πιο ανησυχητικές μεταλλάξεις για τις οποίες αυτός ο ιός είναι ικανός. Βέβαια, ο κορωνοϊός μας έχει εκπλήξει στο παρελθόν και μπορεί να το ξανακάνει.

3. Ο ιός αλλάζει αλλά το μονοπάτι προς το τέλος της πανδημίας παραμένει το ίδιο

Για τον τελευταίο χρόνο, οι ειδικοί της δημόσιας υγείας επαναλαμβάνουν το ίδιο μήνυμα: πρέπει να περιορίσουμε τον COVID-19 όσο καλύτερα μπορούμε, μέχρι το εμβόλιο να είναι έτοιμο και διαθέσιμο για όλους.

Τα καλά νέα είναι πως τα περισσότερα εμβόλια που χρησιμοποιούνται σήμερα φαίνεται πως αποτρέπουν την σοβαρή ασθένεια, ακόμα και στις νέες παραλλαγές. Αυτό αποτελεί απόδειξη στο πόσο αποτελεσματικά είναι γενικότερα τα εμβόλια. Χρειαζόμαστε ακόμη πολύ περισσότερα δεδομένα σχετικά με το πόσο αποτελεσματικό είναι κάθε εμβόλιο έναντι των διαφορετικών παραλλαγών, αλλά πολλοί από τους πρώτους αριθμούς είναι καθησυχαστικοί.

Το κυρίαρχο ερώτημα είναι για το αν πρέπει να επικαιροποιήσουμε τα εμβόλια ώστε να στοχεύσουμε τις μεταλλάξεις. Οι ρυθμιστικές αρχές και οι εταιρείες φαρμάκων εργάζονται σε ένα τροποποιημένο εμβόλιο που θα μπορούσε να κυκλοφορήσει σε λίγους μήνες εάν κριθεί απαραίτητο. Εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες - όπου η πλειοψηφία των ανθρώπων πιθανότατα θα εμβολιαστεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού - ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να χρειαστεί να κάνουν μια έξτρα δόση που προστατεύει από πρόσθετα στελέχη.

Το κλειδί προς το παρόν είναι να ακολουθούμε τις καλύτερες δυνατές πρακτικές. Ο καλύτερος τρόπος για να σταματήσουν οι παραλλαγές είναι να σταματήσει η μετάδοση του ιού. Εάν παραμείνουμε σε εγρήγορση σχετικά με την κοινωνική αποστασιοποίηση, τη χρήση μάσκας και τον εμβολιασμό, θα τερματίσουμε την πανδημία πολύ πιο γρήγορα.

4. Οι παραλλαγές του κορωνοϊού υπογραμμίζουν πόσο σημαντική είναι η διαθεσιμότητα των εμβολίων παντού

Όσο περισσότερο ο ιός που προκαλεί την ασθένεια του κορωνοϊού είναι εκεί έξω, βρίσκει περισσότερες ευκαιρίες να μεταλλαχθεί και να αναπτύσσει νέους τρόπους αντιμετώπισης των αμυνών μας εναντίον του. Αν το εμβόλιο δεν φτάσει σε όλες της γωνιές της Γης, πρέπει να ζούμε με την πιθανότητα πως μπορεί να προκύψει ένα χειρότερο στέλεχος του ιού. Θα μπορούσαμε δηλαδή να έρθουμε αντιμέτωποι με μια νέα παραλλαγή που θα παρακάμπτει εντελώς τη δράση των υπαρχόντων εμβολίων.

Κανένας δεν θέλει να συμβεί κάτι τέτοιο. Ο καλύτερος τρόπος για να μειώσουμε τις πιθανότητες είναι να δώσουμε το εμβόλιο σε όποιον το χρειάζεται.

5. Μπορούμε να τα πάμε καλύτερα την επόμενη φορά

Αν ο κόσμος έρθει αντιμέτωπος με μια ακόμα πανδημία μετά από αυτή, θα πρέπει να είμαστε σίγουροι πως θα μεταλλαχθεί και θα προσαρμοστεί όσο εμείς προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε. Το ίδιο συμβαίνει και τώρα με τον κορωνοϊό. Ελπίζω πως την επόμενη φορά θα είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι ώστε να αντιμετωπίσουμε νωρίτερα τις παραλλαγές του ιού.

Όλα τα εργαλεία και τα πρωτόκολλα που προέκυψαν σε αυτή την πανδημία από εμπειρογνώμονες και ερευνητές ώστε να παρακολουθούνται οι παραλλαγές του ιού μπορεί να αποδειχθούν πολύ χρήσιμες στο μέλλον. Μπορεί οι παραλλαγές να περιπλέκουν τις προσπάθειές μας να βάλουμε τέλος στην πανδημία. Ακόμα και αν αφήσουμε πίσω μας τα χειρότερα, θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση. Ευτυχώς πλέον ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε για να εμποδίσουμε την εμφάνισή των ιών. Προς το παρόν, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για να προστατευτείτε, είναι να ακολουθείτε τις οδηγίες των φορέων Δημόσιας Υγείας και να εμβολιαστείτε μόλις έρθει η σειρά σας.

Πληροφορίες: gatesnotes.com

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η γέφυρα για την τέλεια selfie που φτιάχτηκε για ερωτευμένα ζευγάρια

Ωραίες Εικόνες 20.04.2024
Έχει ένα κενό 30 εκατοστών που δεν επιτρέπει αυτοκίνητα

Η γιαγιά της Helena Bonham Carter ήταν διάσημο ιστορικό πρόσωπο, εξίσου περίεργο και εκκεντρικό

Άνθρωποι 20.04.2024
Η cool πρόγονος της ηθοποιού είχε υψηλές γνωριμίες

Ο δολοφόνος που σκότωνε ερωτευμένα ζευγαράκια, και δεν πιάστηκε ποτέ

Άνθρωποι 20.04.2024
O Ζόντιακ ήταν ένας κατά συρροήν δολοφόνος, που έδρασε στην ευρύτερη περιοχή της βόρειας Καλιφόρνια

Γιατί οι Ιάπωνες σερβιτόροι δεν παίρνουν φιλοδωρήματα

ΝΕΑ 20.04.2024
Πότε είναι ΟΚ να αφήσετε φιλοδώρημα στην Ιαπωνία

H γυναίκα που έγινε διάσημη ως η πιο ευέλικτη αθλήτρια όλων των εποχών

Άνθρωποι 20.04.2024
Lottie Dod, αθλήτρια και πέντε φορές πρωταθλήτρια του Wimbledon

Οι μαύρες χήρες του Λίβερπουλ: H ιστορία των πανούργων γυναικών

Ιστορικά 20.04.2024
Η μία δεν δίστασε να σκοτώσει το παιδί της

Πού πήγαν μετά θάνατον ο Αδάμ και η Εύα; Η ερώτηση που δεν απαντά η Βίβλος

Ιστορικά Χτες
Υπάρχει όντως ένα ερώτημα εδώ που δεν έχει ξεκάθαρη απάντηση

Το υγρό που θα αντικαταστήσει τη βενζίνη και το έχουμε όλοι στα σπίτια μας

Τεχνολογία Χτες
Οι προσπάθειες που γίνονται από τους κατασκευαστές οχημάτων