E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πόσο κάτσαμε σπίτι οι Έλληνες στα lockdown

Και αντίστοιχα, πόσο οι Ευρωπαίοι 

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 23/3/2021 | 18:05

Πόσο κάτσαμε σπίτι οι Έλληνες στα lockdown
Φωτογραφία από τον χρήστη cottonbro στο Pexels

Tα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας έδειξαν ότι οι Ευρωπαίοι ενδέχεται να μην έχουν ακολουθήσει τους κανόνες του lockdown όπως έκαναν τον προηγούμενο Μάρτιο.  

Είναι λογικό πως με ανοιχτές τις γεωγραφικές τοποθεσίες και τους χάρτες στα κινητά στείλαμε δεδομένα κίνησης που συλλέχθηκαν από συσκευές Google τα οποία δείχνουν το πώς άλλαξε η συμμόρφωση με το κλείδωμα με την πάροδο του χρόνου.

Ο Σωτήρης Γεωργανάς, Επίκουρος Καθηγητής Συμπεριφορικών Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο City του Λονδίνου έψαξε τι τελικά συνέβη. Η Google έχει συλλέξει στοιχεία για περισσότερες από 200 χώρες και περιοχές, έχοντας διακρίνει έξι κατηγορίες μετακίνησης - σπίτια, χώρους εργασίας, πάρκα, στάσεις μέσων μαζικής μεταφοράς, καταστήματα τροφίμων και φαρμακεία, καταστήματα λιανικής και χώρους ψυχαγωγίας. 

Το ότι κάποιος κινείται προς αυτά τα μέρη δεν σημαίνει πως παραβίασε τα μέτρα, απλώς δείχνει τη διαφορά της κινητικότητας ανά περιόδους στο διάστημα της πανδημίας και, στο πλαίσιο της έρευνας του Δρ Γεωργανά, τα μέσα Φεβρουαρίου 2020 έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2021.

Τι έκαναν στην Ευρώπη

Ο χρόνος παραμονής στο σπίτι μειώθηκε από τα τέλη του 20 και μετά, παρά το γεγονός πως τα κρούσματα αυξήθηκαν.

Εδώ βλέπουμε χώρες με αυστηρά περιοριστικά μέτρα και στα δύο πρώτα κύματα της πανδημίας, όπως η Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Δανία, η Ιρλανδία και η Σουηδία που δεν έχει συγκριτικά με τις άλλες χώρες πολλούς αυστηρούς περιορισμούς.

Στην Ελλάδα, όταν αυξήθηκαν τα κρούσματα από τα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου αυξήθηκε και ο χρόνο παραμονής στο σπίτι, παρά το ότι τα lockdown ήταν χαλαρότερα σε σχέση με την άνοιξη και επέτρεπαν π.χ. τη λειτουργία σχολείων, στοιχείο που εν μέρει εξηγεί τη μεγαλύτερη κινητικότητα σε σύγκριση με την πρώτη φάση της πανδημίας.

Παρόλ'αυτά ο χρόνος παραμονής στο σπίτι ήταν πολύ λιγότερος και παρά τα αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα που ακολούθησαν τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στα πρότυπα του Μαρτίου. Και ενώ πέρυσι τον Φεβρουάριο δεν είχαμε καραντίνα, ούτε ξέραμε για τον κορωνοϊό, σε σχέση με φέτος η παραμονή στο σπίτι αυξήθηκε μόλις 10%! Αυτό σημαίνει, είτε πως οι άνθρωποι κουράστηκαν ή δεν φοβούνται πλέον. 

Πάντως αλλαγές παρατηρήθηκαν και σε άλλες δραστηριότητες όπως τα ψώνια για το σπίτι, εξηγεί ο καθηγητής. Στην Ελλάδα, σε αντίθεση με τις άλλες χώρες που βλέπουμε στις καρτέλες, ο κόσμος άρχισε να κάνει τις βόλτες του στα καταστήματα τροφίμων πολύ περισσότερο από ότι έκανε παλαιότερα προ Covid.

Βρετανοί, Ιρλανδοί και Δανοί, αν και συμμορφώθηκαν περισσότερο περιορίζοντας τις αγορές μετά του περιορισμούς, αν και οι επισκέψεις στα καταστήματα τείνουν να αυξάνονται με τον καιρό. Πιθανώς, για τις τρεις χώρες, αιτίες χαλάρωσης να αποτελούν οι λιγότερες νέες διαγνώσεις και η μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού έναντι της COVID-19.

Τέλος, ας δούμε επισκέψεις σε χώρους εργασίας. Οι αυστηρότεροι περιορισμοί μετά τα Χριστούγεννα φαίνεται να έχουν μειώσει το χρόνο που αφιερώνεται στους χώρους εργασίας, αν και όχι τόσο όσο την άνοιξη του 2020. Σημειώστε, ωστόσο, ότι η μετακίνηση στο χώρο εργασίας δεν έχει αυξηθεί το 2021 με τον ίδιο τρόπο όπως τα ψώνια, ιδίως στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία. Αυτό ίσως υποδηλώνει κάτι ενδιαφέρον: ότι οι άνθρωποι μπορεί να είναι πιο συνεπείς στην τήρηση περιορισμών όταν αυτοί διαμεσολαβούνται από κάποιον άλλο (ο εργοδότης τους), αλλά λιγότερο όταν είναι μόνοι που είναι υπεύθυνοι.

Πηγή: https://theconversation.com/

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποια είναι η Caitlin Clark που αλλάζει το μέλλον του μπάσκετ για τις γυναίκες

Πρόσωπα 25.04.2024
Αναμόρφωσε πλήρως το κολεγιακό μπασκετικό τοπίο

Το γκράφιτι που άλλαξε τον κόσμο

Νέα Εποχή 25.04.2024
Μερικά από τα πιο διάσημα έργα street art που λάτρεψε ο κόσμος

5 πολιτικοί που δολοφονήθηκαν τον 21ο αιώνα

Πρόσωπα 25.04.2024
Για διάφορους λόγους

Αντρας που έφυγε από την Αγγλία το 2008, εγκλωβίστηκε στην Αιθιοπία για 16 χρόνια

Stories Χτες
Εχασε το ταξιδιωτικό του έγγραφο για τους πρόσφυγες και δεν μπορούσε να επιστρέψει στην οικογένειά του

Αυτό το νησί έχει την καλύτερη παραλία στον κόσμο

Περιβάλλον Χτες
Σύμφωνα με τους Travel Experts, αξίζει να το επισκεφτείς!

Εορτολόγιο: Πότε πέφτει του Αγίου Γεωργίου

Ιστορικά Προχτές
Το αιώνιο ερώτημα...

Η εποχή του Οzempic: Ένα φάρμακο που δημιούργησε κουλτούρα

Stories Προχτές
Η κουλτούρα της δίαιτας, την εποχή της υπερκατανάλωσης

Πως κάνουν τατουάζ οι φυλακισμένοι;

Stories Προχτές
Ο περιορισμός τους κάνει όλο και πιο εφευρετικούς