GIRL POWER: ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΟΥΛ ΠΡΟΣΩΠΑ

Η Πανδώρα Σιφνιώτη μας μιλά για την καθημερινότητα της επιστήμης

Αφιέρωμα Science Girls για την Ημέρα της Γυναίκας
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Η Πανδώρα Σιφνιώτη μας μιλά για την καθημερινότητα της επιστήμης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Πανδώρα αποφοίτησε από το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ. Στη συνέχεια, αποφάσισε να ασχοληθεί πιο εντατικά με τη φιλοσοφία και έκανε δεύτερο πτυχίο στη Σχολή Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας Επιστημών στο ΕΚΠΑ, και έπειτα ολοκλήρωσε το Διατμηματικό Μεταπτυχιακό στη «Διδακτική της Χημείας και Νέες Εκπαιδευτικές Τεχνολογίες».

Έπειτα έφυγε για Βρυξέλλες όπου εργάστηκε ως ερευνήτρια στο τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης της Procter&Gamble και απέκτησε την πρώτη πατέντα στο όνομά της. Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα, εργάστηκε στο Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών για την προώθηση της καινοτομίας και της εξωστρέφειας στις ελληνικές επιχειρήσεις. Από το Δεκέμβριο του 2019 έχει αναλάβει το ρόλο της STEM Director στη SciCo.

Είχες ένα πρότυπο που επηρέασε την απόφασή σου να εργαστείς στον τομέα της επιστήμης;

Μεγάλωσα σε μια οικογένεια όπου είχαν ισχυρή θέση οι οικονομικές επιστήμες από τη μία και η φιλολογία από την άλλη. Εγώ, ωστόσο, από τα 15 μου, αποφάσισα να βάλω πλώρη για τους Χημικούς Μηχανικούς στο Πολυτεχνείο, οπότε μάλλον είχα μια έμφυτη κλήση ή ανάγκη να ασχοληθώ με τις επιστήμες. Πιο πολύ με εμπνέει η καθημερινότητα της επιστήμης - η φύση της επιστημονικής μεθοδολογίας, τα βήματα μιας έρευνας, η επίλυση ενός προβλήματος και όχι συγκεκριμένα επιτεύγματα ή πρόσωπα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θαυμάζω καθημερινά άξιους και άξιες επιστήμονες που εργάζονται με ζήλο και αυταπάρνηση προς όφελος του κόσμου και της κοινωνίας.

Πώς είναι μια τυπική σου μέρα;

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗΗ Ιφιγένεια Παγωμένου σε καλεί στον μαγικό κόσμο της επιστήμης ΜΑΡ 05, 2021

Εάν απαντούσα αυτήν την ερώτηση πριν την καραντίνα, θα έλεγα ότι καμιά μέρα δεν μοιάζει με την προηγούμενη ή την επόμενή της. Μου αρέσει να ασχολούμαι με πολλούς και διαφορετικούς τομείς εκτός δουλειάς – λογοτεχνία, θέατρο, κινηματογράφο, χορό, ταξίδια, μουσική, εθελοντισμό - φροντίδα των ζώων και των αδύναμων κοινωνικά ομάδων, αθλητισμό αλλά και να βγαίνω με τους αγαπημένους ανθρώπους μου. Τώρα, λόγω Covid και υποχρεωτικού εγκλεισμού..κάπως έχουν αλλάξει τα πράγματα και στα περισσότερα από τα παραπάνω μεσολαβεί μια οθόνη καθιστώντας την ζωή πιο άχρωμη και μονότονη, ωστόσο, πιστεύω και ελπίζω να επανέλθουμε σύντομα σε όσα και όσους αγαπάμε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπάρχει κάποιο επιστημονικό θέμα που πιστεύεις ότι πρέπει να έχει περισσότερη επιστημονική προσοχή;

Η απάντηση που έρχεται αμέσως στο μυαλό μου είναι ο τομέας του περιβάλλοντος. Θα ήθελα πολύ να επενδυθούν χρήματα στην έρευνα και την τεχνολογία έτσι ώστε να αντιστρέψουμε -κατά το δυνατόν- την απόλυτη περιβαλλοντική καταστροφή που ολοένα και πλησιάζει και να βρούμε νέες, πράσινες, καθαρές λύσεις. Θα ήθελα, όμως, να παραλλάξω λίγο την εκφώνηση και να μιλήσω για τον επιστημονικό τομέα που θα έπρεπε να έχει περισσότερη ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ προσοχή…κι αυτή είναι η ιατρική ως μέσο πρόληψης. Μου φαίνεται αδιανόητο και κρίμα που ως γυναίκες δεν κάνουμε τακτικά τεστ παπ και μαστογραφία, ως αθλητές δεν ελέγχουμε την καρδιά μας, ως άνθρωποι δεν κάνουμε ετήσιες αιματολογικές – τουλάχιστον – εξετάσεις. Η επιστήμη μάς έχει δώσει το καλύτερο όπλο για την υγεία μας – η πρόληψη είναι πολύ πιο ισχυρή από τη θεραπεία - αλλά για κάποιο λόγο δεν δίνουμε την απαραίτητη προσοχή.

Ποια ήταν τα μεγαλύτερα εμπόδια που έπρεπε να ξεπεράσεις; Είχες ποτέ την εντύπωση ότι κάποιο κομμάτι της εργασίας σου θα ήταν πιο εύκολο ή πιο δύσκολο αν ήσουν άντρας; Τι είδους προκαταλήψεις, αν υπάρχουν, έπρεπε να αντιμετωπίσεις;

Στην εργασία μου, μέχρι στιγμής, εκτός από τις αναμενόμενες περιόδους υπερκόπωσης ή άγχους, δεν έχω αντιμετωπίσει κάτι που θεωρώ ότι έχει σταθεί εμπόδιο στην πορεία μου ή την εξέλιξή μου. Όταν νιώσω ότι κάτι δεν μου ταιριάζει πια, ότι έχει επέλθει στασιμότητα ή ότι εγώ δεν έχω να προσφέρω περισσότερα σε αυτό, συνήθως αποφασίζω την αλλαγή, οπότε δεν «προλαβαίνει» μια κατάσταση να μετατραπεί σε δυσκολία ή εμπόδιο.

Μου φαίνεται αδιανόητο και κρίμα που ως γυναίκες δεν κάνουμε τακτικά τεστ παπ και μαστογραφία

Αντίστοιχα, δεν πιστεύω ότι θα άλλαζε κάτι εάν ήμουν άντρας. Ξεκίνησα την πορεία μου ως χημικός μηχανικός στο Βέλγιο, στο περιβάλλον μεγάλης πολυεθνικής, όπου τα θέματα των διακρίσεων λόγω φύλου ήταν λυμένα ήδη προ δεκαετιών. Αργότερα, όταν αποφάσισα να μεταπηδήσω στην εκπαίδευση, πάλι δεν αντιμετώπισα πρόβλημα ή προκαταλήψεις λόγω του φύλου μου. Θεωρώ ότι από τη μία ήμουν τυχερή, από την άλλη όμως πιστεύω ότι η νεότερη γενιά έχει κάνει πολλά βήματα μπροστά σε αυτό το θέμα, βάζοντας στην άκρη στερεότυπα και προκαταλήψεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαβάστε Ακόμη
Πρόσωπα Πριν 162 εβδομάδες
Η Ιφιγένεια Παγωμένου σε καλεί στον μαγικό κόσμο της επιστήμης
Αφιέρωμα Science Girls για την Ημέρα της Γυναίκας
Δέσποινα Πολυχρονίδου
Περισσότερα Θέματα Pink
10 / position1: 851 / position2: 2787
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb