E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο Έλληνας από τη Φλόριντα που γράφει ακόμα ιστορία στο ελληνικό μπάσκετ

Κλείνει σήμερα τα 32 του χρόνια

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 7/2/2021 | 00:03

Ο Έλληνας από τη Φλόριντα που γράφει ακόμα ιστορία στο ελληνικό μπάσκετ
@fiba.com

Παρόλο που για μια οκταετία ταυτίστηκε με το «Τριφύλλι», μπορούμε να πούμε μετά βεβαιότητας, πως χαίρει της εκτίμησης ολόκληρου του φιλομπασκετικού κοινού στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως οπαδικών προτιμήσεων. Όχι μόνο γιατί τιμά εδώ και 12 χρόνια τα χρώματα της Εθνικής Ελλάδας, αλλά γιατί πρόκειται για έναν παίκτη που έχει το δικό του στυλ, που δεν προκαλεί και που πάνω απ’ όλα έχει αποδείξει πολλές φορές την αξία του. Σε όποια ομάδα κι αν αγωνίστηκε...

Ο Νικ Καλάθης σήμερα κλείνει τα 32 του χρόνια. Η καριέρα του τον βρίσκει στη Βαρκελώνη, όπου έχει πάρει τα κλειδιά της δημιουργίας της ομάδας από τον πρώην συμπαίκτη του στους «Πράσινους», Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. O Nick the Quick όπως τον έχουν βαφτίσει, είναι από τους λίγους παίκτες που πλησίασαν τον διψήφιο μέσο όρο στις ασίστ σε μια ολόκληρη χρονιά στην Ευρωλίγκα.

Γεννήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου του 1989 στο Casselberry της Φλοριντα. Ο παπούς του είχε μεταναστεύσει στην Αμερική από τη Λήμνο όταν ήταν 21 ετών. Ο πατέρας του, Τζον, ήταν προπονητής και προσπάθησε να μεταδώσει στους 5 γιους του την αγάπη του για το μπάσκετ. Τα κατάφερε αρχικά στην περίπτωση του μεγαλύτερου αδελφού του, Πατ, και αργότερα σε εκείνη του Νικ.

Ο Νικ άφησε εποχή στο Lake Howell High School όπου πρωταγωνίστησε σε πολλές κατηγορίες σκοραρίσματος. Μάλιστα τη σεζόν 2006-07, η ομάδα του κέρδισε τον τίτλο της πολιτείας, με τον Καλάθη να έχει μέσο όρο 27,8 πόντους.

Κέρδισε υποτροφία και έγινε ένας από τους κινητήριους μοχλούς των Florida Gators. Έσπασε το ρεκόρ στις ασίστ και τα δυο χρόνια που αγωνίστηκε εκεί και όλοι τον θεωρούσαν έναν από τους καλύτερους πλέι – μέικερ του κολεγιακού πρωταθλήματος. Ύστερα από 2 χρόνια αποφάσισε να δοκιμάσει στο Draft. Οι Minnesota Timberwolves τον επέλεξαν στο νούμερο 45 του 2ου γύρου. Και εκεί ήρθε ο Παναθηναϊκός. Και 2,5 περίπου εκατομμύρια ευρώ για τρία χρόνια. Αποφάσισε να έρθει στην Ελλάδα, χωρίς να το σκεφτεί πολύ.

Η πρώτη του θητεία ήταν καλή χωρίς να εντυπωσιάσει. Παρολ’ αυτά βοήθησε τον Παναθηναϊκό να κερδίσει το τελευταίο του Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Το 2012 έφυγε για τη Ρωσία και τη Λοκομοτιβ Κουμπάν. Εκεί βρήκες περισσότερο χρόνο και οι στατιστικές του ανέβηκαν σχεδόν στο διπλάσιο σε όλες τις βασικές κατηγορίες.

Είχε έρθει η ώρα να πραγματοποιήσει ένα όνειρο. Να αγωνιστεί στο NBA. Οι Memphis Grizzles του προσέφεραν συμβόλαιο δυο ετών και μέχρι την επιστροφή του στο «Τριφύλλι» αγωνίστηκε σε 129 παιχνίδια, ξεκιώντας βασικός μόλις στα 7. Σε αυτά τα 7 όμως, αντικαθιστώντας τον τραυματία Mike Conley, κατάφερε να ανακηρυχθεί «Rookie of the Month». Ωστόσο, λίγο πριν τα playoff βρέθηκε θετικός στην ουσία Tamoxifen αν και δεν υπήρξαν στοιχεία ότι έκανε χρήση οποιασδήποτε ουσίας. Ο Καλάθης τιμωρήθηκε για 20 αγωνιστικές με την ένωση παικτών να κάνει λόγο για «καθαρή αδικία».

Το 2015 επέστρεψε στον Παναθηναϊκό. Και δεν άργησε να γίνει ο μαέστρος του. Οι αριθμοί του ανέβαιναν χρόνο με τον χρόνο. Το ίδιο και στην Εθνική. Ο Καλάθης, ένας καθαρά εγκεφαλικός παίκτης, ήταν ότι ακριβώς χρειαζόταν κάθε ομάδα. Κανείς δεν μπορούσε να αμφισβητήσει την αξία του και τη συνεισφορά του.

Συνολικά με τον Παναθηναϊκό κέρδισε έξι πρωταθλήματα, ανακηρύχθηκε 3 φορές MVP του ελληνικού πρωταθλήματος και 2 φορές πρώτος στις ασίστ στην Ευρωλίγκα. Ο Καλάθης όσο μεγάλωνε και αποκτούσε εμπειρίες τόσο πιο εγκεφαλικός γινόταν. Και συνολικά καλύτερος. Μετά από πέντε χρόνια, τον περασμένο Ιούλιο, είχε έρθει η ώρα να πετάξει για Ισπανία. Όπου συνεχίζει να γράφει τη δική του ιστορία.

Όπως κάνει και με την Εθνική έχοντας φορέσει το εθνόσημο σε 105 παιχνίδια μέχρι τώρα και έχοντας κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ του 2009 στην Πολωνία. Ο Νικ Καλάθης έχει δώσει πολλά στο ελληνικό μπάσκετ και σίγουρα θα συνεχίσει. Και τον ευχαριστούμε γι’ αυτό...

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αντρας που έφυγε από την Αγγλία το 2008, εγκλωβίστηκε στην Αιθιοπία για 16 χρόνια

Stories 24.04.2024
Εχασε το ταξιδιωτικό του έγγραφο για τους πρόσφυγες και δεν μπορούσε να επιστρέψει στην οικογένειά του

Η συγγραφέας που υπερασπίζεται τους άντρες και κάνει πάταγο στη Βρετανία

Stories 24.04.2024
Είναι κι αυτοί θύματα της πατριαρχίας

Αυτό το νησί έχει την καλύτερη παραλία στον κόσμο

Περιβάλλον 24.04.2024
Σύμφωνα με τους Travel Experts, αξίζει να το επισκεφτείς!

Εορτολόγιο: Πότε πέφτει του Αγίου Γεωργίου

Ιστορικά Χτες
Το αιώνιο ερώτημα...

Η εποχή του Οzempic: Ένα φάρμακο που δημιούργησε κουλτούρα

Stories Χτες
Η κουλτούρα της δίαιτας, την εποχή της υπερκατανάλωσης

Πως κάνουν τατουάζ οι φυλακισμένοι;

Stories Χτες
Ο περιορισμός τους κάνει όλο και πιο εφευρετικούς

Το αρχαίο εpωτικό γκράφιτι που βρέθηκε σε ελληνικό νησί

Ιστορικά Προχτές
Αφορούσε τη συνέυρεση δυο αντρών

Ένας άνδρας που ο κόσμος δεν του έδωσε την αναγνώριση που άξιζε

Πρόσωπα Προχτές
Το επίτευγμά του και η αναγνώριση που δεν ήρθε

Εξωγήινοι: Οι 3 πιο γνωστές περιπτώσεις «στενών επαφών»

Stories Προχτές
Κάποιοι είδαν, κάποιοι έκαναν ότι δεν είδαν

Παγκόσμια Ημέρα Γης: Ποιο είναι το μέλλον μας σε αυτό τον πλανήτη;

Περιβάλλον Προχτές
To μέλλον διαγράφεται... ζεστό